Vytvořené odpovědi

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 436. až 450. (celkem z 484)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Co s ulovenou rybou? #1008006
    Vlkous
    Účastník

    Ano.Ano. Někdy smutné, ale ano.

    odpověď na: Za Norským snem 5 – komentáře ke článku #1008005
    Vlkous
    Účastník

    Piskotus – nádherný slovník i sloh. Díky tomu se cítím být přímo tam. Nejspíš je to tím, že jsem to vše už několkrát zažil, ale Tvá častá přirovnání jsou supr originální.

    Díky :-))

    odpověď na: Co s ulovenou rybou? #1007977
    Vlkous
    Účastník

    Co s ulovenou rybou? Nelogičtější je jí sníst. Téměř každá ryba vylovená z více jak 30 metrů toho má plné kly. Neni moc těch ryb, jako Štítník, který Ti po vylovení „vynadá“ a když ho vrátíš do vody, tak po něm ani racek neštěkne a za chvíli si pluje svou cestou. Taky nějakou tu rybu pustím, ale moc šancí jim stejnak nedávám.

    Položil jsem si otázku – kdo ubližuje rybám víc?

    Ten kdo je uloví a sní a nebo ten kdo je loví jen z potěšení, bez jakéhokoliv užitku jen aby je trápil? I takto divně se dá otázka položit. Samozřejmě nikdo ryby nechytá proto, že ví že je tím bude trápit. I když masovej vrah to pravděpodobně dělá z potěšení.

    Chovejme se jako inteligentní lidé, používejme rozum i když některá zvířata nezabíjejí jen pro hlad.

    Ursus psal – Vše co vytáhnu ihned zabíjím,  páč nemám rád když se zvíře trápí. Hned mě napdlo, jak sedí u mariáše, pořád mu chodí supr karta a nechce trápit kolegy se špatnou kartou :-)))

    odpověď na: Norsko cestou přes Polsko ….. #1007976
    Vlkous
    Účastník

    bobo má pravdu. Bohužel slevy jsou pro malá auta a pak od 15.6. Asi tam sedí komunisté – taky to dělají opačně, než by bylo ekonomické. Já nevím, jsetli jde přesně o Poláky, kdo má takto vymyšlenou cennovou poiltiku, ale vypadá to na ně:-((

    bobo – nakonec Tvojí trasu za Tebe vymysleli oni a neni Ti líp, že přes to Polsko nejedeš ? :-))

    Já do toho na 90% jdu a uvidím co bude příště.

    odpověď na: Norsko cestou přes Polsko ….. #1007933
    Vlkous
    Účastník

    Já to mám do Gdaňska přes Berlín, Štětín  1020km. Do Štětína – 637 km se dokážu dostat  v klídu za 10 hodin (a podle toho, jak znám dálnice v Německu, tak to uděláme za 7 hodin ) .  Protože trajekt vyjíždí z Gdaňsk v 18:00, tak budu muste vyjet z domova  kolem půlnoci. A to už mě nezabije, abych vyjel třeba v 21 nebo 22 hodin a budu mít na cestu Polskem taky minimálně 10 hodin. Ale po ujetí 1020 Km ( z celkových 2572 do Alty ) si budu moci odpočinout celých 18 hodin  na trajektu. Za ten odpočinek mi bude stát jet přes Polsko. Až se vrátím, třeba na tom bud stejně jako Komboj.

    odpověď na: Norsko cestou přes Polsko ….. #1007899
    Vlkous
    Účastník

    Taky přemýšlím o ceste do Norska přes Polsko. Pojedem  v polovině června dvěma auty po třech lidech.

    Dojet do Nynashamn přes Gdaňsk vyjde o 4500 Kč dráž než do Nynashamn přes Sassnitz – Trelleborg. Beru cestu z J.Hradce až k Nynashamn. Ten rozdíl je počítaný včetně pohoných hmot a ceny trajektů.

    Cesta na sever Norska přes Sassnitz – Trelleborg nebo Rostock -Gedser ( při této trase je rozdíl menší ) ) je v každém případě levnější a kratší na celkové hodiny na cestě. Pobyt na trajektu max – 4 hod., ale neposkytuje čas na odpočinek – nebo minimální.

    Cesta na sever Norska přes Polsko je o něco dražší, celkový čas tam a zpět bude o 24 hodin delší, ale čas tam a zpět 36 hodin strávených na trajektu poskytuje velký prostor na odpočinek při cestě Směrem tam je trajekt po cca 1000km a směrem zpět je trajekt cca. po 1600 km.

    Cestovat po Polských silnicích je prý „zážitek“.

    Tak co si teda nakonec vybrat. Jet co to dá a být nahoře za kratší dobu a přijet tam jako spráskaný pes i když je řidičů dost a nakonec něco ušetřit?  Nebo se vydat přes Polsko a odpočinout si na 18 hodinovém trajektu? Kdyby ti pšonci měli good silnice, tak neváhám. Takto stále nevím. Mám dilema. Ostatní členové výpravy jsou na tom stejně – je to půl na půl.

    Asi si hodím korunou a pojedu přes Polsko :-)))))

    odpověď na: Za norským snem 4 – komentáře ke článku #1007886
    Vlkous
    Účastník

    On to píše přesně tak, jak to ve skutečnosti často bývá a tak to nemá prostě chybu. Pokud se někdy pokusí popsat nějakou další výpravu – včetně příprav ještě doma – tak to bude prostě trošku jiné, ale s jeho slovníkem opět skvělé:-)))

    Jen tak dál – skvělá práce – zábava. Cítím se jako bych to prožíval s Váma právě teď

    odpověď na: Darek pod stromecek #1007685
    Vlkous
    Účastník

    ZM – trošku tě opravím – Ta kniha se jmenuje – Rybaříme v Norských fjordech – je z těch všech knih co u nás vyšly nejjednodušší pro začátečníky. Je v ní naprosto všechno, co obyčejný český rybář potřebuje vědět o mořském rybolovu v Norsku. V těch dalších knihách je to samé a navíc pár specialit a taky pár aktuálních informací jak o trajektech, tak o ubytování a podobně.

    Takže ještě jednou to shrnu.

    Rybaříme v Norských fjordech – Enenkl, Míšek, Muller – mám takový dojem, že jde o ryze české autory. Pokud je to jinak, tak se omlouvám – četl jsem to již dávno.

    Mořský rybolov v Norsku – Korn Rainer ( od něho možná znáte ty drahé návnady) Rose Sebastian

    Fascinující rybolov v Norsku Jiří Fraus + další spoluautoři -Volker Dapoz, Rob Langford,  Radek Diviš, Milan Wišo nebo Zdeněk Edelmann

    Nová kniha – Úspěšný rybolov v Norsku – Robert Langford

    Mořská kuchařka – Štěpnička Miloš

    Rybářský receptář – Štěpnička Miloš – i zde se píše o mořských rybách. Jinak si myslím, že by tuto knihu měl mít doma každý rybář. Nemám za propagaci této knihy provizi. Ona ta kniha je totiž opravdu hodně poučná. Já říkám je to bible každého rybáře, který ryby nejen chytá, ale i je jí.        

    Rybářské uzly – správný název knihy a autora dopíšu. Každý umí spoustu rybářských uzlů, ale přivázat loď k molu každý nedokáže – taky poučná kniha.

    O dalších knihách, které u nás vyšly a které by se více či méně zaobíraly rybolovem v Norsku, nebo s tím nějak více souvisely já neznám.

     

    odpověď na: Su morske rybi fakt tak zdrave #1007604
    Vlkous
    Účastník

    Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Tím nenepadám  nikoho, kdo se tady v různých článcích snaží dobrat pravdy o kvalitě rybího masa z Norských moří.

    Budu li mít ve vlestnictví rybníky, budu všem tvrdit, že kapříci jsou to nejkvalitnější co můžeš sníst. Budu li mít třeba prasečák, tak ti to samé budu tvrdit o mojich vepřících. Budu li vyrábět sýry, tak budu tvrdit že když je jíst nebudeš, tak se nedožiješ 70let. Když budu mít lososí farmu, tak to s tím věkem bude určitě ještě horší než se sýry. Všimni si, že se v každém tomto příkladě jedná o tzv. průmyslovou výrobu. To znamená – když nenakrmíš nic z toho nebude.

    Já to vidím tak, že když maso a  aby bylo co nejméně zamořené čímkoliv, tak to z divočiny vždycky vyhraje. Takže ryba chycená v moři dopadne mnohem líp, jak třeba i ryba z řeky, která tam s největší pravděpodobností stejnak byla vysazená z nějakého chovu a nehledě na stav kvality vody v řece a v moři.

    Nikomu nic nevnucuju. jím i ty supr nadopované bojlery:-)). A tak jsem si jistý, tím, že když si chytnu rybku v moři a ještě k tomu v Norsku, tak budu jíst to nejlepší a nejzdravěší s nejmenším podílem chemických sajratů, co můžu ulovit. Tím jsem si celkem jistý. Ať si odborníci co pějou něčí píseň, píšou  co chtějí.

    Já pěju rybí píseň :-)))

    odpověď na: prani #1007273
    Vlkous
    Účastník

    Přátelé Norského rybolovu.

    Přeji Vám všem hodně zdraví, příznivý vítr a šťastné  návraty domů.

    Vlkouš.

    odpověď na: český rybář #1007211
    Vlkous
    Účastník

    Pane Ivane Finto.

    Měl jsem obavu, že to skončí slovo proti slovu. Jsem  moc rád, že Vás napadlo hledat nakonec i najít to správné datum. Tohle je pro nás Norky moc důležité – vědět kdy a kde. A vlastně nejen Norky 🙂  Já vím, že si z jednoho článku, člověk jednoznačný obrázek dělat nemůže. Ale z více článku se dají za několik let poskládat velice solidní informace o lokalitách.

    Klobouk dolů – překvapil jste mě. Miloslav Křišta.

     

    odpověď na: Darek pod stromecek #1007210
    Vlkous
    Účastník

    Napsal jsem si o ní Ježíškovi :-))

    Tak uvidím.

    odpověď na: Filetovací nůž #1007150
    Vlkous
    Účastník

    OKOK

     

    odpověď na: Filetovací nůž #1007146
    Vlkous
    Účastník

    Omlouvám se za to, co se stímto topikem vizuálně stalo po mém vložení přízpěvků ze staré diskuze.

    odpověď na: Filetovací nůž #1007145
    Vlkous
    Účastník

    ZE STARÉ DISKUZE

    Napsal Salmon
    před 720 dny

    Sháním kvalitní filetovací nůž. Co používáte a co doporučujete. Máte někdo file»ák od Rapally? Našel jsem na internetu spoustu nožů kolem 1.600,- a zdá se mi to hodně. Vyplatí se do něj tolik investovat?

    Ještě jedno doplnění otázky. Některé nože např. od Rapaly mají teflonový povrch. Neodírá se tak, jak některé levné teflonové pánve???

    Proboha co blázníte na co potřebujete nůž s teflonovou polevou. Na filetování Vám stačí nůž cca za 300kč klidně České výroby. Pokud ho koupíte v řeznických potřebách tak Vám poradí který dobře drží ostří. Důležité je průběžné obtahování. Neberte příliš měkkou čepel, délku tak kolem 16 – 20cm. Já osobně používám nože Fiskars v ceně kolem 12 evro. Celé to je hlavně o zručnosti a následném grifu v tom Vám žádný nůž nepomůže. Zkuste raději potřeby pro řezníky nebo kuchaře tam mají kvalitní za přijatelné ceny.

    Noze Martini su super.Ja mam rad dlhsie cepele,lepsie sa mi z hotovych filiet stahuje koza,hlavne pri vacsich filetach.Ceny od 400 – 1.800 podla poziadavky na rucku.S plastovou su lacnejsie.Pozor ocel byva rovnaka ale drevenne prevedenia rucky o dost drahsie.

    Koupil jsem si filetovací nůž od Rapaly a nemůži si stěžovat.Používám ho již několik let jak v Norsku tak i doma na ryby.Je to ale každého názor.

    Tiež mám Rapalu s drevennou rúčkou a koženým púzdrom za 490 Kč. Maximálna spokojnos». V Trondhaime si kolega kúpil Rapalu najvyššej triedy „file»ák“ za 1900,- Sk. Dôležité je ma» čo filetova» !!! …a čím ? To sa vždy nejako vyrieši.

    http://www.topfishing.eu/noze-marttini–rapala/filet-nuz-marttiini-teflon-ostri-15cm-prfgl6.html

    Jestli chceš opravdu kvalitní file»ák tak kontaktuj noze.bares@centrum.cz .Dělá nože z RWL 34 což je prášková superocel a vyváží je i do Kanady.Jen si musíš ujasnit tvrdost-HRC.Jedny mají 56HRC a druhé tuším 60HRC.Stojí 2 000Kč ale je to bezkonkurenční kvalita.Mám od něj lovecký nůž z RWL 34 60hrc a stáhnu s ním bez obtahování celého divočáka.Je to malý zázrak.

    Nožířství Bareš: http://www.nozirstvibares.cz/ . Přímo z těchto stránek se dají objednat filetovací nože s čepelí 140 a 185 mm v ceně 1100 a 1300 Kč. O tvrdosti se tam nepíše, ale jistě udělaj nůž i na zakázku.

    MiroslavZajic -Ty nože jsou tuším z francouzské oceli a to už raději kup file»ák od fiskars a máš ho asi za 350 Kč.Když nůž na zakázku tak kvalitní i když to už je věc každáho „soudruha“.

    Zdravím všechny,
    my jsme nože od Fiskars používali už od počátku a nikdy jsme neměli sebemenší problém.Já si myslím,že víc než na superkvalitě nože záleží na umu,ale tím neříkám,že stačí žabikuch.Takže Fiskars doporučuji.
    Přeji všem pevný prut a mnoho úlovků,hlavně trofejních.

    Ahoj,
    již několik let používám nože Martini a jsem s nimi spokojený.
    http://www.topfishing.eu/noze-marttini–rapala/

    Dobry vecer,tak abych vam nekecala ja pouzivam normalni kuchynsky nozik co plave na hladine a doma s nim pak krajim chleba:-)))) Vsem lidem dobre vule a rybarum preji vse dobre v novem roku,hodne zdravicka a v Norsku at nemame nikdo zadne pokuty a at se mam to opet vsem pekne vydari. Vlastina

    Dík všem za rady a přeji do roku 2008 zdraví, štěstí, spoustu peněz a nové rekordy v rybařině!!!

    Filetovací nože mám dva : Marttiini
    http://www.topfishing.eu/noze-marttini–rapala/
    Rapala
    Martini mám s dřevěnou střenkou a proto ho používám jen na fajnovější práce.

    [img“>http://www.topfishing.eu/create_photo.php?id=1896&type=big%5B/img“>

    Nemám rád měké filetovací nože, které moc pruží, kroutí se. Pro filetování používám loveckou dýku, která doře drží ostří. Je třeba si uvědomit, že při filetování používáte hlavně špičku nože, tedy asi prvních 8cm, proto je zcela zbytečné, kupovat si filetovací nůž s dlouhou čepelí.

    Pane Ice1 nechci se Vás nijak dotknout ale filetoval jste někdy rybu? Ten nůž je pružnej proto aby kopíroval tvar kostry a dlouhej proto aby odřízl celou filetu na jeden řez. A to nemluvím o odstranění kůže. Vaší dýkou to jde samozdřejmě také ale doba strávená na jedné rybě a rozpižlané maso neni asi výsledek co původní tazatel požadoval. Ještě si dovolím poznámku při správném filetování neni potřeba rybu kuchat ani jí odřezávat hlavu. Je to daleko čiščí a rychlejší.

    Souhlasím se Zapa.Také rybu nekuchám,rovnou filetuji.

    Ahoj. Fileták Fiskars je levný, přesto ostří tohoto nože kupodivu dobře drží. Před 6 lety jsem koupil s gumovou střenkou a ta je na filetování ryb velice vhodná – neklouže nůž v ruce. Chtěl jsem si koupit ještě jeden, ale bohužel se s gumovou střenkou v roce 2006 nevyráběl, pouze s plastovou. V ruce mi ta tvrdá plastová střenka neseděla. Pořídil jsem si tedy filetovací nůž Marttini, taky s gumovou střenkou. Na iternetu se dá koupit okolo 1000Kč. Marttini drží velice dobře ostří. Ostřím pouze ocílkou a za 10 dní každodenního používání ho přejedu ocílkou max. 6x. Samozřejmě nepoužívám 3 filetovací nože naráz. 1 má otec, 1 já, 1 syn
    atd. Marttini mám již 2 filetovací ( možno koupit různé délky) a 1 dýku a můžu
    je jen doporučit. Filetovat by se dalo žiletkou i sekyrkou. Filetovací nůž je na filetování. :-)))

    Ahoj. Mám file»ák Marttini od roku 2003. Ostří drží a žádný problém i když mám dřevěnou střenku.

    Napsal jura
    před 705 dny

    Zdarec mam RAPALU asi 800kč i FISKARS 250kč k tomu brousek 300kč od Fiskarsu používám jak doma tak v norsku a nema chybu

    Napsal M.Laurin
    před 702 dny

    K široké paletě, v diskuzi již zmiňovaných filetovacích nožů, lze připojit i nože ná-
    sledujících firem: Německé firmy Böker (typy Blade Runner a Blade Runner Folder) a Hubertus (typ Fisherman). Francouzskou firmu Opinel (typ Effiles – zaví-
    rací). Vedle finské fy Martiini (která, jak je známo, vyrábí nože pro Rapalu) je tu
    další finská Jisakki Jarvenpää Oy (typ Fillet, nepříliš atraktivní dřevěná střenka,
    ale vynikajícně drží ostří). Následují firmy z USA: Buck Knives (typy Buck Ocean-
    mate, Buck Lakemate, Buck Streammate a zavírací Buck True Blue Fishing Knife),
    Camillus Cutlery Company (typ Camillus Westerman), Colonial Knife Company
    (typy Colonial Fish a Game a zavírací Colonial 2 – Blade Fish Knife), Cutco Cutle-
    ry Corporation (typ Cutco Fisherman´s Solution (velmi zajímavý typ s variabilní
    délkou čepele a pochvou – ideální pro rybáře) a Imperial Schrade Cutlery (typy
    Old Timer Pro Fisherman – Mini Flex a Maxi Flex).
    A jako perličku nakonec – tip na nůž, kterým dokážete na tenké nudličky rozfile-
    tovat čepele všech, dosud v diskuzi zmiňovaných, file»áků. Jedná se o nůž arizon-
    ské firmy Mad Dog Knives, typ Mirage X. Keramická čepel tohoto nože vám dovo-
    lí odkrajovat proužky kovu z čepelí nožů zakalených na tvrdost 62 – 63 HRC, aniž
    ji otupíte. ©»astlivcům, kteří jej seženou, gratuluji. A protože k nim nepatřím, pou-
    žívám Normark/Rapala serie 700 Fisherman, Jisakki Jarvenpää Oy, Opinel Effiles
    a na „vyfiletování“ losa, včas neuhnuvšího ze silnice, s sebou tahám (dosud zby-
    tečně) lovecký Muela Gavilan. Přeji š»astnou ruku při výběru.

    Napsal vaclavjaros
    před 700 dny

    Co rybář, to jiný nůž a jiný názor. Na filetování je zapotřebí dobrý filetovací nůž, ale ruku na srdce, v noži to není. Sebelepší nůž sám filetovat neumí.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 436. až 450. (celkem z 484)