Vytvořené odpovědi
-
AutorPříspěvky
-
Milan Pokorný
ČlenNádherný souboj i pro nás na dálku. Jste borci, všem gratuluji a lovci zvlášť !! Lovec vypadá unaveněji než ten rejnok! No 100 kg tahat na „placku“ a s takovým motorem !! Fakt klobouk dolů a teď už si můžete dát pořádnýho panáka. Připíjím lovci na „Petrův zdar“ a na další krásné úlovky pro všechny.
Nářadí a lovci vydželi, těžká zkouška 🙂
Milan Pokorný
ČlenRád bych si Stepe typnul, ale představ si nepředstavitelné !
My tady nespíme a prožíváme to naplno s vámi a Maledivská posádka si klidně chrápe !!
Milan Pokorný
ČlenHele kluci, ale vono za svítání to bude líp vidět 😛
Ale bacha na závěr, ten bývá plný překvapení, držím pořád palce, jste borci.
Milan Pokorný
ČlenUž je nějaká delší pauza, že by už ?!
Milan Pokorný
ČlenAhoj Michale, sleduji to online s ostatními. Fakt hustý.
Už mi to nedalo a musím podpořit vaše úsilí. Teď už se to musí podařit, přeji trpělivost a štěstí.
Milan Pokorný
ČlenTo JAKABO:
Fotky zvířat jsou vždy milé a tyto jsou navíc trefně povedené k tématu. Kamarád s kámoškou mají taky jezevčíka, fenku, která snad v minulém životě byla rybář. Má obdivuhodné reakce na záběry ryb a plavačku, tu má nejraději. Krásně se loučí a vyprovází puštěný úlovek. Někteří rybáři by si mohli vzít příklad.
Foto mně potěšilo a pobavilo,dík za odlehčení diskuse. 😉
Milan Pokorný
ČlenV poslední době jsme rybařili na člunu ve čtyřech a to vhledem k tomu, že jsme smíšená posádka (2 ženy a 2 muži). Roli hrála sehranost a taky to, že ženy to mají s čuráním na vodě složitější a chtěli být na lodi spolu.
Výbava a způsob lovu je ve větším složení posádky lodě velmi důležitá. Souhlasím tím se všemi, co v tomto duchu píší výše. Všichni jsme vybaveni elektr. multiplikátory, váhu (gramáž) pilkrů volíme stejnou tak, aby spouštění pilkrů v driftu probíhalo stejnoměrně a i tah (splavování pilkrů) byl stejný. Také první spouštění pilkrů (po zkoušce směru driftu vody a tím i výběru boku lodi, ze kterého se bude chytat) se provádí naráz, na povel kapitána lodi. Při vylovování chycené ryby, většinou ostatní vytahují udice z vody, nebo do bezpečnější hloubky, jeden pomáhá s vylovením ryby. Opakované nahazování se musí provádět s opatrností a co nejdál od směru šňůry chytajícího souseda. Při pilkrování chytají z jednoho boku (po driftu) naráz 3 pilkraři. Obvykle natočím loď levým bokem tak, aby z něho pilkraři mohli chytat a já mám ze sedačky řízení volný pravý bok pro vláčení. Není to sice ideální pro vláčení „po driftu“, ale co neuděláš pro spokojenost žen 😛 a posádky. Taky se nám stane, že se pilkraři zamotají, ale není to tak časté a v sehrané (klidné) partii se to zvládne i s úsměvem. Takže, dá se to zvládnout i ve čtyřech, ale samozřejmě posádka ve 3 lidech, či 2 lidech na lodi je podstatně větší rybářský komfort. Respektování pokynů kapitána lodi je základem úspěchu a taky bezpečnosti posádky. Děvčata se mě před každým spouštěním pilkrů ptají, zda mohou spouštět. Pokyn vytahovat, respektují všichni beze zbytku, včetně kapitána. Vím, že to tak funguje u většiny zkušených posádek, ale původní dotaz byl zřejmě od nezkušeného mořského rybáře. Tak jsem si dovolil mu předat svoje osobní zkušenosti i se začínajícími rybáři na moři.
Milan Pokorný
ČlenMilan Pokorný
ČlenOPRAVA RECEPTU – DOMÁCÍ CHLÉB
Musím opravit v receptu na chleba, který jsem na vlákně prezentoval. Oprava se týká doby kynutí těsta. Někteří z vás mi to už potvrdili a mají podobnou zkušenost. Těsto kyne rychleji než je v receptu uvedeno (8-12 hod). Upekl jsem už cirka 20 chlebů a zjistil jsem, že doba kynutí je někde mezi 4-6 hodinami. Záleží na tom, zda se použije studená, nebo vlažná voda a jaká je teplota okolí při kynutí. Když použiji vlažnou vodu a těsto nechám kynout při teplotě cca 25 st C (doma tak topíme), tak mám těsto vykynuté za 4 hodiny. Potom těsto pomalu padá dolů.
Dobré na tom zjištění je, že se tím zkracuje doba přípravy těsta na pečení zhruba na 1/2.
Tolik můj postřeh a zkušenost z praxe. Nikdy předtím jsem z mouky nic nepekl, tak se omlouvám zkušenějším pekařům. Ale chuť má skvělou, což ocenili i „bratia Slováci“, kterým jsem dovezl vzorek a společně jsme další chleba u nich upekli. 😉 Do Norska výborná volba.
PS: lžička sušeného česneku dodá chlebu zase jinou chuť
Milan Pokorný
Člen[citace]deda napsal:
Zdar Norci,dnes už za 111,tak probíhají přípravy na plno.Chlebík od BB je odkoušený a nemá chybu.Na doporučení našeho Míše před změnou s poklicí a bez potírat pírkem a vodou.JE Z TOHO PERFEKTNÍ KŮRČIČKA.jediná reklamace-máma lehce přesoleno,pro mne dobrý,dosud jsme vozili pekárničku-místo ní může být 8piv.Děda.[/citace]
Zdar Dedo, jsem rád, že jsi se letos na vláknu taky ozval!
Recept fakt odzkoušený, dobrý. Ženský celkově méně solí (moja kupodivu si to chválí), a taky chtějí chránit naše zdraví. Tak si to moc neber. Kůrčička je hodně výživná i bez potírání vodou (pekaři to dělali), ale proti kulinářskému mazlení, žádný diškutát.
Je to „vejražka“ jak vyšitá. A jak píše Kim, změna tvaru a složení chleba je taky život, a dodávám, že letí nevyzpytatelně jak kometa. Jen ten odjezd na Bakkan se nějak vleče. My jedeme až koncem července (ještě jsme tam v létě nebyli) – taky změna 😀
Milan Pokorný
Člen[citace]DOSKY napsal:
No aby se u toho Jiřan neztřískal, zítra musí do práce. [/citace]
:-D:-D
Tak to má chudák zase smůlu, už nevím jak mu můžu pomoct! Já už do háčku nemusím. A navíc mám debilní střeva, takže snesou na to vše i litr mlíka, ani kombinace se slivovicí mi zatím nevadí.
Ale jak pravila „babička“: „radši ať držka praskne, než by se boží dar zkazil!“ Zkus to Jiřane – no co pokus x omyl?
😛
Milan Pokorný
Člen[citace]Jiran napsal:
Banjoboy napsal:
Díky za ohlasy na recepturu chleba.
Takto to vypadá na foto:
To je dobrý, ty to pošleš v půl desátý večer a já dostal hlad a hlavně chuť na chleba ze sádlem, škvarky a cibulí[/citace]
Promiň, dnes to posílám dřív, tak abys si mohl dát k tomu i pivo.
🙂 Zdarec a dobrou chuť !
Milan Pokorný
ČlenTo mira.sta:
krásné obrázky z udírny 🙂
Taky používám v udírně (již léta) šuplíkové rošty. Mně to vyhovuje, bezva přístup a manipulace a hlavně, nic nepadá z háků (což se i zkušeným občas stane).
Navíc, obtisknuté vzory na kůži ryb (i bůčku) jsou pěknou ozdobou. Na rošt stačí i dřevěný rámeček s pletivem na králíkárny.
Milan Pokorný
ČlenDoplněný recept:
DOMÁCÍ CHLÉB
Recept
1 dávka = výsledný chléb cca 600 g:
3 hrnky hladké mouky (doporučuji Lídl, nějak lépe kyne)
2 lžičky soli,
2 lžičky sušené kvasnice,
1,5 lžičky drcený kmín,
1,5 hrnku studené vody (pro jinou chuť možno přidat např. lžíci sušené cibulky, nebo chlebové koření, atp… kdo co má rád)
Kvůli vláčnosti někdo ještě přidává 1-2 lžičky oleje a 1 strouhanou vařenou bramboru.
Vše cik-cak zamíchat (žádné hnětení, jde to lehce).
Odstavit a nechat 8-12 hod kynout.
Předehřát pečící nádobu (i s poklicí) na 230 st.C (1/2 hod).
Vložit těsto do horké pečící nádoby (např. i Jenské sklo) a péct 1/2 hod pod poklicí.
Potom odkrýt poklici a dopéct kůrku cca 15 min. Vše pořád při 230 st.C
Milan Pokorný
Člen -
AutorPříspěvky