Vytvořené odpovědi
-
AutorPříspěvky
-
Bohuslav Poles
Účastníkfor genius:
máš jí ještě?? nebo jsi umřel ??
Bohuslav Poles
Účastníktoto je dobrá cesta pro ty, kteří míří za rybami do středního Norska, ale kdo chce jet až na sever, tak radši volí cestu přes Stockholm, která je rychlejší. Z Osla by se muselo jet hornatou částí spíše při pobřeží, což znamené časté překonávání výškových rozdílů, hodně zatáček a vesnic. Ideální pro turisty s dostatkem času a chtíčem kochati se krásami Norska.
Ale díky za tip, i malý názor je velkým přínosem. 🙂
Bohuslav Poles
Účastníkasi jsem se špatně vyjádřil, nebo jsem byl špatně pochopen. 🙁 Ano i já jsem pouze sportovní rybář a to celý život a k rybám mám úctu jako k živým tvorům. Komerční rybolov jsem zmínil jako špatný vzor. Spíš jsem chtěl vyjádřit názor, že na tom videu nevidím nějaké kruté týrání ryby, takže reakce mi připadala trochu nadsazená.
Bohuslav Poles
Účastníkto je moje řeč………
CHUTNÁ TI TO MASO ?? TAK HO JEZ A NEPŘEMÝŠLEJ Z ČEHO JE …… neb ti špatně bude z těch keců 😀
Bohuslav Poles
ÚčastníkNejsem sice trapič zvířat, ale pan ZAPA to trochu přehání. V lodi mě kluci taky štvali, že házeli raby do kádě a ani je po hlavě nemajzli, takže jsem to dělal já, ale ruku na srdce – komerční rybolov nepočítá se zabíjením ryb, nechávají je na lodích udusit se. Podle tohoto videa, které je dost krátké, není Vlkouš moc dlouho na suchu a není nijak ani trápen. Když jsme chytli v lodi našeho prvního, tak jsme taky chtěli vidět, jestli pověst nepředbíhá jeho bájný stisk a po chvilce jsme ho zabili. Přeci jen je to ryba, která vzbuzuje obavy. Až chytnu ďase, tak chci taky vidět jeho akci 🙂
Bohuslav Poles
Účastníkod 3. května by to zatím šlo, ale nemohu to zaručit, protože začíná být značná poptávka.
Bohuslav Poles
Účastníkmíst je tam plno, ale na chytání v řekách je to dobré až skoro u Alty, což už nemá smysl. Také jsem to takhle chtěl udělat, ale nakonec jsme byli rádi, že se jelo přímo. Stejně jsou povolenky na řeky dost drahý a v řekách toho moc není. Na koukání je toho všude dost, Norsko se dá obdivovat od jihu až na sever.
Bohuslav Poles
Účastníknení problém, doporučuji včasné rezervace.
Bohuslav Poles
ÚčastníkKočka je fajn, má křehké lahodné maso, pekli jsme jí celou i s kůží a hlavou. K tomu jsme přidali jikry a nemělo to chybu. Jediné co člověku může vadit je to, že při kuchání má žaludek plnej rozdrcených lastur a je to takový divný pocit.
Bohuslav Poles
ÚčastníkS tím bych moc nesouhlasil, i když rozdíl není takový. Dá se říct, že je to tak cca 1.000,- Kč na osobu, teda pokud se podaří dobře zakoupit trajekt. Nebudu počítat pohodlí na trajektu, s tím se nedá počítat. Ale pokud kalkuluju, tak mi to vychází takhle :
1. Praha – Gdansk a zpět 1.600 km + Nynashamn – Oksfjord a zpět 1.700 km = 5.000 km + cena trajektu (6 os., auto so 2m x 6m, včasný nákup) – cca 2.500,- Kč / os = 15.000,- Kč
2. Praha – Rostock – Getzer – Malme – Oksfjord 6.400 km + trajekt 4.500,- Kč + most 1.700,- Kč = 6.200 Kč
Takže u varianty 1. je úspora 1.400 km = cca 140 l nafty x 30,- Kč = 4.200 Kč. Toto přičtu k variantě 2. a mám tu jasné výsledky :
trasa 1. poplatky 15.000,- Kč + 15.000,- Kč nafta = 30.000,- Kč
trasa 2. poplatky 6.200,- Kč + 19.200,- Kč = 25.400,- Kč
Pokud pojedu trajektem Sassnitz – Trelleborg, tak ještě trochu víc ušetřím
Bohuslav Poles
Účastníkje to celkem pálka za ty trajekty. Ještě uvidím co bude nejlepší, jestli nakonec nepojedeme po vlastní ose….. 🙁
Bohuslav Poles
Účastníkna jaký termín, ještě jich mám pár volných.
Bohuslav Poles
ÚčastníkTak jsem poprvé zabrouzdal do této diskuse a už dlouho jsem se takhle nezasmál. Určité názory a zlepšováky jsou fajn a opravdu jsem si představil foto naší lodě, jak jsou na ní 3 rybáři ohnutí přes bord k vodě s kýblema na hlavě a hledají ryby….. 😀
Ale teď trochu vážně, mohu-li přidat svůj názor. Počet a vzdálenost oček na prutu je závislý podle akce prutu, čím blíže k sobě, tím měkčí tělo prutu a větší akce.
Co se týče názoru, jestli je lepší prut s očky, tak podle mne JE. Pletenka je na povrchu hrubší než vlasec a při pohybu dochází vždy ke tření. Pokud si dobře pamatuji, tak prut držím skoro vždy stejně, ať spouštím, nebo navíjím, takže ke tření dochází převážně ve stejném místě. Materiál v očku je dostatečně tvrdý a upravený pro náročné tření, ale časem se také ztenčí a vydře. To samé platí uvnitř blanku, akorát zde je tření daleko větší. Je to téměř po celé ploše (podle zátěže) a také v jednom místě. Takže při prodření musím vyměnit půl prutu oproti pár očkům. Také je jasné, že čím větší tření, tím větší zahřívání a opotřebení a poškozování pletenky, to je jasné.
ALE, KOLIKRÁT TEN PRUT A PLETENKU POUŽIJEME, NEŽ JEJ VYMĚNÍME ZA NOVÉ ??? Takže poškození třením vlastně ani nezjistíme……
No a nakonec téma bojový pás ….. Mám oba dva. Nejdříve jsem měl pevný a na prutu jsem si rozlomil plastový kříž. Pak jsem si koupil nový prut s kovovým křížem a kloubový boják. Myslel jsem si, že v tom kloubovém bude prut víc napevno, ale omyl. I tak je kloubák lepší, protože má možnost jít s prutem do strany, aniž by prut vypadnul z držení a to je asi vše…. 🙂 Každopádně když sedíš, tak máš boják v blbé pozici a je lepší nasadit měkčenou koncovku, zasadit do slabin a pilkrovat s ní. Po záběru větší ryby vstávám, schazuji koncovku do lodi a zasazuji prut do bojáku. Je to celkem dobrý adrenalin v tom zmatku. 😀 Ono zdolávat větší rybu bez bojáku je náročnější, protože prut s koncovkou je o cca 30 cm delší a tím tvoří delší páku na tvou ruku.
Chlapci, berte to s rezervou, je to jen můj názor a mé zkušenosti…… 🙂
Bohuslav Poles
Účastníkperfektní prut a skvělý multík ….. teda pokud to chceš na chatu na zeď.:-)
možná ti bude dobře sloužit k lovení bordelu ze studně na zahradě, ale jinak za ty peníze nemůžeš čekat něco kvalitního.
Bohuslav Poles
ÚčastníkNa Soroya jsme chytli několik Vlkoušů a jednoho jsme si hned udělali k jídlu. Pekli jsme ho na pekáči společně s jeho jikrami. Jikry byly velice lahodné a maso je čistě bílé a velice chutné. Nemá žádnou specifickou chuť a příchuť, ale je trochu jiné než tresčí. Jiné asi tak jako je rozdíl mezi treskou a mníkem. Pokud chytneš Vlkouše, tak si ho určitě dej k večeři, stojí to za to.
-
AutorPříspěvky