Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Domácí výroba nástrah
- Toto téma obsahuje celkem 399 odpovědí. Do diskuze (72 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Dedouš a poslední změna proběhla před 1 rokem a 7 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#278660 15.4.2017 v 7:21
To nejsou pilkry, to jsou šperky! Nádhera.
#278687 15.4.2017 v 22:06#278739 17.4.2017 v 13:19#278753 17.4.2017 v 14:32Romane 1213 , kam jsi se stratil , dost mně scházíš s výrobky ? VIKI
#278788 18.4.2017 v 7:10Romane 1213 , kam jsi se stratil , dost mně scházíš s výrobky ? VIKI
Zdravím,
seběhlo se pár věcí, které mě letos docela komplikují život a tak jsem se rozhodl, že to asi letos částečně vypustím. Jsem rád, že mi zůstalo pár pilkřiků na letošní sezonu pro mě a mé kamarády se kterými jezdím, tak snad s tím nějak vyjdeme.
Od léta jsem sháněl někoho, kdo by mi vyrobil kvalitní kovovou formu na pilkry několika gramáží. Oslovil jsem cca 6 firem. Pro nikoho z nich žádný problém, ale nakonec ji nevyrobil nikdo. Takhle kdybych jim dodal technický výkres a přidal k tomu 12000.- tak možná, ale podle modelu je to pro ně asi náročné. Když jsem se rozhodl, že budu teda odlévat opět do lukoprenu, tak jsem si přivodil nevím jak zánět šlach v lokti pravé ruky a dodnes se s následky potýkám, Byla doba kdy jsem neudržel v ruce ani hrnek s kávičkou, natož jiné nástroje.
A aby toho nebylo dost, tak teď jsem musel řešit úmrtí v rodině a tak jsem letos tak trochu rezignoval.
Snad najdu někoho na výrobu té kovové formy a zase to rozjedu-pár barevných kombinací a gramáží v hlavě mám…..!
#278790 18.4.2017 v 8:53Pánové, před Vaším umem smekám, je to vážně nádherná práce…. 🙂 Spíše šperky hodné Vašich rybářských žen, nežli předměty které skončí utrhány o lana sádek, chaluhy a jiné předmětz na dně moře..:-)
Na druhou stranu si říkám, má tento umně vytvořený šperk vliv na úspěšnost..? A pokud ano, je tento vliv kladný..?? A hned zmíním, proč tuto otázku nadnáším…
1) těsně pod hladinou začíná většina barev mizet… cca 10-12 m pod hladinou z viditelného spektra zbývá jen modrá (nemyslím tím člověkem viditelného ale obecně, fyzikálními vlastnostmi vody jse vyfiltrována většina barev)… Tedy, pohled je monochromatický, respektive je vidět pouze “šedivá” respektive “modrá” škála od bílé po modrou, hlouběji tmavší a tmavší až černou… Tedy, veškerý živočich vnímá pouze monochromatický rastr, tedy, dle mne má smysl bílá, černá, nerez či jakýkoli lesk umožňující odraz zbytkového dopadajícího světla, případně fluo (sama emituje světlo, tedy umožňuje nahradit “bílou” tam kde je již nedostatečný dopad světla z hladiny….)
2) bavíme-li se pro vláčení o těsně pod hladinou kde jsou barvy rozeznatelné, pak by to smysl mít mohlo… Avšak, dávám sám sobě otázku… jsou na tom ryby jako já a nebo jinak..? Když jdu do hodpody, tak bych určitě dal přednost zlatavému smažáku před smažákem sytě červeným či zářivě zeleným s hnědozlatou tatarkou…?? Takže bych asi také preferoval barvy přírodní, černou (keller) zlatou (Pollack) modrou, měňavou (makrela) perleťově bílou – bříška zmíněných a možná trochu červené na nějaká zranění…
Tím pochopitelně nechci nijak ubírat mistrovským výtvorům výše, je to fakt skvost a ozdoba rybářského kufříku… Jen spíše polemizuji o reálné rozdílné účinnosti…. 🙂
Dobrý lov a gratulace místním mistrům nástrahářům 🙂
#278792 18.4.2017 v 10:11Romane přeji ti brzké uzdravení😊
#278888 19.4.2017 v 19:04#278890 19.4.2017 v 20:03#278892 19.4.2017 v 21:03Marku ahoj nejsem zrovna žádný velký výrobce nástrah. Občas si uvážu jen nějaké peří na polaky , ale ten pocit když na vlastnoruční nástrahu chytneš rybu je TOP. Pak k těm barvám, když budeš na jednom místě plné ryb tahat tu samou nástrahu vytáhneš dvě tři ryby a vykašlou se ti na ní. Vezmeš tu samou nástrahu v jiné barvě a funguje to a zrovna třeba nepřirozená barva bude pro rybu červený hadr 🙂 Ty hloubky asi budou jak píšeš, ale zrovna Harty je hlavně rybář polaků a po hloubkách asi moc chytat nebude. A ještě k tý hospodě a barvám, letos jsem ochutnal zelený pivo a bylo dobrý neodolal jsem 🙂
#278897 20.4.2017 v 7:44Přívěsy jsou určitě dobrá věc. Ale zapichovat háčky do těla gumové ryby jsou nic moc, protože to vydrží tak 3 záběry a potom se guma roztrhne. Už loni jsem zkoušel magnety a byl jsem s nimi moc spokojený. Neničí to vůbec tělo nástrahy.
#278912 20.4.2017 v 9:46Lipenak, Jasně, také občas doma něco vyrobím, tedy spíš začínám… 🙂 Osobně preferuji právě ty přírodní barvy… Jo zelené pivo mi také chutnalo ale my lidé to řešíme úvahou co si dáme, zvíře spíše instinktem a dlouhodobou “zkušeností” což je krásně vidět na zakrmování na sladké vodě, že se prostě na něco “naučí”… Každopádně ale, jsem opravdu přesvědčen, že více nežli “barva” bude dělat použitý “rastr” tedy napodobení nějakmu existujícímu živočichovi z potravního řetězce a především, vedení nástrahy… Ony ty barvy totiž blednou a modrají dost nízko pod hladinou.. Červené mizí okolo 5 m, oranžové 10-12m, v 15 mizí žlutá, dále je vidět jen zelenomodrá a modrá až do černé..
A abych jen blbě nežvanil, posílám pár švestiček z vlastní zahrádky..:-)
#278914 20.4.2017 v 10:19….pěkné, moc pěkné, ale musí z tebe mít doma docela radost ! podle prvního obrázku -v kuchyni ????
#278915 20.4.2017 v 10:59Jj… bohužel v kuchyni, v garáži mám teď takový bordel a skladiště, že se k ponku nepropracuji…. Alespoň mohu v klidu při práci ujídat ledničku a poslouchat TV…:-)
Dotaz na zkušenější kolegy….. Jaký prosím používáte transparentní lak na olověné nástrahy..? Nějaký vodou ředitelný polyuretan? Nebo nějakou dvousložku..?? Koukal jsem na Royber hlavy, ty jsou lakovány čímsi, co je i po vytvrdnutí poněkud lehce plastické (pozná se to u těch odštěpů u oček atd…)
Jo a máte někdo zkušenost s niklováním v domácích podmínkách..? Výluhovým roztokem to nejde, respektive, to bych musel nejdříve pomědit… Zkoušeli jste to už někdo doma..? Modrou skalicí pomědit a pak niklovat? a nebo využíváte služeb nějaké niklovny…??
Díky za odpovědi… :-))
M
#278917 20.4.2017 v 11:21Jj… bohužel v kuchyni, v garáži mám teď takový bordel a skladiště, že se k ponku nepropracuji…. Alespoň mohu v klidu při práci ujídat ledničku a poslouchat TV…:-) Dotaz na zkušenější kolegy….. Jaký prosím používáte transparentní lak na olověné nástrahy..? Nějaký vodou ředitelný polyuretan? Nebo nějakou dvousložku..?? Koukal jsem na Royber hlavy, ty jsou lakovány čímsi, co je i po vytvrdnutí poněkud lehce plastické (pozná se to u těch odštěpů u oček atd…) Jo a máte někdo zkušenost s niklováním v domácích podmínkách..? Výluhovým roztokem to nejde, respektive, to bych musel nejdříve pomědit… Zkoušeli jste to už někdo doma..? Modrou skalicí pomědit a pak niklovat? a nebo využíváte služeb nějaké niklovny…?? Díky za odpovědi… :-)) M
Laky doporučuji dvousložkové. Autolaky fungují skvěle. S vodou ředitelnými laky jsem to zkoušel a je to o ničem. Niklování nech na odbornících.
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Domácí výroba nástrah