Hasvik, NO
temperature icon 10°C
prudký déšť
Trondheim, NO
temperature icon 8°C
déšť
Oslo, NO
temperature icon 10°C
déšť
Bergen, NO
temperature icon 14°C
skoro jasno
Malé, MV
temperature icon 30°C
skoro jasno

Balení ryb

Ahoj, zajímalo by mne jakým způsobem balíte ulovené ryby tak, aby se co nejvíc zamražených  dalo vyrovnat do polystyrenové bedny. Jsou nějaké speciální krabičky? Mám klasickou bednu k převozu. Nebo je nějaký jiný fígl?, prosím o radu. Díky za vaše názory a zkušenosti.

Odpovědět

Ahoj, vymyslel jsem to následovně: jezdíme ve dvou, tj. 40 kilo filetů. Udělal jsem bednu z 12cm polystyrenu tak, aby se mi vlezla akorát do jedné části kufru auta. Vnitřní rozměr je cca 34x34x70 (musel bych to změřit). Má těsné víko. Dovnitř je na přesně udělaná druhá bedna z 3 mm překližky. Je vyztužena tak, aby se nekroutila tlakem mraženého masa.

V Norsku vytáhnu překližkovou bednu, dám do mrazáku, podložím tenkýma kurtama.  Mám k bedně taky kus překližky, která odpovídá vnitřním rozměrům, je v něm provlečený provaz, aby se dal pohodlně vytáhnout.
Uděláme filety, dáme do sáčků. Rovnáme to celé plochy, když narovnáme celou dávku, vložím ten překližkový čtverec, dám tam dva kameny, aby se to lisovalo. Než přivezeme další, je to promrzlé, vytáhnu "píst", dám další vrstvu ryb, a znovu zatížím. Až je to plné, dva chlapi to na kurtech v pohodě vytáhnou, dáme to přímo do polystyrenového obalu a do auta. Pro jistotu jsem spoj vždy objel i silikonem, ale nikdy to nebylo potřeba. Přijeli jsme za necelých 40 hodin domů a vždy to bylo zmrzlé jako kámen.

Tímto způsobem nevznikají žádné nebo minimální vzduchové bubliny, využití prostoru je dokonalé a má to teplotní stabilitu. Nemám možnost udělat vnitřní krabici kovovou, takže jsem to vyřešil takto. Formování masa do nějakých tvarů je podle mě problém, protože pokud mám kónickou formu, tak mi vznikají mezery mezi bloky, pokud ji nemám, tak to někdy může jít těžko vyndat. A musím vozit formu. Takto v bedně vezu základní potraviny tam, a zpátky ryby.

Pravda je, že jsme vždy dovezli třeba jen 3-5 kg masa, nikdy jsme  nevozili více, aby to stihlo promrznout rychle a zcela. Tak lovu zdar!

Ahoj, vymyslel jsem to následovně: jezdíme ve dvou, tj. 40 kilo filetů. Udělal jsem bednu z 12cm polystyrenu tak, aby se mi vlezla akorát do jedné části kufru auta. Vnitřní rozměr je cca 34x34x70 (musel bych to změřit). Má těsné víko. Dovnitř je na přesně udělaná druhá bedna z 3 mm překližky. Je vyztužena tak, aby se nekroutila tlakem mraženého masa. V Norsku vytáhnu překližkovou bednu, dám do mrazáku, podložím tenkýma kurtama. Mám k bedně taky kus překližky, která odpovídá vnitřním rozměrům, je v něm provlečený provaz, aby se dal pohodlně vytáhnout. Uděláme filety, dáme do sáčků. Rovnáme to celé plochy, když narovnáme celou dávku, vložím ten překližkový čtverec, dám tam dva kameny, aby se to lisovalo. Než přivezeme další, je to promrzlé, vytáhnu „píst“, dám další vrstvu ryb, a znovu zatížím. Až je to plné, dva chlapi to na kurtech v pohodě vytáhnou, dáme to přímo do polystyrenového obalu a do auta. Pro jistotu jsem spoj vždy objel i silikonem, ale nikdy to nebylo potřeba. Přijeli jsme za necelých 40 hodin domů a vždy to bylo zmrzlé jako kámen. Tímto způsobem nevznikají žádné nebo minimální vzduchové bubliny, využití prostoru je dokonalé a má to teplotní stabilitu. Nemám možnost udělat vnitřní krabici kovovou, takže jsem to vyřešil takto. Formování masa do nějakých tvarů je podle mě problém, protože pokud mám kónickou formu, tak mi vznikají mezery mezi bloky, pokud ji nemám, tak to někdy může jít těžko vyndat. A musím vozit formu. Takto v bedně vezu základní potraviny tam, a zpátky ryby. Pravda je, že jsme vždy dovezli třeba jen 3-5 kg masa, nikdy jsme nevozili více, aby to stihlo promrznout rychle a zcela. Tak lovu zdar!

kolik pak vazi takto napechovana krabice??

Zaujímavý nápad.

Šlo by to vyfotiť?

Zdar chlapi,chci se zeptat spíš nekoho,kdo z vás byl někde dál,třeba na Loppě,v jakém stavu se přivezou domu ryby v bedně po cestě autem? Není to vše rozmrazene na"blato"??

Neboj ryby jsou jak kámen.

Lucky38 :  loni jsme dojeli ze Soroya za 52h a ryby byly na kameň. A to při návratu domů v Laponsku u Kamaanen a Inari v červenci 2018 bylo +27 stupňů (místo obvyklých 10) a ve Švédsku níže asi +34.  Takže tipuju, že krizově by to vydrželo při nižší teplotě i 72h (a někde klidně přespat)

Ale doporučuju tmavěmodré ty dražší bedny Makro - thermo - kuli Horeca, jsou 3- velikosti přibližně 20l, 40l, 55l - do té 40 vejde limit pro 2 lidi. Ta 55l je podlouhlá. Podle prostoru v autě atd.  o tloušťce stěny 36mm. S tenší stěnou nedoporučuju, jinak to nedovezeš.  Cca 1600-2000.

Pokud bys neměl vrchovatou bednu, tak vycpat vzduchovou mezeru termoprádlem, tričkama atd.

Taky někteří kluci používaj chladící termoboxy plastové např. Coleman - to je prej taky odzkoušené, ale já s tím zkušenost nemám. Marek

Kluci diky

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.