Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Co u Vás doma připravujete na štědrovečerní večeři?

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 41)
  • Autor
    Příspěvky
  • #4543
    Step
    Účastník
    (1080 odpovědí)

    Tak se nám kvapem blíží vánoce, tak mne napadlo, co kdo připravuje na tento večer za dobrotu. U nás je to klasika, smažený kapřík a bramborový salát. Kupuju kapry do 2,5 kg, většinou tři kousky. Zpravidla je stáhnu, dlouhé kosti nechávám, krátké proříznu, aby se nemusely "hledat". Letos máme vyjímku, kapříci jen dva, k tomu ale jednu štičku a dva líny. Už se těším.8-)

    Pokud je to někde jinak, připojte i recept.

    #49231
    Zábal Jan
    Člen
    (78 odpovědí)

    no u nás hlavně dělám rybí polívku a kapra ,ale toho cosi chytím sám zásadně je nekupuju no a salát to mě vydrží i na 25

    :-D:-D:-D:-D

    #49236
    kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

    Samozřejmě se smaží kapr – nekupujeme šupináče. Navíc ještě řízek z vepřové krkovice. Loni jsme měli kapra a candáta, ale k vánocům mě nesedl – jinak milionová pochoutka v průběhu roku. Salát se dělá hned ráno, aby se chutě ingrediencí spojili. Někdo do salátu dává část kořenové zeleniny v čertsvém stavu – okusil jsem to a nebylo to špatné.

    #49251
    Radislav Kryl
    Účastník
    (484 odpovědí)

    U nás je klasika, aspoň jednou za rok máme smaženýho kapra bramborový salát (majonézu si dělám sám ty kupovany sra… nejsou k jídlu) a samozřejmě rybí polívku, z kapra a přidávám tresčí líčka, popř. odřezky z lososa. Zahušťuji rozvařeným tempohráškem a přidávám dušenou zeleninu na másle s muškátem.

    #49252
    Petr ŠEBESTA
    Člen
    (217 odpovědí)

    u nás se stala klasikou “obecná” se salátem.

    Salát dělám 23, aby se trošku rozležel.

    Volba tresky byla kvůli dětem, protože jim to chutná a nemusím řešit kosti.

    Už se nemůžu dočkat :-E

    #49254
    kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

    U nás je klasika:

    Rybí polévka – vývar z kapřích hlav, zeleniny, cibule, česneku, koření, zahuštěný trochou kořenové zeleniny orestované na másle a zaprášené hladkou moukou a hodně mlíčí a jiker.

    Bramborový salát vlastní výroby, kde převládá zelenina nad brambory.

    Smažený kapr a kapr pečený na kmíně a másle.

    Šťavnaté vepřové řízky z krkovice a kuřecí pro babičku a vnoučata.

    Plzeň a cocacola.

    Vánočka, štola, štrůdl a vánoční cukroví.

    Kořalka na rozpouštění tuků a vínečko na sváteční pohodu.

    Jsme velká rodina a rodina má být na Štedrý večer pohromadě.

    #49255
    elem
    Účastník
    (200 odpovědí)

    Jsem rodem Jihočech, ale již 24 let bydlím na Kolínsku ( nad Labem ). Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že v tomto kraji se na štědrý večer podává bílá vinná klobása a vepřový řízek s bramborovým salátem…???

    No, proti gustu žádný dišputát – ale obrátil jsem rodinu na víru své Třeboňské babičky a vždy připravuji rybu na tři způsoby:

    Na večer vánoční je klasická rybí polévka se smaženými houskovými kostkami a řízky z kapříka s kyselým bramborovým salátem – přidávám do něj okurkový lák.

    Na 1. boží hod připravuji kapra po cikánsku – zapečené kousky provoněné slaninou a koňským salámem překryté zeleninovým lečem.

    Na 2. svátek pak připravuji štičí podkovy ve smetanové omáčce. Babička vždy dělala kapra na modro se švestkovou omáčkou ( “něco na způsob rajské” ) , ale tento recept jsem nikdy netrefil a už ho bohužel nikdy nezískám…

    Stepe díky za téma a Všem šťastné a veselé.

    #49261
    kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

    Pro mě je to příjemné čtení snad nebudu sám. Dnes jsem se byl podívat k prodejním kádím. Setkali jsme se tam dva a zjistili jsme, že vůbec nedostali špígláky. Ani prodavač to nevěděl. Měli nápis, že kapříci jsou z Třeboně. Již si nepatuji, ale třeboňský kapr byl špíglák. Opravte mě jestli se mýlím. Také velikostně mi nevyhovovali. Tak snad zítra. Možná v jiných městech špígláky mají.

    Ještě jednu věc. Leta jsem na rozporcovaného kapra kapal citron. Ovšem manželka mě sdělila, že se na čertvé ryby nemá dávat, až když je na talíři. Údajně to bylo v TV. Nevím k jaké úhoně by mohlo maso přijít.

    #49267
    Holzby
    Účastník
    (633 odpovědí)

    Ahoj,

    tak u nás je každoročně kapřík, ale nakonec ho jím akorát já 🙁 .Stejně jsem dopadl i s rybí polévkou. Tak jsem rodině letos ještě opatřil lososa. Sám jsem zvědavej jak to dopadne 🙂 Ale kapra si spokojeně sním zase sám, protože od toho já neupustím.Dle mého názoru to prostě k našim vánocům patří. Řizků si zase užiju na cestě do Norska, jelikož ty patří zase tam :-)))

    #49268
    Pafka
    Účastník
    (3890 odpovědí)

    Nejsem sice ještě úplně rozhodnutej, ale s největší pravděpodobností bude vánoční obědové menu následující (úpravy jsou možné):

    24.12.2012

    Falešná drštková polévka z hlívy ústřičné

    Smažený kapr s bramborovým salátem

    25.12.2012

    Valašská kyselice z domácího kysaného zelí, uzeného apod.

    Konfitovaná kachní prsa + speciální houbový kuba

    26.12.2012

    pro odlehčení zřejmě něco úžasného z halibuta s bramborovou kaší 😀

    A než jsem to napsal. už mám zase min. 2 kg navíc 😀 😀 😀

    #49270
    Holzby
    Účastník
    (633 odpovědí)

    HOj ,,,, když už si u toho Halibuta ,,,, dnes v MAKRO PRAHA ČM zrovna porcovali jednoho. Myslím, že měl tak okolo 130 -160cm . Moc pěknej8-)

    #49272
    Pafka
    Účastník
    (3890 odpovědí)

    Ne, ne, mám ještě vlastní zdroj 😀 😀 😀

    #49274
    Franta
    Účastník
    (359 odpovědí)

    To Step : Tohle jsem teď našel na idnes.cz. Kapr bez kostí

    #49285
    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    kim napsal:

    Pro mě je to příjemné čtení snad nebudu sám. Dnes jsem se byl podívat k prodejním kádím. Setkali jsme se tam dva a zjistili jsme, že vůbec nedostali špígláky. Ani prodavač to nevěděl. Měli nápis, že kapříci jsou z Třeboně. Již si nepatuji, ale třeboňský kapr byl špíglák. Opravte mě jestli se mýlím. Také velikostně mi nevyhovovali. Tak snad zítra. Možná v jiných městech špígláky mají.

    Ještě jednu věc. Leta jsem na rozporcovaného kapra kapal citron. Ovšem manželka mě sdělila, že se na čertvé ryby nemá dávat, až když je na talíři. Údajně to bylo v TV. Nevím k jaké úhoně by mohlo maso přijít.

    V Třeboni mají klasického kapra se šupinama a jistě i špígláky tedy kapry lysce. Co šupiny neškrabu, ale podřezávám, tam mám radši vysokého šupináše.

    #49288
    elem
    Účastník
    (200 odpovědí)

    kim napsal:

    Pro mě je to příjemné čtení snad nebudu sám. Dnes jsem se byl podívat k prodejním kádím. Setkali jsme se tam dva a zjistili jsme, že vůbec nedostali špígláky. Ani prodavač to nevěděl. Měli nápis, že kapříci jsou z Třeboně. Již si nepatuji, ale třeboňský kapr byl špíglák. Opravte mě jestli se mýlím. Také velikostně mi nevyhovovali. Tak snad zítra. Možná v jiných městech špígláky mají.

    Ještě jednu věc. Leta jsem na rozporcovaného kapra kapal citron. Ovšem manželka mě sdělila, že se na čertvé ryby nemá dávat, až když je na talíři. Údajně to bylo v TV. Nevím k jaké úhoně by mohlo maso přijít.

    Typy ošupení kapra obecného

    V našich podmínkách se můžeme setkat se čtyřmi základními typy kaprů podle ošupení:

    Kapr šupinatý – celé tělo s vyjímkou hlavy je pokryté šupinami

    Kapr lysec (lysý) – na svém těle má různě velká lysá místa, šupiny bývají u základny ploutví, na ocasním násadci, na hřbetní linii těla a za hlavou na trupu

    Kapr řádkový – podobá se lysci, v postranní čáře však má jednu nebo dvě souvislé řady šupin

    Kapr hladký – má tělo téměř bez šupin s výjimkou několika málo šupin u základen ploutví

    Praktický význam má především chov kapra šupinatého a lysce. Kapr řádkový a hladký není tak běžný, protože tyto dva typy dosahují menší užitkovosti, jsou méně odolní a více náchylní k různým deformacím. nullTřeboňský kapr se chová ve formě kapra šupinatého i kapra lysce.

    Přebráno přímo z webu trebonskykapr.cz

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 41)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Co u Vás doma připravujete na štědrovečerní večeři?

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(5)
(19)
(139)
(24)

Nahrávání ... Nahrávání ...