Přejít k obsahu
  • Co s sebou do Norska
  • Celní předpisy Norsko
  • Vývozní kvóty
  • Důležité informace
  • Pojištění
  • Příliv a odliv
  • Aktuální počasí
  • Recepty
  • GDPR
  • VOP
Hasvik, NO
temperature icon 20°C
skoro jasno
Trondheim, NO
temperature icon 20°C
déšť
Oslo, NO
temperature icon 18°C
slabý déšť
Bergen, NO
temperature icon 16°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 29°C
zataženo
Přihlášení / registrace
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
E-shop
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt

Uzení nejen mořských ryb

« Předchozí 1 2 3 4 5 6 Další »
MifakM
27.11.2011 ID: 524663

Udíte své úlovky?

Buď doma, nebo již v Norsku?

Máte nějaké osvědčené recepty a postupy?

A jakým dřevem se Vám udí nejlépe?

Fotografie nejsou moje (zdroj http://www.angelnrolfman.de/), jen abych navodil "atmosféru".

0
Odpovědět
MifakM
14.03.2012 ID: 1032453

[citace]vlasta napsal:

na uzení ryb sladkovodních i mořských je dobrá Olše. nekecám[/citace]

Olše byla v nabídce taky, bohužel jsme si vybrali podle dostupných informací buk. Prý s tím udí většina a není problém...

0

Odpovědět

Vlastimil Hajný
14.03.2012 ID: 1032454

buk má hodně málo pryskyřice, ten je taky dobrý, na tom udím rád bůček, krkovičku a pod.

0

Odpovědět

sroubek282
15.03.2012 ID: 1032506

[citace]MifakM napsal:

vlasta napsal:

na uzení ryb sladkovodních i mořských je dobrá Olše. nekecám

Olše byla v nabídce taky, bohužel jsme si vybrali podle dostupných informací buk. Prý s tím udí většina a není problém...[/citace]

kamaráde,třešeň....a na konec uzení hodit halůzku jalovce na ovonění..

0

Odpovědět

MifakM
15.03.2012 ID: 1032507

2 sroubek

třešeň nebyla k dostání jako piliny nebo štěpky... tedy v tom obchodě, kde jsme štěpky objednali

0

Odpovědět

sroubek282
15.03.2012 ID: 1032508

[citace]MifakM napsal:

2 sroubek

třešeň nebyla k dostání jako piliny nebo štěpky... tedy v tom obchodě, kde jsme štěpky objednali[/citace]

Aha,ale ta je nejlepší,bohužel,tady u nás na vesnici mi ji nikdo neprodá,všichni si to hlídajů a hned to berou na uzení takových dobrot...;-)

0

Odpovědět

pecana1
15.03.2012 ID: 1032509

Pánové,

vidím, že se předháníte v tom, které dřevo je lepší.

Jistě, pro každý druh masa se může hodit jiné dřevo, ale....

8-O

Já bych řekl, že daleko důležitější je kvalita přípravy masa ( nasolení )a uzení.

Především délka uzení a teplota.

Někdo preferuje studené uzení, někdo teplé.

Já osobně preferuji dlouhé uzení čistým kouřem při teplotě 70 až 80 C.

Žádná rychlovka ( jako rychlokvaška z Plzeňských práv ) se nemůže kvalitou rovnat dobře vyuzenému masu.

A to nechci myslet na možné parazity v mase.....:-S

0

Odpovědět

sroubek282
15.03.2012 ID: 1032510

to Mifak:kdyby si náhodou chtěl ještě udit dubem,taky to jde,tak si dej bacha na kůru této dřeviny!!!!!Musiš ju osekat a dát pryč,jinak ti uzené dobroty zhořknou!!!!!Bacha na to!!!U buku to nevadí..

0

Odpovědět

PP
15.03.2012 ID: 1032511

Já udím břízou bez kůry a je to v pohodě.

0

Odpovědět

sroubek282
15.03.2012 ID: 1032512

[citace]pecana1 napsal:

Pánové,

vidím, že se předháníte v tom, které dřevo je lepší.

Jistě, pro každý druh masa se může hodit jiné dřevo, ale....

Já bych řekl, že daleko důležitější je kvalita přípravy masa ( nasolení )a uzení.

Především délka uzení a teplota.

Někdo preferuje studené uzení, někdo teplé.

Já osobně preferuji dlouhé uzení čistým kouřem při teplotě 70 až 80 C.

Žádná rychlovka ( jako rychlokvaška z Plzeňských práv ) se nemůže kvalitou rovnat dobře vyuzenému masu.

A to nechci myslet na možné parazity v mase.....[/citace]

Ano,přesně tak...

Klobáse na 70 max,špeky ze začátku na 80 a potom snížit teplotu na 70..

Výsledek se dostaví a to je potom bašta a pivíčko ze sedmého schodu...hmmmmm

Důležité před uzením je,udírnu napřed vytopit,nedávat maso do studené udírny...

0

Odpovědět

MifakM
15.03.2012 ID: 1032514

2 sroubek

Vím, jde tam o obsah tříslovin. Navíc dubové dřevo na uzení není ani doporučováno i z důvodu jeho kyselosti. Když rozetneš dubové poleno cítíš z něho octovou vůni.

Mimochodem z dubového dřeva se dříve dokonce ocet i vyráběl a to jeho suchou destilací a následným oddělením za pomoci kyseliny sírové

0

Odpovědět

sroubek282
15.03.2012 ID: 1032515

[citace]MifakM napsal:

2 sroubek

Vím, jde tam o obsah tříslovin. Navíc dubové dřevo na uzení není ani doporučováno i z důvodu jeho kyselosti. Když rozetneš dubové poleno cítíž z něho octovou vůni.

Mimochodem z dubového dřeva se dříve dokonce ocet i vyráběl a to jeho suchou destilací a následným oddělením za pomoci kyseliny sírové[/citace]

Přesně tak...buď to bude kyselé a nebo hořké,ale pokud je toto dřevo dobře ošetřené a není čím vyudit,tak to jde,ale já,bych osobně tímto dřevem neudil,myslím celý proces uzení...

0

Odpovědět

vapno1
15.03.2012 ID: 1032519

Občas udívám na zahradě ve zděné udírně. Samozřejmě nejen ryby. Na roztopení a rozehřátí použiji dubové, nebo bukové dřevo. Pro samotné uzení používám švestku nebo višeň. Doporučuji.

0

Odpovědět

radek
17.03.2012 ID: 1032592

Když jsme u toho uzení ve zděných udírnách, právě chci na chalupě udírnu postavit, délka topeniště cca 2 m od udící plochy, jen stále dumám, jestli udělat " uzeniště " ze dřeva, nebo také vyzdít.

Máte nějaký tip?

0

Odpovědět

17.03.2012 ID: 1032596

Doporučuji dřevěné "uzeniště".Lépe to dýchá.v případě že to déle nepoužíváš tak ti to nevlhne.Já tak udím už přes 20 let a je to super.

0

Odpovědět

MifakM
17.03.2012 ID: 1032602

[citace]dedo145 napsal: Doporučuji dřevěné "uzeniště".Lépe to dýchá.v případě že to déle nepoužíváš tak ti to nevlhne.Já tak udím už přes 20 let a je to super.[/citace]

Na MRKu jsem něco takového viděl:

0

Odpovědět

« Předchozí 1 2 3 4 5 6 Další »
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Přihlásit

Jsme tu pro Vás! Stačí vyplnit formulář nebo nám zavolat.

+420 776 845 524

Souhlasím se zpracováním osobních údajů dle GDPR.

Souhlasím se zasíláním marketingových a reklamních sdělení.

Rybářské sny se plní daleko na severu...

Menu

  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt

Lokality

  • Nordkapp
  • Steinsvik
  • Lofoty Nappstraumen
  • Vingsand
  • Dyrsfjord
  • Bakkan Wahl
  • Soroya
  • Havoya
  • Tanzanie
  • Madagaskar
  • Maledivy
  • Chorvatsko
  • Honduras – Roatan

Partneři

Kontaktní informace

  • SIMCO CZ, s.r.o
  • IČ: 284 90 665
  • DIČ: CZ284 90 665
  • Dolní Lhota 11, 67801 Blansko
  • rybolovnorsko@gmail.com
  • +420 776 845 524
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 Rybolov Norsko | Všechna práva vyhrazena.