Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Co u Vás doma připravujete na štědrovečerní večeři?

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 41)
  • Autor
    Příspěvky
  • #49300
    Drahoslav Chocholouš
    Účastník
    (258 odpovědí)

    To kim: Citron je dobré nakapat až na hotový rybí řízek na talíři.

    #49301
    Pafka
    Účastník
    (3890 odpovědí)

    K Vánocům jsem se již vyjádřil, tak ještě jeden típek, co se zbytkem usmažených řízků z kapra. Dělám to již velmi mnoho let a všichni, kdo okusili, to dnes dělají také 😀

    Ze zbylých usmažených řízků, zpravidla těch směrem k ocasu, kde je více kostí, dělám pečenáče, které se naloží 25.12. a na Silvestra jsou již k plnému použití (malé kosti se rozpustí a větší změknou, takže i přes zvýšenou konzumaci alkoholu nehrozí zapíchnutá kost 😀

    Usmažené kapří řízky ze Štědrého dne naskládám do sklenice (velikost dle množství řízků) a prokládám je vrstvami sibule s kořenovou zeleninou na kolečka. Mezitím svařím nálev (množství lze upravit dle velikosti sklenice a vlastní chutě)z následujících ingrediencí :

    •1 a 3/4 l vody

    •1/4 l bílého vína

    •1/4 l octa

    •10-12 lžiček cukru

    •6 lžiček soli

    •8 ks nové koření

    •5 ks hřebíček

    •3 bobkové listy

    •1 lžička hořčičného semene

    •6 ks pepře

    Když nálev vychladne, zaliju řízky až po okraj sklenice a nechám do Silvestra proležet. Pak už to chce jen těch pár dnů vydržet a popřát si dobrou chuť 😀 😀

    P.S.: Možno vložit i feferenku (dle chuti)

    #49313
    Kliknis
    Účastník
    (951 odpovědí)

    2 Kim

    Je třeba vydržet a budou i špígláci.. jinak teda kdo doufá v to, že “slavný” třeboňský kapr je jen od Třeboně, tak se hluboce plete. :-D;-)

    #49314
    kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

    Budu čekat do neděle, ale každý den ke kádím zajdu – mám to 200m a druhé kádě jsou 400m. Dík.

    #49315
    janka
    Účastník
    (2448 odpovědí)

    to Kim:

    ja zas budu trousit moudrosti, ktere doufam nekdo doplni.

    Kyselina citronova denaturuje bilkoviny, takze kdyz rybi maso pokrajite na tenke platky, ponorite a nebo hodne pokapete citronem, maso zbela a v podstate se jakoby uvari. Chemiky prosim o upresneni nebo opravu. Vim, ze se tak pripravuji nejaka jidla.

    Pri brouzdani po netu, abych si to overila, jsem narazila na stranku

    http://www.cz-ryby.cz/content/default/15

    kde mimo jine stoji:

    PROBLÉM CITRON

    Existuje celá řada receptů, které doporučují rybí maso před tepelnou úpravou pokapávat citronem. Často se uvádí i několika hodinový předstih s důvodem, že ryba pak nebude cítit rybou, maso bude pevnější a další podobné nesmysly. Citronová šťáva je totiž velmi agresivní a velmi rychle rozrušuje vaziva i stěny buněk. Během tepelné úpravy pak dojde k devastaci tkáně, úniku šťávy a výsledkem je suchá ryba, často lehce nahořklé chuti. Přitom to nejcennější, tedy šťáva z rybího masa, shořelo někde v pánvi či na plechu. Pokud vůbec použít citron, pak až jako přílohu k upravené rybě. Gastronomicky se citron hodí pouze ke smaženým pokrmům, neboť jejich obal je výrazně tučný a z tohoto důvodu je možno přikládat skrojek citrusu také k tučným rybám.

    #49316
    janka
    Účastník
    (2448 odpovědí)

    nasla jsem recept na studenou upravu ryb citronem !

    http://dadala.hyperlinx.cz/ryb/rybr0183.html

    #49329
    Pafka
    Účastník
    (3890 odpovědí)

    RYCHLÉ RUMOVÉ PRALINKY:

    Suroviny:

    2 kg dutých čokoládových figurek, 1 litr kvalitního rumu

    Postup:

    Vezměte dutou čokoládovou figurku a ukousněte jí hlavu.

    Do takto vzniklého otvoru nalejte rum a ihned konzumujte.

    A PAK ŽE VÁNOČNÍ CUKROVÍ ZABERE SPOUSTU ČASU !!

    Tak Vám držím pěsti, aby se letošní cukroví povedlo…

    Dovoluji si recept zjednodušit a zlevnit, a to tak, že napeču

    rumové pralinky bez čokolády, čili hrknu si rumu přímo z flašky.

    Když zvolím správné dávkování, tak budu mít pocit, že je na

    vánoce i uklizeno, že jsou lidé kolem milí a konečně si užiji

    svátky pohody a klidu .

    :-D:-D:-D:-D:-D:-D

    #49331
    Step
    Účastník
    (1080 odpovědí)

    To Kim: My doma od jakstěživa pokapáváme citronem porce z kapra, sebere to takový ten rybí (bahení) šmuk. Já pokapávám veškeré rybí maso, když jej nakládám před grilovačkou, i když se připravujou řízky. Dá to tomu masu křehkost. Je třeba vyzkoušet obojí. 🙂

    #49332
    kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

    Stepe. Jak jsou různí kuchaři v TV tak jeden z nich nedoporučoval kapat na syrové ryby citron.Čím to zdůvodňoval to nevím – dívala se na to žena. Také jsem se tomu divil. Asi za hodinu půjdu obhlédnou kádě.

    Ještě jeden recept. Můj kolega než začne řízky obalovat, posype je kořením, nechá odpočinout (asi grilovací) a je to dobré.

    #49336
    dedek
    Člen
    (489 odpovědí)

    Při přípravě ryb má svou klíčovou roli citron. Citron usnadňuje pronikání soli do masa a z velké části dokáže pohltit pach rybiny nebo bahnitost. Ryba je pak křehčí a šťavnatější.

    #49339
    Petr ŠEBESTA
    Člen
    (217 odpovědí)

    Já tedy i rybu na obalení nakládám alespoň 12 hodin předem.

    Sůl, koření na ryby, citron, pokapat olejem …poskládám na sebe do misky s víčkem, protřepu, zavřu do lednice.

    #49346
    kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

    Budu se inspirovat Mr.Kockou. V kádích se již objevilo několik špígláků. Zatím menší tak 3 kg. Počkám do neděle až trochu povyrostou.

    #49357
    Step
    Účastník
    (1080 odpovědí)

    To Kim: já jak jsem psal raději dva 2-2,5 kg. Mimochodem je to velikost kapra, která se nejvíce vyváží např. vedle do Němec.

    Pokud jsi však zastáncem “chyť a pusť” tak pravda, na velikosti nezáleží. To si klidně počkej na toho tříkiláka. :-D:-D

    Hezké Vánoce.

    #49359
    dedek
    Člen
    (489 odpovědí)

    [yt=a6c7GjJrem8=yt]a6c7GjJrem8[/yt]:-):-):-)

    #49361
    dedek
    Člen
    (489 odpovědí)

    [yt=Qote4tOmrzY=yt]Qote4tOmrzY[/yt]:-D:-D:-D

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 41)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Co u Vás doma připravujete na štědrovečerní večeři?

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(5)
(19)
(139)
(24)

Nahrávání ... Nahrávání ...