Vytvořené odpovědi
-
AutorPříspěvky
-
JAKABO – díky,musím se přiznat,že tuto rubriku skoro vůbec nečtu,ne že bych byl takový suchar,ale nemám k rybářským vtipům vztah,ale čistě náhodně,kvůli tobě,protože tvůj humor je fajn,jsem sem nahlédl…
Pěkné,vybraná společnost,vypadá že neagresivní! To je filetování radost!
Tak to je mi líto,ale party,rodiny a další lidská uskupení se občas rozpadají,i když tam byla legrace.:-|
Teď vážně,ta tvoje částka odpovídá tomu,že se dá střední Norsko udělat za 16000,-.A projezdit 500 eur(6 lidí) je slušné,kolem 2000,- Kč na osobu,projezdíme, a to se celkem držíme, ve Finnmarku tak 3500,- ….
JAKABO napsal:
Bakkan sme spravili 6-ti s dvomi člnami,10 dní,Torfride-Arild,komplet
na osobu 640.-eur.A vy to máte z Čiech ešte bližšie.
No jo,ale vy máte nižší spotřebu benzínu,protože zústáváte na chatě,kde promítáš a ukazuješ kuriozity ze své bohaté sbírky!!
Za takové peníze se neudělá na úrovni ani střední Norsko.Tím myslím lodě 40-50HP,18ft,echolot,GPS,kanystr benzínu na den,mrazák pro 6lidí,spotřeba el.proudu na chatě v ceně,10 dnů pobytu,doprava,trajekt,atd.
V partě se lidi bouří!!!:-D
skroban5 napsal:
To Randy:Loni jsme v pěti s vlastni dodávkou udělali Loffoty za 16000 včetně jídla.Kdyby nás bylo 6 cena by byla příjemnější.
Musím se ozvat…vzdálenost stejná jak Finnmark,můžeš to rozvést?Kolik jste měli lodí a jaké? Ubytování? Díky.
Praha – Frovag je cca 3000km…To jedete od Novasolu?
sedoil napsal:
Jirik založil pravděpodobně vlákno navazující na diskuzi Bakan 2013,tam se diskutuje o tom, zda ryby vyvrhnout hned po ulovení nebo až při filetování v souvislosti s nakažením parazitů. Já osobně ryby po ulovení jen podříznu a nechám vykrvit a potom filetuju. Vnitřnosti i s kostrou jsou odpad po filetování. Jezdím do středního norska blízko Aure a za poslední dva roky jsme měli v celé partě nakažené jen dvě ryby,jedna játra treska a druhá i maso brosma.
A jak to dělají ti zkušenější z vás???
Foldfjord je oáza.
Ryby jsem na lodi dřív nekuchal.U Aure,kam jsem jezdil byly ryby zdravé,ani jsme o cizopasnících nevěděli.Když jsem byl poprvé na Soroya 2006,viděl jsem jak se berou jen hřbetní části ryb.Teď jsou napadené i hřbety,hlístice bývají mnohdy všude(brosmy).
Na lodi s nůžkami Fiskars se dá kuchání zvládnout.Filetování zvládá jen Kim 😀
Jest-li to není o někom nebo o skupině,která bude či byla vyvržena odněkud.
Tak jeden z Německa…
Opatrnost při kuchání ryb
V roce 1987 vyděsil spotřebitele potravinový skandál kvůli cizopasníkům (hlístice) v mořských rybách. Spolkové ministerstvo zdravotnictví vydalo nové „Nařízení o hygienických požadavcích na ryby a korýše“.
Toto nařízení mělo především vyřešit problém hlístic v mořských rybách. Předpisy stanovily, jak se musí zacházet s rybami, ulovenými na otevřeném moři nebo u pobřeží, bezprostředně po výlovu, při transportu do skladišť nebo při zpracování.
Podle tohoto nařízení by se měly řídit také soukromé osoby, které zpracovávají ryby. To znamená, že by se měly všechny ryby – kromě sleďů a ryb podobné velikosti – okamžitě vykuchat. To má zabránit tomu, aby se po výlevu cizopasníci nedostali z vnitřností do masa.
Hlístice dnes najdeme i přímo v mase mořských ryb, především v břišních stěnách. Jestliže jsou silně napadena játra, musí být v každém případě provedena kontrola. Části ryb, které očividně obsahují živé nebo mrtvé hlístice, musí být odstraněny…………to jsem našel na internetu…
Mně napadené ryby k jídlu nemotivují,a tak se snažím jak mohu, tomu předejít.Na Lysoysundet,kde bylo napadeno snad všechno kromě halibuta,mě už nikdo nedostane.Maso okamžitě vyvrhnutých ryb od Tromsa,Arnoy bylo čisté.Údajně ryby z volného oceánu jsou na tom lépe.
U Aure jsme ryby napadené nemívali a co jsem mluvil s lidmi co tam jezdí,nezměnilo se to.
Jirik – to jste vnitřnosti zakopávali ? A vozíš-li nevykuchané ryby v teplotě do 5 st.C tak budiž,ale při vyšších teplotách se to na kvalitě projeví.Znám ty celodenní,vykrvené trosky do oblouku co někteří kolegové přivážejí.
Dovolím si citovat p.Štěpničku – “jakmile se nám začíná teplota zvyšovat nad 6 st.C,už se můžeme dočkat pomalu a jistě různých překvapení zakončených slavnostně delším pobytem na WC…..” Jasně,maso tresek je bez tuku a tak přenosný WC viz výše, bude nadbytečný, ale může se použít s ledem jako chladící box.
Už se to tady probíralo,jedno to není.Okamžité vyvrhnutí po zabití je nutné a není to výmysl českých rybářů,profesionální rybáři to mají povinné,zažil jsem to loni touto dobou na kutru u Tromsa.O kvalitě okamžitě vyvrhnutých úlovků ve srovnání s celodenně vozenými ve “vlastní šťávě” snad není nutno mluvit.
milis – je v této době mít plovoucí oblek nebo radši něco lehčího / kapitán tvrdí ,že je lepší vylejvat pot než mrznout-fakt chytrej kapitán ……
Asi na to nikdo neodpověděl,plovoucí oblek určitě,teploty mohou být od 0 – 20st.,kulich vás neopustí po celou dobu co budete na moři,vítr zde teplý nebývá.
Teď jsem se vrátil z cest a nemohl se vyjádřit ke srazu.S Milošem jsme si potvrdili,že nejen na lodi jde vydržet 12h,ale když je vůle,tak ve vedlejší hospodě i 16h.Diskuze byla plodná,velice plodná,akorát mě mrzí,že jsem nemohl dostatečně pohovořit se Šroubkem,všichni po něm šli,obě pohlaví,byl na roztrhání,takže budu muset do Spálova.Sobotní schůze byla pro mne po páteční druhá,potvrdil jsem si,že na to ještě mám :-|.
Nejlepší větou byla otázka na Mikulčáka…”jsi to ty nebo tvůj bratr? To je jedno,jsme oba úplně stejní!
Děkuji 007 a 007ové za příjemnou snídani.
Zdravím všechny!
sedoil napsal:
Radyn napsal: sedoil napsal: Jezdíme do Foldfjorden,do druhé časti na jednu soukromou chatu.Je ta klid.
je to sem nebo někam jinam?
Tady ne. Je to v druhé části fjordu po pravé straně.Zhruba v druhé třetině té druhé půlky.Tady je fotka.
Já vím,nemám fotku druhé strany.
Byl jsem před lety 5x v Roksvagenu a do Foldfjordu jsme jezdili pod proudy.
Tady někde by to mohlo být….
-
AutorPříspěvky