Přejít k obsahu
  • Co s sebou do Norska
  • Celní předpisy Norsko
  • Vývozní kvóty
  • Důležité informace
  • Pojištění
  • Příliv a odliv
  • Aktuální počasí
  • Recepty
  • GDPR
  • VOP
Hasvik, NO
temperature icon 20°C
skoro jasno
Trondheim, NO
temperature icon 19°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 18°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 16°C
polojasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
slabý déšť
Přihlášení / registrace
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
E-shop
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt

Pokec o všem možném,rybách,zájmech atd.atd….

« Předchozí 1 … 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 … 106 Další »
sroubek282
02.02.2012 ID: 524728

Zde si můžem pokecat o všem možném a tím jiná témata,které sou zaměřeny na určitou věc nebudeme odkloňovat od hlavního tématu....;-);-);-);-)

0
Odpovědět
MifakM
18.03.2012 ID: 1032678

[citace]dedo145 napsal:

To MifakM : Ani po 30 letech manželství bych to nedokázal lépe zdůvodnit .Citovaní odborníci mají asi ještě více let za sebou[/citace]

No zbývá ještě otázka, kolik s takovým "přístupem" ještě mají v manželství před sebou :-D

0

Odpovědět

18.03.2012 ID: 1032686

To MifakM : Nejde o přístup ,ale o Dr.Plzáka "Zapírat,zapírat,zapírat__!!!!!!!!

0

Odpovědět

kaqpa
18.03.2012 ID: 1032688

K tomuto tématu bych si dovolil vložit jedno videjko, které se váže k tomuto tématu :-D

" target="_blank">Odkaz

0

Odpovědět

respi
18.03.2012 ID: 1032722

Joóóó sice starý:-? ale dóóóbrýýýýýý !!!!!:-P

0

Odpovědět

Radislav Kryl
19.03.2012 ID: 1032739

Taky jen pro zpestření zase z jiného soudku. Bohužel, video sem nemůžu dostat a prázdný příspěvek nemohu vymazat, tak tady budu strašit.

0

Odpovědět

Václav Sochor
22.03.2012 ID: 1032909

Jaký je váš názor na kvalitu masa velkých mníků? Zatím jsme skoro pořád jen vláčeli, při tom se mník chytí většinou jen náhodně a to ještě v menších velikostech. Letos se jim chceme trochu věnovat. Zatím jsem tady četl většiou jen "smradlavý mník" a pod. Při tom podle videí se jim věnuje hodně rybářů, asi hlavně z Německa. Můžete někdo z vlastní zkušenosti porovnat lenga a brosmu, případně dát nějaký tip na kuchyňskou úpravu?

0

Odpovědět

Vlkous
22.03.2012 ID: 1032911

to VenaS.

Už jsem se taky setkal s tím, že někdo mníky vůbec nebere. Ž prý jsou to bahňáci - ryby dna a tím pádem smradlavé maso. Když jsem to slyšel poprvé, napadlo mě a co český kapr v českých rybnících, do kterých tečou splašky z mnoha vesnic a měst.

Mám zkušenosti s mníkama do 1 m. Maso nemá nijak výraznou chuť ani vůni - řekl bych prostě vynikající mořská ryba. Obdoba tresky obecné. Nejvíce aromatickou vůni i výraznou chuť z mořských ryb chytaných v Norských vodách má pro mě treska jednoskvná.

Zajímavostí je, že i když mníci většinou žijí u dna a tím pádem se loví převážně u dna, tak mám takovou zkušenost, že mají nejméně

" červavé" maso, oproti jiným rybám.

Mínky jsme chytali na jihu u Stavangeru, u Alesundu a nedaleko Lofot. Z těchto tří lokalit mám stejné postřehy, co se týká mníků.

Leng = Lengfisch = mník mořský a brosma = lumb = mník bělomemý. Rozdíl v chuti masa jsem zatím nezpozoroval.

Moje oblíbená úprava:

Maso osolím a opepřím ( okořením dle momentálních možností a chuti ). V jedné pánvi na sádle začnu smažit cibulku. Když začne hnědnout přidám čerstvé houby nebo konzervu žampionů.Osolím a přidám kmín - klidně drcený. Po cca 20 minutách přidám mletou papriku osmahnu a pak přidám vodu a zahustím. Poslední dobou zahušťuju tmavou jíškou. Na druhé pánvi opět na sádle zprudka osmahnu po obou stranách připravené filety z mníků. Houby na cibulce dám na dno pekáče a na ně kladu opečené maso z ryb. Takto to dám zapéct do trouby 200°C. Na pánev na které jsem opékal maso naleju vodu a tento výpek, po 30 minutách zapékání masa v troubě, naleju na maso.

Pro celé zjemnění chuti můžete vše přelít smetanou a zapékat ještě cca 10 minut.

Kapra jím samozřejmě taky :-)

0

Odpovědět

Zábal Jan
22.03.2012 ID: 1032912

tak to se mi líbí to musím zkusit Dík:-P

0

Odpovědět

janek.su
22.03.2012 ID: 1032913

to VenaS: asi se tu sejdeš s větším množstvím názorů, tak já jen za sebe, brosmy bývají hodně červavé,-napadené parazity,což hodně odrazuje, dost často je to vidět i zvenku, jak se jim parazité usazují pod kůží, břišní dutina je zasažená nejvíce,- v pohlavní dospělosti se jim prodírají ven přes kůži, padají do moře, a celý koloběh se opakuje..., myslím, že se to i liší částečně lokalitou, ale bez parazitů jsem ji ještě ani neviděl. Leng má maso čisté, a podle mě i dobré, je trochu tužší než třeba dorš,i jeho játra bývají čistá,a vždy se najde někdo, kdo si je rád vezme,- ale já ho mám rád, a cením si ho , jeden rok jsem jich na Roanu chytil 37 .Úpravu dělám prostě jen na ol. oleji, ještě lépe na másle, posolím s trochou kmínu, můžeš a nemusíš pokapat citronem, nebo jiné koření, kůži má hodně pevnou, z vrchu má hodně slizu, a většinou ji odřezávám.

Před nějakým rokem jsme byli na Harbaku, byl tam s námi nějaký ing. z Brna, ten měl o brosmy veliký zájem, dal si s nima hodně práce, a parazity pracně vypíchával a říkal, že z nich dělá doma výborný salát podle Štěpničky, a prý z jiných ryb to není ono. Sám jsem zvědav, co napíší ostatní.

0

Odpovědět

Vlkous
22.03.2012 ID: 1032921

Jen trošku doplním výše napsané.

Určitě napadení parazity se bude bude lišit lokalitama. Já měl poměrně štěstí. Pouze u Lofot to bylo podivné - jeden den jsme chytali zdravé ryby a druhý den, kdy se otočil vítr, tak každá druhá ryba byla napadená. Jedno je ale jednoznačné. Čím blíže lososí farmě, tím hůř.

Jednoho mníka brosmu chytnu tak na cca 8 lengů.

0

Odpovědět

janka
22.03.2012 ID: 1032935

Leng je snad nejlepsi uzena ryba,co jsem kdy jedla.

Lumb ma vyborne maso, ktere mirne chutna a voni po krabech. Zvlaste, kdyz maso po tepelne uprave vychladne, proto je taky vyborny na ruzne salaty.

Co se tyce zacerveni, prijde mi, ze lengove jsou min.

0

Odpovědět

shark
22.03.2012 ID: 1032937

neznam tyhle mniky...ale dovolim jsi vseobecnou poznamku.

Spousta ryb zije u dna a nikto si nedovoli spochybnit kvalitu masa(halibut,platiz...),Kapr je ovsem ryba ne moc dobra(nekde povazovana za nejedlou)

Pokud maso pachne tak pomuze nalozeni do mlika(na nekolik hodin v lednici)

Nektere ryby co byli donedavna povazovane za ,,nejedle,, jsou dnes povazovane za delikatesu (redfish napriklad)

Co je spis potreba sledovat je obsach tezkych kovu a jinych jedu v masu.

Lisi se podle lokality a druhu ryby.

Nevim nakolik je tohle v Norsku problem a na kolik to je sledovane...ale v USA je mozne najit vse na netu vcetne doporucene maximalni tydenni konzumace ryb podle druhu a lokace...

0

Odpovědět

22.03.2012 ID: 1032940

Leng je podle mne jedna z nejkvalitnějších ryb z Norské nabídky.Co se týká konzumní hodnoty ,jeho maso je poněkud tuhší než u ostatních treskovitých ryb a hodí se ke každému druhu přípravy.Rád si na lengy vyjedu když už jsem unavený z pilkrování nebo vláčení.Je to pohodová rybařina ,ale když najdete správné místo ,tak z oddychu se rázem stane " makačka" protože tahat 10kg kusy ze 150m jednoho za druhým vám dá dobře do těla.

S brosmama je potíž že nemůžeš oddělit záběry malých kusů a proto jich spousta zbytečně zahyne .Nepomáhá ani velikost nástrahy,protože malá brosma skočí i po rybě,která je stejně veliká. Jejich maso není zdaleka tak pevné jak u lengů ale jsou z něj vynikající saláty.

0

Odpovědět

22.03.2012 ID: 1032941

Jo a co se týká těch vší tak v okolí Titranu jsou lengové zdraví a brosmy skoro všechny napadnuté.

0

Odpovědět

Doršák
22.03.2012 ID: 1032949

Sto lidí sto chutí.Jak říká janek, ale leng 1m je značka ideál, jak stářím ( v této velikosti 4 rokem) tak chutí a konzistencí.Ale udit jsem jej ještě nezkoušeli.Zní to zajimavě.....

0

Odpovědět

« Předchozí 1 … 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 … 106 Další »
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Přihlásit

Jsme tu pro Vás! Stačí vyplnit formulář nebo nám zavolat.

+420 776 845 524

Souhlasím se zpracováním osobních údajů dle GDPR.

Souhlasím se zasíláním marketingových a reklamních sdělení.

Rybářské sny se plní daleko na severu...

Menu

  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt

Lokality

  • Nordkapp
  • Steinsvik
  • Lofoty Nappstraumen
  • Vingsand
  • Dyrsfjord
  • Bakkan Wahl
  • Soroya
  • Havoya
  • Tanzanie
  • Madagaskar
  • Maledivy
  • Chorvatsko
  • Honduras – Roatan

Partneři

Kontaktní informace

  • SIMCO CZ, s.r.o
  • IČ: 284 90 665
  • DIČ: CZ284 90 665
  • Dolní Lhota 11, 67801 Blansko
  • rybolovnorsko@gmail.com
  • +420 776 845 524
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 Rybolov Norsko | Všechna práva vyhrazena.