Nápověda Doporučujeme:

Vlkous

Vytvořené odpovědi

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 76. až 90. (celkem z 439)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Kayakfishing a vše související #48007
    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    Jak vidno na videu, stabilita kajaku je neskutečná.

    Paní se v kajaku prý nestihla ani bát. Mám obavu, že bych stihnul něco jinýho 🙂

    Stabilita kajaku

    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    No tak to je jiná 🙂

    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    Určitě je mnoho možností balení ryb lepších jak je odsávat a svařovat.

    Určitě to neni to nejrychlejší.

    Vzhledem k tomu, že si můžu dovézt domů 15 kg na osobu, tak toho času i když to dělám pro 6 lidí, tím moc nestrávím. Bude to chtít asi pošpekulovat co koupit, když se někdo rozhodne svářečku koupit. Já zatím nikdy nemusel čekat na vychladnutí.

    Nehledě na to, že používám svářečku v Norsku, používám jí i doma. A třeba i na to, že si doma navařím – letos například – segedín, vrabec, kaťák a kuřecí křídla – vše zavařím do sáčků přesně poprce pro 6 lidí, nechám zmrazit a v Norsku na oběd mám jídla navařená a tam už nic nevařím.Jen přílohu a chleba je stejnak nejlepší 🙂 K večeři a k snídani máme vždy ryby. Ty vyřešené obědy nám šetří spoustu času. Večer a si v klidu ugrilujeme nabo jinak upravujeme ryby.

    Doma si takto zavařuju a náseldně mrazím houby, jahody, maso atd. Udělám si porce jaké chci, popíšu. Čím silnější mikrotén tím menší možnost načuchnutí mezi sebou.

    To jak to dělá Došky taky znám a je to velice jednoduché. Krabičky máš z tenkého plechu? A když je převážíš tak je máš rozložené? Používáš je na mrazení a pak zase na převoz rozehneš a na placato převezeš?

    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    Jak jsem slíbil přikládám video – svařování mikrotenu a odsávání.

    kulik jak tady psal přesně tohle zná a běžně používá na výpěstky ze zahrádky

    [yt=v3cRTK2CgEg&feature=yt]v3cRTK2CgEg&feature[/yt]

    odpověď na: Florida, Texas 2012 #47731
    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    northwolf napsal:

    jinej kraj, jinej mrav. Oni myslím i australané mají své zkušenosti s kaprem – mám za to že jsem o tom kdysi četl článek pravděpodobně v Rybářství a pokud úspěšně přemáhám sklerózu tak se tam psalo že v případě úlovku kapra platí přísný zákaz ho pustit

    Austrálie je vůbec zajímavá země, každou chvíli se tam přemnoží něco jiného – zajíci, kobylky, kapři..

    V některých částech Evropy a Asie je zase přemnoženej člověk, kromě Číny ho snad nikdo nereguluje, takže jestli se to nezmění, tak to jednou bude daleko větší prů..r než kapr s amurem v USA, nebo zajíci v Austrálii .

    Taky jsem to kdysi četl.

    Kapr obecný byl zavlečen do Austrálie, kde je považován za extrémně nebezpečný invazívní druh, který má velmi devastující vliv na tamní sladkovodní ekosystémy.

    Kapr v Austrálii

    To samé se týká tolstolobika v USA

    USA

    Někde jsem taky četl, že některé tyto invazivní ryby využívají jako hnojivo. Alespoň něco málo využijou.

    Myslím si, že kdyby se stalo něco podobného s tolstolobikem u nás a měl by vytlačit původní druhy, tak by to byl obdobnej masakr.

    odpověď na: Omezení lovu Halibutů v červnu a červenci #47676
    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    Pokud projednávají tento zákaz v měsících červen a červenec, tak by se jednalo o zákaz především pro sportovní rybáře. Nebo profesionální rybáři ( ti co se tím živí ) loví halibuty i v těchto měsících ?

    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    Vzduch ze sáčku nevysávám a nesvářím svářečkou ve filetárně. V těch co jsem kdy byl nebyla zásuvka. Většinou to dělám v kuchyni nebo v pracovní místnosti – u mrazáků na chatě.

    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    To kulik: jde o to aby se ti jakákoliv forma jakou si tam vemeš v mrazáku pak nevyboulila nebo jinak nezměnila tvar. Pak bys takovou formu těžko dával do přepravní bedny.

    Když jsme začínali, tak jsme ryby vždy zavařovali svářečkou do mikrotenu a pak úhledně skládali do marzáku. Když přišel den odjezdu, tak jsme do beden dávali co nejvíce balíčků pohromadě, ale nikdy se nám je nepodařilo poskládat tak jak jsme je měli v mrazáku. Doslova a do písmene se nám to vždy rozjelo av bedně pak bylo cca 15 kg balíčků s rybama a spousta vzduchu. nšlo nám tolik o množství ale o ty vzduchové prostory a rozmrzání ryb po cestě domů. Proto jsem si to vymslel tak, jak to teď máme. Ryby zmrazím ve formách a formy pak dám i s rybama do beden. Jednotlivé sáčky s rybama mi jdou v pohodě oddělovat. Některé formy mám delší některé kratší. To aby se mi tam vešly větší kusy v celku. Například makrely na uzení. Ty si třeba dávám do jedné formy ( nebo to mívám v plánu :- ) a doma se pak nemusím hrabat v ostatních bednách. V jiné mám třeba filety z polaků a tak podobně. Když nejedeme v partě s rodinou, tak každý má svojí formu. Tohle vše mám proto, že jezdíme do chat s mrazáky a ne s mrazící místností.

    Myslím si, že menší balíčky, například z krabice od mléka jdou z té krabice vytáhnou tak aby se balíček nerozjel. Pak asi izolepou pojistit aby se to nerozjelo při další manipulaci. Z větší krabice by tohle mohl být problém.

    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    Hliníkový plech 0,8/1000/2000 koupíš v každé prodejně hutního materiálu – nebo ti ho objednaji. Cena cca 500Kč. Doma pak rozměříš a narýsuješ na plech. vše s přesahama na ohnutí vrchního okraje kvůli celkovému zpevnění. Plus přesahy na to aby si vše mohl snýtovat. Tvar vystřihneš nůžkama na plech. Ohneš horní okraje cca 1cm. Naohybáš přesahy na nýtování. Pak ohneš bočnice. Provrtáš díry na nýty a snýtuješ. Dílna je pohodlnější ale i v paneláku tohle člověk zvládne. Potřebuješ plech, nýty, nůžky na plech, kladívko, rýsovací jehlu nebo fixu, vrtačku a vrták a kousek železa na podložení nýtů při nýtování.

    Jde o to, že takovéto formy nezabírají téměř žádné místo a nic neváží.

    Pohodlnější jsou samozřejmě krabičky od mléka.Ty nemusím vyrábět.

    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    Bedna se do 300Litrového mrazáku nevejde. Formy se dvě vedle sebe pohodlně vejdou. Jen je tam nedávám jako do bedny°, ale o 90°pootočené.

    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    Foto bedny s hliníkovou formou – do každé bedny mám tyto formy dvě.

    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    kulik napsal:

    To mara: Díky, už se těším. U nás si každý hraje na svém písečku a proto hledám jak a co. Stále ještě koketuji se systémem odsávačky, neboť to znám ze spracovávání výpěstku na chalupě. A taky proto, že si zde mohu udělat poce pro 1,2 nebo více osob a nemusím rozmrazovat vše, když si chci udělat např. večeři.

    Ano kulik přesně o to jde. Svařím si takové porce které mi vyhovují.

    mara45 to dělá obdobně jen neodsává vzduch. Porce v sáčcích pak dává do krabiček od mléka. A má šikovné balíčky které dává do mrazáku a pak lehce před odjezdem domů přendá do beden kam to pěkně naskládá.

    Já to jen dávám do hliníkových forem. Formy pak do beden a doma pak někdy i s formou zase do mrazáku.

    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    Ta moje svářečka igelitu s odsáváním nemá na 100% takový výkon jaký bych očekával od vákuovačky. Ale vzduch ze sáčku v pohodě odsaje.

    Poměr časů při zpracování ryb?

    Neděláme to dlouho, ale inspirovali jsme se asi před 3 roky – ryby před filetováním rejžákem jakoby vykartáčujeme. Z ryb dostaneme sliz a u některých ryb i šupiny. Přitom kůže zůstává neporušená. Takto ošetřená ryba je fakt na povrchu čistá, ale i s kůží.

    Takže jeden ryby kartáčuje a po sfiletování meje. Druhý filetuje a třetí dává do mikroténů+vysává+svařuje a ukládá do mrazáku. Časově to vyjde téměř nastejno. No kdybych to dělal všechno sám, tak nic moc.Ale sám tam nejezdím a ryby taky sám nechytám.

    Postup při svařování. Prvně si suchýma rukama na několika sáčcích ohrnu okraje – to proto abych svařoval suchou část sáčku. Pak nandám do sáčků filety – ryby tak abych ohrnutý okraj nezamočil. Pak si ruce usuším abych je neměl mokré. Pak nasadím svařovanou část na vysávací hubici a sáček roztáhnu aby nebyl nikde moc pomačkaný nebo přeložený. Vysaju a svařím. Vše otázka maximálně 1 – jedný minuty na jeden sáček. Do sáčku dám tolik ryb, kolik se jich vejde nabo tolik kolik já chci aby v něm bylo. Rozhodně svařování s odsáváním trvá kratší dobu než když tu rybu zfiletuju.

    Pokusím se tohle doma natočit a pak někam pověsit a sem dát odkaz.

    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    Není zač pánové. Pouze jen sděluju jak to dělám já. Ale neni to recept na všechny případy. Viz jak psal dedo145 – taky vím, že se do bedny vejde přes 30kg, ale kdo se s tím pak má tahat. No ale zase kdo nejede s přívěsem zase ví, že na případnou další bednu s rybama není v kufru místo. Samozřejmě hovoříme o počtu ryb v kg v limitu pro všechny členy výpravy.

    Jak výše píšu u mě se tohle téměř vše týká při srpnovém rybolovu, kdy se snažím, konkrétně u makrel nachytat a hodně brzy zpracovat a zmrazit. Nemám rád, když z makrel lezou kosti. To domů vozit nechci. A tak v jarních termínech, kdy je chladněji chápu to, že někdo nechá o něco dýl ryby odkapat a až pak mrazí.

    Tohle je vše idividuální a podle konkrétních podmínek.

    Mrazící místnost je bomba – bednu zaplním do posledního místa, ale co pak doma s tím. Jak podělit případné členy výpravy. A do mrazáku to doma vysypu? To zabere přece moc místa. Různé krabičky tohle vše jednoduše řeší.

    Mě se osvědčily hliníkové formy, ale až mi odejdou bedny a já neseženu naprosto stejné, tak budu vyrábět znova 🙂

    No důležité je to, že ještě máme co chytat a pak zpracovávat.

    Začínali jsme bez limitu , pouze s doporučením 25kg na hlavu. Dnes je tu limit a zítra?

    Začínali jsme s obrovskýma hejnama všech různých ryb a dnes? Když se hejna najdou je to vyjímka.

    Ještě, že ta krásná příroda neni tak rychle ničená – i když těch chat taky přibývá a i na místech, kde bych to nikdy nečekal.

    Ale to už jsem odbočil.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 76. až 90. (celkem z 439)

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...