Vytvořené odpovědi
-
AutorPříspěvky
-
Kiki ta předchozí fotka je super – kde jsi ji cvaknul ?
😉 já bych považoval za blbý kdyby používal a propagoval předražené výrobky jejichž funkčnost by byla sporná ( snažil se tak “vnucovat” lidem něco jen proto že za to dostal od výrobce zaplaceno) resp by bylo snadno možné prokázat že konkurenční fungují mnohem lépe.
Můj dojem je že Cutbaity fungují velmi dobře a ani jejich poměr cena/výkon vůbec není špatný (jak se někomu může na první pohled zdát) – vezměte v úvahu že za v CZ běžných 390,- CZK máte jeden komplet + jedno tělo ve velikosti 25cm/460g navíc, samotné originál hlavy se za 100 CZK/kus nechají sehnat, takže to pak jsou 2 kompletní kusy za 390+100=490 CZK tedy 245 korun za kompletní kus. Kdo si hlavu odleje sám má to ještě levněji – i když už ne 100% original, dále jsem koukal že u západoněmeckých soudruhů je možné nakoupit o něco málo levněji (může se vyplatit tomu kdo tam jezdí, nebo při velké objednávce).
Jasně že ta cenovka je jinde než kopýtka od třeba ICE fish, ale i provedení a výrobní náročnost se liší, zkuste se podívat na cutbaity ve tmě – ty svítící oči se mi líbí (nevím jestli to tak mají všechna provedení).
U některých je inzerován UV efekt – tady bych požádal někoho kdo o tom má dostatek věrohodných informací (Kiki pokud nemá jistě dokáže opatřit) aby třeba do vlákna nástrahy Savagegear osvětlil jak celá věc má fungovat, resp jak rybí oko tyto uv efekty dokáže vnímat. Díky.
Dík za takovéto informace patří zejména panu Zapovi – myslím že on byl první kdo je tu před časem publikoval, já si z nich jen (snad správně) zapamatoval základní principy, ale samozřejmě se snažím čerpat z všemožných zdrojů.
U mě buď vítán, rád Tě uvidím i třeba rozšířím Tvé obzory a schopnosti pokud na to budu stačit.
Já Ti (ani nikomu jinému) rozhodně nebudu po nachytání limitu zakazovat lov 😉 já mám jen občas rejpavý otázky nebo komentáře když se mi něco (hlavně ve filetárně :-D) nelíbí – odezvy jsou v zásadě dvojí – buď uražená, nebo se nad tím co říkám dotyčný (nebo i celá skupina) zamyslí a třeba i svoje chování změní – a kdyby snad ne tak já jsem si docela dobře vědom toho že tu nejsem v placené funkci kazatele :-D.
Per Jonnason – osobně se neznáme, viděl jsem Halibut queen, nějaké informace mám od Kikiho i z dalších zdrojů a myslím že tomu pánovi není co vytknout, má to v hlavě velmi dobře srovnaný. Líbí se mi že spolupracuje s vědci, značkuje, chrání velké kusy a i na tom zmíněném DVD dělá osvětu ( myslím tím konkrétně okamžik kdy hovoří o tom že velké – staré – exempláře halibuta nejsou nic extra vhodného k jídlu z důvodu toxicity – což má pravdu neb těžké kovy a PCB se v těle predátorů hromadí celý život )
Na české poměry má jako průvodce sice brutální cenovku, ale já ho docela chápu, neb v Norsku se jiné peníze nejen vydělávají ale i utrácejí, jeho job je sezonní, loď i další výbava co dává k dispozici stojí velkej ranec peněz – to že si s tím nechává pomoct i od sponzorů je zase jen jeho šikovnost.
Radyne, mám trochu dojem že trpíš nedostatkem fantazie nejen ohledně nerybářského programu v Norsku, ale i na těch rybách 🙁
Nevím jak jsi na tom ve výše uvedené situaci byl s limitem, ale situaci bych o5 neviděl nijak složitě.
1. Pokud jsi potřeboval doplnit mrazák, tak halibutí místo bych já asi k tomuto účelu nezvolil, to bych si nechal na později a věnoval bych se raději treskám, nejpravděpodobněji obecným, pokud by brosmy pořád nechtěli dát pokoj, tak bych se snažil si je (obecné) najít třeba 15m nadednem.
2. Pokud jsi měl nachytáno a řešil jen zábavu ev. halibuta jako trofejku, tak bych Ti doporučil se inspirovat zde (tímto zdravím Šroubka a děkuji mu za odkaz na toto inspirativní video, který vložil do příslušného vlákna)
V tomto případě bych si řekl co já s brosmou (kolik měli 35 – 45 cm?) hodím ho jako nástrahu :-D. Nevím kolik vás-lovců bylo v lodi, ale jestli to byli první dva tak jste jich ještě pravděpodobně měli málo – hned by dostali jednu do hlavy, střihnout žaberní oblouky, pořezat pro ještě výraznější pachovou stopu (možno i naříznout břišní dutinu a nechat viset vnitřnosti ven) nasadit na giant jighead deadbait, nebo magickou kouli (možno dovybavit nějakým velkým jednohákem, nebo i trojhákem dle libosti) a šup tam s ním zpátky – brosmům pro výstrahu, butům k sežrání. Pokud bys to tam máčel dlouho a měl dojem že nastraženej brosma je moc ztuhlej a špatně pacuje, můžeš podélně “vyfiletovat”, nůžkama (používám Fiskars na ryby přímo určené) odstřihnout páteř a oba filety nechat za hlavou volně vlát. Při záběru se neukvapuj. A neříkej mi že víc vyselektovat místo a nástrahu už nešlo ;o). Skitt fiske !
😀 dobrá otázka na tělo, 15 brosem by pro mě byla víc než toxická dávka téhle pro mě ne příliš oblíbené ryby, to se mi zatím nestalo a ani (doufám) nestane, protože se mi je daří docela dobře eliminovat 1) lovem ve větší vzdálenosti odedna 2) použitím nástrah které brosmy moc nemusí – větší cutbait, nebo na přívlačák zoom – ten mi obvykle nežerou, ale vyjímka se občas stane 3)změnou místa. Brosmu na jídlo jsem v lednici dlouho neměl – snesu dost, sem tam nějakej červík mě nerozhází, ale obvyklá červivost brosem je předurčuje k použití na nástrahu.
Jinak jak jsem už psal zastáncem nelovení nejsem, to by pro vás bylo příliš kruté, méně obvyklé způsoby lovu, lov menšího množství větších ryb a jejich šetrné zdolávání a pouštění + ty lososovité ryby si myslím že je rozumná cesta.
Nad nerybářským využitím času tady se ale zamysli, není nutný to vidět tak černě, zajímavé možnosti obvykle nějaké jsou (jasně jak kdy, jak kde a jak pro koho) na Bakkanu se chodí na kopec, tady si odemne skupina Čechů nechala doporučit vrchol na kterej se vydali i přes déšť a na moři nejezditelnej vítr – byli v rámci možností spokojeni – měli trochu jinej pohled na věc a samozřejmě možnost volby – sedět na chatě a stěžovat si že tu není co dělat klidně mohli, ale jejich volba byla jiná.
Radyn napsal:
Napsal jsem to zjednodušeně ale je to tak.Ty kvoty jsou na loď na celý rok.a může si odvést 15kg filet ale za poplatek.ale vůbec nelovit když už mám třeba limit v norsku se mi zdá jako divné.co by jsme tam dělaly třeba po 3-4 dnech.a taky by se nebylo na co dívat.nevznikaly by žádné dokumenty atd.
Pánové já nejsem nějaký zastánce nechytání apod, ale tento podle mě dost omezený pohled mě překvapil. Nebylo by se na co dívat ? To přeci nemůžeš myslet vážně, jasně že možností vyjet třeba na velrybí safari až tak moc není (ale jsou – a jasně – stojí to prachy) ale ve zdejší přírodě je spousta živočichů (namátkově tuleni, papuchálci, orli, delfíni) i rostlin které stojí zato pozorovat i dokumentovat ať už z pobřeží, z vrcholků hor, nebo třeba z hladiny moře s pádlem v ruce, takže prosím o důkladnější zamyšlení a projevení trochy kreativity než něco podobně smutného zase někdy vyřkneš.
Jistě že chápu že představa že po tom co se třeba celý rok na ryby do Norska těšíš bys měl mít za 2 dny odchytáno je hodně nepříjemná.
Já když mám aktuálně v lednici dostatek tak omezuju množství úlovku velikostí nástrahy – tak aby to jen tak něco nesežralo – chycených ryb je pak podstatně méně, zážitků ze zdolávání větších kusů více, je čas a prostor pro zkoušení nových míst a způsobů – smáčkování, grilování na ostrovech u prutů nahozených na položenou ap. Pak jsou tu i další výzvy – co třeba tresku tmavou na mušák ? Trolovat lososovité můžeš od rána do večera, nebo je (s “povolenkou”) lovit ve sladké vodě – do limitu se nepočítají.
2 Kapitan-lipanek : Ano, jak píšeš, 2 možné příčiny přičemž tu druhou bych si dovolil trošičku osvětlit.
Snad ani není tak důležité zamražení co nejdříve (samozřejmě za předpokladu uchování v chladu – myšleno lednička – 1 až 4st kde se může maso klidně válet do druhého dne) jako co nejrychleji. Vychází to z fyziky – z toho že maso (obzvlášť rybí) obsahuje velké množství vody, která při procesu zmražování vytváří při různých teplotách různě velké krystaly – přesnou teplotu kdy jsou krystaly největší si bohužel nepamatuju ale bude to někde mezi 0 a -8st celsia – toto rozmezí je tedy nutné překonat co nejrychleji neboť zvětšující se krystaly vody narušují buněčné struktury a tím právě dochází k jevu “blátovatění” masa.
V průmyslovém zpracování se to řeší šokovým zamražováním za pomocí kapalného dusíku, viz například Rybářství Chlumec nad Cidlinou.
Zkoušel prosím někdo použít na moři tuhle potvoru ? Sice píšou že to je na štiky, ale já se domnívám že na tresky by to taky nemuselo bejt bez šance.
A pro Kikina: Když se Tě někdo ptá jestli nemáš foto (a ty ho máš) tak se odpovídá s fotkou 😀
Dotaz na specialistu na Savagear: Proč se v katalogu 2012 nevyskytuje Cutbait Firetiger ? To s ním soudruzi do budoucna už nepočítají ? Koukám že tam není ani makrela, ale ta je možná novější.
Já vím co na to říká jeden Nor, šéf provozu ve firmě specializované na zpracování sleďů a makrel, se kterým diskutuju na téma práce.
Od srpna opakuje to samé – jedem jen na malou část kapacity, čekáme na sledě – zavolej za 2 týdny. Předpokládám že makrel je na trhu dostatek tak se do nich ve větším moc nehrnou.
Po přeložení a presentaci faktů z následující zprávy do češtiny jsem byl dotázán zda by to nešlo zavést i v Česku, odpověďi jsem se zdržel, ale zajímají mě názory a různé pohledy na věc:
http://www.blv.no/lokalsider/sortland/article6253897.ece
Fakta: Řidič 20 let, řídil pod vlivem, sjel ze silnice do zahrady. Sám na sebe zavolal policii – což bylo uznáno jako polehčující okolnost. Naměřili mu 1,78 promile.
Trest: 21 dní vězení, 43.000 NOK pokuta, 2 roky + 3 měsíce bez řidičáku.
Bližší info o případné škodě na plotě apod – pokud tam byl – nemám, ale zejímalo by mě jak by trestali kdyby “něco provedl” ( = myšleno zranění osob).
Vypadá to že tyto tresty fungují, neb v sobotu ráno/dopoledne bylo ve stejné oblasti zkontrolováno 136 projíždějících vozů s výsledkem 3 řidiči na hranici, ale po opakované zkoušce po 15ti minutách všichni pokračovali v jízdě.
Zajímavý, Kiki nepsal že by měl v Norsku loď, ale tahle vypadá jako že by mohla být jeho 😀
2 respi: Ten stroj vypadá dost dobře, ale přijde mi to bejt surfovej naviják – tedy “kaprař” pro daleké hody ve slanovodním provedení, takže pokud máš pocit že za ty prachy dostaneš co potřebuješ/chceš proč ne, je to PENN. Mimochodem kolik za něj ?
2 Jindrich – slušnej přehled najdeš na http://www.kayakfishing.cz, neobsahuje sice uplně všechny výrobce, ale z důležitých chybí asi jen jeden. Zkus nastínit kde bys ho chtěl provozovat (jestli jen moře, nebo i v česku – malá voda/velká voda) podle toho Ti nějaký zkusím doporučit – s majitelem se znám, takže můžu domluvit předváděčku nebo možná i nějaký bonus při koupi.
Tak včera zas po 10ti dnech 6h:50min a 22,2 Km na kayaku. Podzim přišel a polaci si toho všimli, minule ještě byli na svých letních místech, včera se tam už nechytil jedinej, což vypadá že se přesunuli, neb nechytit jediného se mi na mých polačích místech snad nikdy nestalo. Podle položených “lajn” profíků a mých včerejších úlovků lze soudit že tresky jsou z5 na místech která během července z důvodu vysoké teploty vody opustily. Takže úlovky pouze tresky obecné, 5 kusů brosem (kteří by mi udělali větší radost kdyby se mým nástrahám vyhýbali) a pár malých tmavek z hejn při hladině.
-
AutorPříspěvky