Hasvik, NO
temperature icon 5°C
prudký déšť
Trondheim, NO
temperature icon 6°C
déšť
Oslo, NO
temperature icon 8°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 9°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 30°C
skoro jasno

Filetování, zbavení vody a balení mořských ryb.

1 2 3 4 5 6 9

Dobrý den všem, chtěl bych založit novou diskuzi ve které si řeknem jak nejlépe filetovat,zbavit filety vody a jak balíte mořské ryby ? než je šoupnete na mrazák. Viděl jsem už spoustu způsobů a vychytávek jak zbavit ryby vody a jak je zabalit, tak že pokuď máte k tématu co říct, rád si to přečtu. Díky Preparátor.

Odpovědět

Také jsem slyšel, že když máte přes limit, je možné filety dokoupit. Vím, že už to tu bylo, ale nějak jsem zapoměl, kde se platí ? U majitele který pronajímá ubytování ?

Ahoj všichni !!!

Jak říká Predátor, tak je opravdu mnoho způsobů jak ryby připravit na cestu k domovu 8-O. Když jsme začínali, tak jsme dělali mnoho chyb jak při filetování, tak při samotném mrazení ryb.

Velmi důležitá je kontrola rybího masa, zda neobsahuje parazity (toto nejlépe poznáte z jater, které jsou napadeny nejdříve). Filety připravujeme pouze z hřbetních a ocasních partií, které zbavujeme kůží. Někdo tvrdí, že fileta bez kůže ztrácí mražením kvalitu, ale není to pravda. My po filetování stáhneme kůži, filety řádně vypereme ve vodě a dáme odkapat a osušit do vaniček s děravým dnem (uloženo v místnosti s teplotou kolem nuly). Než přijedeme z dalšího lovu, tak filety necháme takto odloženy a teprve po tom je balíme do silnějších sáčků (cca. 1kg ve tvaru válečku). Polystyrénové bedny máme v mrazící místnosti a filety tam postupně vrstvíme. Pokud bereme trofejku vcelku, tak se nám osvědčil následující postup ... rybu vykucháme a zbavíme žáber, necháme ji do odjezdu v mrazící místnosti. Následne ji zabalíme do alobalu v další vrstvě do bublinkové fólie a potom ji celou obalíme strečovací fólií. Zapneme ji do plovoucího obleku a domů ji dovezeme skoro zmrzlou.

Letos jsme byli v květnu a když vytáhnu filety z mražáku, tak je to pořád ještě paráááááda 8-)8-)8-)

Yetti - Ahoj, tak já už většinou na lodi ryby rozříznu(vykrvím), pokuď jsou opravdu hodně napadené parazity, tak je rovnou vyhodím.

Když přijedem tak začnem filetovat, ryby prosvítíme přez světlo a zkontrolujeme zda v nich nejsou nějací spiruridi, většinou filetuji i s břišní dutinou. Filety nechávám i s kůži, protože někomu upečená kůže chutná a když se ryba připravuje drží krásně pohromadě, kdo jí nemusí tak jí jednoduše sloupne. Nechávám filety také okapat, ale i když jsem zkoušel dávat je do umělých pytlů a nebo na síto, tak stejně za tu hodku z toho všechna voda nevyteče a něco jsi přivezu i domů. Nikdy mě nenapadlo nechávat filety odkapat třeba půl dne, dobrá rada :)

Na balení se mi nejlépe osvědčila strečová folie a balím jednotlivé filety podle velikosti.

Když je krabice v mrazáku tak je to přeci jen lepší, krásně se to vyskládá a doma vyndáte jen kostku masa a né 14 zkroucených filet:)

Když chytnem něco vetšího jde to celé znovu do stračovky a i když jsme to vezli 2 dny, bylo to na kost, mohu doporučit.

Zdarec,co se týče zbavení vody tak my to řešíme tak že filety osušíme,nejlépe ve froté prostěradle a pak klasicky balíme do mikrotenových sáčků a skládáme do plastových krabiček a po zmrznutí jen vyklepneme.Balíčky děléme velké i malé,lépe se to pak skládá do beden.Komfort mrazících místnostní a skládání čerstvých ryb přímo do beden jsem zatím nezažil:-D.

Ahoj, už jsem ryby taky zkoušel osušit buď papírovým ručníkem a nebo normálním, ale papírového jsem spotřeboval asi tak 1 tunu a když jsem používal ručník, tak druhý den nebyl moc hygienický :)), to je tak po každém osušení vyprat :)

Komfort mít bednu v mrazáku je nejlepší, to když potom skládáte bedny do auta tak musíte nést jednu ve třech :)))

Papírové ručníky jsou naprd.Je jich velká spotřeba a všude se to lepí.Látková utěrka nebo ručník se také neosvědčil,takže filetu zmáčknu mezi dlaně a vodu tak postupně tlakem odstraním.Funguje to a vody ve filetě zůstane velmi málo.

Také vodu z filet ručně vymačkáváme (nikoliv drtíme veškerou silou), když jsme ji před tím nechali okapat. Myslím, že je to efektivní.

Filety nechávám okapat, pak je trochu vymačkám a před balením ještě osuším starými ručníky. Ty pak přeperu a nechám uschnout. Je to pracné. Nechat je např. půl dne okapávat, dobře, ale kde, když koncem května a na začátku června může být dost teplo.

Ještě jedna věc mě zajímá. Mnoho rybářů dává filety do krabiček a po zamrznutí je vyklepává a používá znovu. Je to asi z důvodu lepšího uložení do bedny, ale i skladování doma v mrazáku. Pominuli, že zamrazování bude asi delší než bez krabičky, tak můj dotaz je: Jaké krabičky, z jakého materiálu, jakých rozměrů a kde si je sháníte nebo kupujete? A druhý dotaz je: Používáte zamrazovací pytlíky a nebo fólii? Díky za odpovědi.

Letos poprvé jsme vážily filety a začali jsme používat tento způsob. Večer vyfiletujeme, dáme do přepravky okapat do rána a ráno balíme.Když zvážíte hmotnost ráno a večer tak je to neuvěřitelný rozdíl. Z osmi kg večer se stane ranních sedm. To je při 15 kg zhruba dva kg vody.vzhledem k tomu, že jezdíme začátkem května a teplota v noci bývá blízko 0, nemusíme se bát, že by se fylety přes noc zkazily. Někteří z nás používaly krabice od mléka, ale vozily jsme poloprázdné bedny, takže není důvod to do krabiček dávat. Do běžně používaných beden se lehce vleze 20 kg normálně balených ryb a není tedy důvod řešit krabičky. Kdo chce vozit limit, ten nepotřebuje balit ryby do krabiček.

To zdeneko: Souhlasím s tebou v názoru na krabičky a limit 15 kg filet a 1 trofejka. Doma však při ukládání do mrazáku je dobré šetřit s místem a proto mě to zajímá. Doposud to balím tak, abych byl co nejdříve se vším hotov a doma si nadávám při uskladňování.

2 KULIK

používáme plastové krabičky s víčkem, které mají rozměry cca 22x13x9 cm (ale to skutečně odhadem). Tyto krabičky prodávají v Makru a nám se osvědčili, nevozíme domů mezi zprohýbanými filetami vzduch a obsah jedné plné krabičky váží max. do 1 kg - samozřejmě se nemusí zcela plnit a dělat tak menší porce. Na turnus ti stačí pro celou partu kolem 15-20 krabiček - filety v nich jen zamrazíme, pak je vyklepneme a dáme do igeliťáků. Krabičky jsou pak připraveny na další várku a zmrazené ryby se krásně skládají.Má to výhodu i v tom, že naše parta chytá dohromady a teprve po příjezdu do ČR dělíme úlovek rovným dílem - když jsou balíčky zhruba stejné, lépe se to rozděluje než různě velké samostatné filety.

Někdo to v krabičkách po zamražení nechává a vozí je v krabičkách i domů - tam je jejich spotřeba samozřejmě větší :-)

2 Zdeneko

To celonoční okapavání ryb je asi dobré, ale zřejmě ne všude realizovatelné. Např. na Bakkanu je v přístavu společná filetárna (někdy se stane, že se vrátí více part najednou a to je pak docela mazec všechno co nejrychleji zvládnout, aby další nemuseli zbytečně čekat) a pak jednotlivé mrazáky v jedné společné místnosti. Toto je cca 500-600 metrů od ubytování. To by znamenalo - vyfiletovat, odvézt na barák, nechat vykapat (nejsou tam vhodné prostory a venku by nemuselo díky zvěři nic zůstat), ráno odvézt zpět do filetárny, zabalit a dát k zamražení. Je to dost práce navíc, takže zůstaneme asi u našeho "jemného vymačkání" :-)

Ahoj. Sleduji diskuzi o krabičkách. Chtěl jsem se zeptat jak dlouho to zamrazujete aby drželi filety pohromadě když je vyklepáváte?

Ahoj všichni, můžu se vás všech zeptat jaký je důvod takhle složitě zbavovat rybu vody? Je to jen krz váhu nebo to má i jiný důvod?

1 2 3 4 5 6 9
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.