Hasvik, NO
temperature icon 8°C
oblačno
Trondheim, NO
temperature icon 15°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 13°C
prudký déšť
Bergen, NO
temperature icon 12°C
skoro jasno
Malé, MV
temperature icon 33°C
oblačno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

[citace]cenda napsal:

Dotázal bych se. Krevety ze Sapy,asi ČLR, pocházejí z lovu nebo chovu? Předpokládám,že jsou z chovu.I v Norsku,obchodech Rema,mají kromě vlastních atantských z lovu,dovozové z Thajska.Samozřejmě z chovu.Zajímavé. [/citace]

Přiznám se, že po tom jsem nikdy nepátral. Byly my doporučeny kamarádem, tak jsem je vyzkoušel. Jelikož nám doma všem chutnaly, tak je od té doby kupujeme. Pokusím se příště zjistit jak to je, ale nevím jak pochodím. :-P:-P

Na obalu by to mělo být uvedeno.(?) Přesto díky za odpověď.

[citace]cenda napsal:

Na obalu by to mělo být uvedeno.(?) Přesto díky za odpověď.[/citace]

Pokusím se a dám když tak vědět. Ale otázka je zda to na tom obalu bude a pokud ano nebude-li to v Čínštině. Tomu bych asi nerozumněl.

Když chutnali Doškymu tak budou super ten nic špatného nesní:-P

Je to z Vietnamu a z farmy. Má to evropskou certifikaci.

Druhá strana

Celé balení, kupuji na Olomoucké v Brně.

Tohle je taky mňamka. Zamražené olíhně. To vozím z Chorvat - cirka 150Kč

Na té Olomoucké je kupuji taky a jsou výborný. Kupují je tam i vyhlášené Brněnské restaurace.

Přišla chuť na rybu, tak jsem jí poslal do komínu a povedlo se.

Zatracené Pavlovovy reflexy, tiše závidím a můžu jít čistit klávesnici. My se letos s makrelami moc nepotkali, tak jich bylo jen na pánev.:-P

Marinovaný losos s hořčicovým dressingem.8 PORCÍ- 1kg losos filety s kůží.0,5dl cukru.0,5dl soli.1 lžíce bílého pepře.1 svazek kopru.DRESSING-0.5dl hořčice obyč.1 lžíce cukru.sůl podle chuti.bílý pepř.1 lžíce octa.1dl oleje.1dl nasekaného kopru.POSTUP-Filety omyjeme a osušíme.Kopr nasekáme a smícháme s cukrem solí a pepřečm.Filety dobře potřeme směsí z obou stran a uložíme do vzdušné plastové nádoby na dva dny.Lososa vždy po 24hodinách obrátíme.Po dvou dnech filety očistíme a podáváme nakrájené na tenké plátky,spolu s hořčicovým dressingem a černým chlebem.DRESSING- Smícháme hořčici,cukr,sůl ocet a pepř.Pomalu za prudkého míchání přidáme olej.Dressing by měl být hustý a neoddělovat se od oleje.Přidáme kopr.Dobrou chuť.:-)

Zdravím všechny,pročetl jsem celé forum ale nikde jsem se nedopátral nějaký recept na zavaření tresky.Jde o to že když nachytáme větší množství tresk tak všechny naložit na kyselo je moc.A zamražené dovezené domů se také nedají dlouho uchovat,mě totiž po delší době přijdou jako žluknoucí.Tak že jedině vyudit.A co s ostatními,proto mě napadlo jestli nemá někdo zkušenost se zavřením,něco na způsob makrel v oleji či ve vlastní štávě.Za každou radu děkuji.Jedem příští rok v červenci na jih tak je předpoklad že zas nějaké makrely nachytáme,a tak bychrád vyzkoušel něco nového.

jokki, treska má málo tuku! Moje zkušenost. Je-li dobře zamražená/asi - 20°, zřídka kdy žloutne, skoro do další /spíše ne/ výpravy vydrží.

Horší je to s tučnými makrelami, ty se musí spořádat co nejdříve. Úvaha: Jestli-že přivezu + - 15 kg ryb ročně, něco zákonitě rozdáš, mnoho na rok ti nezbude. Jiná otázka je .......? Ať radí zkušenější.

Kilo mražených olihní za 150Kč z Chorvatska, to je luxusní cena...:-P

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Červnová soutěž o Daiwa Sealine v hodnotě 3 950 Kč!

VYHRAJ multiplikátor Daiwa Sealine 30 LWLA! – zapoj se do soutěže ještě dnes!