Hasvik, NO
temperature icon 13°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon 13°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 23°C
jasno
Bergen, NO
temperature icon 12°C
slabý déšť
Malé, MV
temperature icon 31°C
oblačno

Pokec o všem možném,rybách,zájmech atd.atd….

Zde si můžem pokecat o všem možném a tím jiná témata,které sou zaměřeny na určitou věc nebudeme odkloňovat od hlavního tématu....;-);-);-);-)

Odpovědět

[citace]dedo145 napsal:

To MifakM : Ani po 30 letech manželství bych to nedokázal lépe zdůvodnit .Citovaní odborníci mají asi ještě více let za sebou[/citace]

No zbývá ještě otázka, kolik s takovým "přístupem" ještě mají v manželství před sebou :-D

To MifakM : Nejde o přístup ,ale o Dr.Plzáka "Zapírat,zapírat,zapírat__!!!!!!!!

K tomuto tématu bych si dovolil vložit jedno videjko, které se váže k tomuto tématu :-D

" target="_blank">Odkaz

Joóóó sice starý:-? ale dóóóbrýýýýýý !!!!!:-P

Taky jen pro zpestření zase z jiného soudku. Bohužel, video sem nemůžu dostat a prázdný příspěvek nemohu vymazat, tak tady budu strašit.

Jaký je váš názor na kvalitu masa velkých mníků? Zatím jsme skoro pořád jen vláčeli, při tom se mník chytí většinou jen náhodně a to ještě v menších velikostech. Letos se jim chceme trochu věnovat. Zatím jsem tady četl většiou jen "smradlavý mník" a pod. Při tom podle videí se jim věnuje hodně rybářů, asi hlavně z Německa. Můžete někdo z vlastní zkušenosti porovnat lenga a brosmu, případně dát nějaký tip na kuchyňskou úpravu?

to VenaS.

Už jsem se taky setkal s tím, že někdo mníky vůbec nebere. Ž prý jsou to bahňáci - ryby dna a tím pádem smradlavé maso. Když jsem to slyšel poprvé, napadlo mě a co český kapr v českých rybnících, do kterých tečou splašky z mnoha vesnic a měst.

Mám zkušenosti s mníkama do 1 m. Maso nemá nijak výraznou chuť ani vůni - řekl bych prostě vynikající mořská ryba. Obdoba tresky obecné. Nejvíce aromatickou vůni i výraznou chuť z mořských ryb chytaných v Norských vodách má pro mě treska jednoskvná.

Zajímavostí je, že i když mníci většinou žijí u dna a tím pádem se loví převážně u dna, tak mám takovou zkušenost, že mají nejméně

" červavé" maso, oproti jiným rybám.

Mínky jsme chytali na jihu u Stavangeru, u Alesundu a nedaleko Lofot. Z těchto tří lokalit mám stejné postřehy, co se týká mníků.

Leng = Lengfisch = mník mořský a brosma = lumb = mník bělomemý. Rozdíl v chuti masa jsem zatím nezpozoroval.

Moje oblíbená úprava:

Maso osolím a opepřím ( okořením dle momentálních možností a chuti ). V jedné pánvi na sádle začnu smažit cibulku. Když začne hnědnout přidám čerstvé houby nebo konzervu žampionů.Osolím a přidám kmín - klidně drcený. Po cca 20 minutách přidám mletou papriku osmahnu a pak přidám vodu a zahustím. Poslední dobou zahušťuju tmavou jíškou. Na druhé pánvi opět na sádle zprudka osmahnu po obou stranách připravené filety z mníků. Houby na cibulce dám na dno pekáče a na ně kladu opečené maso z ryb. Takto to dám zapéct do trouby 200°C. Na pánev na které jsem opékal maso naleju vodu a tento výpek, po 30 minutách zapékání masa v troubě, naleju na maso.

Pro celé zjemnění chuti můžete vše přelít smetanou a zapékat ještě cca 10 minut.

Kapra jím samozřejmě taky :-)

tak to se mi líbí to musím zkusit Dík:-P

to VenaS: asi se tu sejdeš s větším množstvím názorů, tak já jen za sebe, brosmy bývají hodně červavé,-napadené parazity,což hodně odrazuje, dost často je to vidět i zvenku, jak se jim parazité usazují pod kůží, břišní dutina je zasažená nejvíce,- v pohlavní dospělosti se jim prodírají ven přes kůži, padají do moře, a celý koloběh se opakuje..., myslím, že se to i liší částečně lokalitou, ale bez parazitů jsem ji ještě ani neviděl. Leng má maso čisté, a podle mě i dobré, je trochu tužší než třeba dorš,i jeho játra bývají čistá,a vždy se najde někdo, kdo si je rád vezme,- ale já ho mám rád, a cením si ho , jeden rok jsem jich na Roanu chytil 37 .Úpravu dělám prostě jen na ol. oleji, ještě lépe na másle, posolím s trochou kmínu, můžeš a nemusíš pokapat citronem, nebo jiné koření, kůži má hodně pevnou, z vrchu má hodně slizu, a většinou ji odřezávám.

Před nějakým rokem jsme byli na Harbaku, byl tam s námi nějaký ing. z Brna, ten měl o brosmy veliký zájem, dal si s nima hodně práce, a parazity pracně vypíchával a říkal, že z nich dělá doma výborný salát podle Štěpničky, a prý z jiných ryb to není ono. Sám jsem zvědav, co napíší ostatní.

Jen trošku doplním výše napsané.

Určitě napadení parazity se bude bude lišit lokalitama. Já měl poměrně štěstí. Pouze u Lofot to bylo podivné - jeden den jsme chytali zdravé ryby a druhý den, kdy se otočil vítr, tak každá druhá ryba byla napadená. Jedno je ale jednoznačné. Čím blíže lososí farmě, tím hůř.

Jednoho mníka brosmu chytnu tak na cca 8 lengů.

Leng je snad nejlepsi uzena ryba,co jsem kdy jedla.

Lumb ma vyborne maso, ktere mirne chutna a voni po krabech. Zvlaste, kdyz maso po tepelne uprave vychladne, proto je taky vyborny na ruzne salaty.

Co se tyce zacerveni, prijde mi, ze lengove jsou min.

neznam tyhle mniky...ale dovolim jsi vseobecnou poznamku.

Spousta ryb zije u dna a nikto si nedovoli spochybnit kvalitu masa(halibut,platiz...),Kapr je ovsem ryba ne moc dobra(nekde povazovana za nejedlou)

Pokud maso pachne tak pomuze nalozeni do mlika(na nekolik hodin v lednici)

Nektere ryby co byli donedavna povazovane za ,,nejedle,, jsou dnes povazovane za delikatesu (redfish napriklad)

Co je spis potreba sledovat je obsach tezkych kovu a jinych jedu v masu.

Lisi se podle lokality a druhu ryby.

Nevim nakolik je tohle v Norsku problem a na kolik to je sledovane...ale v USA je mozne najit vse na netu vcetne doporucene maximalni tydenni konzumace ryb podle druhu a lokace...

Leng je podle mne jedna z nejkvalitnějších ryb z Norské nabídky.Co se týká konzumní hodnoty ,jeho maso je poněkud tuhší než u ostatních treskovitých ryb a hodí se ke každému druhu přípravy.Rád si na lengy vyjedu když už jsem unavený z pilkrování nebo vláčení.Je to pohodová rybařina ,ale když najdete správné místo ,tak z oddychu se rázem stane " makačka" protože tahat 10kg kusy ze 150m jednoho za druhým vám dá dobře do těla.

S brosmama je potíž že nemůžeš oddělit záběry malých kusů a proto jich spousta zbytečně zahyne .Nepomáhá ani velikost nástrahy,protože malá brosma skočí i po rybě,která je stejně veliká. Jejich maso není zdaleka tak pevné jak u lengů ale jsou z něj vynikající saláty.

Jo a co se týká těch vší tak v okolí Titranu jsou lengové zdraví a brosmy skoro všechny napadnuté.

Sto lidí sto chutí.Jak říká janek, ale leng 1m je značka ideál, jak stářím ( v této velikosti 4 rokem) tak chutí a konzistencí.Ale udit jsem jej ještě nezkoušeli.Zní to zajimavě.....

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.