Hasvik, NO
temperature icon 9°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon 15°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 16°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 13°C
zataženo
Malé, MV
temperature icon 29°C
oblačno

Filetování, zbavení vody a balení mořských ryb.

Dobrý den všem, chtěl bych založit novou diskuzi ve které si řeknem jak nejlépe filetovat,zbavit filety vody a jak balíte mořské ryby ? než je šoupnete na mrazák. Viděl jsem už spoustu způsobů a vychytávek jak zbavit ryby vody a jak je zabalit, tak že pokuď máte k tématu co říct, rád si to přečtu. Díky Preparátor.

Odpovědět

Ahoj, chci se zeptat? Vozíte a upravujete někdo jikry ? samozřejmě mi chutná např. rybí plévka, ale jestli je někdo připravujete i na jiné způsoby a druhá ještě blbější otázka, počitají se např. jikry nabo játra do limitu ? Díky 8-O

Já jsem začal zavařovat jikry do skleniček jako játra.

Postup:

Jikry s větších mníků, nebo tresek na prkénku zbavím blány. Poté je prosolím v míse, opatrně promíchám a plním do připravených skleniček. Ponořím do vroucí vody těsně pod víčko a vařím cca 40-45 minut.

Po vyjmutí z vodní lázně otočím a nechám vychladnout na terase(když nemrzne).

Doma je uchovávám buď ve sklepě a nebo v lednici.

Příprava pomazánky:

Naškrábeš si ze skleničky jiker kolik potřebuješ, přidáš stejné množství tatarské omáčky, trošku na drobno nakrájené cibulky,zamícháš a natíráš na kolečka rohlíku, nebo veky a ozdobíš dle svého.

Chuť pomazánky je lepší, než-li z krabích(Surimi)tyčinek:-)

Jiřan

My používáme stejné krabičky jako Došky a pro celou partu nám jich stačí celkem asi třicet. Balíme každý filet jednotlivě do folie a ukládáme do plastové krabičky do mrazáku. Po zmražení se vyklepne a ještě se cca 2 kg cihlička zabalí do potravinové fólie, aby se hned nerozpadla, když se před odjezdem skládá do polystyrénové bedny.

Krabičky od mléka již nepoužíváme. Praxe ukázala, že se po naplnění a zmražení krabičky změní z původních a dost potřebných tvarů při uložení do transportních beden. Navíc nevím co se v krabičce ukrývá( popiska mnohdy spadne, nebo se smaže). Do litrové krabičky se musí navíc filety upravovat z kapacitních důvodů.

Rovný filet i větší ryby je vždy lepší v celku.

Už nekolil let používáme krabice od mléka. Mám vyzkoušeno, že vydrží cca. 2-3 opětovné naplnění (naplním, zamrazím, druhý den vyndám, kostku masa dám do folie a zase do mrazák na domrznutí, krabičku stačí vypláchnout a pošlouží znovu. Výhodou je snadná přeprava - rozložené jsou lehké a nezaberou žádné místo. Nevýhoda - když se do do krabičky dá moc masa, při mražení se "nafoukne" a pak se to špatně skládá do bedny. Občas se nám stane, že polystyrenová bedna nejde pořádně dovřít - v tom případně používáme novinový papír, kterým se bedna obalí, a následně celé zabalí pevnou folií, aby se zabránilo rozmrznutí při cestě.

Jiřan: recept na jikry mě uchvátil, letos musím vyzkoušet, Už teď se mi sbíhají sliny, děkuji za tip.

Ahoj Norci, já filety opláchnu v mořské vodě,nechám okapat a lehce vymačkám a po této krátké procedůře balím po jedné nebo dvou do strečové folie.Do mrazáku je skládám rovnou do polystyrenové bedny a když to není možné tak do papírové krabice vyložené streč.folií.Při závěrečném balení vyndám i s folií a vložím do bedny.Méďa

Ahoj,vyfiletujeme,opláchneme v mořské vodě,necháme okapat,zabalíme do mikrotenových pytlíku a skládáme do beden.Filety,jak jsou vláčné,se bez problémů vyskládají a zaberou každý kousíček místa.Bedny máme pochopitelně v mrazákách.Asi má každý svůj způsob uložení.Tak to děláme už 8 let a nemáme problém.

Kvlada

Zdar borci, prosím o pomoc

snad v loni nebo dříve se zde objevovaly zajímavý odkazy na videa kde se různě filetovalo. Mám za to, že jsem si je ukládal, ale za boha nemůžu nic najít.Buď jsem to smazal nebo nevím na kterým počátaču jsem to kde tak dobře schoval. Textový vyhledávání stále na nové diskusi nefunguje, takže "filetování" mě najde jen toto téma a jedno video od Rainera. Pokud poradíte kde to hledat,tak předem díky

Ahoj, koukni sem

http://www.visfileren.nl/

Neviem, či to ako názorná pomôcka pomôže ale je to pán majster.

My berieme len filet pod chrbtovou plutvou (samozrejme ale zalezi akí úspech sa predpokladá :-D)

Filety necháme odkvapkat v sietkovanom vreci na zemiaky.

Máme vákuovačku, ktorou sa ryby vyvákuujú - vydržia dlhšie a navyše sa odsaje ďalšia časť vody.

Následne ryby ukladáme ale predtým do bedne dáme tenkú záchranársku fóliu - je v každej autolekárničke, taká zlatá z jednej a z druhej strany strieborná je to ďalšie plus pre izoláciu. Najlepšie je dať dve vrstvy.

Celé bedne potom obalíme - pri odchode - do streč fólie a lepiacou páskou dookola prelepíme spoj medzi vrchnákom a krabicou.

Nakoľko máme ale box z polyuretánových panelov do ktorého tieto bedne vložíme - ryby vždy donesieme ešte zmrazené na kosť.

Ešte k filetám - domáci nám povedal, aby sme zobrali aj tú časť kde sú prsné plutvy, a opiekli - je tam vynikajúce mäso.

8-)

Nové video jak

" target="_blank">jak vykostit rybu

:-D:-P

[citace]dalibor napsal:

Nové video jak

jak vykostit rybu

[/citace]

Krásná pomůcka, akorát si nedovedu představit metrovou tresku:-D

[citace]dalibor napsal:

Nové video jak

jak vykostit rybu

[/citace]to je supr vychytávka,to by se to makalo

:-D:-D:-D

Podle mě je ta pomůcka pro Čechy na prd.

U tresky je to nepoužitelné a u pstruha zůstane z masa kaše. Navíc, když pstruha upečeme, tak lze nádherně vytáhnout celá páteř i s těmi kostmi :-)

Ale pro Amíky dobré :-D:-D:-D

V každém případě zajímavá pomůcka :-)

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.