Hasvik, NO
temperature icon 9°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon 16°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 15°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 12°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 31°C
oblačno

Filetování, zbavení vody a balení mořských ryb.

Dobrý den všem, chtěl bych založit novou diskuzi ve které si řeknem jak nejlépe filetovat,zbavit filety vody a jak balíte mořské ryby ? než je šoupnete na mrazák. Viděl jsem už spoustu způsobů a vychytávek jak zbavit ryby vody a jak je zabalit, tak že pokuď máte k tématu co říct, rád si to přečtu. Díky Preparátor.

Odpovědět

No vida jde to. Každá zkušenost se hodí. Ještě by mě zajímalo, kdy je krab jak se říká "zralý" tedy asi dospělý. Ten nor je dával do obrovských klecí. On totiž jednoho rozlomil a posuzoval asi stav "svaloviny".

Dělal jsem na Aljašce v rybárně a tam se krabi zabíjeli tak, že se břichem narazili na hranu a rozlomili se na dvě poloviny. Stačilo pak jen obrat žábry a zbyly takový dvě jakoby ruce který se hned vařily. Jinak nevařený se i v mrazáku celkem rychle kazej, pár jsem si jich přivez z norska a po 2 měsících jsem je musel vyhodit.

Preparator-V norsku jsem byl poprvé na Lofotech na Hennesu a nejvíc vědomostí jsem načerpal na těchto stránkách a srazech ve Spálově.Na jaře jedu na Otroju se stejnou partou.Můj sen je Soroya snad to někdy vyjde.

skroban5 - Určitě, obrať se na Sima a ten už ti ohledně Soroye poradí.

To kim: Já jsem si přivezl domů zmražená klepeta krabů, které jsme zabíjely spařením a doma jsem je po rozmrazení vařil a byla to pochoutka. Nepozoroval jsem rozdíl od uvařených přímo v Norsku. Je pravda, že jsem je zkonzumoval cca do 1 měsíce.

Jak jsem slíbil přikládám video - svařování mikrotenu a odsávání.

kulik jak tady psal přesně tohle zná a běžně používá na výpěstky ze zahrádky

[yt=v3cRTK2CgEg&feature=yt]v3cRTK2CgEg&feature[/yt]

Vlkous - No paráda, přesně takové video tu chybělo, trochu jsem totiž nechápal nějaké detaily. Za video Děkuji !

[citace]Vlkous napsal:

Tak to je super !!! Já si osobně myslím, že to zatavení a odsátí vzduchu je minimálně stejně důležité, jako zbavení filet přebytečné vody. Pokud filetu řádně osušíte a znemožníte přístup vzduchu, potom by nemělo dojít k znehodnocení masa v mražáku.

Na příští rok kupuji...

Všem NORKŮM zdar

perfektní ukázka-dobrý tip na vánoční dárek.dík

už viem, čím sa poteším k Vianociam.

Zavaření s odsátím

To odsátí není vždy dokonalé (mám ETU elektronik s dvojitým švem), navíc se musí po pár balíčcích čekat na vychladnutí.Skutečně jednodušší je použít klasickou potravinářskou folii a do ní balit před zamrazením jednotlivé filety nebo celé kostky. Foilie přilne k sobě a k masu lépe a zamezí přístupu vzduchu.Nehledě na to že potom jde zmrzlý kus snáze rozebrat.Pak opravdu stačí dát zmrzlou kostku do sáčku (pouze kvůli poškození folie) a je to paráda.

Řadu let jsem také používal zatavovačku s odsáváním. Po nějaké době jsem od toho upustil a dělám to stejně jako chebak. jednotlivé filety balím zvlášť do folie a dávám do krabičky. Když celá kostka zmrzne z krabičky jí vyklopíme a celou kostku zabalím do folie. Mám přesnou velikost krabiček tak, aby se zabalená kostka vešla do bedny. Pro konzumaci je to pro mě nejlepší způsob. Kostka se po klepnutí rozpadne na jednotlivé filety a člověk si může vzít vždy jen tolik kolik v danou chvíli spotřebuje.

Došky

Určitě je mnoho možností balení ryb lepších jak je odsávat a svařovat.

Určitě to neni to nejrychlejší.

Vzhledem k tomu, že si můžu dovézt domů 15 kg na osobu, tak toho času i když to dělám pro 6 lidí, tím moc nestrávím. Bude to chtít asi pošpekulovat co koupit, když se někdo rozhodne svářečku koupit. Já zatím nikdy nemusel čekat na vychladnutí.

Nehledě na to, že používám svářečku v Norsku, používám jí i doma. A třeba i na to, že si doma navařím - letos například - segedín, vrabec, kaťák a kuřecí křídla - vše zavařím do sáčků přesně poprce pro 6 lidí, nechám zmrazit a v Norsku na oběd mám jídla navařená a tam už nic nevařím.Jen přílohu a chleba je stejnak nejlepší :-) K večeři a k snídani máme vždy ryby. Ty vyřešené obědy nám šetří spoustu času. Večer a si v klidu ugrilujeme nabo jinak upravujeme ryby.

Doma si takto zavařuju a náseldně mrazím houby, jahody, maso atd. Udělám si porce jaké chci, popíšu. Čím silnější mikrotén tím menší možnost načuchnutí mezi sebou.

To jak to dělá Došky taky znám a je to velice jednoduché. Krabičky máš z tenkého plechu? A když je převážíš tak je máš rozložené? Používáš je na mrazení a pak zase na převoz rozehneš a na placato převezeš?

to Vlkouš

Já to mám lehce jednodušší. Já mám všechny věci v Norsku. Krabičky máme umělohmotné a vzhledem k tomu, že je nepřevážíme, je nám jejich velikost ukradená. Je to pro nás samozřejmě výhodné. Uznávám, že ne každý má tuto možnost. :-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P

Došky

No tak to je jiná :-)

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.