Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Filetování, zbavení vody a balení mořských ryb.
- Toto téma obsahuje celkem 126 odpovědí. Do diskuze (45 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel sepl.k a poslední změna proběhla před 5 roky a 10 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#47476 15.11.2012 v 11:00
2 Vlkouš
To je pěkný, ale pro většinu z nás asi neproveditelný, co? 🙁
#47477 15.11.2012 v 11:11Hliníkový plech 0,8/1000/2000 koupíš v každé prodejně hutního materiálu – nebo ti ho objednaji. Cena cca 500Kč. Doma pak rozměříš a narýsuješ na plech. vše s přesahama na ohnutí vrchního okraje kvůli celkovému zpevnění. Plus přesahy na to aby si vše mohl snýtovat. Tvar vystřihneš nůžkama na plech. Ohneš horní okraje cca 1cm. Naohybáš přesahy na nýtování. Pak ohneš bočnice. Provrtáš díry na nýty a snýtuješ. Dílna je pohodlnější ale i v paneláku tohle člověk zvládne. Potřebuješ plech, nýty, nůžky na plech, kladívko, rýsovací jehlu nebo fixu, vrtačku a vrták a kousek železa na podložení nýtů při nýtování.
Jde o to, že takovéto formy nezabírají téměř žádné místo a nic neváží.
Pohodlnější jsou samozřejmě krabičky od mléka.Ty nemusím vyrábět.
#47478 15.11.2012 v 11:14To Vlkous: Tak si mi vnuknul myšlenku sehnat někde vyhozené kartonové krabice, které bych mohl použít jako Ty tu hliníkovou a tak zamrazit vakuově zabalené filety v těchto krabicích a při balení to udělat jako Ty a nebo je rovnou vyhodit.
#47479 15.11.2012 v 11:17To mara: Kolik krabic od mléka potřebuješ na jednu bednu?
#47484 15.11.2012 v 11:27Mára potřebuje 1 krabičku od mléka na celé chytání:-D:-D:-D:-D
Tak Ti to asi nepoví……..:-D:-D:-D:-D:-D:-D
#47486 15.11.2012 v 11:36To zerp: Kucíííí, tak kdo mi to poví!!!!:-S
#47487 15.11.2012 v 11:48To kulik : krabic ti stačí pár,po zamražení jsme vždy obsah vytáhli a krabici naplnili další dávkou….a tak pořád dokola.Momentálně používám plastové krabice,od zmrzlin,je s nima lepší manipulace…..:-D
#47489 15.11.2012 v 12:07Vlkous – pokuď jsem dáš video, tak to bude super. Jsem taky na vážkách zda vakuovačku koupit či ne. Samozřejmě mě také nabaví být po 14 h . lovu ještě dalších 6 hodin ve filetárně, ale když už si přivezu zdravé a dobré maso z norska, tak proč tomu taky nedat nějaký vzhled. když někdy otevřu mrazák někoho jiného a to právě většinou z čech, kolikrát jsi říkám – Tohle snad není k jídlu ? :)) Nahazené makrely bez obalu, všude krev a v sáčcích plave filetka va vvlastní šťávě 🙂
#47490 15.11.2012 v 12:09To Step:
Kdyby nám někdo zabral filetárnu vakuováním, to bych byl taky nasranej.
Děláme to jako Holzby. Filety necháme pěkně na balkóně okapat, mezitím uděláme kafe, kuchtik uvaří a pak se to v klidku zavakuuje a jdem si schrupnout. V Norsku se musí všechno přece s námořnickou rozvahou.8-O
#47491 15.11.2012 v 12:27To kulik: jde o to aby se ti jakákoliv forma jakou si tam vemeš v mrazáku pak nevyboulila nebo jinak nezměnila tvar. Pak bys takovou formu těžko dával do přepravní bedny.
Když jsme začínali, tak jsme ryby vždy zavařovali svářečkou do mikrotenu a pak úhledně skládali do marzáku. Když přišel den odjezdu, tak jsme do beden dávali co nejvíce balíčků pohromadě, ale nikdy se nám je nepodařilo poskládat tak jak jsme je měli v mrazáku. Doslova a do písmene se nám to vždy rozjelo av bedně pak bylo cca 15 kg balíčků s rybama a spousta vzduchu. nšlo nám tolik o množství ale o ty vzduchové prostory a rozmrzání ryb po cestě domů. Proto jsem si to vymslel tak, jak to teď máme. Ryby zmrazím ve formách a formy pak dám i s rybama do beden. Jednotlivé sáčky s rybama mi jdou v pohodě oddělovat. Některé formy mám delší některé kratší. To aby se mi tam vešly větší kusy v celku. Například makrely na uzení. Ty si třeba dávám do jedné formy ( nebo to mívám v plánu :- ) a doma se pak nemusím hrabat v ostatních bednách. V jiné mám třeba filety z polaků a tak podobně. Když nejedeme v partě s rodinou, tak každý má svojí formu. Tohle vše mám proto, že jezdíme do chat s mrazáky a ne s mrazící místností.
Myslím si, že menší balíčky, například z krabice od mléka jdou z té krabice vytáhnou tak aby se balíček nerozjel. Pak asi izolepou pojistit aby se to nerozjelo při další manipulaci. Z větší krabice by tohle mohl být problém.
#47494 15.11.2012 v 12:35Vzduch ze sáčku nevysávám a nesvářím svářečkou ve filetárně. V těch co jsem kdy byl nebyla zásuvka. Většinou to dělám v kuchyni nebo v pracovní místnosti – u mrazáků na chatě.
#47495 15.11.2012 v 12:352 Vlkous: Díky, asi máš pravdu, ještě mám čas na přemýšlení.
#47496 15.11.2012 v 13:53to kulik:krabiček vozím tak 100 ks pro náší chatu.Kluci z Chomutova maji taky ty kovové bedýnky a dávají tam filety jen zamrazit a pak to vyklopí.Je to pěkný,ale musí se tahat navíc s těma krabicema.Radek má třeba 3 do polystyrenky a pak se mu nic většího nevejde cestou do Norska do krabice.My ty krabičky od mléka máme placaté,tak tím jen doplníme krabice shora.
#47523 15.11.2012 v 22:00Já to dělám takto-ryb nachytáme tolik aby jsme je za krátkou dobu stačili vyfiletovat. Potom je opláchneme v mořské vodě a dáme do vědra s čistou mořskou vodou,kde je necháme asi dvě hodiny namočené-krásně se stáhnou a maso není měkké a rozmáčené.Pak jemným zmáčknutím mezi prsty odstraníme přebytečnou vodu a nakladem na bavlněné přehnuté prostěradlo a zabalíme jako roládu-asi na hodinu.Takto vysušené filety dáváme do sáčků a zamrazit rovnou do bedny.Výhodou krabiček je dobrá skladnost,ale rybu musíte krájet nebo přehýbat a následné rozmrazení trvá mnohem déle.Nikdy!se ryba neomývá sladkou vodou,tu nasává a ryba ztrácí chuť.Dále froté ručník není vhodný,protože se na něj maso lepí a tím trhá.To samé papírové utěrky.Můžete vyzkoušet,takto to děláme my a vozíme ryby bez vody.
#47533 16.11.2012 v 5:20To Harty: Tak musím přiznat, že se mi Tvůj postup líbí nejvíc a zatím jsem rozhodnut jej přijmout a spojit s odsávačou. Myslím si, že to budou nejlepší filety v Norsku.
Díky Vám všem za rady, postřehy a informace. Hezký den.
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Filetování, zbavení vody a balení mořských ryb.