2 mthead: Kayak je rybářský speciál sit on top konstrukce, délka 4,20 m, šířka 74 cm, hmotnost 32 Kg - tedy v porovnání s klasickým mořským zavřeným kayakem je podstatně kratší, širší, těžší, což ve výsledku znamená obrovskou stabilitu. Když v létě nebyly vlny, tak jsem se na něm bez potíží postavil a vymočil, což jinak v pohodě zvládám při každé vyjížďce několikrát v kleku i v metrových vlnách, které mi jdou na bort naplocho.
Já nemám potřebu to zkoušet, ale našel se v Česku jedinec kterej si chtěl zkusit co se stane když by bylo nejhůř - z akce je video (točeno letos v létě v Norsku) autor k němu píše že rybářský sit on top není snadné převrhnout i když se o to budeš snažit. Prakticky z toho kayaku vypadneš dřív než bys ho otočil, takže celé kouzlo extra zabezpečení spočívá jen v suchém obleku a v tom vylést z5 na palubu což není nic těžkého, ale reálně jsem to nikdy nepotřeboval.
Ani s většími rybami nepředpokládám nějaký extra problém. Samozřejmě že když přijde velkej halibut tak to bude ještě větší mazec než ve stoje ze člunu, ale oni vědí že už jsem na ně ready, tak se mi zatím úspěšně vyhejbaj:-D
Další kolo testování s většími rybami bude asi až na jaře, zatím se mi podařilo si vlastní blbostí zamotat šňůru na multíku tak že nebylo možné rybě povolit - 11 Kg treska mě z kayaku nesundala, šňura to vydržela, rybu jsem úspěšně zdolal ručkováním.