Hasvik, NO
temperature icon 12°C
jasno
Trondheim, NO
temperature icon 13°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 16°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 15°C
slabý déšť
Malé, MV
temperature icon 30°C
oblačno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

Maso z losa jsem letos sháněl v Kvenvaeru ale neměli ho.Škoda.:-(

LOSÍ ROSTBÍF S JALOVCEM.Tento recept na pomalu vařené maso vyžaduje hodně času ale výsledek stojí zato.Doba přípravy cca13hod.8porcí-1.5kg masa.Na slaný nálev-5dl vody,0.5dl soli,2 lžičky cukru,0.5 lžičky bílého pepře,0.5 lžičky černého pepře,htst nasekaných bobulí jalovce.POSTUP-Předehřejeme troubu na 90 stupnů.Maso dáme do zapékací mísy a zapíchneme do něj teplomě.Ppečeme v troubě po dobu asi 9 hodin.Vyndáme při teplotě 65-68 stupňů pokud chceme aby bylo maso světle růžové.Mezi tím uvaříme na nálev.Pžidáme sůl,koření a necháme vychladnout.Když je maso hotové,vložíme ho do úzké zapékací mísy tak,aby nálev zalil celý kus masa.Necháme v lednici po dobu nejméně tří hodin.Maso příležitostně otočíme.Tjanol vydrží v lednici po dobu několika dní nicméně chutná nejlépe,pokud není v lednici příliš dlouho.Maso můžeme připravit den předem nebo v noci a marinujeme během dne,když ho chceme podávat večer nebo odpoledne.Hotové maso nakrájíme na tenké plátky a servírujeme například s křenem a srolované do bílého chleba krájeného na plátky.Podává se za studena.

Ahoj všichni tady.Chtěl bych někoho z vás poprosit o nějaký dobrý receptík na krevety.8-O

olivovy olej na panev, k tomu par snitek rozmarynu, par strouzku cesneku a krevety.

priloha: salat a (bylinkova) bagetka ...

Krevety mohou byt cersve, ale i uz uvarene zmrazene (ruzove) z Norska.

Kdyz je udelate na silnejsim ohni, daji se jist i s krunyrem (bez hlavy)

Podle chuti osolit, ale casto neni treba.

Doplnil bych ještě nadrobno nakrajené chilli papričky...

Jani,asi jsem prase,ale já je jím i s hlavou :-D

to Mikulcak:

nejsi, znam vicero lidi a v nekterych zemich (Filipiny apod) je taky ji cele... ja hlavu a ten konec ocasku nechavam :-) :-)

Ke krevetám dělám nudle:

Na pánvi s oliváčem osmahnu čínskou zeleninu(mají to mražené v krámě)přidám vařené nudle, přidám ústřicovou omáčku, osolím, okořením, opeču a je hotovo. Podávám s tatarkou.

ten recept s těmi nudlemi zní velmi dobře.

Děkuji. Vyzkouším všechny. Musím ale koupit nové. Přítelkyně je kopila v kauflandu a po třech dnech když jsem je rozbalil tak mi připadali zkažené :-(

Nechoď do Kaufu, skoč k rákoskovi na tržnici a za 250 Kč máš kilo luxusních mražených krevet.

[citace]mikr napsal:

Nechoď do Kaufu, skoč k rákoskovi na tržnici a za 250 Kč máš kilo luxusních mražených krevet.[/citace]

Musím potvrdit, také je kupuji od Čongů a mají je fakt luxus a za dobrou cenu. :-P:-P

[citace]DOSKY napsal:

mikr napsal:

Nechoď do Kaufu, skoč k rákoskovi na tržnici a za 250 Kč máš kilo luxusních mražených krevet.

Musím potvrdit, také je kupuji od Čongů a mají je fakt luxus a za dobrou cenu. [/citace]

Já je kupuji v tržnici SAPA na Libuši

Honzaku, já taky.

Dotázal bych se. Krevety ze Sapy,asi ČLR, pocházejí z lovu nebo chovu? Předpokládám,že jsou z chovu.I v Norsku,obchodech Rema,mají kromě vlastních atantských z lovu,dovozové z Thajska.Samozřejmě z chovu.Zajímavé.

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.