Přejít k obsahu
  • Co s sebou do Norska
  • Celní předpisy Norsko
  • Vývozní kvóty
  • Důležité informace
  • Pojištění
  • Příliv a odliv
  • Aktuální počasí
  • Recepty
  • GDPR
  • VOP
Hasvik, NO
temperature icon 3°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon 9°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 11°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 8°C
skoro jasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
oblačno
Přihlášení / registrace
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
E-shop
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt

Filetování, zbavení vody a balení mořských ryb.

« Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Další »
Preparator
13.11.2012 ID: 525007

Dobrý den všem, chtěl bych založit novou diskuzi ve které si řeknem jak nejlépe filetovat,zbavit filety vody a jak balíte mořské ryby ? než je šoupnete na mrazák. Viděl jsem už spoustu způsobů a vychytávek jak zbavit ryby vody a jak je zabalit, tak že pokuď máte k tématu co říct, rád si to přečtu. Díky Preparátor.

0
Odpovědět
Václav Sochor
16.11.2012 ID: 1047537

to Harty: Je to pěkné, ale v přístavišti s větším počtem lodí bývá pak problém nabrat tu čistou mořskou vodu, na hladině bývají olejové skvrny a pod.

0

Odpovědět

ZM
16.11.2012 ID: 1047539

Mně osobně se dlouhé máčení ryb,filet v jakékoliv vodě nelíbí,stačí srovnat strukturu,vzhled masa dlouho máčeného nebo opláchnutého,takže se stavím za způsob Kima,akorát že zatím nejsem schopen ryby na lodi filetovat,na to jsem ještě nenašel čas a za vln odvahu..Co je ale nejvíc důležité a co jsem viděl u profesionálních rybářů je okamžité vyvrhnutí,odstranění hlav a opláchnutí ve vodě bez ohledu na počasí.V zimě to chce vhodné rukavice,výborné jsou nůžky.

Nejhorší je vozit nevyvrhnuté ryby celý den v přepravce.

0

Odpovědět

kim
16.11.2012 ID: 1047541

ZM. Na lodi s sebou vozím velkou plastovou nádobu (foto, svačina pod.) Mám od malíře. Nevím jaký má obsah. Ve filetárně si vezmu na loď prkno, které na tu nádobu položím a v klidu a sedě filetuji. Jen je třeba s sebou mít nějaký kus látky, protože prkno se namočí a klouže to. Čili to prkno za čas otřu a nebo na ně položím tu látku (zpravidla vyřazená bavlněná trika - poslouží i k omytí lodě.). Následně filety opláchnu (vše na volném moři v čisté vodě). Následuje odkapání, Netrávím tak dlouhý čas ve filetárně natož ve stoje. Zpravidla filetuji na zpáteční cestě. Jedeme pomalu - más být na vodě nebo stát ve filetárně. Několkrát se nám stalo, že jsme na zpáteční cestě narazili na ryby a zalovili si. Navíc se bavíme tím jak se rackové perou o hlavy a kostry. Také ořezané ploutve položíme na příď lodi a racek si pro ně doletí a chvíli s námi jede.

0

Odpovědět

Červený Jndřich
16.11.2012 ID: 1047542

[citace]kim napsal: ZM. Na lodi s sebou vozím velkou plastovou nádobu (foto, svačina pod.) Mám od malíře. Nevím jaký má obsah. Ve filetárně si vezmu na loď prkno, které na tu nádobu položím a v klidu a sedě filetuji. Jen je třeba s sebou mít nějaký kus látky, protože prkno se namočí a klouže to. Čili to prkno za čas otřu a nebo na ně položím tu látku (zpravidla vyřazená bavlněná trika - poslouží i k omytí lodě.). Následně filety opláchnu (vše na volném moři v čisté vodě). Následuje odkapání, Netrávím tak dlouhý čas ve filetárně natož ve stoje. Zpravidla filetuji na zpáteční cestě. Jedeme pomalu - más být na vodě nebo stát ve filetárně. Několkrát se nám stalo, že jsme na zpáteční cestě narazili na ryby a zalovili si. Navíc se bavíme tím jak se rackové perou o hlavy a kostry. Také ořezané ploutve položíme na příď lodi a racek si pro ně doletí a chvíli s námi jede.[/citace]Takže je to nutná práce plus zábava.Tak to je fajn.:-)

0

Odpovědět

ZM
16.11.2012 ID: 1047543

Kim - letos jsem byl na to připraven,jelo se mým autem,takže jsem měl prkýnko sebou a kapitán Jonas jezdí rozvážně,ale jindy mladší kapitáni (Václav N. !!)berou jízdu jako závody a jsem rád,že se držím na palubě...a také kuchám ryby všem :-|

0

Odpovědět

kim
16.11.2012 ID: 1047544

U nás je to rozdělené. Kolegové kuchají, já filetuji a oni pak zase balí. Je mě jasné, že při rychlé jízdě ve vlnách se nedá nic dělat.

0

Odpovědět

Harty
16.11.2012 ID: 1047546

ZM napsal:Mně osobně se dlouhé máčení ryb,filet v jakékoliv vodě nelíbí,stačí srovnat strukturu,vzhled masa dlouho máčeného nebo opláchnutého. Měl by jste to vyzkoušet.Slaná voda maso stáhne a tím se struktura masa nijak neporuší.Filety jsou tak pevné čisté.To není z mé hlavy ,nechal jsem si také poradit. Jo a když je na vodě olej a benzin, tak to je fakt problém.

0

Odpovědět

ZM
16.11.2012 ID: 1047551

Já to znám.Při nakládání ryb(dělám to) se používá sůl,aby maso ztuhlo a vydrželo další procedury.Na normální použití to nechci,ctím zásadu,že čím více vody,tím se zhoršuje kvalita masa. Také jsem neviděl nikoho z místních,že by máčeli hodiny filety.Ale proč ne,důležité je,že jste s tím spokojeni,omlouvám se,mám jiný názor.

0

Odpovědět

bestik
16.11.2012 ID: 1047553

Par poznatku ode me. Vsechny ryby (vcetne sladkovodnich) zasadne vakuuju do vakuovacich sacku. Zatim jsem totiz neprisel na jiny zpusob baleni, ktery by zabranil pachu rybiny v mrazaku. Sebelepsi baleni do mikrotenu, folii a jinych obalu vzdy skoncilo tak, ze sla ryba citit. Proste se ta skvirka vzdycky najde. A tak nejak nemam zajem na tom, aby mi vsechno, co mam doma, at uz v mrazaku nebo v mrazicim boxu, smrdelo po rybach. A kupovat si 3. mrazak jen na ryby mi prijde zbytecne...

Takze v praxi na delsim pobytu u more to delam tak, ze ryby vyfiletuju (nechavam kuzi, vyhovuje mi to pri pozdejsi priprave v kuchyni), ocistim, hodim po cca 0,5 kg (0,5kg je idealni pro 2 lidi na obed a pripadne se daji pouzivat jeho nasobky - cele kilo se blbe pouziva pro min lidi) do mikrotenoveho sacku a necham do dalsiho dne namrznout (podle vykonu mrazaku, vetsinou mi to vychazi). Druhy den pak vezmu namrzle sacky (nikoliv uz kompletne zmrzle) a hodim do vakuovacich pytliku a zavakuuju s vysatim vzduchu. Dalo by se to delat primo, ale z me zkusenosti ma cerstva fileta porad tolik vody, ze se voda zbytecne nasava do vakuovacky a svar pak nefunguje dobre. Namrzla fileta uz nepousti vodu, ale je porad tvarovatelna do bedny.

Vetsinou to vyjde tak, ze vyfiletuju nove a pote zavakuuju ty z predchoziho dne. Zavakuovany pytlik vydrzi nasobne dlouho. Pred tydnem jsem delal jedno z poslednich baleni z podzimu 2011 a kvalita byla 100%.

Vakuovacku pouzivam jednu z nejlevnejsich svedskych noname. Jak se tak divam, tak uz to prestali prodavat. Cena kolem 1500 CZK. Vyhoda oproti napr. ETA je v tom, ze vakuuje silneji a lip svaruje (srovnaval jsem v realu u nasich, ETA za tech cca 900 CZK je nepouzitelna...). Nevyhoda je cena sacku (pro dobre vysati vzduchu to chce mrizkovanou jednu vnitrni stranu sacku), kde se clovek dostava treba na 5-8 CZK za pytlik. Ale stoji to za to. V mrazaku rybu necitim a kdykoliv ji mam v kvalite, jako bych ji vytahl z vody vcera.

Zdravim ze severu.

PS. Sezona podzimni privlace na Öresundu je v plnem proudu. Na 8-12 metrech se chytaji pekne melcinove 3-7 kg tresky...

0

Odpovědět

skroban5
16.11.2012 ID: 1047554

Byl to skvělý nápad založit toto vlákno protože se člověk dozví spoustu nových věcí.Rozhodně si příšti rok beru sebou do norska nejeké krabičky od mleka a vakuovačku,tu budu teprve kupovat tak doufám že vyberu tu správnou.Všem děkuju za dobré rady.

0

Odpovědět

Harty
16.11.2012 ID: 1047555

To ZM nemusíte se omlouvat a já se nechci dohadovat co je nejlepší a co horší.Na tomto webu hltám a čerpám informace o kterých se mi před pár lety ani nezdálo a čas od času přidám mou zkušenost nebo názor.To že máčíme ryby ve slané mořské vodě ,máme od místních a funguje to.Já to nedokážu říct odborně.Ale je to asi takhle.Maso ryby obsahuje "sladkou vodu" ,takto že maso namočíme v moř.vodě se stáhne a vodu vyloučí.Pak maso osušíme na povrchu a dáme do sáčků určených k mražení masa.Doma pak máme rybu téměř bez vody.Takže méně ne více vody.Já vlastně místní taky neviděl takto ryby zpracovávat,protože v měsících kdy tam jezdíme my ,tak oni ryby pro sebe nemrazí.Když na tomto webu najdu lepší způsob budu jej používat.

0

Odpovědět

Preparator
16.11.2012 ID: 1047556

skroban5 - jestli to nemyslíš ironicky, tak jsem rád, že jsi se tu dozvěděl něco nového 8-O

0

Odpovědět

Preparator
16.11.2012 ID: 1047557

Pokuď máte někdo info i ke krabům a ostaním pochutinám, rád jsi to přečtu. Děkuji

0

Odpovědět

kim
17.11.2012 ID: 1047559

Před x lety jsem s jedním norem vyrazil vybírat jeho pasti na krabi. Zadařilo se a bylo jich několik set. V kotli jsme je uvařili (mořská voda) a následně konzumovali. Protože jich bylo hodně odebral jsem jim klepeta a zamrazil. Doma jsme je napařili jako knedlíky ( myslím v páře ne v mikrovlnce) a byla velmi dobrá. Mám za to že neuvařené krabi by sice šlo zamrazit, ale již nevím jak by vypadali, kdyby se vařili až doma.

0

Odpovědět

petras
17.11.2012 ID: 1047562

[citace]kim napsal:

Před x lety jsem s jedním norem vyrazil vybírat jeho pasti na krabi. Zadařilo se a bylo jich několik set. V kotli jsme je uvařili (mořská voda) a následně konzumovali. Protože jich bylo hodně odebral jsem jim klepeta a zamrazil. Doma jsme je napařili jako knedlíky ( myslím v páře ne v mikrovlnce) a byla velmi dobrá. Mám za to že neuvařené krabi by sice šlo zamrazit, ale již nevím jak by vypadali, kdyby se vařili až doma. [/citace]

Dovezl jsem si je zmrazené bez uvaření a nebyl v tom žádný rozdíl.

0

Odpovědět

« Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Další »
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Přihlásit

Jsme tu pro Vás! Stačí vyplnit formulář nebo nám zavolat.

+420 776 845 524

Souhlasím se zpracováním osobních údajů dle GDPR.

Souhlasím se zasíláním marketingových a reklamních sdělení.

Rybářské sny se plní daleko na severu...

Menu

• Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt

Lokality

• Nordkapp
  • Steinsvik
  • Lofoty Nappstraumen
  • Vingsand
  • Dyrsfjord
  • Bakkan Wahl
  • Soroya
  • Havoya
  • Tanzanie
  • Madagaskar
  • Maledivy
  • Chorvatsko
  • Honduras – Roatan

Partneři

Kontaktní informace

• SIMCO CZ, s.r.o
  • IČ: 284 90 665
  • DIČ: CZ284 90 665
  • Dolní Lhota 11, 67801 Blansko
  • rybolovnorsko@gmail.com
  • +420 776 845 524
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 Rybolov Norsko | Všechna práva vyhrazena.