Vytvořené odpovědi
-
AutorPříspěvky
-
Tak se nám vrátili téměř všechny lodě. Filetovat budou dnes až do rána. Některé party si myslím mají splněno a mohou už chytat jenom pro radost. Bohužel donutit tuhle partu fotit je zřejmě nadlidský úkol. Takže přidávám pouze jednu fotku dvou mrtvolek, které kdyby se nafotili na vodě, tak by to byly hezké rybky. Ta větší treska měla 109 cm. Váhu bohužel nevíme, protože jí přivezli již vykuchanou.
Došky, když budou takhle používat obyčejný fi……. Filetovani v Betten Rorbuer Jostolen ,půjde to rychle a za 2-3 hodinky je hotovo.
S pozdravem do Jostolen
Barvy, barvy, barvičky…..Navarchus dodal teorii, já zkusím trochu praxe a postřehů.
Osobně si myslím, že barviva používaná v potravinářství je tvrdá chemie. Samozřejmě za předpokladu, že pomineme jejich přírodní původ. Krásně červená “Malinová” limonáda je taky z přírody – z hnědého uhlí.
Barvivo se váže na tuk a tudíž záleží na tom kam ryba tuk ukládá. Je například daleko jednodušší nabarvit maso duháka než sivena. Duhák ukládá tuk do svaloviny, kdežto siven ve většině mezi kličky střev. Duhák trvá přibližně tři měsíce a máte maso téhle barvy :-E.
Siven je za stejnou dobu asi takhle 😛 .
Losos je v klecích asi tři roky, takže je dostatek času mu dát “nazobat”, aby zákazník byl uspokojen v touze po červeném mase. Já svým zákazníkům doporučují si dát k rybě raději mrkev než rybu s červeným masem.
Samozřejmě toto se netýká divokých ryb, ale jak bylo řečeno výše, cenová relace je někde jinde!!!!
Vím o jednom rybníčku v kterém je určitý typ potravy (hmyz??) a ten barví svalovinu u kaprů a u pstruhů do barvy pomeranče, ale trvá to tak 2-3 roky.
Mám vyzkoušeno, že kapr který nemá jinou potravu než patentky má po dvou létech barvu masa :-E .
A tresky – jiná liga, veškerý tuk v játrech a barva se jim cedí do kůže. Mám vypozorováno, že čím červenější kůže tím bělejší maso :-S
Diskuze nabrala správný směr, bez zesměšňování a zpochybňování druhých. Je konstruktivní. Děkuji.
Moje profi sada na každodenní práci….
Cenu raději nepíšu!!!
Sada do Norska: -ocílka diamant
– ocílka Fiskars
– filet. nůž Fiskars 19 ohebný
– fil. n. Fiskars 17 tvrdší
– obyč.kuchyňský upravený 15 tvrdý
Určení pro použití jsem popsal výše, cena bez oc. diam. okolo 1500 Kč. Úplně stačí, metrák Tresek na jedno obtažení….!
Jenom pro Frigo,: Základ úspěchu – 20% nůž
– 50% ruce
– 30% hlava.
Máš vše O.K.? 8-O8-O
Tak a teď vážně.
Neexistuje universální nůž, ale když jsou šikovné ruce a je v záloze ocílka dá se filetovat prakticky vším co má úzkou a minimálně 15 cm dlouho čepel (pozn.: na 30 cm potočáka stačí Rybička).
OCEL: samozřejmě, čím vyšší číslo HR, tím déle drží ostří a nemusí se tak často ostřit. Zde také platí zásada, že ocílka musí být tvrdší než nůž, nejlépe stejný výrobce nebo výrobcem doporučená (pozn.:na vyšší HR je nejlepší diamant).
DÉLKA a OHYB:obecně se dá říci,:
čím delší a ohebnější, tím více ztrácíme kontrolu nad špičkou nože. Někdy je ale délka a měkký ohyb potřeba např. při stahování kůže, vyřezávání žeber z lososovitých nebo když náhodou Svatý Petr není doma a vy můžete filetovat halibuta.
DOPORUČENÍ: nůž kratší a tvrdší na ohyb – porcování, kuchání, filetování menších ryb a pro začátečníky
nůž střední délky a ohybu – filetování ryb do délky 80 cm, pokročilí (3-krát N. min.)
nůž delší a ohebnější – pro šikovné ruce, na větší ryby, halibuty, stahování kůže z filet
RADA: filetujte střízliví, pomalu a s rozmyslem a doporučuji používat rukavice (přiléhavé gumové), lepší rozříznutá guma než Vaše kůže
ZÁVĚR: ideální sada – 3 různé nože, příslušná ocílka, brousek, rukavice .
:-(:-D:-P
Frigo, diskuze je o filetování ryb!!!! Rybička je pro Junáky, na houby a pod., ta zlatá na machrování a jinak na ….. !!
Pánové, diskuze o nožích je druhořadá. Šikovnost rukou je základ!!!!
Došky, tak to si stihneme dát panáka!!! Dorazím v SO večer…..
Krásné počasí a nikdo nic nefotí………?!? Nemám se na co těšit!
Tak dnes plná bedna a večer nádherná polární záře…..!
Buďte v klidu, jsem tady a zatím nic moc.
Začíná trochu foukat, aby větřík neotočil kameru.
-
AutorPříspěvky