Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Filetování, zbavení vody a balení mořských ryb.
- Toto téma obsahuje celkem 126 odpovědí. Do diskuze (45 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel sepl.k a poslední změna proběhla před 5 roky a 10 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#47563 17.11.2012 v 7:27
No vida jde to. Každá zkušenost se hodí. Ještě by mě zajímalo, kdy je krab jak se říká “zralý” tedy asi dospělý. Ten nor je dával do obrovských klecí. On totiž jednoho rozlomil a posuzoval asi stav “svaloviny”.
#47569 17.11.2012 v 14:40Dělal jsem na Aljašce v rybárně a tam se krabi zabíjeli tak, že se břichem narazili na hranu a rozlomili se na dvě poloviny. Stačilo pak jen obrat žábry a zbyly takový dvě jakoby ruce který se hned vařily. Jinak nevařený se i v mrazáku celkem rychle kazej, pár jsem si jich přivez z norska a po 2 měsících jsem je musel vyhodit.
#47574 17.11.2012 v 16:00Preparator-V norsku jsem byl poprvé na Lofotech na Hennesu a nejvíc vědomostí jsem načerpal na těchto stránkách a srazech ve Spálově.Na jaře jedu na Otroju se stejnou partou.Můj sen je Soroya snad to někdy vyjde.
#47575 17.11.2012 v 16:29skroban5 – Určitě, obrať se na Sima a ten už ti ohledně Soroye poradí.
#47606 19.11.2012 v 6:12To kim: Já jsem si přivezl domů zmražená klepeta krabů, které jsme zabíjely spařením a doma jsem je po rozmrazení vařil a byla to pochoutka. Nepozoroval jsem rozdíl od uvařených přímo v Norsku. Je pravda, že jsem je zkonzumoval cca do 1 měsíce.
#47913 24.11.2012 v 9:37Jak jsem slíbil přikládám video – svařování mikrotenu a odsávání.
kulik jak tady psal přesně tohle zná a běžně používá na výpěstky ze zahrádky
[yt=v3cRTK2CgEg&feature=yt]v3cRTK2CgEg&feature[/yt]
#47915 24.11.2012 v 9:47Vlkous – No paráda, přesně takové video tu chybělo, trochu jsem totiž nechápal nějaké detaily. Za video Děkuji !
#47916 24.11.2012 v 12:08Vlkous napsal:
Tak to je super !!! Já si osobně myslím, že to zatavení a odsátí vzduchu je minimálně stejně důležité, jako zbavení filet přebytečné vody. Pokud filetu řádně osušíte a znemožníte přístup vzduchu, potom by nemělo dojít k znehodnocení masa v mražáku.
Na příští rok kupuji…
Všem NORKŮM zdar
#47918 24.11.2012 v 17:07perfektní ukázka-dobrý tip na vánoční dárek.dík
#47920 24.11.2012 v 17:23už viem, čím sa poteším k Vianociam.
#47921 24.11.2012 v 17:43Zavaření s odsátím
To odsátí není vždy dokonalé (mám ETU elektronik s dvojitým švem), navíc se musí po pár balíčcích čekat na vychladnutí.Skutečně jednodušší je použít klasickou potravinářskou folii a do ní balit před zamrazením jednotlivé filety nebo celé kostky. Foilie přilne k sobě a k masu lépe a zamezí přístupu vzduchu.Nehledě na to že potom jde zmrzlý kus snáze rozebrat.Pak opravdu stačí dát zmrzlou kostku do sáčku (pouze kvůli poškození folie) a je to paráda.
#47922 24.11.2012 v 17:52Řadu let jsem také používal zatavovačku s odsáváním. Po nějaké době jsem od toho upustil a dělám to stejně jako chebak. jednotlivé filety balím zvlášť do folie a dávám do krabičky. Když celá kostka zmrzne z krabičky jí vyklopíme a celou kostku zabalím do folie. Mám přesnou velikost krabiček tak, aby se zabalená kostka vešla do bedny. Pro konzumaci je to pro mě nejlepší způsob. Kostka se po klepnutí rozpadne na jednotlivé filety a člověk si může vzít vždy jen tolik kolik v danou chvíli spotřebuje.
Došky
#47966 25.11.2012 v 18:26Určitě je mnoho možností balení ryb lepších jak je odsávat a svařovat.
Určitě to neni to nejrychlejší.
Vzhledem k tomu, že si můžu dovézt domů 15 kg na osobu, tak toho času i když to dělám pro 6 lidí, tím moc nestrávím. Bude to chtít asi pošpekulovat co koupit, když se někdo rozhodne svářečku koupit. Já zatím nikdy nemusel čekat na vychladnutí.
Nehledě na to, že používám svářečku v Norsku, používám jí i doma. A třeba i na to, že si doma navařím – letos například – segedín, vrabec, kaťák a kuřecí křídla – vše zavařím do sáčků přesně poprce pro 6 lidí, nechám zmrazit a v Norsku na oběd mám jídla navařená a tam už nic nevařím.Jen přílohu a chleba je stejnak nejlepší 🙂 K večeři a k snídani máme vždy ryby. Ty vyřešené obědy nám šetří spoustu času. Večer a si v klidu ugrilujeme nabo jinak upravujeme ryby.
Doma si takto zavařuju a náseldně mrazím houby, jahody, maso atd. Udělám si porce jaké chci, popíšu. Čím silnější mikrotén tím menší možnost načuchnutí mezi sebou.
To jak to dělá Došky taky znám a je to velice jednoduché. Krabičky máš z tenkého plechu? A když je převážíš tak je máš rozložené? Používáš je na mrazení a pak zase na převoz rozehneš a na placato převezeš?
#47967 25.11.2012 v 18:31to Vlkouš
Já to mám lehce jednodušší. Já mám všechny věci v Norsku. Krabičky máme umělohmotné a vzhledem k tomu, že je nepřevážíme, je nám jejich velikost ukradená. Je to pro nás samozřejmě výhodné. Uznávám, že ne každý má tuto možnost. :-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P
Došky
#47968 25.11.2012 v 18:35No tak to je jiná 🙂
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Filetování, zbavení vody a balení mořských ryb.