Vytvořené odpovědi
-
AutorPříspěvky
-
janka
ÚčastníkZeleznicni sit v Norsku ma asi 3000 km a vede od jihu az po Bodo.
Dokazu si predstavit, ze se da tento zpusob dopravy taky pouzit.
Jizdenky MINIPRIS, ktere se daji objednat pres internet, jsou pri vcasne objednavce o dost levnejsi nez normalni.
napr. Oslo – Trondheim ca 6,5 hodiny jizdy, cena Minipris 199 NOK proti normalni ca 900 NOK
stranky zeleznicni spolecnosti http://www.nsb.no/
zadejte si do vyhledavace „vlakem po Norsku“ a uvidite , kolik uzitecnych informaci ziskate .. 🙂
Pokud byste chtel chytat napr v Romsdalsfjordu, nejblizsi nadrazi je Andalsnes, majitel vas na nadrazi vyzvedne a za 15 min jste na lodi.
Po Norsku jezdi take dalkove autobusy, takze kombinace je vzdy mozna- my napr. letime letadlem do Kristiansundu (letenka nas ted stala 156 EUR na osobu za obe cesty) a pak rovnou z letiste nam jede bus primo az k centru na Averoy – asi hodina cesty, cenu zatim neznam, odhaduju 100 – 150 NOK na osobu. doba dopravy celkem z domu az na misto ca 8 hodin
Dokazu si take predstavit dojet vlakem do Namsosskogan a odtud jste za 2-3 hodiny na Vikne, Lece, Bronnoysund, Terrak …
janka
Účastníkjanka
Účastníkto Kim:
ja zas budu trousit moudrosti, ktere doufam nekdo doplni.
Kyselina citronova denaturuje bilkoviny, takze kdyz rybi maso pokrajite na tenke platky, ponorite a nebo hodne pokapete citronem, maso zbela a v podstate se jakoby uvari. Chemiky prosim o upresneni nebo opravu. Vim, ze se tak pripravuji nejaka jidla.
Pri brouzdani po netu, abych si to overila, jsem narazila na stranku
http://www.cz-ryby.cz/content/default/15
kde mimo jine stoji:
PROBLÉM CITRON
Existuje celá řada receptů, které doporučují rybí maso před tepelnou úpravou pokapávat citronem. Často se uvádí i několika hodinový předstih s důvodem, že ryba pak nebude cítit rybou, maso bude pevnější a další podobné nesmysly. Citronová šťáva je totiž velmi agresivní a velmi rychle rozrušuje vaziva i stěny buněk. Během tepelné úpravy pak dojde k devastaci tkáně, úniku šťávy a výsledkem je suchá ryba, často lehce nahořklé chuti. Přitom to nejcennější, tedy šťáva z rybího masa, shořelo někde v pánvi či na plechu. Pokud vůbec použít citron, pak až jako přílohu k upravené rybě. Gastronomicky se citron hodí pouze ke smaženým pokrmům, neboť jejich obal je výrazně tučný a z tohoto důvodu je možno přikládat skrojek citrusu také k tučným rybám.
janka
ÚčastníkDalsi krasna reportaz;
Po Hurtigruten a Telemarkkanalu prijde na radu zeleznice.
Nordladsbanen minutt for minutt – reportaz o skoro desetihodinove ceste mezi Trondheimem a Bodo bude vysilana 29.12. 2012 od 16.00 hod na NRK2
Na trase 729 km se projede 154 tunelu a 295 mostu. Reportaz byla natocena behem celeho roku, takze uvidite promeny krajiny ve ctyrech rocnich obdobich. Soubezne pobezi i reportaz v rozhlase.
V tomto roce slavi tato trasa 50 let od otevreni.
janka
ÚčastníkRejnok 250 kg – bohuzel mne nejde to video spustit, ale mozna to nekdo najdete nekde jinde
http://tv.nrk.no/serie/ekstremfiske/koid23009509/03-05-2011#t=19m00s
janka
ÚčastníkTo Sim – mozna berou Sroubka jako prirodni zajimavost :-D:-D
janka
ÚčastníkNechť zvony zvoní a srdce plesají,
nechť svíce hoří a číše cinkají,
ať šťastný je váš každý krok,
přeji krásné Vánoce
a úspěšný nový rok.
Hodně zdraví a nejen rybářských úspěchů přeje
Janka
janka
ÚčastníkDiky! 😀
To Pafka – kdybyste vedel, co tam vsechno v te lodi bylo, ani byste do te vody nevlezl! 😉
janka
Účastník14. prosince 2012 po 18 letech byl odstranen zbytek vraku lodi Murmansk ze Sorvaeru.
Z vraku bylo 11000 tun oceloveho a kovoveho srotu, 50 tun ropy a ropneho odpadu, 6500 tun kontaminovanych kalu a sedimentu z lodi a dna.
Odstraneni lode vyvolalo velkou diskuzi, zvlaste pote, kdy se zjistily stopy radioaktivity a jedu.
Vrak byl obestaven velkou kamennou zdi, voda byla vycerpana a vrak mohl byt pomoci velkych stroju na suchu rozebran, rozrezan a postupne odvazen k recyklaci.
janka
Účastníkpo losim parozi podel cesty c 3 pribude ted jeste cely los a ne zrovna maly. 10 m vysoky a 12 m dlouhy los ma opet ozivit dlouhou cestu a nenapadne prinutit ridice k zastavce a odpocinku a tim snizit nehodovost
na teto ceste.
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/hedmark_og_oppland/1.10658969
janka
Účastníkopet nove informace od letecke spolecnosti SAS
od pristiho roku bude letat 2x tydne linka Praha – Helsinky a co bude mozna zajimat slovenske pratele – Budapest – Oslo.
janka
Účastníkjanka
Účastníkjanka
Účastník -
AutorPříspěvky