Hasvik, NO
temperature icon -7°C
polojasno
Trondheim, NO
temperature icon 2°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 3°C
oblačno
Bergen, NO
temperature icon 6°C
slabý déšť
Malé, MV
temperature icon 29°C
zataženo

Poděkování

Ahoj všem,  od 31.7.2016 se účastním jako vedoucí 10 denního rybářsko-výzkumného zájezdu na ostrov Averoy pořádaného Univerzitou Karlovou. Cílem výzkumu je studium a sběr parazitů, kteří tak moc trápí norské ryby a v posledních letech i nás sportovní rybáře. Kvalita masa jde neustále dolů a populace volně žijících ryb jsou parazity decimovány už v prvních letech života.

Při plánování tohoto zájezdu jsem oslovil své dva kamarády, Michala Simča (Sim) a Honzu Kozáka (Honzak), kteří bez jakýkoliv výhrad okamžitě souhlasili, že výzkum podpoří. Jan Kozák zapůjčil zdarma UK cestovní dodávku pro devět vědců a ušetřil tak UK 15 000 Kč! Michal Simčo pro změnu zapůjčil rybářské vybavení v celkové hodnotě 56 000 Kč! Mohu s jistotou říci, že bez pomoci těchto dvou lidí by projekt zanikl. Jsem rád, že i v dnešní době jsou mezi námi lidé (rybáři), kterým není lhostejný osud ryb v Norsku a dobrovolně pomohou naší nejznámější univerzitě. Tímto jim patří mé velké DÍKY!!!

Výsledky výzkumu bude UK srovnávat s univerzitami z jiných zemí. Krátký článek o parazitech mořských ryb se určitě dostane i sem na stránky rybolovnorsko.cz.

Děkuji pánové,

Láďa

Odpovědět

Pane Preparátore, ten článek je fantastický, vyčerpávající. Já jsem si mnohdy myslel, že mám krásně zbarvenou tresku, s nádherným pigmentem, ale ouha, byli to paraziti.

Zdravím a děkuji. Jsem rád, že to někdo četl, a že si z článku něco vzal. Několikrát jsem radil rybářům v přístavu, aby takto napadenou kůži vyhodili, a s úsměvem na tváři mě přesvědčovali, že je to typické zbarvení tresky žijící u dna :). Z vlastní zkušenosti mohu říct, že čím více na sever, tím jsou ryby zdravější. Bohužel jako všude, i na jihu a ve středním Norsku má velký vliv na množství parazitů činnost člověka. Krásné svátky a nezoufejte, zdavý člověk má v průměru v těle okolo 70 druhů parazitů :) Láďa (Preparator)

Taky díky za článek. Je dobrý vědět na co dát bacha 👍

Dobrý den,

velice Vám pane Smčo děkuji za rady před mou první výpravou do Norska (Smola), která se i díky nim pěkně vydařila, alespoň nad má očekávání. S doporučenou výbavou jsem velmi spokojen, musím pochválit zejména prut Daiwa Tanacom, pracoval nádherně. Až k němu budu dokupovat elektrický multiplikátor, určitě se ozvu.
S pozdravem Mgr. Aleš Faldík
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Od rána máme uloveno 5 krásných...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší...
V Kvanvaeru na Hitře sekají teď...
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mpF1SY-QVm8?si=bZ0Sm2P3hgTU58p_" title="YouTube video...
Když už jsme u této výroby...
Chtěl bych poděkovat Tomovi Nakládalovi za...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!