Hasvik, NO
temperature icon 5°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon 10°C
jasno
Oslo, NO
temperature icon 27°C
jasno
Bergen, NO
temperature icon 18°C
slabý déšť
Malé, MV
temperature icon 28°C
zataženo

Filetování, zbavení vody a balení mořských ryb.

1 4 5 6 7 8 9

Dobrý den všem, chtěl bych založit novou diskuzi ve které si řeknem jak nejlépe filetovat,zbavit filety vody a jak balíte mořské ryby ? než je šoupnete na mrazák. Viděl jsem už spoustu způsobů a vychytávek jak zbavit ryby vody a jak je zabalit, tak že pokuď máte k tématu co říct, rád si to přečtu. Díky Preparátor.

Odpovědět

na tresky doporučujem lešenársku trubku

Ahoj, nechci zakládat další vlákno a protože se můj dotaz též týká filetování tak bych rád tuto diskuzi oprášil, ale zaměřil trochu jiným směrem.

Do Norska jezdíme už dost dlouho a čím dál více mi vadí, že čas na zpáteční cestě (kolikrát 1 - 2 hod) člověk promrhá a když se potom sejde několik part ve filetárně, tak se zpracování protáhne až i do ranních hodin. Začal jsem tedy přemýšlet a hledat jak filetovat už na lodi. V tomto vlákně jsem našel, že to asi jediný praktikuje KIM. Pokud máte i někdo jiný s filetováním v lodi zkušenosti, podělte se! Na youtube jsem našel pár videí, kde je použit přídavný stolek a chtěl bych něco podobného pro letošní norsko vyrobit, proto budu rád za jakékoliv rady:
<p class="MsoNoSpacing">

">

</p>
<p class="MsoNoSpacing">

">

</p>
<p class="MsoNoSpacing">

">

</p>
<p class="MsoNoSpacing">

">

</p>
<p class="MsoNoSpacing">

">

</p>
<span style="font-size: 11.0pt; line-height: 107%; font-family: 'Calibri',sans-serif; mso-ascii-theme-font: minor-latin; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-hansi-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-theme-font: minor-bidi; mso-ansi-language: CS; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA;">

">

</span>

Ahoj Honza

to Jak: no byl jsem u toho jak se kamarád celkem dost pořezal jenom když chtěl odkrvit rybu a přišla vlna. Opravdu bych se toho bál!

Tie videa sú fajn ale na podobný spôsob filetovania, je treba aj loď - veľkú loď.
Inak to hrozí prstami cez palubu.

Ale vykrvenie je určite to najmenej, čo sa dá na lodi urobiť .
Makrely a menšie ryby kucháme ale inak všetko ostatné na pevnej zemi.

Asi som to už spomínal, veľmi dobrým spôsobom spracovania rýb je filetovanie bez oplachu mäsa vodou.
Samozrejme, že takto sa dajú filetovať len veľké ryby.
Z tresky berieme horné filety a na čistom stole podrezávame kožu. Mäso zostáva čisté a v balíčku nemá žiadnu prebytočnú vodu.

Ryby dávame do plastových krabičiek - foriem.
Po zamrazení sa vyklepnú a nechajú v mrazničke.
Zamrznuté ryby by mali byť v bedniach uložené tak aby zostalo čo najmenej vzduchu.

Vanička transparentní (1200/31), 190x142x65mm/1200ml

No, myslím, že obava z nějakého zranění se dá eliminovat. Já třeba používám filetovací rukavice už 3 roky (5$ y Aliexpresu) a pořezání nehrozí. Samozřejmě souhlasím s tím, že pokud se jede napříč vlnami a loď skáče jak koza tak by to asi moc nešlo, nicméně pokud se jízda dá přizpůsobit práci, tak raději pojedu pomaleji, budu filetovat a ušetřím si čas po návratu. Že to jde potvrzuje KIM v příspěvku na str. 6. Nemáte někdo vlastní přímou zkušenost?

H.

Měl bych také návrh.My ryby na lodi vykrvujem a to prostřihnutím pod krkem a následně prostřihnutím břicha je vykucháme.S nůžkama nějaké pořezání nebo píchnutí nehrozí.Jedná se o menší ryby tak do 80 cm.Větší pouze vykrvíme.

Ale měl bych tady ještě jeden dotaz a to na tresčí olej.Zavařování tresčích játer mám celkem zvládnuté ale chtěl bych zkusit (udělat)uvařit olej z tresčích jater.Je to prý velice zdravé a prospěšné při mnoha onemocnění.

Má s tím někdo zkušenosti?Za každou radu budu rád.

1 4 5 6 7 8 9
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.