Hasvik, NO
temperature icon 12°C
jasno
Trondheim, NO
temperature icon 14°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 16°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 15°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 30°C
oblačno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

Jiran,to víš že mě šla huba šejdrem ale měl jsem jich dost-nevim proč ale někteří kluci je nechtěli,no ale končim a už se těšim na nové.Jinak ti ale řeknu že takhle dlouho naložené jsou podstatně lepší než naložené krátkodobě,proto jsem je tak dlouho schovával abych věděl jakej bude výsledek.A i to naložení rovnou na lodi ma vliv proti mraženejm.8-O

[citace]otta napsal:

Jiran,to víš že mě šla huba šejdrem ale měl jsem jich dost-nevim proč ale někteří kluci je nechtěli,no ale končim a už se těšim na nové.Jinak ti ale řeknu že takhle dlouho naložené jsou podstatně lepší než naložené krátkodobě,proto jsem je tak dlouho schovával abych věděl jakej bude výsledek.A i to naložení rovnou na lodi ma vliv proti mraženejm.

Makrely mám nasolené ještě od loňska ale pokud se podaří nachytat sledě a nasolit,tak je to ještě lepší.

My jezdíme v září a já sleďě ještě neviděl.:-x

[citace]petras napsal:

otta napsal:

Jiran,to víš že mě šla huba šejdrem ale měl jsem jich dost-nevim proč ale někteří kluci je nechtěli,no ale končim a už se těšim na nové.Jinak ti ale řeknu že takhle dlouho naložené jsou podstatně lepší než naložené krátkodobě,proto jsem je tak dlouho schovával abych věděl jakej bude výsledek.A i to naložení rovnou na lodi ma vliv proti mraženejm.

Makrely mám nasolené ještě od loňska ale pokud se podaří nachytat sledě a nasolit,tak je to ještě lepší.

[/citace]

Souhlasím, že čím déle, tím lépe, ale jen si neumím představit mít rok ve sklepě kýbl nasolených ryb, aniž by se nezkazily;-)

Jiran,myslel jsem že ti jde o to vydržet to nesežrat,pokud jde o výdrž neni problem.Na těchto stránkách někdo píše že je měl tři roky a paráda,pokud jsou zasipané solí neni vážně problem.8-)

[citace]otta napsal:

Jiran,myslel jsem že ti jde o to vydržet to nesežrat,pokud jde o výdrž neni problem.Na těchto stránkách někdo píše že je měl tři roky a paráda,pokud jsou zasipané solí neni vážně problem.[/citace]

Taky jsem měl obavy,ale poradili mi to kolegové předloni,byl jsem na konci července a přijeli se vytírat sledi mezi pobřežní ostrůvky zhruba na 25-30 metrech.Zpočátku nechtěli brát,ale na sleďová peříčka to pak šlo docela dobře.Na sonaru to ukazovalo hejna malých ryb bez záběru,občas nějaká velká ryba,to byl doprovod velkých doršů.Vykuchané sledě bez hlavy jsem prosolil,pak slil vodu a znovu zasypal solí a vydrželi rok a půl,matesy a rybí salát z nich byl vynikající.

Náhodně jsem se trefil do "Kluci v akci" a bylo to z Lofot, takže jsem hltal informace

Kluci v akci -Lofoty

[citace]Jisto napsal:

Náhodně jsem se trefil do "Kluci v akci" a bylo to z Lofot, takže jsem hltal informace

Kluci v akci -Lofoty[/citace]

Zarazilo mě množství vylovených tresek v tunách:-(

Treska mi chutná s rajčaty .

GULÁŠ Z LOSÍHO MASA S LIŠKAMI.8 porcí.1200g na kostky nakrájeného masa,4 lžíce oleje,4 na kostičky nakrájené cibule,4 na kostičky nakrájené mrkve,400g na kostičky nakrájeného celeru,4 stroužky česneku,4 lžíce protlaku,4 lžíce zeleninovéh vývaru,6 lžic jablečného džusu,2 litry vody,40g sušených lišek nebo 400g čerstvých,2 lžičky tymiánu,2 lžičky rozmarýnu,4 bobkové listy,2 lžíce mouky,sůl,pepř.POSTUP - Osmahneme kousky masa na oleji.Přidáme cibuli,mrkev,celer a necháme chvíli smažit.Přidáme prolisovaný česek,rajčatový protlak a chvíli povaříme.Přidáme vývar,jablečný džus a vodu tak,aby bylo maso zcela zalité.Přidáme lišky,tymián,rozmarýn a bobkový list.Necháme vařit dokut maso nezměkne.Na závěr zahustíme moukou s vodou a dochutíme solí a pepřem.Podáváme s bramborovou kaší, nebo s brambory a trochou nastrouhaného sýra třeba Skivet Flotemysot.Pokud nemáte losí maso tak ho lze nahradit srnčím.Dobrou chuť.

a zkuste do toho gulase jeste pridat stamprli konaku nebo rumu - krasne to zjemni!

a jeste jednu samostatnou na zjemneni chutovych poharku,nejlepsi su trnkove kapky ze slovacka

Kamaráde, kdy to budem vařit?:-Dlosa asi neseženu,ale srnce jsem zrazil i dnes:-D:-D:-Dakorát nevím co zněho zůstalo... bylo to ve 140km rychlosti:-D

Sežeň maso pomalou rychlostí,necháme ho uležet a uvařím to po domluvě u Vaška na Rampichově nebo doma a dovezu ho tam.Dáme si do pupíku.Nebo zaůkoluj Braníka.:-):-):-D

Ještě sem dám recept na ROSTBÍF s jalovcem.:-)

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.