Par poznatku ode me. Vsechny ryby (vcetne sladkovodnich) zasadne vakuuju do vakuovacich sacku. Zatim jsem totiz neprisel na jiny zpusob baleni, ktery by zabranil pachu rybiny v mrazaku. Sebelepsi baleni do mikrotenu, folii a jinych obalu vzdy skoncilo tak, ze sla ryba citit. Proste se ta skvirka vzdycky najde. A tak nejak nemam zajem na tom, aby mi vsechno, co mam doma, at uz v mrazaku nebo v mrazicim boxu, smrdelo po rybach. A kupovat si 3. mrazak jen na ryby mi prijde zbytecne...
Takze v praxi na delsim pobytu u more to delam tak, ze ryby vyfiletuju (nechavam kuzi, vyhovuje mi to pri pozdejsi priprave v kuchyni), ocistim, hodim po cca 0,5 kg (0,5kg je idealni pro 2 lidi na obed a pripadne se daji pouzivat jeho nasobky - cele kilo se blbe pouziva pro min lidi) do mikrotenoveho sacku a necham do dalsiho dne namrznout (podle vykonu mrazaku, vetsinou mi to vychazi). Druhy den pak vezmu namrzle sacky (nikoliv uz kompletne zmrzle) a hodim do vakuovacich pytliku a zavakuuju s vysatim vzduchu. Dalo by se to delat primo, ale z me zkusenosti ma cerstva fileta porad tolik vody, ze se voda zbytecne nasava do vakuovacky a svar pak nefunguje dobre. Namrzla fileta uz nepousti vodu, ale je porad tvarovatelna do bedny.
Vetsinou to vyjde tak, ze vyfiletuju nove a pote zavakuuju ty z predchoziho dne. Zavakuovany pytlik vydrzi nasobne dlouho. Pred tydnem jsem delal jedno z poslednich baleni z podzimu 2011 a kvalita byla 100%.
Vakuovacku pouzivam jednu z nejlevnejsich svedskych noname. Jak se tak divam, tak uz to prestali prodavat. Cena kolem 1500 CZK. Vyhoda oproti napr. ETA je v tom, ze vakuuje silneji a lip svaruje (srovnaval jsem v realu u nasich, ETA za tech cca 900 CZK je nepouzitelna...). Nevyhoda je cena sacku (pro dobre vysati vzduchu to chce mrizkovanou jednu vnitrni stranu sacku), kde se clovek dostava treba na 5-8 CZK za pytlik. Ale stoji to za to. V mrazaku rybu necitim a kdykoliv ji mam v kvalite, jako bych ji vytahl z vody vcera.
Zdravim ze severu.
PS. Sezona podzimni privlace na Öresundu je v plnem proudu. Na 8-12 metrech se chytaji pekne melcinove 3-7 kg tresky...