Přejít k obsahu
  • Co s sebou do Norska
  • Celní předpisy Norsko
  • Vývozní kvóty
  • Důležité informace
  • Pojištění
  • Příliv a odliv
  • Aktuální počasí
  • Recepty
  • GDPR
  • VOP
Hasvik, NO
temperature icon 24°C
jasno
Trondheim, NO
temperature icon 27°C
oblačno
Oslo, NO
temperature icon 23°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 18°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 30°C
oblačno
Přihlášení / registrace
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
E-shop
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt

RECEPTY

« Předchozí 1 … 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 … 38 Další »
Vlkous
31.03.2012 ID: 524819

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

0
Odpovědět
dosky
05.01.2014 ID: 1077134

My máme pekárnu již řadu let. Směsí a receptů jsme vyskoušeli mraky. Některé jsme zavrhli hned, některé nám velice chutnali. Pravdou ale je, že po čase se i tento domácí chleba přejí. Tím nechci říci, že je chleba z domácí pekárny špatný, to v žádném případě. Chce to trochu prostřídat. ;-);-);-);-);-);-)

0

Odpovědět

mira.sta
05.01.2014 ID: 1077158

0

Odpovědět

mira.sta
05.01.2014 ID: 1077159

vcerejsi

0

Odpovědět

mira.sta
05.01.2014 ID: 1077160

Jostolenske makrelky

0

Odpovědět

dosky
05.01.2014 ID: 1077163

Mňam. :-D:-D:-D:-D:-D

0

Odpovědět

Milan Pokorný
05.01.2014 ID: 1077177

[citace]Jiran napsal:

ZM napsal:

Omlouvám se,že dotoho šťourám,ale při použití jenom hladké mouky dostaneme bílý chléb a´la veka,který chřupe jen po vytažení z trouby.Chceme-li mít chleba připomínající náš český chléb,musíme přidat žitnou mouku atp.Prodávají se už hotové směsi,jsou další recepty,což určitě mnozí znáte a v Norsku používáte.

Tak napiš další recepty, ať to zdlouhavě nehledáme

Díky za všechny hladové rybáře a rybářky[/citace]

Dva roky jsem pekl v Norsku chleba z hotových směsí (i ty se dají upravit) v pekárně. Ano, bylo to proti rozmraženému chlebu super.

Vadilo mi na tom, že pekárnička zabere v autě místo, které nemusí (trouba je na každé chatě :-P). Navíc z pekárničky vyjde chleba cca do 700g, když je větší partie lidí, tak jeden na den nestačí. Pekli jsme denně 2x, jedno pečení trvá 4-5hod, takže se peklo automaticky v době lovu na moři a potom ještě večer po návratu z vody.

Kromě toho, že nemusíš s sebou tahat pekárničku, vidím i výhodu v tom, že si můžeš namíchat ráno (5 min) těsto z dvojité dávky surovin a výsledný chleba má cca 1,2kg, pokud to na den nestačí, namícháš si ještě současně s dvojitou dávkou i jednu malou (600g) a přes den, kdy jsi na vodě to necháš na chatě kynout. Po návratu z vody začneš péct současně oba chleby (do trouby se ti vydají 2 pekáče - větší i menší).

Při večerním plkání a plánování druhého dne se ti cca za 2 hod upečou (časy ti na troubě pohlídá budík). Chleby z dvojité dávky peču pod pokličkou 2 hod, ostatní časy zůstávají. Chleba z dvojité dávky posílám na obr.(pečeno dnes dopoledne).

Není to tak, že hladká mouka udělá místo chleba veku. Chléb je světlý, ale skutečně chlebový. Někdo přidává režnou mouku a jiné ingredience (v tom je kouzlo tvořivosti dle chutí). Já jsem poslal recept základní a tvořivosti se nebrání.

Dopsal jsem do něj nějaké vychytávky, aby např. byl chléb vláčnější a vysychl pomaleji (na chatě je klidně i týden a velmi pomalu ztrácí čerstvost a hlavně, neplesniví).

Obyčejně jezdíme v sestavě 5-ti rybářů a 2 rybářek a za den zkonzumujeme 2 chleby á 500g. Tzn.do rozpočtu: na den pobytu pro 7 lidí 1kg mouky + chlebové ingredience (nezapomenout s chlebem na cestu domů).

Komu jsem udělal chuť (ikdyž pozdě večer), tak to mě těší. No a čerstvé vepřové (domácí) sádlo a škvarky na tomto chlebu jsou už známou třešničkou.

Všem dobrou chuť i v Norsku!

0

Odpovědět

Milan Pokorný
05.01.2014 ID: 1077178

Jo a ještě jedna rada, chléb bude tak vysoký, jakou zvolíte velikost pečící nádoby (vyšší boky = vyšší chleba).

Nebojte se a pečte, překvapíte i sami sebe, kyne to svěle, střídka je krásně nadýchaná. :-P

0

Odpovědět

Milan Pokorný
05.01.2014 ID: 1077182

0

Odpovědět

Milan Pokorný
05.01.2014 ID: 1077186

Doplněný recept:

DOMÁCÍ CHLÉB

Recept

1 dávka = výsledný chléb cca 600 g:

3 hrnky hladké mouky (doporučuji Lídl, nějak lépe kyne)

2 lžičky soli,

2 lžičky sušené kvasnice,

1,5 lžičky drcený kmín,

1,5 hrnku studené vody (pro jinou chuť možno přidat např. lžíci sušené cibulky, nebo chlebové koření, atp… kdo co má rád)

Kvůli vláčnosti někdo ještě přidává 1-2 lžičky oleje a 1 strouhanou vařenou bramboru.

Vše cik-cak zamíchat (žádné hnětení, jde to lehce).

Odstavit a nechat 8-12 hod kynout.

Předehřát pečící nádobu (i s poklicí) na 230 st.C (1/2 hod).

Vložit těsto do horké pečící nádoby (např. i Jenské sklo) a péct 1/2 hod pod poklicí.

Potom odkrýt poklici a dopéct kůrku cca 15 min. Vše pořád při 230 st.C

0

Odpovědět

Milan Pokorný
05.01.2014 ID: 1077187

To mira.sta:

krásné obrázky z udírny :-)

Taky používám v udírně (již léta) šuplíkové rošty. Mně to vyhovuje, bezva přístup a manipulace a hlavně, nic nepadá z háků (což se i zkušeným občas stane).

Navíc, obtisknuté vzory na kůži ryb (i bůčku) jsou pěknou ozdobou. Na rošt stačí i dřevěný rámeček s pletivem na králíkárny.

0

Odpovědět

Milan Pokorný
05.01.2014 ID: 1077189

[citace]Jiran napsal:

Banjoboy napsal:

Díky za ohlasy na recepturu chleba.

Takto to vypadá na foto:

To je dobrý, ty to pošleš v půl desátý večer a já dostal hlad a hlavně chuť na chleba ze sádlem, škvarky a cibulí[/citace]

Promiň, dnes to posílám dřív, tak abys si mohl dát k tomu i pivo.

:-) Zdarec a dobrou chuť !

0

Odpovědět

dosky
05.01.2014 ID: 1077191

No aby se u toho Jiřan neztřískal, zítra musí do práce. :-D:-D:-D:-D

0

Odpovědět

Milan Pokorný
05.01.2014 ID: 1077192

[citace]DOSKY napsal:

No aby se u toho Jiřan neztřískal, zítra musí do práce. [/citace]

:-D:-D

Tak to má chudák zase smůlu, už nevím jak mu můžu pomoct! Já už do háčku nemusím. A navíc mám debilní střeva, takže snesou na to vše i litr mlíka, ani kombinace se slivovicí mi zatím nevadí.

Ale jak pravila "babička": "radši ať držka praskne, než by se boží dar zkazil!" Zkus to Jiřane - no co pokus x omyl?

:-P

0

Odpovědět

Jiran
05.01.2014 ID: 1077194

[citace]Banjoboy napsal:

DOSKY napsal:

No aby se u toho Jiřan neztřískal, zítra musí do práce.

Tak to má chudák zase smůlu, už nevím jak mu můžu pomoct! Já už do háčku nemusím A navíc mám debilní střeva, takže snesou na to vše i litr mlíka, ani kombinace se slivovicí mi zatím nevadí.

Ale jak pravila "babička": "radši ať držka praskne, než by se boží dar zkazil!" Zkus to Jiřane - no co pokus x omyl?

[/citace]

No vypadá to parťáku, že přivezeš do práce pekárnu a prubneme to.Co ty na to:-P

0

Odpovědět

dosky
05.01.2014 ID: 1077195

V práci se ty vole maká a ne peče chleba. :-P:-P:-P:-P Máš to nějak pomotaný. :-D:-D:-D:-D:-D:-D

0

Odpovědět

« Předchozí 1 … 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 … 38 Další »
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Přihlásit

Jsme tu pro Vás! Stačí vyplnit formulář nebo nám zavolat.

+420 776 845 524

Souhlasím se zpracováním osobních údajů dle GDPR.

Souhlasím se zasíláním marketingových a reklamních sdělení.

Rybářské sny se plní daleko na severu...

Menu

  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt

Lokality

  • Nordkapp
  • Steinsvik
  • Lofoty Nappstraumen
  • Vingsand
  • Dyrsfjord
  • Bakkan Wahl
  • Soroya
  • Havoya
  • Tanzanie
  • Madagaskar
  • Maledivy
  • Chorvatsko
  • Honduras – Roatan

Partneři

Kontaktní informace

  • SIMCO CZ, s.r.o
  • IČ: 284 90 665
  • DIČ: CZ284 90 665
  • Dolní Lhota 11, 67801 Blansko
  • rybolovnorsko@gmail.com
  • +420 776 845 524
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 Rybolov Norsko | Všechna práva vyhrazena.