Vytvořené odpovědi
-
AutorPříspěvky
-
Bohuslav Poles
Účastníkjá nevím, ale kdy? jsme si dělali sma?enici, tak to moc mezi zubi nekřoupalo, tak?e tam těch tě?kých kovů moc nebylo 😀 A co, hlavně kdy? chutná, víme prd kolik toho je v domácích produktech…..
Bohuslav Poles
Účastníkchystám se na men?í průzkum soustrojí, tak?e pokud přijdu na to, proč zdolávací tlačítko simuluje úplné vybití zcela nabité baterie, tak dám určitě vědět. 🙂 Zřejmě to výrobce popletl a udělil mu funkci vybíjecího tlačítka a popsal to v rodném čínském obrázkopísmě, aby jsme z toho měli vět?í prd….. radost 😀
Bohuslav Poles
Účastníkna Soroya jsem dvakráte za sebou za?ili den, kdy byla klidná hladina a slunečno. Úlovky nic moc, ale několikrát se nám povedlo dostat se poblí? hejna sleďů, do kterých nají?děli keleři okolo 30 cm, tak?e jsme tasily přívlačáky se třemi návazci a u?ili jsme si perfektní rybačku jen tak pro radost. Tato hejna jsme na?li v?dy podle racků, kteří se shlukovali a za velkého křiku lovili sledě na povrchu. Skoro ka?dý den jsme za?ili, ?e okolo nás lovil delfín bělonosí odhadem ve stádu čítajíce několik desítek a? stovek kusů. Zpočátku jsme v?dy odjeli pryč, proto?e jsme si mysleli, ?e nebude nic brát, nebo? delfíni plavou dokola a nahánějí si potravu do středu, kam za ní pak vyjí?dějí. Po několika útěcích jsme zůstali na místě a zjistili jsme, ?e delfíni loví men?í ryby (které v té chvíli neberou), ale dole u dna pod nimi nají?dějí vět?í tresky a keleři, kteří naopak berou jako diví, tak?e to byly krásné úlovky okolo 80 – 100 cm.
Bohuslav Poles
Účastníkje to tím, ?e ků?e působí na maso jako oblek a tolik to nepromrzne a nevytáhne ven vodu. Je lep?í zamrazit filety s ků?í a kdy? je doma rozmrazuje? (nejlépe je nechat den předem v ledničce, aby povolily pomalu), tak před jejich přípravou ků?i odstranit. Jde to skoro stejně dobře, jako u čerstvých filet. Ka?dopádně je nejlep?í filety připravovat i s ků?í, nebo? pod ků?í zůstane nejvíc tekutin a loje, tak?e maso pod ků?í je nej??avnatěj?í a nejchutněj?í. Já osobně ků?i odstraňuji jen v případě, ?e filety zapékám s omáčkou. Jo a taky ryba s ků?í si zamrazená déle udr?í svou chu?.
Bohuslav Poles
Účastníknějaké tipy, co jsem pobral na netu :
Petr
Dej do hrnce vařit vodu (na 2 kg jater 2,5l vody) osolenou ?esti vrchovatými l?ícemi soli. Játra oper,odstraň blány. Nakrájej na přibli?ně stejnou velikost, dej do vařící vody a od okam?iku varu vař 10 minut. Předem si nachystej řádně umyté skleničky, na dno 1 men?í bobkový list, 2 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře. Horká játra naskládej do sklenic cca 0,5 cm od vrchního okraje. Nyní toté? koření co jsi dal na dno sklenice dej na játra a dolej a? po hrdlo olejem. Otři ubrouskem a zavíčkuj. Nyní sterilizuj (při varu 20 minut) v nějakém velkém hrnci, který v Norsku najde?. Pak pomalu zchlaď, a? sklenice neprasknou a ulo? do chladna. Po 24 hodinách sterilizaci opakuj.
Misel
Nebo to zkus malinko jinak – játra oper, odblaň a hlavně pořádně prohlédni (pozor na parazity – červi, mají to hlavně brosmy (lumb), ale na?li jsme to snad u v?ech druhů ryb ) , pak je nasol a nandej do čistých skleniček spolu s kouskem bobkového listu, kuličkou nového koření a celého pepře, skleničky plnit tak 1,5 cm pod okraj, zalít olejem tak 0,5 cm nad játra, uzavřít a sterilizovat. Posledně (v červnu 05) jsem je sterilizoval ve vodě při 90°C – 100°C hodinu a mam v lednici poslední vzorek je?tě teď.
Vlkou?
Zkou?el jsem to oběma způsoby. V tom druhém bude? mít ve skleničce méně jater, proto?e se trochu smrsknou, kdy? je vaří? u? v uzavřených skleničkách.
Opravdu vydr?í hodně dlouho. Hlavně játra nemra?. Jsou plná tuku a velmi brzy se zkazí. Jediné co dělám jinak, kdy? si je předvařuji, tak tam neleju obyčejný olej, ale vyvařený tuk z jater. Je ho v hrnci na dva palce. Je to dobrota.
Hynek
Daleko nejlep?í, jak zavařovat játra a také nezasmrdět barák, je kdy? játra odblaníte a necháte odle?et v lednici do druhého dne. Pak je nasekáte na men?í kousky nasolíte a do připravené skleničky dáme 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření a bobkový list a kápneme malinko oleje potom nacpeme játra a to samé dáme z vrchu. pak sterilizujeme při 100 ° C asi 40 min. Játra se přitom i uvaří.
Pomazánka z tresčích jater :
-3 vrchovaté l?íce pomazánkového másla
-2 konzervy tresčích jater (čistá váha cca 11 dkg)
-1/2 men?í cibule
– citrónová ??áva a sůl podle chuti
Máslo rozmačkáme s játry (bez oleje), přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, citr. ??ávu a sůl podle chuti a promícháme. ma?eme na pečivo a ozdobíme cibulkou a rajčetem.
Jestli chcete mít pomazánku tu??í, tak musíte dát pravé máslo.
Bohuslav Poles
ÚčastníkKamarád, který jel se mnou na Bakkan byl překvapen mírou úlovků, proto?e před rokem byl s cestovkou na Hitra, kde jejich loď měla za celý pobyt chyceného jednoho mníka a jednu malou tresku. Na druhé straně se pěkně opalovali v kra?asích a koukali do kvetoucí zelené vody. Podle toho, co jsem je?tě sly?el, tak se se?lo několik problémů najednou : velmi teplé počasí prohřálo mělčí vodu a ta kvetla a ryby odjeli na hloubky. Tam za nimi nemohli, proto?e měli k dispozici lodě s 5 HP motory. Dále neměli dostatek informací o lovných místech, chybějící kvalitní echolot a nakonec i smůlu. Tak?e se opravdu dá NENACHYTAT ……. 🙁
to kosatka : stát se to mů?e v?ude, pokud se na to pořádně nepřipravíte a budete lovit naslepo. Sice je malá pravděpodobnost, ?e na Finmarku by se nenachytalo, ale na Soroya jsme také za?ili půl dne skoro bez úlovků a dal?ím hledáním lovných míst jsme nakonec museli ty men?í pod 60 cm pou?tět 🙂 Je to prostě v tom, umět číst mořské dno, stále ho studovat a získávat poznatky o pohybu ryb. Také pamatuj na to, ?e místo, kde dopoledne nechytí? ani mřenku, odpoledne mů?e být rybími sádkami a naopak.
Bohuslav Poles
ÚčastníkKoupil jsem si Banax 500 XP v srpnu od Michala jako bazarový (1/2 roku starý a jednou pou?ívaný v Norsku). Měl jsem jej celý pobyt na Soroya a slou?il mi na výtečnou, co? bylo 9 dní po 8-mi hodinách rybolovu. Sice mě zklamalo zdolávací tlačítko, které se chovalo, jako by byla vybitá baterie, tak?e jsem jej nepou?íval a na místo něj jsem pou?íval páčku rychlonavíjení. Zkou?el jsem i rychlonavíjení z 80-ti metrů ryb okolo 50-ti cm a bylo to absolutně bez problémů. Tak?e pro toho, kdo jej pou?ije 1 – 2x ročně je to dobrá levná varianta elektriky. Samozřejmě platí pravidlo, ?e jak se chová? ke svým věcem, tak ti budou slou?it.
Bohuslav Poles
ÚčastníkZáří – Soroya – o houby jsme při zdolávání kopců zakopávali. Během chvilky jsme měli nasbíranou hromadu mladých křemenáčů, ze kterých pak večer byla skvělá sma?enice. Kdybych jel na Soroya zase v září, tak bych si domu dovezl plno zamrazených hub, proto?e mám pocit, ?e tamněj?í houby jsou o něco chutněj?í. Ale ka?dopádně obsahují méně olova a jiných nechutných látek 🙂
Bohuslav Poles
ÚčastníkPráce je s tím opravdu dost, ale díky bohatým úlovkům jsme si mohli dovolit vybrat si ty nej. Samozřejmě, ?e byly ka?dé s červama, ale pokud jsou pěkný jatýrka, tak odblaňování je hotové za chvilku a červy jdou pryč hned s blánou. Kdybych v té době věděl, ?e to bude taková dobrota, tak bych jich nadělal víc skleniček.
Kalorická snídaně : na oleji zpěnit cibulku, přidat najemno nakrájená játra a nechat je trochu opéct. Pak přidat roz?lehaná vajíčka se solí a za stálého míchání osmahnout. K tomu čerstvý chléb s máslem. ….mňam…
Bohuslav Poles
Účastníkno chlapci já jako nejji?něj?í jihočech bych se celkem do klubu přidal 🙂
Bohuslav Poles
Účastníksucháč mám mo?nost si půjčit od ?váry, tak?e není problém. Na Soroya jsme byli teď prvních 14 dní v září a to voda měla je?tě stále 7 stupňů, ov?em duben je úplně něco jiného. Stejně chci jít max do 20-ti metrů. Třeba půjde Ornulf se mnou 🙂 Bohu?el z celé výpravy budu asi sám, kdo se chce potápět a o to je to náročněj?í a hor?í. Snad mě to tam pod vodou překvapí stejně, jako mě to mile překvapilo na sou?i. 🙂
Bohuslav Poles
Účastníkna Soroya jedeme 21.4.2010 a já si s sebou beru potápěčskou výstroj. Doufám, ?e u? nebude moc studená voda a ryby pojedou za mnou do mělčích vod. Bude to první potápění v takhle studených vodách, tak?e uvidíme.
Bohuslav Poles
ÚčastníkMichale, krásné ryby, velká gratulace celé posádce. Koukám, ?e Ornulf má je?tě ty staré provizorní naklánějící se a ?ravé kocábky. Snad na pří?tí rok budou ty nové rybářské lodě 🙂 Pozdravuj to tam.
Bohuslav Poles
Účastníkhlásím návrat z ostrova Soroya. Cesta do ČR proběhla bez jakýhkoli problémů a trvala celých 41 hodin při ujetí 3.172 km. Celý pobyt na ostrově nás provázelo krásné počasí doprovázené mírnými povětrnostními podmínkami (do 4m/s) a občasným de?těm, co? ale přispělo k lep?ím úlovkům. V den odjezdu začalo silně foukat a trajekt se krásně houpal na min. 4 metrových vlnách. Jen lituji novou českou skupinu, která přijela na Hasfjord I., proto?e předpověď počasí na min. tři dny hlásí maximálně procházku před chatou, ale se záchranným lanem.
Pro pěkné úlovky jsme museli jezdit 26 km na otevřené moře na podvodní skály 40 – 120 metrů hloubky. Vzhledem k tomu, ?e jsme měli tzv. pohotovostní lodě s motorem 100 hp, propálili jsme i při ?etrněj?í jízdě 200 litrů benzínu na loď / 10 dní a to při ceně 14 NOK / litr není malá cena. Teplota vody se pohybovala celou dobu okolo 9,6 °C a nejvíce se chytalo okolo přílivu a 2 – 3 hodiny po něm. Nejvíce záběrů ( cca 80% ) bylo na červené úhoříky. Uloveno bylo mnoho ryb a ve druhé polovině pobytu jsme si museli stanovit minimální délku ponechané ryby na více jak 60 cm, kromě mníků, kteří by se nemohli potopit a rackové by je na hladině klovaly. Tak?e masovou rybačku jsme si u?ili celkem pěkně a u? se tě?íme na duben, jak si zařádíme s matečními kusy. 🙂
Bohuslav Poles
ÚčastníkPondělní Soroya byla dopoledne celkově pochmurná, odpoledne se dr?ely mraky nad ostrovem a na moři bylo překrásné počasí a moře klidné. To v?ak mělo ?padný dopad na ryby, které se před námi schovali. Snad je?tě zítra něco zachytáme, ne? pojedeme dom.
-
AutorPříspěvky