Ahoj, vymyslel jsem to následovně: jezdíme ve dvou, tj. 40 kilo filetů. Udělal jsem bednu z 12cm polystyrenu tak, aby se mi vlezla akorát do jedné části kufru auta. Vnitřní rozměr je cca 34x34x70 (musel bych to změřit). Má těsné víko. Dovnitř je na přesně udělaná druhá bedna z 3 mm překližky. Je vyztužena tak, aby se nekroutila tlakem mraženého masa.
V Norsku vytáhnu překližkovou bednu, dám do mrazáku, podložím tenkýma kurtama. Mám k bedně taky kus překližky, která odpovídá vnitřním rozměrům, je v něm provlečený provaz, aby se dal pohodlně vytáhnout.
Uděláme filety, dáme do sáčků. Rovnáme to celé plochy, když narovnáme celou dávku, vložím ten překližkový čtverec, dám tam dva kameny, aby se to lisovalo. Než přivezeme další, je to promrzlé, vytáhnu "píst", dám další vrstvu ryb, a znovu zatížím. Až je to plné, dva chlapi to na kurtech v pohodě vytáhnou, dáme to přímo do polystyrenového obalu a do auta. Pro jistotu jsem spoj vždy objel i silikonem, ale nikdy to nebylo potřeba. Přijeli jsme za necelých 40 hodin domů a vždy to bylo zmrzlé jako kámen.
Tímto způsobem nevznikají žádné nebo minimální vzduchové bubliny, využití prostoru je dokonalé a má to teplotní stabilitu. Nemám možnost udělat vnitřní krabici kovovou, takže jsem to vyřešil takto. Formování masa do nějakých tvarů je podle mě problém, protože pokud mám kónickou formu, tak mi vznikají mezery mezi bloky, pokud ji nemám, tak to někdy může jít těžko vyndat. A musím vozit formu. Takto v bedně vezu základní potraviny tam, a zpátky ryby.
Pravda je, že jsme vždy dovezli třeba jen 3-5 kg masa, nikdy jsme nevozili více, aby to stihlo promrznout rychle a zcela. Tak lovu zdar!