Vytvořené odpovědi

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1,576. až 1,590. (celkem z 2,432)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Zajimavosti #1049395
    janka
    Účastník

    Zeleznicni sit v Norsku ma asi 3000 km a vede od jihu az po Bodo.

    Dokazu si predstavit, ze se da tento zpusob dopravy taky pouzit.

    Jizdenky MINIPRIS, ktere se daji objednat pres internet, jsou pri vcasne objednavce o dost levnejsi nez normalni.

    napr. Oslo – Trondheim ca 6,5 hodiny jizdy, cena Minipris 199 NOK proti normalni ca 900 NOK

    stranky zeleznicni spolecnosti http://www.nsb.no/

    zadejte si do vyhledavace „vlakem po Norsku“ a uvidite , kolik uzitecnych informaci ziskate .. 🙂

    Pokud byste chtel chytat napr v Romsdalsfjordu, nejblizsi nadrazi je Andalsnes, majitel vas na nadrazi vyzvedne a za 15 min jste na lodi.

    Po Norsku jezdi take dalkove autobusy, takze kombinace je vzdy mozna- my napr. letime letadlem do Kristiansundu (letenka nas ted stala 156 EUR na osobu za obe cesty) a pak rovnou z letiste nam jede bus primo az k centru na Averoy – asi hodina cesty, cenu zatim neznam, odhaduju 100 – 150 NOK na osobu. doba dopravy celkem z domu az na misto ca 8 hodin

    Dokazu si take predstavit dojet vlakem do Namsosskogan a odtud jste za 2-3 hodiny na Vikne, Lece, Bronnoysund, Terrak …

    janka
    Účastník

    nasla jsem recept na studenou upravu ryb citronem !

    http://dadala.hyperlinx.cz/ryb/rybr0183.html

    janka
    Účastník

    to Kim:

    ja zas budu trousit moudrosti, ktere doufam nekdo doplni.

    Kyselina citronova denaturuje bilkoviny, takze kdyz rybi maso pokrajite na tenke platky, ponorite a nebo hodne pokapete citronem, maso zbela a v podstate se jakoby uvari. Chemiky prosim o upresneni nebo opravu. Vim, ze se tak pripravuji nejaka jidla.

    Pri brouzdani po netu, abych si to overila, jsem narazila na stranku

    http://www.cz-ryby.cz/content/default/15

    kde mimo jine stoji:

    PROBLÉM CITRON

    Existuje celá řada receptů, které doporučují rybí maso před tepelnou úpravou pokapávat citronem. Často se uvádí i několika hodinový předstih s důvodem, že ryba pak nebude cítit rybou, maso bude pevnější a další podobné nesmysly. Citronová šťáva je totiž velmi agresivní a velmi rychle rozrušuje vaziva i stěny buněk. Během tepelné úpravy pak dojde k devastaci tkáně, úniku šťávy a výsledkem je suchá ryba, často lehce nahořklé chuti. Přitom to nejcennější, tedy šťáva z rybího masa, shořelo někde v pánvi či na plechu. Pokud vůbec použít citron, pak až jako přílohu k upravené rybě. Gastronomicky se citron hodí pouze ke smaženým pokrmům, neboť jejich obal je výrazně tučný a z tohoto důvodu je možno přikládat skrojek citrusu také k tučným rybám.

    odpověď na: Zajimavosti #1049260
    janka
    Účastník

    Dalsi krasna reportaz;

    Po Hurtigruten a Telemarkkanalu prijde na radu zeleznice.

    Nordladsbanen minutt for minutt – reportaz o skoro desetihodinove ceste mezi Trondheimem a Bodo bude vysilana 29.12. 2012 od 16.00 hod na NRK2

    Na trase 729 km se projede 154 tunelu a 295 mostu. Reportaz byla natocena behem celeho roku, takze uvidite promeny krajiny ve ctyrech rocnich obdobich. Soubezne pobezi i reportaz v rozhlase.

    V tomto roce slavi tato trasa 50 let od otevreni.

    o reportazi a kratky film

    odpověď na: Zajimavosti #1049259
    janka
    Účastník

    Rejnok 250 kg – bohuzel mne nejde to video spustit, ale mozna to nekdo najdete nekde jinde

    http://tv.nrk.no/serie/ekstremfiske/koid23009509/03-05-2011#t=19m00s

    odpověď na: Zajimavosti #1049258
    janka
    Účastník

    To Sim – mozna berou Sroubka jako prirodni zajimavost :-D:-D

    odpověď na: pf 2013 #1049188
    janka
    Účastník

    Nechť zvony zvoní a srdce plesají,

    nechť svíce hoří a číše cinkají,

    ať šťastný je váš každý krok,

    přeji krásné Vánoce

    a úspěšný nový rok.

    Hodně zdraví a nejen rybářských úspěchů přeje

    Janka

    odpověď na: Zajimavosti #1049117
    janka
    Účastník

    Diky! 😀

    To Pafka – kdybyste vedel, co tam vsechno v te lodi bylo, ani byste do te vody nevlezl! 😉

    odpověď na: Zajimavosti #1049112
    janka
    Účastník

    14. prosince 2012 po 18 letech byl odstranen zbytek vraku lodi Murmansk ze Sorvaeru.

    Z vraku bylo 11000 tun oceloveho a kovoveho srotu, 50 tun ropy a ropneho odpadu, 6500 tun kontaminovanych kalu a sedimentu z lodi a dna.

    Odstraneni lode vyvolalo velkou diskuzi, zvlaste pote, kdy se zjistily stopy radioaktivity a jedu.

    Vrak byl obestaven velkou kamennou zdi, voda byla vycerpana a vrak mohl byt pomoci velkych stroju na suchu rozebran, rozrezan a postupne odvazen k recyklaci.

    odpověď na: Zajimavosti #1048900
    janka
    Účastník

    po losim parozi podel cesty c 3 pribude ted jeste cely los a ne zrovna maly. 10 m vysoky a 12 m dlouhy los ma opet ozivit dlouhou cestu a nenapadne prinutit ridice k zastavce a odpocinku a tim snizit nehodovost

    na teto ceste.

    http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/hedmark_og_oppland/1.10658969

    odpověď na: Zajimavosti #1048707
    janka
    Účastník

    opet nove informace od letecke spolecnosti SAS

    od pristiho roku bude letat 2x tydne linka Praha – Helsinky a co bude mozna zajimat slovenske pratele – Budapest – Oslo.

    odpověď na: Smola – Jostolen #1048648
    janka
    Účastník

    Diky stornu se uvolnilo misto na zacatku kvetna 2013!

    webove stranky

    odpověď na: Krásné foto #1048615
    janka
    Účastník

    stranky znameho norskeho fotografa:

    http://www.audunrikardsen.com/gallery.html

    odpověď na: Zajimavosti #1048614
    janka
    Účastník

    Velryba si hrala s fotografem – pokousela se mu dat slede.

    clanek a hezke video

    odpověď na: Zajimavosti #1048467
    janka
    Účastník
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1,576. až 1,590. (celkem z 2,432)