Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › RECEPTY
- Toto téma obsahuje celkem 562 odpovědí. Do diskuze (113 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Sidonius1 a poslední změna proběhla před 9 měsíci a 3 týdny.
-
AutorPříspěvky
-
#77134 5.1.2014 v 12:04
My máme pekárnu již řadu let. Směsí a receptů jsme vyskoušeli mraky. Některé jsme zavrhli hned, některé nám velice chutnali. Pravdou ale je, že po čase se i tento domácí chleba přejí. Tím nechci říci, že je chleba z domácí pekárny špatný, to v žádném případě. Chce to trochu prostřídat. ;-);-);-);-);-);-)
#77158 5.1.2014 v 12:20#77159 5.1.2014 v 12:20vcerejsi
#77160 5.1.2014 v 12:21Jostolenske makrelky
#77163 5.1.2014 v 12:33Mňam. :-D:-D:-D:-D:-D
#77177 5.1.2014 v 14:09Jiran napsal:
ZM napsal:
Omlouvám se,že dotoho šťourám,ale při použití jenom hladké mouky dostaneme bílý chléb a´la veka,který chřupe jen po vytažení z trouby.Chceme-li mít chleba připomínající náš český chléb,musíme přidat žitnou mouku atp.Prodávají se už hotové směsi,jsou další recepty,což určitě mnozí znáte a v Norsku používáte.
Tak napiš další recepty, ať to zdlouhavě nehledáme
Díky za všechny hladové rybáře a rybářky
Dva roky jsem pekl v Norsku chleba z hotových směsí (i ty se dají upravit) v pekárně. Ano, bylo to proti rozmraženému chlebu super.
Vadilo mi na tom, že pekárnička zabere v autě místo, které nemusí (trouba je na každé chatě :-P). Navíc z pekárničky vyjde chleba cca do 700g, když je větší partie lidí, tak jeden na den nestačí. Pekli jsme denně 2x, jedno pečení trvá 4-5hod, takže se peklo automaticky v době lovu na moři a potom ještě večer po návratu z vody.
Kromě toho, že nemusíš s sebou tahat pekárničku, vidím i výhodu v tom, že si můžeš namíchat ráno (5 min) těsto z dvojité dávky surovin a výsledný chleba má cca 1,2kg, pokud to na den nestačí, namícháš si ještě současně s dvojitou dávkou i jednu malou (600g) a přes den, kdy jsi na vodě to necháš na chatě kynout. Po návratu z vody začneš péct současně oba chleby (do trouby se ti vydají 2 pekáče – větší i menší).
Při večerním plkání a plánování druhého dne se ti cca za 2 hod upečou (časy ti na troubě pohlídá budík). Chleby z dvojité dávky peču pod pokličkou 2 hod, ostatní časy zůstávají. Chleba z dvojité dávky posílám na obr.(pečeno dnes dopoledne).
Není to tak, že hladká mouka udělá místo chleba veku. Chléb je světlý, ale skutečně chlebový. Někdo přidává režnou mouku a jiné ingredience (v tom je kouzlo tvořivosti dle chutí). Já jsem poslal recept základní a tvořivosti se nebrání.
Dopsal jsem do něj nějaké vychytávky, aby např. byl chléb vláčnější a vysychl pomaleji (na chatě je klidně i týden a velmi pomalu ztrácí čerstvost a hlavně, neplesniví).
Obyčejně jezdíme v sestavě 5-ti rybářů a 2 rybářek a za den zkonzumujeme 2 chleby á 500g. Tzn.do rozpočtu: na den pobytu pro 7 lidí 1kg mouky + chlebové ingredience (nezapomenout s chlebem na cestu domů).
Komu jsem udělal chuť (ikdyž pozdě večer), tak to mě těší. No a čerstvé vepřové (domácí) sádlo a škvarky na tomto chlebu jsou už známou třešničkou.
Všem dobrou chuť i v Norsku!
#77178 5.1.2014 v 14:13Jo a ještě jedna rada, chléb bude tak vysoký, jakou zvolíte velikost pečící nádoby (vyšší boky = vyšší chleba).
Nebojte se a pečte, překvapíte i sami sebe, kyne to svěle, střídka je krásně nadýchaná. 😛
#77182 5.1.2014 v 14:14#77186 5.1.2014 v 14:18Doplněný recept:
DOMÁCÍ CHLÉB
Recept
1 dávka = výsledný chléb cca 600 g:
3 hrnky hladké mouky (doporučuji Lídl, nějak lépe kyne)
2 lžičky soli,
2 lžičky sušené kvasnice,
1,5 lžičky drcený kmín,
1,5 hrnku studené vody (pro jinou chuť možno přidat např. lžíci sušené cibulky, nebo chlebové koření, atp… kdo co má rád)
Kvůli vláčnosti někdo ještě přidává 1-2 lžičky oleje a 1 strouhanou vařenou bramboru.
Vše cik-cak zamíchat (žádné hnětení, jde to lehce).
Odstavit a nechat 8-12 hod kynout.
Předehřát pečící nádobu (i s poklicí) na 230 st.C (1/2 hod).
Vložit těsto do horké pečící nádoby (např. i Jenské sklo) a péct 1/2 hod pod poklicí.
Potom odkrýt poklici a dopéct kůrku cca 15 min. Vše pořád při 230 st.C
#77187 5.1.2014 v 14:30To mira.sta:
krásné obrázky z udírny 🙂
Taky používám v udírně (již léta) šuplíkové rošty. Mně to vyhovuje, bezva přístup a manipulace a hlavně, nic nepadá z háků (což se i zkušeným občas stane).
Navíc, obtisknuté vzory na kůži ryb (i bůčku) jsou pěknou ozdobou. Na rošt stačí i dřevěný rámeček s pletivem na králíkárny.
#77189 5.1.2014 v 14:37Jiran napsal:
Banjoboy napsal:
Díky za ohlasy na recepturu chleba.
Takto to vypadá na foto:
To je dobrý, ty to pošleš v půl desátý večer a já dostal hlad a hlavně chuť na chleba ze sádlem, škvarky a cibulí
Promiň, dnes to posílám dřív, tak abys si mohl dát k tomu i pivo.
🙂 Zdarec a dobrou chuť !
#77191 5.1.2014 v 14:42No aby se u toho Jiřan neztřískal, zítra musí do práce. :-D:-D:-D:-D
#77192 5.1.2014 v 15:08DOSKY napsal:
No aby se u toho Jiřan neztřískal, zítra musí do práce.
:-D:-D
Tak to má chudák zase smůlu, už nevím jak mu můžu pomoct! Já už do háčku nemusím. A navíc mám debilní střeva, takže snesou na to vše i litr mlíka, ani kombinace se slivovicí mi zatím nevadí.
Ale jak pravila “babička”: “radši ať držka praskne, než by se boží dar zkazil!” Zkus to Jiřane – no co pokus x omyl?
😛
#77194 5.1.2014 v 15:34Banjoboy napsal:
DOSKY napsal:
No aby se u toho Jiřan neztřískal, zítra musí do práce.
Tak to má chudák zase smůlu, už nevím jak mu můžu pomoct! Já už do háčku nemusím A navíc mám debilní střeva, takže snesou na to vše i litr mlíka, ani kombinace se slivovicí mi zatím nevadí.
Ale jak pravila “babička”: “radši ať držka praskne, než by se boží dar zkazil!” Zkus to Jiřane – no co pokus x omyl?
No vypadá to parťáku, že přivezeš do práce pekárnu a prubneme to.Co ty na to:-P
#77195 5.1.2014 v 15:50V práci se ty vole maká a ne peče chleba. :-P:-P:-P:-P Máš to nějak pomotaný. :-D:-D:-D:-D:-D:-D
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › RECEPTY