Hasvik, NO
temperature icon 13°C
slabý déšť
Trondheim, NO
temperature icon 14°C
slabý déšť
Oslo, NO
temperature icon 20°C
polojasno
Bergen, NO
temperature icon 14°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 29°C
oblačno

Uzení nejen mořských ryb

Udíte své úlovky?

Buď doma, nebo již v Norsku?

Máte nějaké osvědčené recepty a postupy?

A jakým dřevem se Vám udí nejlépe?

Fotografie nejsou moje (zdroj http://www.angelnrolfman.de/), jen abych navodil "atmosféru".

Odpovědět

[citace]vlasta napsal:

na uzení ryb sladkovodních i mořských je dobrá Olše. nekecám[/citace]

Olše byla v nabídce taky, bohužel jsme si vybrali podle dostupných informací buk. Prý s tím udí většina a není problém...

buk má hodně málo pryskyřice, ten je taky dobrý, na tom udím rád bůček, krkovičku a pod.

[citace]MifakM napsal:

vlasta napsal:

na uzení ryb sladkovodních i mořských je dobrá Olše. nekecám

Olše byla v nabídce taky, bohužel jsme si vybrali podle dostupných informací buk. Prý s tím udí většina a není problém...[/citace]

kamaráde,třešeň....a na konec uzení hodit halůzku jalovce na ovonění..

2 sroubek

třešeň nebyla k dostání jako piliny nebo štěpky... tedy v tom obchodě, kde jsme štěpky objednali

[citace]MifakM napsal:

2 sroubek

třešeň nebyla k dostání jako piliny nebo štěpky... tedy v tom obchodě, kde jsme štěpky objednali[/citace]

Aha,ale ta je nejlepší,bohužel,tady u nás na vesnici mi ji nikdo neprodá,všichni si to hlídajů a hned to berou na uzení takových dobrot...;-)

Pánové,

vidím, že se předháníte v tom, které dřevo je lepší.

Jistě, pro každý druh masa se může hodit jiné dřevo, ale....

8-O

Já bych řekl, že daleko důležitější je kvalita přípravy masa ( nasolení )a uzení.

Především délka uzení a teplota.

Někdo preferuje studené uzení, někdo teplé.

Já osobně preferuji dlouhé uzení čistým kouřem při teplotě 70 až 80 C.

Žádná rychlovka ( jako rychlokvaška z Plzeňských práv ) se nemůže kvalitou rovnat dobře vyuzenému masu.

A to nechci myslet na možné parazity v mase.....:-S

to Mifak:kdyby si náhodou chtěl ještě udit dubem,taky to jde,tak si dej bacha na kůru této dřeviny!!!!!Musiš ju osekat a dát pryč,jinak ti uzené dobroty zhořknou!!!!!Bacha na to!!!U buku to nevadí..

Já udím břízou bez kůry a je to v pohodě.

[citace]pecana1 napsal:

Pánové,

vidím, že se předháníte v tom, které dřevo je lepší.

Jistě, pro každý druh masa se může hodit jiné dřevo, ale....

Já bych řekl, že daleko důležitější je kvalita přípravy masa ( nasolení )a uzení.

Především délka uzení a teplota.

Někdo preferuje studené uzení, někdo teplé.

Já osobně preferuji dlouhé uzení čistým kouřem při teplotě 70 až 80 C.

Žádná rychlovka ( jako rychlokvaška z Plzeňských práv ) se nemůže kvalitou rovnat dobře vyuzenému masu.

A to nechci myslet na možné parazity v mase.....[/citace]

Ano,přesně tak...

Klobáse na 70 max,špeky ze začátku na 80 a potom snížit teplotu na 70..

Výsledek se dostaví a to je potom bašta a pivíčko ze sedmého schodu...hmmmmm

Důležité před uzením je,udírnu napřed vytopit,nedávat maso do studené udírny...

2 sroubek

Vím, jde tam o obsah tříslovin. Navíc dubové dřevo na uzení není ani doporučováno i z důvodu jeho kyselosti. Když rozetneš dubové poleno cítíš z něho octovou vůni.

Mimochodem z dubového dřeva se dříve dokonce ocet i vyráběl a to jeho suchou destilací a následným oddělením za pomoci kyseliny sírové

[citace]MifakM napsal:

2 sroubek

Vím, jde tam o obsah tříslovin. Navíc dubové dřevo na uzení není ani doporučováno i z důvodu jeho kyselosti. Když rozetneš dubové poleno cítíž z něho octovou vůni.

Mimochodem z dubového dřeva se dříve dokonce ocet i vyráběl a to jeho suchou destilací a následným oddělením za pomoci kyseliny sírové[/citace]

Přesně tak...buď to bude kyselé a nebo hořké,ale pokud je toto dřevo dobře ošetřené a není čím vyudit,tak to jde,ale já,bych osobně tímto dřevem neudil,myslím celý proces uzení...

Občas udívám na zahradě ve zděné udírně. Samozřejmě nejen ryby. Na roztopení a rozehřátí použiji dubové, nebo bukové dřevo. Pro samotné uzení používám švestku nebo višeň. Doporučuji.

Když jsme u toho uzení ve zděných udírnách, právě chci na chalupě udírnu postavit, délka topeniště cca 2 m od udící plochy, jen stále dumám, jestli udělat " uzeniště " ze dřeva, nebo také vyzdít.

Máte nějaký tip?

Doporučuji dřevěné "uzeniště".Lépe to dýchá.v případě že to déle nepoužíváš tak ti to nevlhne.Já tak udím už přes 20 let a je to super.

[citace]dedo145 napsal: Doporučuji dřevěné "uzeniště".Lépe to dýchá.v případě že to déle nepoužíváš tak ti to nevlhne.Já tak udím už přes 20 let a je to super.[/citace]

Na MRKu jsem něco takového viděl:

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.