Hasvik, NO
temperature icon 11°C
skoro jasno
Trondheim, NO
temperature icon 10°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 13°C
prudký déšť
Bergen, NO
temperature icon 12°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 32°C
oblačno

Uzení nejen mořských ryb

Udíte své úlovky?

Buď doma, nebo již v Norsku?

Máte nějaké osvědčené recepty a postupy?

A jakým dřevem se Vám udí nejlépe?

Fotografie nejsou moje (zdroj http://www.angelnrolfman.de/), jen abych navodil "atmosféru".

Odpovědět

Máte někdo zkušenosti s uzením za pomoci bukových pilin?

Jaký je správný postup a jejich příprava?

Z diskuzí co jsem četl na netu vyplívá že se topí dřevěným uhlím (nebo dřevem) pod deskou na které jsou ty piliny. Že piliny se musí máčet. Ale to je tak zhruba vše.

Jak dlouho je nechat namočené?

Piliny mít v nádobě s vodou třeba i týden. Pak se s tím nemazlit a žhavé zasypat, těmito mokrými pilinami.

[citace]MifakM napsal:

2 kikibut

Jaképak foto? Vzorek ať pošle [/citace]

O to je dobrý nápad :-D

Udili jste někdo už halibuta ? Ochutnal jsem to už jednou,ale strašný prachy :-D

2 kikibut

Loni jsme ho udili. Nevím jak chutnal ostatním, ale pro mne byl lepší grilovanej. Možná jsme nepoužili správný postup před samotným uzením.

2 Mifak my jsme udili s tátou kočku a ta byla super. Jestli letos chytnu tak bych ho chtěl vyzkoušet vyudit :-D

2 kikibut

Proč ne.. u číňanů mi ty kočky taky chutnaj :-D:-D:-D:-D

[citace]MifakM napsal:

2 kikibut

Proč ne.. u číňanů mi ty kočky taky chutnaj [/citace]

Vlkouše :-D Ale sranda byla když sousedi slyšeli ,, Už je ta kočka uzená atd . ?" Nechápali :-D:-D:-D:-D:-D

Halibuta, jsem udil loni.....nic moc, makrela je mnohem lepší.

[citace]kikibut napsal:

Udili jste někdo už halibuta ? Ochutnal jsem to už jednou,ale strašný prachy [/citace]

Halibut,kterého chytáme(platýs obecný),se na uzení moc nehodí.Je poměrně suchý,má asi 3,1% tuku,podobně jako treska obecná. Makrela má třeba asi 20%. To,co bývalo a i dnes se objevuje v obchodech, je většinou platýs černý,který má i spodní stranu tmavou. Ale chutě máme různé.

[citace]Jonas napsal:

Halibut,kterého chytáme(platýs obecný),se na uzení moc nehodí.Je poměrně suchý,má asi 3,1% tuku,podobně jako treska obecná. Makrela má třeba asi 20%. To,co bývalo a i dnes se objevuje v obchodech, je většinou platýs černý,který má i spodní stranu tmavou. Ale chutě máme různé. [/citace]

Ano je zespoda takoví nahnědlí.

Tak já nevím... mi když ho vytáhli z udírny, tak byl hnědej celej :-(8-O:-|

:-D :-D :-D

TO MifakM : To občas pražce napuštěné dehtem dělají ....:-D

Teď vážně chlapi...

Jakou, podle Vás, velikost štěpek na uzení?

Mi jsme si objednali velikost 0,5-1 mm bukových štěpek a do toho chceme přimýchat štěpky švestka o velikosti 4-16 mm.

Co vy na to ?

Nebo máme udit nejdřív bukem a až nakonec čistou švestkou?

na uzení ryb sladkovodních i mořských je dobrá Olše. nekecám

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.