Já svářečku igelitu s odsáváním vzduchu používám od roku 1995. Od roku 2000 jí vozím do Norska pokaždé. Dodnes slouží bez vady.
Důležité je mít svářečku která udělá dva sváry. Můžete tak svařovat neprodyšné mikrotény. Tak se dá pak mrazit i tekutá strava - nic nevyteče.
Se sáčky je to trošku složitější. Používám zásadně mikrotén od tlouštěk 0,015mm do 0,020mm. Rozměry si kupte takové aby se vám to tak akorát vešlo do svářečky. Důležitá je především šíře sáčků. Já používám 35x50 nebo 30x40cm. Takzvaná nohavice v metráži je dobrá na větší kusy mtražených potravin. Dá se takto svařit i delší sáček. Sáčky by měli být vhodné na zmarzení. Slabší mikroteny si na mrazení ryb radši nekupujte. Sáčky si popisuju permanentkou, takže přesně vím jakou rybu si z mrazáku doma vyndavám.
Jako vzor sem dávám odkaz na sáčky - koupit jdou samozřejmě kdekoliv jinde.
Tyto používám nejčastěji-
Sáčky 0,015mm 35x50cm
Sáčky 0,017mm 30x40mm
Do každé bedny na ryby jsem si vyrobil dvě hliníkové formy tvaru vnitřku bedny. Jsou lehké a v pohodě se vejdou vedle sebe do 300L mrazáku. Do nich dávám vysáté a svařené sáčky s filetama. V 6 lidech máme 4 bedny každá po dvou hliníkových formách. Před odjezden z Norska tyto formy dám i s rybama do beden pořádně zalepím a zabalím práskačkou a strečovkou a frčíme dom. S dělením doma problémy nemívám. Většinou jezdím s rodinou. Ale podělit každého 1 plovinou bedny ( hliníkovou formou )se taky dá.
Já se vždy snažím abych měl sáčky suché než je dám do mrazáku. Proto se mi v těch hliníkových formách málokdy spojí - zmrznou k sobě.
Ryby před balením nechávám odkapat aby z nich netekla voda.
Samozřejmě čestvá ryba je čerstvá, ale můžu potvrdit to, že i po roce se zmrazené mořské ryby dají konzumovat a jsou mnohem chutnější jak ty " čerstvé - mrazené " z obchoďáků.
Samozřejmě bych si nenechal v mrazáku tak dlouho makrely a sladkovodní ryby.
Kdy stahuju kůži? Když se chytnou větší ryby 80cm +, kůže bývá tuhá. Když je hodně parazitů, tak je vhodné kůži taky stahovat. Je větší šance že parazity najdu. Když paraziti nejsou, tak mám radši filety s kůží - ta mi taky chutná.