Hasvik, NO
temperature icon -6°C
husté sněžení
Trondheim, NO
temperature icon -0°C
sněžení
Oslo, NO
temperature icon -6°C
skoro jasno
Bergen, NO
temperature icon -1°C
polojasno
Malé, MV
temperature icon 28°C
polojasno

Zajimavosti

zatim nic noveho zajimaveho nemam, jen si zkousim znovu zalozit svuj chlivecek, dokud mi to vubec jde ... :)

Odpovědět

:-) :-) :-)

to je snad na celou prednasku!! :-)

Zajímalo by mě, jak se Norové dívají na stále větší červavost mořských ry? Vadí jim to?

Neprislo mi, ze by byly cervavejsi a zatim se o tom nikdo z mych znamych nijak nezminoval. Ale muzu to priste pri reci nadhodit.

Chov lososu na farmach je ted sledovanejsi, v poslednich letech byly problemy s unikem lososu do more, skody pri bourich. Napadeni parazity - zvlaste jaky je 7. pad od vsi? vesmi? vsmi? podle vzoru kost .. :-) . Vloni se hodne mluvilo o konkurenci z vychodu a spatnych obchodech.

krome omezeni mer a zakazu lovu nekterych ryb, o cemz jsem tu uz psala, zatim nic noveho a zadne velke zmeny. Zavedeni rybarskeho listku pro more stale jeste neni odsouhlaseno - odporuje to jejich staremu pravu o tom, ze kazdy muze pouzit pobrezi a more.

Vzhledem k tomu, ze vetsina mych pratel ma co do cineni s cestovnim ruchem, neberou turisty jako parazity. A ani od ostatnich jsem nic podobneho neslysela, krome prihod na Soroy, co jste tu probirali. Jak vite, Norove jsou vetsinou otevreni a primi lide a pokud jim prave turiste nejak neskodi nebo neomezuji je a dodrzuji pravidla slusneho chovani, nevim o nicem. samozrejme se jim nelibi, tak jako vetsine z nas, masari a ozralci, kteri ohruzuji nejen vlastni zivoty zbytecnym riskovanim na mori i na sousi.

V oblastech, kam ja posilam lidi, krome jednoho pripadu neumerneho chovani norskeho vyrostka na vode, me momentalne nic nenapada.

Vzdycky, kdyz maji chut na rybu :-) , ale to taky ne vsichni. V obchode je maji uz v mrazaku, pripadne si skoci k sousedovi.

No tak parádní " přednáška "

Děkuji moc za nás všechny, které tato témata zajímají.

S tou vší by se to dalo napsat třeba takto.

Napadení parazity - zvláště pak mořksou vší.

Tímto nechci poučovat. Jen si myslím, že jste byla delší dobu v Norsku a mluvila tam norsky a přechod zpět na 100% češtinu by nevyšel asi nikomu.

Zarazilo mě to, že vám nepřišlo, že by ryby byly nějak víc červavější než dříve.

Tímto předpokládám, že v místech, kde v Norsku pobýváte, ryby

červavostí moc netrpějí.

Před 12 lety jsem v rybách vyjímečně našel červy jen na povrchu jater.

Postupem let byla napadena celá játra. Pak jsem si všimnul červů ve vnitřnostech. V roce 2010 u Lofot bylo opravdu málo ryb bez červů - bez červů v mase! Loni nedaleko Stavangeru většina ryb bez červů v mase, ale zato poprvé jsem našel červy v mase makrel.

Pro všechny, kterým mé téma nahání husí kůži - červy v mase ryb lovených v Norsku se mrazem nebo tepelnou úpravou zneškodní. Červů neni tolik jako například v houbách, malinách, třešních atd. Bohužel je to realita.

A jsem překvapenej, že Norové tohle moc nevnímají nebo to nezaregistrovali nebo jim to zas tak nevadí. No nakonec u nás polovina houbařského národa hodně často sbírá červavé houby a taky jim to moc nevadí.

Je pravda, že jsem na jednom a tom samém místě nachytal ryby napadené a druhý den stejný druh ryb možná jinačí délky, byly bez parazitů. Možné vysvětlení je to, že ryby byly jedny takzvané místní a druhé právě připluly z moře - kdo ví. Nebo, že bych blbě viděl ? :-)

no joo - to bych sice mohla napsat, napadene jednou vsi, ale ja chtela vedet ten 7 pad cisla mnozneho ... :-D:-D:-D

my z Moravy bycom rekli morskyma vsama :-)

Tak například mníci ve Finmarku jsou červavý nehorázně ! Jsou to boláky jak od komárů a vevnitř v mase červené kuličky a červy ! Tresku jsme chytli ,která měla zelené fleky na játrech. Minulý rok jsem chytil kočku a ta byla taky celá uvnitř zelená :-D

to Janka

správně je vešmi

je to slovo kolísavé mezi vzorem píseň a kost.

stejně jako myš, také je myšmi, ne myšema nebo myšma:-):-)

[citace]bulik napsal:

to Janka

správně je vešmi

stejně jako myš, také je myšmi, ne myšema nebo myšma[/citace]

A co moravské myšama ? :-D

Jak píše Mifak, vedle klávesnice přece taky hébu myšó,né?

Ze základky už su pryč 33 let ale bych řek, že 7.pád = s kým čím

to jest "se všima" ale lehká děva by možná skloňovala 7.pád= s kým čím to jest "se všema"

[citace]MifakM napsal:

bulik napsal:

to Janka

správně je vešmi

stejně jako myš, také je myšmi, ne myšema nebo myšma

A co moravské myšama ? [/citace]

u nás sa praví-toš škubni tů myšů... :-D:-D

Chlapi s váma je sranda.

No to je nějakých myší... a o rybách se budem bavit kdy??? :-D

Tak just jedna o myšách:

Maďar deratizátorem na Slovači: zazvoní u dveří a hlásí:

" ja hladám myša."

Domácí paní se ptá:" a ktorého Miša - brata od Zuzky?"

Deratizátor: Nem, brat od Zuzky, ale sestra od potkaň...."

Ja vedle klávesnice hýbu myšů a štamprlů :-D :-D

To Jisto

:-D:-D no to jsem ještě měla kliku s tím mým pádem. A to ani nejsem padlá děva .. :-D

aneb jak říká moja mamka - ona nejde se všeckýma, enom s týma, gdo si řeknů :-D

Yeh ten vtip je super.

Ten vtip s Mi(y)šom mě taky připomněl jeden vtip z mládí:

Hodná dcerka píše domů rodičům z čundru na Slovenku: AHOJ NAŠI, JAK SE MÁTE, JÁ SE MÁM DOBŘE, SPÍM POD STANOM, "STANO" SE MÁ TAKY DOBŘE.

:-P

Co vy na to? :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

• Téma ‚Zajimavosti’ nepřijímá nové odpovědi.

Aktuálně v diskuzi

Ahoj, sháníme 6-tého do naší...
Dnes je neskutečný den, za hodinku...
V Kvanvaeru na Hitře sekají teď...
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mpF1SY-QVm8?si=bZ0Sm2P3hgTU58p_" title="YouTube video...
Když už jsme u této výroby...
Chtěl bych poděkovat Tomovi Nakládalovi za...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!