Hasvik, NO
temperature icon 16°C
oblačno
Trondheim, NO
temperature icon 11°C
slabý déšť
Oslo, NO
temperature icon 24°C
slabý déšť
Bergen, NO
temperature icon 11°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 28°C
zataženo

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

Nejlepší úprava Ostrouna je na přírodní způsob. Tedy chytit, vyfotit a pustit zpět do přírodního prostředí. Je to nádherná paryba s pekelně nechutným masem.V roce 2008 jsem jej s Dedo145 zkoušeli zpracovat,no k jídlu to nebylo ani náhodou.

tak takhle ho upravuji taky , jen mi bylo divné že ho lidi tahají na souš :-) , předloni na smole v září nám z matek vypadávali živá mláďata do lodi , no nic moc zážitek , raději je nechytnout :-S

Bohužel, někteří rybáři je jak říkáš tahají na souš i přesto, že jsou při poučení informováni o tom, že všichni žraloci jsou hájeni. Někteří, bohužel o této skutečnosti ani nevědí. Je to smutné.

[citace]DOSKY napsal:

Bohužel, někteří rybáři je jak říkáš tahají na souš i přesto, že jsou při poučení informováni o tom, že všichni žraloci jsou hájeni. Někteří, bohužel o této skutečnosti ani nevědí. Je to smutné.[/citace] Věďí to,ale nerespektují to.Nechtěl jsem být hnidopich,ale v loni jsem na toto poukazoval .Stále se však oběvují fota se žraloky i u rybářu kteří to musí vědět.

Ďas (nebo jiná mořská ryba) v listovém těstíčku

Listové těsto rozválíme na tloušťku asi 3-5 mm. Rozdělíme na čtverce velikosti asi 15x15 cm. Doprostřed každého čtverce vložíme plátek slaniny, na něj naklademe na kousky nakrájeného ďasa a na něj strouhaný sýr (dle vlastní chuti). Z těsta uděláme balíčky a smažíme pomalu na sádle do zlatova z obou stran. Jako příloha ideální bramborový salát, nebo brambory či bramborová kaše. Lze i bez přílohy.

Lze použít i jinou rybu než ďas. Zkoušel jsem to i s uzeným lengem - tady pozor, maso je dost tvrdé a neforemné (možná lepší by byla uzená makrela)

Eintopf z mořské ryby

Suroviny:

- brambory

- paprika (zelená, červená, bílá)

- cibule

- rajčata

- mořské ryby (klidně i mix z různých druhů)

- sůl, pepř, chilli, mletá paprika

- sádlo/olej

- bílé víno (0,4 L pro 6 osob)

- citrón/limetka

- česnek

Do hrnce dáme vařit nakrájené brambory na kostky v bílém víně (asi 0,4 l - dle počtu osob) a rozdrcené stroužky česneku.

Cibuli nakarájíme na hrubo a necháme zeskolvatět na sádle/oleji. Přidáme k bramborám. Další suroviny pak přidáváme postupně tak, aby se zelenina nerozvařila. Tedy první nakrájené papriky na vetší kousky. Po změknutí pak přidáváme okořeněné kousky ryby, které jsme cca 15 min před vložením do hrnce pokapali citronem. Nazávěr přidáme rozkrájená rajčata. Dusíme do měka.

Podáváme s chlebem.

Lze zjemnit zakysanou smetanou (ideální je norská Rome) - nejlépe porci přímo na talíř

Ty ale dokážeš udělat chutě:-D:-D:-D

Vinem bych nešetřil:-D:-D:-D:-D:-D

Domácí rybičky z makrely:

Vykostěné filetky z makrel osmažím na oleji a po vychladnutí naskládám do skleniček. Přidám plátek citronu, bobkový list, několik kuliček pepře a nového koření a doleju rostlinným olejem a 20 minut zavařuji při 100 stupních c.

Vykostit filetky je pracné, ale výsledek opravdu stojí za to.

Přeji dobrou chuť.

[citace]David napsal:

Ahojte ,

viděl jsem , že lidi berou sebou ostrouny a fotí se s nimi na souši, čímž se domnívám , že by někdo dokázal z ostrouna udělat nějakou baštu? Máte někdo zkušenosti , jak z něho dostat tu močovinu a udělat z masa nějaký pokrm ?

[/citace]

Tady v ČR jsem si koupil uzeného ostrouna, nebylo to špatné, ale maréna byla lepší :)

Již to tu padlo několikráte. Žraloci jsou celoročně hájeni. Proto by bylo dobré to respektovat a nevymýšlet jak je tepelně upravovat.

:-x:-x:-x:-x:-x

Zajimave jsou take tresci jikry. Delal jsem je podle Sicilskeho predpisu "botarga". pokryji se SILNOU vrstvou soli (nekolik centimetru), aby se z nich odstranila voda. Po par hodinach se sul vymeni a tak dale, az jsou nakonec suche. Musite mit ale dost tolerantni spolubydlici. Krome jednoho vsichni byli. Zabira to misto, vsude to prekazi a uplne to nevoni. Plus je blbost tu sul vyhazovat, takze jsem ji susil v troube a tim padem dalsi smrad. Po uplnem vysuseni jsem to rozemlel a je to super do omacek. Dalsi pozitivum je, ze toho mate v dubnu pomalu na tuny (na severu), nikdo to nechce.

Na jikry je specialista Jiran. Myslím, že to tak složitě nesuší, ale se solí to míchá taky. Ochutnal jsem a nemá to chybu. Už jsi to Jirane asi někde psal, ale opakování je matka moudrosti, tak pokud to čteš, hoď to sem prosím. Dík. :-)

Kamarádi, někdo tu popisoval jak dává filet ryby do soli na dva dny do lednice a pak jej jen očistí a nakrájený na tenké plátky dává na chleba s máslem. Pak tam psal o vylepšení plátky citrónů nebo pomerančů, ale zde si již nepamatuji, zda je dává na tu nasolenou rybu a nebo až na chleba. A tak autora nebo toho kdo si pamatuje kde tento recept je prosím o odkaz. Díky.:-(

Kulíku, recept je lokalita Veiholmen str.19

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.