Udíte své úlovky?
Buď doma, nebo již v Norsku?
Máte nějaké osvědčené recepty a postupy?
A jakým dřevem se Vám udí nejlépe?
Fotografie nejsou moje (zdroj http://www.angelnrolfman.de/), jen abych navodil "atmosféru".
Udíte své úlovky?
Buď doma, nebo již v Norsku?
Máte nějaké osvědčené recepty a postupy?
A jakým dřevem se Vám udí nejlépe?
Fotografie nejsou moje (zdroj http://www.angelnrolfman.de/), jen abych navodil "atmosféru".
[citace]vlasta napsal:
na uzení ryb sladkovodních i mořských je dobrá Olše. nekecám[/citace]
Olše byla v nabídce taky, bohužel jsme si vybrali podle dostupných informací buk. Prý s tím udí většina a není problém...
Odpovědět
buk má hodně málo pryskyřice, ten je taky dobrý, na tom udím rád bůček, krkovičku a pod.
Odpovědět
[citace]MifakM napsal:
vlasta napsal:
na uzení ryb sladkovodních i mořských je dobrá Olše. nekecám
Olše byla v nabídce taky, bohužel jsme si vybrali podle dostupných informací buk. Prý s tím udí většina a není problém...[/citace]
kamaráde,třešeň....a na konec uzení hodit halůzku jalovce na ovonění..
Odpovědět
2 sroubek
třešeň nebyla k dostání jako piliny nebo štěpky... tedy v tom obchodě, kde jsme štěpky objednali
Odpovědět
[citace]MifakM napsal:
2 sroubek
třešeň nebyla k dostání jako piliny nebo štěpky... tedy v tom obchodě, kde jsme štěpky objednali[/citace]
Aha,ale ta je nejlepší,bohužel,tady u nás na vesnici mi ji nikdo neprodá,všichni si to hlídajů a hned to berou na uzení takových dobrot...;-)
Odpovědět
Pánové,
vidím, že se předháníte v tom, které dřevo je lepší.
Jistě, pro každý druh masa se může hodit jiné dřevo, ale....
8-O
Já bych řekl, že daleko důležitější je kvalita přípravy masa ( nasolení )a uzení.
Především délka uzení a teplota.
Někdo preferuje studené uzení, někdo teplé.
Já osobně preferuji dlouhé uzení čistým kouřem při teplotě 70 až 80 C.
Žádná rychlovka ( jako rychlokvaška z Plzeňských práv ) se nemůže kvalitou rovnat dobře vyuzenému masu.
A to nechci myslet na možné parazity v mase.....:-S
Odpovědět
to Mifak:kdyby si náhodou chtěl ještě udit dubem,taky to jde,tak si dej bacha na kůru této dřeviny!!!!!Musiš ju osekat a dát pryč,jinak ti uzené dobroty zhořknou!!!!!Bacha na to!!!U buku to nevadí..
Odpovědět
[citace]pecana1 napsal:
Pánové,
vidím, že se předháníte v tom, které dřevo je lepší.
Jistě, pro každý druh masa se může hodit jiné dřevo, ale....
Já bych řekl, že daleko důležitější je kvalita přípravy masa ( nasolení )a uzení.
Především délka uzení a teplota.
Někdo preferuje studené uzení, někdo teplé.
Já osobně preferuji dlouhé uzení čistým kouřem při teplotě 70 až 80 C.
Žádná rychlovka ( jako rychlokvaška z Plzeňských práv ) se nemůže kvalitou rovnat dobře vyuzenému masu.
A to nechci myslet na možné parazity v mase.....[/citace]
Ano,přesně tak...
Klobáse na 70 max,špeky ze začátku na 80 a potom snížit teplotu na 70..
Výsledek se dostaví a to je potom bašta a pivíčko ze sedmého schodu...hmmmmm
Důležité před uzením je,udírnu napřed vytopit,nedávat maso do studené udírny...
Odpovědět
2 sroubek
Vím, jde tam o obsah tříslovin. Navíc dubové dřevo na uzení není ani doporučováno i z důvodu jeho kyselosti. Když rozetneš dubové poleno cítíš z něho octovou vůni.
Mimochodem z dubového dřeva se dříve dokonce ocet i vyráběl a to jeho suchou destilací a následným oddělením za pomoci kyseliny sírové
Odpovědět
[citace]MifakM napsal:
2 sroubek
Vím, jde tam o obsah tříslovin. Navíc dubové dřevo na uzení není ani doporučováno i z důvodu jeho kyselosti. Když rozetneš dubové poleno cítíž z něho octovou vůni.
Mimochodem z dubového dřeva se dříve dokonce ocet i vyráběl a to jeho suchou destilací a následným oddělením za pomoci kyseliny sírové[/citace]
Přesně tak...buď to bude kyselé a nebo hořké,ale pokud je toto dřevo dobře ošetřené a není čím vyudit,tak to jde,ale já,bych osobně tímto dřevem neudil,myslím celý proces uzení...
Odpovědět
Občas udívám na zahradě ve zděné udírně. Samozřejmě nejen ryby. Na roztopení a rozehřátí použiji dubové, nebo bukové dřevo. Pro samotné uzení používám švestku nebo višeň. Doporučuji.
Odpovědět
Když jsme u toho uzení ve zděných udírnách, právě chci na chalupě udírnu postavit, délka topeniště cca 2 m od udící plochy, jen stále dumám, jestli udělat " uzeniště " ze dřeva, nebo také vyzdít.
Máte nějaký tip?
Odpovědět
Doporučuji dřevěné "uzeniště".Lépe to dýchá.v případě že to déle nepoužíváš tak ti to nevlhne.Já tak udím už přes 20 let a je to super.
Odpovědět
[citace]dedo145 napsal: Doporučuji dřevěné "uzeniště".Lépe to dýchá.v případě že to déle nepoužíváš tak ti to nevlhne.Já tak udím už přes 20 let a je to super.[/citace]
Na MRKu jsem něco takového viděl:
Odpovědět