Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Uzení nejen mořských ryb

  • Toto téma obsahuje celkem 81 odpovědí. Do diskuze (35 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel ZM a poslední změna proběhla před 6 roky a 11 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 46. až 60. (celkem z 82)
  • Autor
    Příspěvky
  • #32615
    jan
    Účastník
    (88 odpovědí)

    Je to už dosť dávnoked´ na jednej z rybačiek niekto udil ryby vrbovými prútmi. Jednoducho ich vložil na dno udiarne,pod ňou zakúril tak,aby prútiky tleli a po cca 3 hodinách bolo hotovo. Pokiaľ si ešte dobre pamätám chuť,musím konštatovať,že boli celkom chutné.Samozrejme sa jednalo o menšie kúsky.Skúsil už niekto tento spôsob?

    #32616
    jan
    Účastník
    (88 odpovědí)

    Ešte dodatok.Prútiky boli samozrejme zbavené kôry.

    #45662
    Martin Rollo
    Účastník
    (415 odpovědí)

    Dnes jsem nakladal do soli makrely na uzeni a nektera ma maso uplne jak blato ridke nevite cim to je

    #45663
    janek.su
    Člen
    (176 odpovědí)

    mohlo by to být tím, že si ty některé makrely dlouho vozil na lodi,- že byly příliž dlouho v teple, to je moje zkušenost, zvláště makrely na to bývají choulostivé…

    Ale třeba Ti někdo papíše něco jiného.

    #45664
    Kliknis
    Účastník
    (951 odpovědí)

    janek.su napsal: mohlo by to být tím, že si ty některé makrely dlouho vozil na lodi,- že byly příliž dlouho v teple, to je moje zkušenost, zvláště makrely na to bývají choulostivé…

    Ale třeba Ti někdo papíše něco jiného.

    Je to tak, upozorňovali nás na to v srpnu v jižnim Norsku, bylo teplo a pokud jsme je vozili dlouho v bedně, makrelám maso změklo.

    #45665
    Kapitán lipánek
    Účastník
    (489 odpovědí)

    Makrelu, hned kuchat a nevozit dlouho na lodi, když je teplo, vůbec je radši nechytat, snad jen jako nástrahu. Prostě na ně opatrně.

    Další možnost blátivýho masa může být pomalé zamrnutí masa, maso se musí zmrazit co nejdřív, rychle ztrácí kvalitu a maso makrely je na tohle choulostivý.

    My si makrel přivezli taky nějaký kilčo a vše naprosto v pořádku. Nejradši mám filátka na citronovém pepři 😯

    #45668
    Northwolf
    Účastník
    (659 odpovědí)

    2 Kapitan-lipanek : Ano, jak píšeš, 2 možné příčiny přičemž tu druhou bych si dovolil trošičku osvětlit.

    Snad ani není tak důležité zamražení co nejdříve (samozřejmě za předpokladu uchování v chladu – myšleno lednička – 1 až 4st kde se může maso klidně válet do druhého dne) jako co nejrychleji. Vychází to z fyziky – z toho že maso (obzvlášť rybí) obsahuje velké množství vody, která při procesu zmražování vytváří při různých teplotách různě velké krystaly – přesnou teplotu kdy jsou krystaly největší si bohužel nepamatuju ale bude to někde mezi 0 a -8st celsia – toto rozmezí je tedy nutné překonat co nejrychleji neboť zvětšující se krystaly vody narušují buněčné struktury a tím právě dochází k jevu “blátovatění” masa.

    V průmyslovém zpracování se to řeší šokovým zamražováním za pomocí kapalného dusíku, viz například Rybářství Chlumec nad Cidlinou.

    #45697
    Martin Rollo
    Účastník
    (415 odpovědí)

    Dnes jsem je udil a jsou supr lepsi stokrat z Norska zamrazene nez cerstve z Makra

    #45698
    Kapitán lipánek
    Účastník
    (489 odpovědí)

    2 northwolf: to je přesně ono … myslel jsem to takhle, ale napsal to špatně! Díky za osvětu

    #45704
    respi
    Člen
    (1804 odpovědí)

    Takže čím rychlejší ryba tím rychlejší rozklad :-|možná je to způsobeno úsudkem jak která ryba vydrží déle než čerstvá,chycená nebo z kom.lovu udušená? :-|8-)jinak ryb.profik.

    #45717
    Sim
    Správce
    (11326 odpovědí)

    Včera jsem ochutnal letošní várku

    #45718
    Sim
    Správce
    (11326 odpovědí)

    #45719
    Sim
    Správce
    (11326 odpovědí)

    #45720
    Sim
    Správce
    (11326 odpovědí)

    #45721
    Sim
    Správce
    (11326 odpovědí)

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 46. až 60. (celkem z 82)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Uzení nejen mořských ryb

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...