Vytvořené odpovědi

Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 příspěvků - 16. až 28. (celkem z 28)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Zajimavosti #1306227
    Tamarar
    Účastník

    Pro ty, kdo ještě neviděli. Užijte si to.

     

    odpověď na: 7.sraz přátel norského rybolovu 2.2.2019 v Praze #1304857
    Tamarar
    Účastník

    Hlásíme se také, Martin a Žaneta z Roztok. Zápisné na místě. Děkujeme, doufáme, že se tam vejdeme. Těšíme se na vás!  A zdraví!

    odpověď na: Balení ryb #1304454
    Tamarar
    Účastník

    Ahoj, vymyslel jsem to následovně: jezdíme ve dvou, tj. 40 kilo filetů. Udělal jsem bednu z 12cm polystyrenu tak, aby se mi vlezla akorát do jedné části kufru auta. Vnitřní rozměr je cca 34x34x70 (musel bych to změřit). Má těsné víko. Dovnitř je na přesně udělaná druhá bedna z 3 mm překližky. Je vyztužena tak, aby se nekroutila tlakem mraženého masa.

    V Norsku vytáhnu překližkovou bednu, dám do mrazáku, podložím tenkýma kurtama.  Mám k bedně taky kus překližky, která odpovídá vnitřním rozměrům, je v něm provlečený provaz, aby se dal pohodlně vytáhnout.
    Uděláme filety, dáme do sáčků. Rovnáme to celé plochy, když narovnáme celou dávku, vložím ten překližkový čtverec, dám tam dva kameny, aby se to lisovalo. Než přivezeme další, je to promrzlé, vytáhnu „píst“, dám další vrstvu ryb, a znovu zatížím. Až je to plné, dva chlapi to na kurtech v pohodě vytáhnou, dáme to přímo do polystyrenového obalu a do auta. Pro jistotu jsem spoj vždy objel i silikonem, ale nikdy to nebylo potřeba. Přijeli jsme za necelých 40 hodin domů a vždy to bylo zmrzlé jako kámen.

    Tímto způsobem nevznikají žádné nebo minimální vzduchové bubliny, využití prostoru je dokonalé a má to teplotní stabilitu. Nemám možnost udělat vnitřní krabici kovovou, takže jsem to vyřešil takto. Formování masa do nějakých tvarů je podle mě problém, protože pokud mám kónickou formu, tak mi vznikají mezery mezi bloky, pokud ji nemám, tak to někdy může jít těžko vyndat. A musím vozit formu. Takto v bedně vezu základní potraviny tam, a zpátky ryby.

    Pravda je, že jsme vždy dovezli třeba jen 3-5 kg masa, nikdy jsme  nevozili více, aby to stihlo promrznout rychle a zcela. Tak lovu zdar!

    odpověď na: Maledivy 2018 #1302790
    Tamarar
    Účastník

    Tak to je boží. Lákám manželku, že když jsme letos nestihli Norsko, tak jedem na Madagaskar, ale zatím je imunní…

    odpověď na: Zajimavosti #1302787
    Tamarar
    Účastník

    Ohledně měsíčníka: myslím, že tak vyspělého kusu je škoda. Asi byl chycen do sítě, ale měl zůstat živý v moři. Samice produkují až 300 milionů jiker na jedno páření.
    Měsíčník je pro mě srdeční záležitost, schválně kvůli nim jsem jel do akvária v Ålesundu, ale už tam nebyli, uhynuli. I tak to stojí za návštěvu. Podařilo se ho někomu náhodou chytit?

    odpověď na: Bakkan Wahl 2018 #1299179
    Tamarar
    Účastník

    Dík

    odpověď na: jaký echolot #1299177
    Tamarar
    Účastník

    Zdravím všechny, můžu poprosit o doporučení vhodného echolotu? Nepotřebuji GPS, mapy mám na telefonu a je to super. Jezdím Norsko jednou ročně (zatím), jezdíme do fjordů (zatím) i když Petr mě nalákal na ZOOM a malé hloubky, i na šelf. Nicméně chytáme zatím zejména na hloubce, až do 150 m + mníky ve 300 (na to echolot nepotřebuju) ve středním Norsku.

    Takže zadání: echolot bez GPS, lepší, ne úplně levnou věc, do cca 12000, raději s real time pruhem, s větším dosahem. Pokud by i někdo prodal to, co nepotřebuje, uvítám. Kdyby to bylo od plátce DPH, tak ideální. Díky. Martin

    odpověď na: Bakkan Wahl 2018 #1299176
    Tamarar
    Účastník

    Ahoj kluci, tak já bych pokorně poprosil o info k té rybě, co tady dával Mareček. Každou hodinu tady chodím, abych se dozvěděl, co to je, a už jsem z toho úplně uvařenej. Díky za info!

    odpověď na: Averoy 2018 #1297820
    Tamarar
    Účastník

    Já vás kluci taky zdravím na Averoy, doufám Honzo, že vám počasí ještě dnes dopřeje, aby všichni byli spokojeni. Držím vám palce, už jsem to chtěl napsat v polovině týdne, dostávám se k tomu až před vašim odjezdem… Martin mník

    odpověď na: Klub Praha #1296848
    Tamarar
    Účastník

    Kluci díky, bylo to super. Příště zas, a Petře, na rozumy přijedem. Třeba nebudeš na cestách… Krásný den všem

    odpověď na: Klub Praha #1296666
    Tamarar
    Účastník

    Ahoj, pokusím se přijít. Jsem po dvou sezónách ve středním Norsku, rád bych navázal kontakt ohledně technik na polaky a tresky, výměnou nabízím zkušenosti s lovem větších mníků. Těším se! Martin

    odpověď na: kuchařské receptury a specialitky #1289278
    Tamarar
    Účastník

    Díky moc za komentáře, na další se těším. Tak jako s ostatními rybami budu chvilku experimentovat. Mějte se krásně, ať se vám to krátí k příští sezóně.

     

    Jen mě ještě napadlo, není to tím, že jsme prali ryby pouze v mořské vodě?

    A je podle vás rozdíl mezi střední rybou (okolo těch 10 kg) a a velkou k 20 kg?

    odpověď na: kuchařské receptury a specialitky #1289253
    Tamarar
    Účastník

    Ahoj,

    byli jsme v září ve středním Norsku a ve fjordech nebyly tresky. Měli jsme strach, že ani nenaplníme bednu, museli jsme se přeorientovat na mníky. Nakonec to bylo skvělé dobrodružství. Nachytalo se dostatek kusů 8-13 kg, jak bělolemých, tak mořských, dokonce jeden modrý. Část jsme si nechali s kůží, protože milujeme tresku s kůží na pánvi. Filety jsou dosti vysoké.

    Mník je ale ryba, která nás zaskočila. Když ji pečeme na pánvi, i po 15 minutách je fakt tuhý. Dnes jsme zkoušeli jen kousky cca 5x5x5 cm, které nám zbyly a byly dobré na učení, ale taky to nebyla žádná sláva. Na světovém internetu se tato nekomerční ryba moc neřeší. Je to prý treskovitá ryba, ale podle mě není.

    Máte prosím někdo zkušenosti s úpravou mníků? Máme jich v mražáku asi 20 kilo… Děkuji za všechny tipy.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 příspěvků - 16. až 28. (celkem z 28)