Nápověda Doporučujeme:
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 541. až 555. (celkem z 563)
  • Autor
    Příspěvky
  • #134760
    kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

    Díky moc. Chci to zkusit, ale s čerstvou rybou.:-P

    #134761
    Bowhunter
    Účastník
    (242 odpovědí)

    kulik napsal:

    Díky moc. Chci to zkusit, ale s čerstvou rybou.

    Ahoj Kuliku ten filet jsem samozrejme myslel ze syrové a čerstvé tresky !!!!!pokud možno dej pro solit co nejvyšší kus filety nechej pak projít tou soli jak jsem psal na diskuzi Veiholmenu Je to v podstatě jen nastolena ryba .Dulezite je aby jsi pak maso Rezal na opravdu mikroskopické plátky .

    #134770
    Láďa Levinský
    Účastník
    (281 odpovědí)

    To vezeš z Norska takto prosolené, nebo se to musí hned sníst

    #134771
    Bowhunter
    Účastník
    (242 odpovědí)

    Sníst hned .Na nějaké velké uchovávání to není.Fakt jen na rybách udělat z čerstvouckeho masa sníst na krupavem chlebu nejlépe z domácí pekárny :-D:-D

    #134777
    petrs
    Účastník
    (115 odpovědí)

    Nemáte někdo recept na zpracování prosolené tresky třeba po 1/2 roce ??? Třeba matesy, pepřenky atd. Díky

    #134852
    kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

    To petrs: Já používám nasolené makrely a nasolené kelery (salátové velikosti, což je cca 40 cm).

    Z makrel dělám matesy a rychlou večeři.

    Makrely omeju a namočím do vody, aby se vylouhovala sůl. Namočené je nechávám a vodu měním podle toho, jak je chci odsolit.

    Rychlá večeře je brambory uvařené ve šlupce a udělané na sádle s cibulkou a do nich zamíchám nakrájené makrely, které stáhnu z kůže a vykostím.

    Matesy dělám z makrel stažených z kůže a vykostěných. Dám je do sklenice a prokládám cibulí a bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem a zaleji řepkovým olejem. Nechám uležet a takto Ti vydrží opět dlouho, pokud je nesníš.:-P

    Z kelerů dělám “zavináče”. Zase odsolím a dám do octové vody 1:3 na 3-5 dní. Pak je opláchnu a dám do nádoby a prokládám kolečky mrkve a cibule. Zaleji je nálevem: 1 litr vody, 0,25 až 0,3 dcl octa, 30g soli a 80g až 100g cukru, vše převařím a po vychladnutí použiji.:-P

    Přeji dobrou chuť.

    Myslím si, že je možno použít tresku na oboje, ale možná více na zavináče.

    #134855
    petrs
    Účastník
    (115 odpovědí)

    Kulíku, děkuji. Filátka z kelírků

    jsou +-40. Vyzkouším a věřím, že to nezklame.

    #303930
    kloboukatej
    Účastník
    (202 odpovědí)

    Makrely v kečupu.

    Jednoduché jako facka a delikatesa. Letos jsme v Norsku potkali podle mne úžasnou mňamku. Hledal jsem to potom doma po internetu, ale na nic podobného jsem nenarazil, tak to sem dávám.

    Pokud jste přátelé zavařování tresčích jater do skleniček, tak skleniček vezměte víc, stojí to za to.

    Syrové proužky (široké cca 2 cm) makrel vkládejte do skleniček a zalévejte nejlépe extra pikantním (ostrým) kečupem. Množství na objem asi 1:1, rozhodně ne moc makrel a málo kečupu. Zavřít skleničky a zavařit jako maso, t.j. první den hodinu a druhý den zase vařit jednu hodinu. Hotovo. Skleničky volte větší než na játra. Někdo z nich dělá doma pomazánky, mě chutnají jen tak jak jsou s chlebem a máslem.

    Letos jsme na to připraveni nebyli a neměli jsme kečup. Neodolali jsme a doma jsme to udělali z rozmražených makrel. I tak to nemá chybu. Jestli oželíte pár makrel, zkuste si to. Pokud to vydržíte, nechte je ve skleničkách rozležet.

     

     

    #303931
    jigin1
    Účastník
    (984 odpovědí)

    Před dvěma lety jsme takhle experimentovali s makrela a ten kečup byl fantastický.recept to samé jak s játrami…jěště jsou super makrelí proužky ve vlastní šťávě…i to dělání proužků je snadné akorát to chce dlouhý nůž a čerstvé ryby.Z mražených se to nedá dělat,rozpadají se…

    #304021
    Navarchus
    Účastník
    (617 odpovědí)

    Zdar chlapi,

    ty makrely na ,,proužky,, co nakládáte do kečupu zní skvěle.

    Kořeníte je nějak, než se dávají do kečupu? Ani sůl?

    Díky.

    #304023
    vydra-cz
    Účastník
    (215 odpovědí)

    Taky mám dotaz nemohli by to být třeba proužky ze salátových kelerů?

    #304042
    kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

    Ty makrely nesolím. Solím je až při zpracování a to podle chuti strávníků.

    Proužky ze salátových kelerů jsem nezkoušel, ale myslím si, že budou dosti tuhé. Je to třeba vyzkoušet na jedné sklenici a ochutnat, tak jsme s Jiginem řešili makrely před těmi cca 2 lety.

    #304048
    kloboukatej
    Účastník
    (202 odpovědí)

    Zdar chlapi, ty makrely na ,,proužky,, co nakládáte do kečupu zní skvěle. Kořeníte je nějak, než se dávají do kečupu? Ani sůl? Díky.

    V tom je m.j. taky ten půvab. Nepřidávat nic. Sůl i koření už jsou v kečupu.

    #304051
    jigin1
    Účastník
    (984 odpovědí)

    Na receptu není co skazit…nejdříve jsme to nakládali jak játra/bobkový list,nové koření,pepř//ale bohatě je stačí zalít jen ostrým kečupem a dvakrát sterilizovat…i ten kečup se dá koupit v Norsku a je levnější jak u nás😁Doporučuji koupit stejné nízke skleničky se širokým hrdlem cca 9czk kus 225ml akorát v zime se hůř dají koupit..já je kupuji v Hornbachu…

    #304052
    kloboukatej
    Účastník
    (202 odpovědí)

    Jigine, to jsi tedy střídmý jedlík. Skleničku 225 ml to použijeme jedině tak na játra. Makrely jsme zavařili do skleniček 370 ml (od kunovjanky, moravanky ….), a ukázalo se to na večeři tak s bídou  pro dva málo hladové.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 541. až 555. (celkem z 563)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(5)
(19)
(139)
(24)

Nahrávání ... Nahrávání ...