Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Elektronické mýtné v Norsku
- Toto téma obsahuje celkem 141 odpovědí. Do diskuze (47 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel janka a poslední změna proběhla před 1 rokem a 6 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#16886 28.1.2011 v 14:24
MifakM napsal:
2 otapa
Jak jsem koukal do registrace karty, tak při tomto úkonu zadáváš dobu pobytu. Z toho usuzuji, že poplatky stržené z karty by se mohli vztahovat pouze na toto období. Období je maximálně na 3 měsíce.
A jak už kdosi psal výše, můžeš kartu zaregistrovat (a zaplatit mýtné pomocí ní) nejpozději do 14 dnů po opuštění země. A to je asi i důvod zpoždění plateb přes fakturu.
EDIT : špatně pochopený překlad
Ne do 14 dnů po opuštění země, ale do 14 po projetí MB. Tím je vlastně řečeno – první MB. Pozor nepleťte si to teď s AMB.
#16887 28.1.2011 v 14:29MifakM napsal:
2 Vlkous
zalezi na tom, zda vedle nebyla AMB
Nech mě už odejít z práce 🙂
Neni žádná vedle ABM.
Jsou jen ABM a mimo ně jsou klasické staré MB kde byla vždy možnost projet bez zaplacení s tím, že tam jen namotovali cidlo na krabicku. čtečka SPZ tam byla i dříve.
Nebo lépe řečeno – tam kde je možnost zaplacení hotově, tak se nejedná o Automatickou mýtnou bránu AMB. ABM = bez možnosti zaplatit hotově přímo na ní.
Jasno?
#16889 28.1.2011 v 15:29diky za upresneni. to se muze taky hodit
#16891 28.1.2011 v 17:22Tohle vše už řekla paní Janka,mimo půjčovny, jinak by se nemělo projet manualem bez placení- pokuta, když je vedle AMB, osobní zkušenost,,,
#16903 28.1.2011 v 23:35gruvearbeider napsal:
Tohle vše už řekla paní Janka,mimo půjčovny, jinak by se nemělo projet manualem bez placení- pokuta, když je vedle AMB, osobní zkušenost,,,
Ahoj.
Můžeš upřesnit, co se vám přihodilo? O jakou mýtnou bránu se jadnalo nebo jak vypadala? Pokus se prosí, popsat to do deatailů.
#16915 29.1.2011 v 11:26Ahoj Vlkouš,
pokusím se,jezdím řadu let min.2x ročně po 2-3týdnech, nejvýše nad Trondheim,
1.- platím vždy hotovost- zbavuji se drobných,tam kde to není možný třeba 680 na Smolu a okolí Aure, projedu a čekám na složenku, kombinuji jenom tyto 2 způsoby,jiný nepoužívám a vůbec ne placení na benzině nebo v krámu
v říjnu 2010, jsem se vracel a na E6 u Osla jsem vjel do manualu, černý Nor seděl v kukani a vysvětloval, počítač nejde,vycouvejte jinak pokuta, když projedu manual be zaplacení a ukazoval na kameru. Na papírek napsal penále 1000Nok. Přede mnou stál Litevec, já s károu a za mnou další dva rusky mluvící, dohadovali se s tím Somálcem a nechtěli se hnout.Nakonec vše O.K.
Je možné,že když si otevřu tlačítkem,kamera nefunguje a vše je v pořádku.
#17032 1.2.2011 v 8:20Nejde mi vložit odpověď i když vidím, že ode mě je poslední příspěvek.
#17033 1.2.2011 v 8:25Prekérní situace.
Tuto situaci považuju za vyjímku, kterých bude ubývat úměrně s ubýváním ostatních mýtných bran a přibýváním automatických mýtných bran.
Je to opět otázka na Nora znalého problematiky mýtných bran.
Nevím, jestli se mýtná brána, kde je možnost zaplacení v hotovosti a přitom jim něco nefunguje nebo v budce vůbec nikdo neni, považuje v této situaci jako automatická.
Vzhledem k tomu, že je psáno toto:
Ostatní mýtné brány
Některé brány mají mýtné AutoPASS pruhy a a pruhy pro manuální platbu. Uvědomte si, že
riskujete pokutu, pokud budete projíždět v pruzích AutoPASS bez AutoPASS nebo Návštěvníci platební smlouva. Můžewte si zaregistrovat kreditní kartu na platby Návštěvníci do 14 dnů po projetí tohoto mýtného bodu.
( Návštěvníci – platební smlouvy = se myslí zaregistrování kreditní karty přes internet. )
Tak bych se vždy pokusil projet jízdním pruhem pro manuální zaplacení i za cenu toho, že si máčknu nějaké tlačítko a pokud to opravdu nejde jinak, tak projedu v jiných jízdních pruzích a pokusím se zaregistrovat si kartu do těch 14 dnů po projetí takovouto bránou a tím se vyhnu jakéhokoliv postihu. Chápu, že ne vždy by se to mohlo podařit do 14 dnů. Nemám sebou nota nebo nemám připojení na net, ale vždy se dá to, že někoho o to požádám. Buď doma nebo Nora u ktrého jsem ubytovaný, pokud se domluvím, s tím, že mu poskytnu potřebná osobní data – SPZ, číslo kreditky atd.
#17034 1.2.2011 v 8:26No konečně – na šestý pokus se zadařilo.
#17060 1.2.2011 v 18:00Jezdíme střední Norsko a vždy jsme bez problémů zaplatili hotově
#17111 3.2.2011 v 9:50Určitě se i dnes dá dojet na mnoho míst v Norsku a bude se projíždět jen klasickými mýtnými bránami, kde se ještě dá zaplatit v hotovosti.
Ale již dnes a v budoucnu to tak bude všude, že staré mýtnice vymizí a budou jen automatické. Takovouto automatickou mýtnou bránou člověk projede aniž by si vůbec pořádně všimnul, že nějakou bránou projel – tohle se týká především mýtných bran ve městě. Ale začíná se systém použitý na automatických mýtných bránách používat i na místních trajektech. A tam to prostě člověk pozná jednoznačně – protože za použítí takového trajektu nikdo nic nebude chtít prostě jen nám snímnou SPZ a tím zjistí, jestli člověk už má předplaceno a když ne, tak mu pošlou fakturku.
Proto je tady ta diskuze o automatických mýtných bránách. Aby nám všem bylo jasno co a jak a nikdo z nás nemusel mít problémy a věděl jednoznačně – jak postupovat.
Jen je mi líto, že se nevyjadřuje paní Janka. Mohla by mít třeba informace o tom, jak postupovat u kalsické mýtné brány s jízdním pruhem pro manuální zaplacení, kde nelze z různých důvodů zaplatit v hotovosti.
#17290 7.2.2011 v 14:38juu . ja jsem vam tu chybela .. 🙂
byla jsem na dovolene a skoro bez internetu!! Doctu, o cem jste se bavili a pokud budu vedet, odpovim .. vydrzte, zatim bojuju se zmenou podnebi 🙂
#17331 8.2.2011 v 6:55Áá tak to jste jistě lovila mušličky na plážích 🙂 No hlavně, že jste se nám ve zdraví vrátila.
Až proběhne úspěšně aklimatizace, tak se do toho obujte 🙂
#17354 8.2.2011 v 20:30ufff
tak jsem to precetla … tak nevim, bud nekteri necetli clanek a diskuzi k nemu a nebo to neumim tak polopaticky napsat a nebo se panu K. podarilo vznest vetsi zmatek, nez jsem si myslela. 🙂
Ale v podstate jste si to vsechno pekne vyrikali a jak jsem pochopila, posledni nevyresene problemy jsou ukonceni registrace karty a co udelat u manualni brany, ktera neni obsazena.
Registrace karty je automaticky ukoncena po terminu, ktery jste si pri registraci zadali. O ukonceni budete informovani mailem.
U kombinovane mytnice s budkou pro manualni platbu, ktera neni obsazena, si zapiste datum a cas prujezdu, pripadne si to vyfotte a projedte ji. Nejezdete pruhem pro autopas.
#17355 8.2.2011 v 20:32jeste male komentare:
Půjčím si auto.Zaregistruju si kartu, SPZ a uvedu datum pobytu. Vrátím se domů auto odevzdám.
To samé auto použije na cestu do Norska někdo jiný hned po mě. Nezaregistruje si nic. Prostě bude čekat na fakturu, která samozřejmě přijde majiteli auta.
Opravdu mi strhnou z mé předem zaplacené zálohy z registrované karty jen částky, za mnou projeté autopass brány, a pouze za to určité bdobí, které jsem uvedl při registraci ???
Melo by to tak byt. V pripade, ze auto se ihned vraci zase do Norska, by se asi teoreticky mohlo stat, dokazu si to tedy predstavit, ze prujezdy budou zahrnuty do vyuctovani.
Ale stat by se to nemelo. A pokud prece ano, pronajimatel auta vi, kdo auto mel a ten by vam tu castku mel samozrejme vratit. Ale to jste si uz taky rekli …
Logictejsi by bylo, kdyby si to auto zaregistroval majitel a ten pak castky nauctuje najemcum. Tak to delaji pujcovny aut v Norsku. – ty tedy uz maji krabicky Autopassu.
Opravdu se někde píše o tom, že pokud nechám platbu za projetí autopassu na nich a oni mi pak někdy vystaví fakturu, že za to zaplatím pokutu? Teď nepíšu o poplatku za zaslání a nebo vystavení faktury. Opravdu se ptám na to, faktura = hrozí pokuta??
Ne – zadna pokuta nehrozi!!!!!!!!!!! To tu jen zasel “nekdo” zmatky …. Pokuta hrozi jen, pokud fakturu a ani upominku nezaplatite..
Jestli to teda chápu dobře, nejpohodlnější je zaplatit až složenku, která přijde do ČR a tam nebudu mít naúčtováno nic navíc, je tak?
Je a neni. Sice ve fakture nic navic nebude, ale poplatky za prevod mohou byt podle banky az do 1500 CZK. Pri registraci karty neplatite nic navic.
Na druhe strane vam faktura zase nemusi vubec prijit ….
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Elektronické mýtné v Norsku