Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Filetování, zbavení vody a balení mořských ryb.

  • Toto téma obsahuje celkem 126 odpovědí. Do diskuze (45 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel sepl.k a poslední změna proběhla před 5 roky a 10 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 127)
  • Autor
    Příspěvky
  • #47398
    mara45
    Účastník
    (2722 odpovědí)

    to honzak:to zbavování vody má důvod,že pak mráz v mrazáku to maso neroztrhá.Alespoň tak si to myslím já.My také maso necháváme hodně okapat,ale nikdy to nejde úplně.Filety bez kůže a kostí pak balíme do krabiček od mléka.I po roce má maso takto zabalené výbornou chuť.

    #47401
    Pafka
    Účastník
    (3892 odpovědí)

    2 Zdendek

    My je vyklepáváme vždy při dalším filetování, když potřebujeme prázdné krabičky. Ale myslím si, že by mělo při mražení na cca -25 stupňů a při opatrnější manipulaci stačit i cca 6 hodin (filety už budou mít formu kvádru a v mikrotenu se potom domrazí. P.

    #47403
    kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

    Aby se tkáň masa nepotrhala, tak by naopak muselo být maso zamraženo v kostce ledu. Takže odkapávání a odstraňování vody z masa je hlavní důvod jeho váha.

    2 mara: filety necháváte v krabicích od mléka i v mrazáku doma? Myslím si, že ponechání kůže má i důvod menšího “vyschnutí” masa.

    2Pafka: Na hitře u Edenu mám zkušenost, že filety nejsou vhodné k vyklepnutí z krabičky ani za 12 hod.

    #47405
    Červený Jndřich
    Člen
    (1078 odpovědí)

    honzak napsal: Ahoj všichni, můžu se vás všech zeptat jaký je důvod takhle složitě zbavovat rybu vody? Je to jen krz váhu nebo to má i jiný důvod?

    Ahoj.Vodu odstraňuji proto,abych jí ve zmraženém stavu nevozil zbytečně do Čech.Máme jí tu dost:-D.To si raději přivezu více masa.:-D

    #47406
    Holzby
    Účastník
    (635 odpovědí)

    Ahoj , tak se taky přidám. My filetujeme celé ryby. Filet necháváme většinou včetně kůže, vyjma doršů. Propláchneme a necháme okapat (tak cca 2 hodiny, je potřeba filety skládat do síťové bedny kůží nahoru). Po té balíme do zamrazovacích sáčků a vakuujeme. Skládáme do beden. Někdo do polystyrenových, já osobně mám osvědčenou plastovou bednu (mám ji přímo v mrazáku a skládám to do ní- v plastu to dobře promrzá- pak ji vyndám, obalím alobalem, strečovou folií, polystyrenem a zase strečovou folií). U filetů přinesl letos kamarád novinku, oplachování v mořské vodě ** filet má pak takovou jemně namodralou barvu 🙂

    #47409
    kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

    Ještě k tomu okapávání. Používáme síťku (malý pytel) od cibule. Snadno se zavěsí a není co řešit. Filety oplachujeme zásadně v mořské vodě. Někdo mi říkal, že je to chyba nevím, ale dělám to x let. Svalovina z mořské vody je kvalitnější.

    #47411
    Northwolf
    Účastník
    (659 odpovědí)

    kulik napsal:

    Aby se tkáň masa nepotrhala, tak by naopak muselo být maso zamraženo v kostce ledu. Takže odkapávání a odstraňování vody z masa je hlavní důvod jeho váha.

    Existuje prosím nějaký argument který by toto tvrzení podporoval ? Já mám nějaké – myslím docela rozumné – vysvětlení, které jsem už tady na serveru publikoval a z kterého jasně vyplývá že je to tak jak píše Mara45 – voda (resp její krystaly) maso poškozuje (narušují buněčnou strukturu což v konečném důsledku po rozmrznutí způsobuje jeho “blátovatění”).

    #47412
    kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

    2 kim: Nazdar kime a kde to zavěsíš? Nenajdou to rackové?

    #47413
    kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

    2 northwolf: To nevím, je to pouze má úvaha. Vycházím ze skutečnosti, že když je maso celé ve vodě a zamrazím ho, tak nedojde k tak velkému porušení buněk jako když jej nechám normálně zamrazit a dojde k pothání tkání zmražením tekutiny v buňkách.

    #47415
    Preparator
    Účastník
    (777 odpovědí)

    Ahoj, určitě když necháte v mase vodu a celé to zamrazíte, tak se to projeví na kvalitě masa a to samé i když je k filetě přístup vzduchu. Sami víte jak dopadne fileta v mrazáku, když jí kousek kouká ven třeba ze stečovky nebo pytlíku 🙂

    O tom, že když by jste třeba ryby přikoupili, tak určitě v nich nebudete chtít mít vodu 🙂

    Také jsem letos viděl němce balit filety s malou přenosnou vakuovačkou. Perfektně to vypadalo, a skládalo se to jedna báseň, nemáte někdo tuto zkušenost. Díky

    #47416
    kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

    Protože filetuji na moři zavěsíme síťku na veslo, které je napříč a pod. Voda odkapává do bedny.

    #47417
    kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

    2 Preparator: Normálně používám vakuovačku při zamrazování výpěstku ze zahrady a je to úžasný. Někdo už o používání vakuovačky zde psal a tak jsem dnes i o tomto způsobu zvažoval, ale je to zase něco na balení a převážení. Možná by bylo řešení, když by si ji určité společenství “Norků” jezdících pravidelně na jedno místo pořídilo a nechalo ji zde, není to zas tak velká investice. Výsledek by byl filet bez vzduchu a dobře skladovatelný i doma.

    #47418
    kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

    2 kim: Kime, Ty to máš vymyšlené a Tvoje loď je vlastně malá továrna na zpracování úlovků.Už Ti chybí jen mrazák. 😛

    #47419
    Zdendek
    Účastník
    (281 odpovědí)

    Pafka napsal:

    2 Zdendek- Při dobrém počasí by to asi nešlo čekat 6 hodin. Kolikrát se stane že se nevyjede třeba tři dni a pak se to dohání na poslední chvíli. To by se muselo nechávat v krabičkách. Tak asi zůstanem u klasiky

    My je vyklepáváme vždy při dalším filetování, když potřebujeme prázdné krabičky. Ale myslím si, že by mělo při mražení na cca -25 stupňů a při opatrnější manipulaci stačit i cca 6 hodin (filety už budou mít formu kvádru a v mikrotenu se potom domrazí. P.

    #47420
    Northwolf
    Účastník
    (659 odpovědí)

    kulik napsal:

    2 northwolf: To nevím, je to pouze má úvaha. Vycházím ze skutečnosti, že když je maso celé ve vodě a zamrazím ho, tak nedojde k tak velkému porušení buněk jako když jej nechám normálně zamrazit a dojde k pothání tkání zmražením tekutiny v buňkách.

    Má úvaha je že voda se při mrznutí rozpíná, takže v kostce ledu bude buněčnou strukturu masa drtit ze všech stran, ale nezkoušel jsem to a ani nehodlám (ono tedy asi ani nebude jednoduché měřit výsledek)

    Vakuovačka je vynikající věc, její použití je vhodné.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 127)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Filetování, zbavení vody a balení mořských ryb.

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...