Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Uzení nejen mořských ryb

• Toto téma obsahuje celkem 81 odpovědí. Do diskuze (35 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel ZM a poslední změna proběhla před 6 roky a 11 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 31. až 45. (celkem z 82)
  • Autor
    MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

vlasta napsal:

na uzení ryb sladkovodních i mořských je dobrá Olše. nekecám

Olše byla v nabídce taky, bohužel jsme si vybrali podle dostupných informací buk. Prý s tím udí většina a není problém…

Vlastimil Hajný
    Člen
    (16 odpovědí)

buk má hodně málo pryskyřice, ten je taky dobrý, na tom udím rád bůček, krkovičku a pod.

sroubek282
    Účastník
    (6210 odpovědí)

MifakM napsal:

vlasta napsal:

na uzení ryb sladkovodních i mořských je dobrá Olše. nekecám

Olše byla v nabídce taky, bohužel jsme si vybrali podle dostupných informací buk. Prý s tím udí většina a není problém…

kamaráde,třešeň….a na konec uzení hodit halůzku jalovce na ovonění..

MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

2 sroubek

třešeň nebyla k dostání jako piliny nebo štěpky… tedy v tom obchodě, kde jsme štěpky objednali

sroubek282
    Účastník
    (6210 odpovědí)

MifakM napsal:

2 sroubek

třešeň nebyla k dostání jako piliny nebo štěpky… tedy v tom obchodě, kde jsme štěpky objednali

Aha,ale ta je nejlepší,bohužel,tady u nás na vesnici mi ji nikdo neprodá,všichni si to hlídajů a hned to berou na uzení takových dobrot…;-)

pecana1
    Účastník
    (780 odpovědí)

Pánové,

vidím, že se předháníte v tom, které dřevo je lepší.

Jistě, pro každý druh masa se může hodit jiné dřevo, ale….

😯

Já bych řekl, že daleko důležitější je kvalita přípravy masa ( nasolení )a uzení.

Především délka uzení a teplota.

Někdo preferuje studené uzení, někdo teplé.

Já osobně preferuji dlouhé uzení čistým kouřem při teplotě 70 až 80 C.

Žádná rychlovka ( jako rychlokvaška z Plzeňských práv ) se nemůže kvalitou rovnat dobře vyuzenému masu.

A to nechci myslet na možné parazity v mase…..:-S

sroubek282
    Účastník
    (6210 odpovědí)

to Mifak:kdyby si náhodou chtěl ještě udit dubem,taky to jde,tak si dej bacha na kůru této dřeviny!!!!!Musiš ju osekat a dát pryč,jinak ti uzené dobroty zhořknou!!!!!Bacha na to!!!U buku to nevadí..

PP
    Člen
    (223 odpovědí)

Já udím břízou bez kůry a je to v pohodě.

sroubek282
    Účastník
    (6210 odpovědí)

pecana1 napsal:

Pánové,

vidím, že se předháníte v tom, které dřevo je lepší.

Jistě, pro každý druh masa se může hodit jiné dřevo, ale….

Já bych řekl, že daleko důležitější je kvalita přípravy masa ( nasolení )a uzení.

Především délka uzení a teplota.

Někdo preferuje studené uzení, někdo teplé.

Já osobně preferuji dlouhé uzení čistým kouřem při teplotě 70 až 80 C.

Žádná rychlovka ( jako rychlokvaška z Plzeňských práv ) se nemůže kvalitou rovnat dobře vyuzenému masu.

A to nechci myslet na možné parazity v mase…..

Ano,přesně tak…

Klobáse na 70 max,špeky ze začátku na 80 a potom snížit teplotu na 70..

Výsledek se dostaví a to je potom bašta a pivíčko ze sedmého schodu…hmmmmm

Důležité před uzením je,udírnu napřed vytopit,nedávat maso do studené udírny…

MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

2 sroubek

Vím, jde tam o obsah tříslovin. Navíc dubové dřevo na uzení není ani doporučováno i z důvodu jeho kyselosti. Když rozetneš dubové poleno cítíš z něho octovou vůni.

Mimochodem z dubového dřeva se dříve dokonce ocet i vyráběl a to jeho suchou destilací a následným oddělením za pomoci kyseliny sírové

sroubek282
    Účastník
    (6210 odpovědí)

MifakM napsal:

2 sroubek

Vím, jde tam o obsah tříslovin. Navíc dubové dřevo na uzení není ani doporučováno i z důvodu jeho kyselosti. Když rozetneš dubové poleno cítíž z něho octovou vůni.

Mimochodem z dubového dřeva se dříve dokonce ocet i vyráběl a to jeho suchou destilací a následným oddělením za pomoci kyseliny sírové

Přesně tak…buď to bude kyselé a nebo hořké,ale pokud je toto dřevo dobře ošetřené a není čím vyudit,tak to jde,ale já,bych osobně tímto dřevem neudil,myslím celý proces uzení…

vapno1
    Účastník
    (445 odpovědí)

Občas udívám na zahradě ve zděné udírně. Samozřejmě nejen ryby. Na roztopení a rozehřátí použiji dubové, nebo bukové dřevo. Pro samotné uzení používám švestku nebo višeň. Doporučuji.

radek
    Účastník
    (721 odpovědí)

Když jsme u toho uzení ve zděných udírnách, právě chci na chalupě udírnu postavit, délka topeniště cca 2 m od udící plochy, jen stále dumám, jestli udělat ” uzeniště ” ze dřeva, nebo také vyzdít.

Máte nějaký tip?

Anonymní uživatel
    Neaktivní
    (3572 odpovědí)

Doporučuji dřevěné “uzeniště”.Lépe to dýchá.v případě že to déle nepoužíváš tak ti to nevlhne.Já tak udím už přes 20 let a je to super.

MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

dedo145 napsal: Doporučuji dřevěné “uzeniště”.Lépe to dýchá.v případě že to déle nepoužíváš tak ti to nevlhne.Já tak udím už přes 20 let a je to super.

Na MRKu jsem něco takového viděl:

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 31. až 45. (celkem z 82)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Uzení nejen mořských ryb

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...