Hasvik, NO
temperature icon -5°C
sněžení
Trondheim, NO
temperature icon 5°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 4°C
polojasno
Bergen, NO
temperature icon 5°C
slabé mrholení a déšť
Malé, MV
temperature icon 30°C
polojasno

Nástrahy, návnady, finty

Zdravím všechny.

Každý, kdo jezdí do Norska má jistě nějakou fintu, nebo oblíbenou nástrahu, nebo jenom malinko jiný způsob použití známé nástrahy. Pravděpodobně na tomto webu již vše proběhlo (nebo téměř vše), ale nejsem si vědomý, že by to bylo jako samostatné téma, sloužící k rozšíření našich obzorů pro ty, kdo do Notska jezdí už déle, pro ty kdo začínají to může být velmi užitečný zdroj informací. Samozřekmě sem patří i nástrahy a návnady tradiční, dále i typy, finty apod. Sám bych začal mojí nejoblíbenější nástrahou na Polaky. Jedná se o modifikaci tzv."Hauserova peří" . Není to můj objev, ale už dvě výpravy do Norska to byla moje nej nástraha. Používám ji při lovu ze břehu (skály - mírný sklon, hodně "trávy"). Pomalu vláčím těsně nade dnem. Úžasné záběry polaků 70-90 cm. V lokalitě kam jezdíme je to jistě nástraha nejůčinnější. Loni jsem za hodinu chytil takovýchto polaků 5. Parťáci okolo mě- bylo jich dalších 5, chytili polaka jediného a takhle to bylo vždy, když byly pto tuto nástrahu podmínky. Ty podmínky jsou důležité, protože je to nástraha lehká, špatně létá a bere ji vítr. Takže je nutné téměř bezvětří. Když, ale vyjde počasí, svítí sluníčko, nefouká, prut 2,7 10-30g, silon 0,22-- PÁNOVÉ TAK TO JE ORGASMUS. Prosím pánové a dámy pište, pište...

Odpovědět

honzo dufek zkuste ty oči nalepit na malej připínáček a to celé nalepit a zapíchnout do poláčka čus a pozdravuj Evžena:-)

Někdo vložil foto jakoby vrtulových nástrah. Nelenil jsem a vyhledal asi 30 let starou krabičku na pstruhy a našel jsem v ní něco podobného. Také na to někdo z Vás upozornil, že se to používalo. Pstruzi na to šli. Dokonce i asi dva lipani (52 cm) mě na to vzali.

[citace]kim napsal:

Někdo vložil foto jakoby vrtulových nástrah. Nelenil jsem a vyhledal asi 30 let starou krabičku na pstruhy a našel jsem v ní něco podobného. Také na to někdo z Vás upozornil, že se to používalo. Pstruzi na to šli. Dokonce i asi dva lipani (52 cm) mě na to vzali.[/citace] :-) jo Kime na tohle jsem před 35lety taky chytal:-P to ještě bylo na Ohři ryb jako nas...o..! :-) neříkalo se tomu Devon..? A bzučelo to..!:-P

Ano Kime i já to velice dobře znám. chytal jsem s tím u nás na řekách pstruhy, ale to už je tak dávno, že v našich řekách již žádného nenajdete akorát ty, co se tam vysadí před sezónou,nějací granuláči, ale potočáka už ani neuvidíte. Už je to jenom vzpomínka na pěkné časy u vody.

Devon bola kedysi vynikajúca nástraha, neskôr ju vytlačili Mepsky-rotačky.

To Kim: je známe, že lipeň sa na starosť stáva dravcom v 4-5 roku života.

Ale lipeň cez 50cm, tak to je paráda. Kde tie časy sú...

Harty- máš zkušenost, že konkretně oči nástrahu co do braní prokazatelně vylepšují? Něco je pojem velmi univerzální a neprokazatelý. Já věřím že oči nástrahu zdokonalí.A konkrétně ? Těžko povědět protože nástrahu si vybírám pokud možno aby byla co nejblíže realitě a oči na ni většinou jsou.Podle vlastních zkušeností vím že nejen oči,ale tvar,barva,velikost nástrahy na počet záběrů má vliv.A to jestli lovím na peří,železo nebo gumu je v podstatě jedno.A dál potom jsou nástrahy kde téměř dokonalé napodobeniny jsou vylepšeny tzv. spouštěči ,které mají rybu vyprovokovat.Jako třeba různá chrastítka,světélka,třpytky,glitry,reflexní korálky či nástřiky atd.Takže já jsem rozhodně pro oči.

Harty, já bych tady viděl naprostou analogii s ženskýma. Když chce, aby byla "chycena", tak co udělá? Namaluje si pořádně oči, aby byly výrazné a přitažlivé, namaluje si nějakou dráždivou tvář na ten ksicht, hodí na krk nějaké korálky, do uší si dá třpytky a vybere si vyzývavé hadry. Je to stejné jako s nástrahou. A potom když chodí kolem tebe, tak točí prdelí. To je zase analogie k vedení nástrahy. Taky neskočíš po kulhavé s mastnýmy vlasama;-). Principem je vyprovokovat. Je to tak všude v přírodě:-D.

mthead - perfektní a pravdivé popsání přírodních zákonů, nebo úkazů to neposoudím. Je to chlapský popis pravdy a ženský to moc dobře vědí a realizují.

No nevím,myslím si že u ryb je to trochu jinak,ta "kulhavá s mastnýma vlasama" je pomalá a tedy snadnější kořist, proč žrát krásnou,když mě stejně dobře zasytí ta škaredá a ještě se daleko méně nadřu,než ji chytím.......jinak jsem také pro oči na nástraze..;-):-D:-D:-D

:-P tak to ukončím,nejlepší je pěkná kulhavá.:-D

2 Kim taky jsem na to chytal. Jak říká klasik, nejsme s...í, ale už toho dost pamatujeme. :-D

2 Harty. Letos jedeme na Viknu hlavně na polaky. Dalo by se s tebou domluvit a testnout tvoje skvosty? Budeš ve Spálově. Odpověď klidně na SZ. Dík

Omlouvám se. Možná se o tom již psalo. Máme v úmyslu si pořídit různé nymfy, raky a pod. Na pohled se jeví dosti věrohodně. Mám dotaz jak je co nejefektivněji využít v Norsku na moři - tedy zejména jaká je technika lovu. Lze je vůbec použít např. na 10g hlavičky? Přečetli jsme si příslušné články, které se vztahují na sladkou vodu a pod. Dále jaká jejich velikost a zbarvení by byla optimální. Dík.

Mám na mysli něco takového.

Je tu hodně šikovných rybářů,nemáte někdo zájem o brka z klínu bažanta obecného?

A čekám na reakce skušenejch NORKŮ,probíraj se tu pilkry,gumy,jigi,peří dokonce i marmiška ale ani zmínka o třpitce.Jakej je důvod?Skusil jsem něco na spůsob plandavky,skoušel jsem to v rybníku a chodí to pěkně.Udělal jsem váhu100,120 a 130gr a délku 100,110 a 120mm tak jsem zvědavej na reakci ryb ale napřed na reakci těch skušenejch.:-D:-D:-D:-D

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Od rána máme uloveno 5 krásných...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší...
V Kvanvaeru na Hitře sekají teď...
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mpF1SY-QVm8?si=bZ0Sm2P3hgTU58p_" title="YouTube video...
Když už jsme u této výroby...
Chtěl bych poděkovat Tomovi Nakládalovi za...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!