Ahoj,
byli jsme v září ve středním Norsku a ve fjordech nebyly tresky. Měli jsme strach, že ani nenaplníme bednu, museli jsme se přeorientovat na mníky. Nakonec to bylo skvělé dobrodružství. Nachytalo se dostatek kusů 8-13 kg, jak bělolemých, tak mořských, dokonce jeden modrý. Část jsme si nechali s kůží, protože milujeme tresku s kůží na pánvi. Filety jsou dosti vysoké.
Mník je ale ryba, která nás zaskočila. Když ji pečeme na pánvi, i po 15 minutách je fakt tuhý. Dnes jsme zkoušeli jen kousky cca 5x5x5 cm, které nám zbyly a byly dobré na učení, ale taky to nebyla žádná sláva. Na světovém internetu se tato nekomerční ryba moc neřeší. Je to prý treskovitá ryba, ale podle mě není.
Máte prosím někdo zkušenosti s úpravou mníků? Máme jich v mražáku asi 20 kilo… Děkuji za všechny tipy.