Vytvořené odpovědi
-
AutorPříspěvky
-
Pry neznamy mutant… 😀 Clanek z blesku
co ma chudak nemec robit, ked musi zivit milion novych inzinierov a doktorov, ktori nemozu bravcove?
No ja bych se moc Nemcum neposmival, protoze na strance NRK, kam vede odkaz, rika reditel celni spravy severniho Norska tohle (myslim, ze neni treba prekladat):
Den tillatte grensa er på 15 kg. Det er hovedsakelig turister fra Tyskland, Tsjekkia og Estland som blir stoppet på grensa med for mye fisk.
Paradne nafoceno hosi!
Jak vidim ty slede, tak doporucuju zpracovat na svedsky zpusob. Idealni je po nachytani nahazet do site a poradne vymachat ve vode, aby se sledi co nejvic zbavili supin. Trochu docistit a vyfiletovat (nezajizdet moc k brichu, neni tam zadne maso, jen kosti).
Pak se to tu ji na 2 zpusoby:
1. Smazene – filety se obali bud v trojobalu nebo jen v mouce a osmazi. Ji se i s kostmi (jsou mekke, takze nevadi), k tomu idealne ranne brambory. Lepsi jsou mensi sledi, maji jemnejsi kosti.
2. Nalozene. Necha se zavrit 1-2-3 nalev slozeny z 1 dilu octa (ve svedsku 12%), 2 dilu cukru a 3 dilu vody plus cely cerny pepr a bobkovy list. Nalev se necha vychladnout a do sklenice se naskladaji filety, kolecka cervene cibule (nekdo dava i mrkev) a zaliva se nalevem. Sklenice se zavre. Po 1-2 tydnech v lednicce je hotovo. Kdo chce, ten si pak pred konzumaci dela jeste ruzne omacky – sledi se v obchode prodavaji asi v 30 variantach… 🙂
Psali, že jsou kousek pod Kodaní.
Hm, tak dole stiky na mori, to jsem nikdy moc nezaznamenal. Stiky v braktickych vodach zacinaji rozumne nekde od Karlshamnu, kde uz jsou ostruvky. Jinak jehlice najely pred asi 3 tydny, takze tech jsou mraky. A posledni tyden se tresky z melcin stahly vice na hloubku a najizdeji tzv. letni tresky. Ty se chytaji na 20-40 metrech a objevuji se 15-20kg kusy. Jinak jsou uz tyden tropy a azuro. Idealni na rude ksichty po celem dnu na vode. 😀
Lokalita?
Na Saltstraumenu dnes chytil Kurt (majitel kempu) halibuta 245 cm. C&R. 🙂 Vice info na facebooku Saltstraumen Brygge.
Smajlika staci napsat. Treba: dvojtecka,pomlcka, pismeno D. Samo se to prevede na obrazek. Predpokladam, ze Duke ma nejaky kompletni seznam. Puvodne se tu v okne psani smajlici zobrazovali, ted jsou pryc.
🙂 😉 😀 😛
Jo ty nejlepší výrobky jsou ale ty první dva.
U tech prvnich dvou nastrah ti chybi hacky… 😀
Pocitejte s tim, ze Svedove diky uprchlicke krizi zprisnili kontroly na hranicich a ekvivalentne se tim padem zachovali i Norove. Je tedy dost pravdepodobne, ze kontrol bude vyrazne vice nez byvalo zvykem kdysi.
Latka se zvysuje na 40+kg viz. Nordic Sea Angling
Ve Svedsku ctou vsechny platebni terminaly cip. Tzn. na terminalu se zadava PIN pro overeni transakce. Ze by nekdo pouzival “zehlicku”, ktera vyzaduje embosovanou kartu, jsem za poslednich 5 let nevidel. Takze zda je karta embosovana ci nikoliv uz dneska nehraje temer zadnou roli. Zaroven se ve Svedsku pouziva hotovost v naprosto minimalni mire. Kartou se da zaplatit opravdu vsude (vynecham-li nejaky pronajem lodky od stareho deduly na konci sveta). Pro platby mezi lidmi (typu “visis mi 50 korun za obed”) nebo pro drobne platby na ruznych akcich, kde prodejce neni firma/obchod (typu “chtel bych na fotbale kafe za 10 korun v bufetu”) se pouziva mobilni aplikace Swish, kde je telefonni cislo navazano na ucet v bance (s posvecenim banky). Neni tedy treba znat cislo uctu, staci telefon a behem par vterin je castka poslana. Platby v hotovosti budou za par let historii…
janka napsal:
Nejvetsi treska chycena ze brehu?
Saltstraumen, 30,16 kg
clanek s popisem lovu
clanek
Anglicani jsou na to specialisti. V zime tam jezdi chytat v podstate jen ze brehu, prestoze chytani z lodi je tam fakt paradni (anglicani jsou holt zvykli chytat ze brehu…). Dalsi fotky jak ze brehu tak z lodi ma majitel kempu Kurt na Facebooku
A nemate to jedno? Opravdoveho divokeho lososa si stejne koupi malokdo, protoze cena je uplne nekde jinde… Pro zajimavost vcerejsi ceny na trhu v Seattle (ceny za libru, tzn. 0,45 kila).
Vyhlasenejsi je kaviar ze siha maleho (Kalix löjrom). Akorat je dost drahy… 😀
lada napsal:
Není vidět část textu na pravé straně
Za to muze igorko svym dlouhym odkazem.
Staci kdyz ho zedituje a da kratky nazev.
-
AutorPříspěvky