Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Uzení nejen mořských ryb
- Toto téma obsahuje celkem 81 odpovědí. Do diskuze (35 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel ZM a poslední změna proběhla před 6 roky a 11 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#32453 14.3.2012 v 21:23
vlasta napsal:
na uzení ryb sladkovodních i mořských je dobrá Olše. nekecám
Olše byla v nabídce taky, bohužel jsme si vybrali podle dostupných informací buk. Prý s tím udí většina a není problém…
#32454 14.3.2012 v 21:34buk má hodně málo pryskyřice, ten je taky dobrý, na tom udím rád bůček, krkovičku a pod.
#32506 15.3.2012 v 18:32MifakM napsal:
vlasta napsal:
na uzení ryb sladkovodních i mořských je dobrá Olše. nekecám
Olše byla v nabídce taky, bohužel jsme si vybrali podle dostupných informací buk. Prý s tím udí většina a není problém…
kamaráde,třešeň….a na konec uzení hodit halůzku jalovce na ovonění..
#32507 15.3.2012 v 18:422 sroubek
třešeň nebyla k dostání jako piliny nebo štěpky… tedy v tom obchodě, kde jsme štěpky objednali
#32508 15.3.2012 v 18:49MifakM napsal:
2 sroubek
třešeň nebyla k dostání jako piliny nebo štěpky… tedy v tom obchodě, kde jsme štěpky objednali
Aha,ale ta je nejlepší,bohužel,tady u nás na vesnici mi ji nikdo neprodá,všichni si to hlídajů a hned to berou na uzení takových dobrot…;-)
#32509 15.3.2012 v 18:53Pánové,
vidím, že se předháníte v tom, které dřevo je lepší.
Jistě, pro každý druh masa se může hodit jiné dřevo, ale….
😯
Já bych řekl, že daleko důležitější je kvalita přípravy masa ( nasolení )a uzení.
Především délka uzení a teplota.
Někdo preferuje studené uzení, někdo teplé.
Já osobně preferuji dlouhé uzení čistým kouřem při teplotě 70 až 80 C.
Žádná rychlovka ( jako rychlokvaška z Plzeňských práv ) se nemůže kvalitou rovnat dobře vyuzenému masu.
A to nechci myslet na možné parazity v mase…..:-S
#32510 15.3.2012 v 18:53to Mifak:kdyby si náhodou chtěl ještě udit dubem,taky to jde,tak si dej bacha na kůru této dřeviny!!!!!Musiš ju osekat a dát pryč,jinak ti uzené dobroty zhořknou!!!!!Bacha na to!!!U buku to nevadí..
#32511 15.3.2012 v 19:02Já udím břízou bez kůry a je to v pohodě.
#32512 15.3.2012 v 19:06pecana1 napsal:
Pánové,
vidím, že se předháníte v tom, které dřevo je lepší.
Jistě, pro každý druh masa se může hodit jiné dřevo, ale….
Já bych řekl, že daleko důležitější je kvalita přípravy masa ( nasolení )a uzení.
Především délka uzení a teplota.
Někdo preferuje studené uzení, někdo teplé.
Já osobně preferuji dlouhé uzení čistým kouřem při teplotě 70 až 80 C.
Žádná rychlovka ( jako rychlokvaška z Plzeňských práv ) se nemůže kvalitou rovnat dobře vyuzenému masu.
A to nechci myslet na možné parazity v mase…..
Ano,přesně tak…
Klobáse na 70 max,špeky ze začátku na 80 a potom snížit teplotu na 70..
Výsledek se dostaví a to je potom bašta a pivíčko ze sedmého schodu…hmmmmm
Důležité před uzením je,udírnu napřed vytopit,nedávat maso do studené udírny…
#32514 15.3.2012 v 19:112 sroubek
Vím, jde tam o obsah tříslovin. Navíc dubové dřevo na uzení není ani doporučováno i z důvodu jeho kyselosti. Když rozetneš dubové poleno cítíš z něho octovou vůni.
Mimochodem z dubového dřeva se dříve dokonce ocet i vyráběl a to jeho suchou destilací a následným oddělením za pomoci kyseliny sírové
#32515 15.3.2012 v 19:13MifakM napsal:
2 sroubek
Vím, jde tam o obsah tříslovin. Navíc dubové dřevo na uzení není ani doporučováno i z důvodu jeho kyselosti. Když rozetneš dubové poleno cítíž z něho octovou vůni.
Mimochodem z dubového dřeva se dříve dokonce ocet i vyráběl a to jeho suchou destilací a následným oddělením za pomoci kyseliny sírové
Přesně tak…buď to bude kyselé a nebo hořké,ale pokud je toto dřevo dobře ošetřené a není čím vyudit,tak to jde,ale já,bych osobně tímto dřevem neudil,myslím celý proces uzení…
#32519 15.3.2012 v 21:31Občas udívám na zahradě ve zděné udírně. Samozřejmě nejen ryby. Na roztopení a rozehřátí použiji dubové, nebo bukové dřevo. Pro samotné uzení používám švestku nebo višeň. Doporučuji.
#32592 17.3.2012 v 10:28Když jsme u toho uzení ve zděných udírnách, právě chci na chalupě udírnu postavit, délka topeniště cca 2 m od udící plochy, jen stále dumám, jestli udělat ” uzeniště ” ze dřeva, nebo také vyzdít.
Máte nějaký tip?
#32596 17.3.2012 v 11:06Anonymní uživatelNeaktivní(3572 odpovědí)Doporučuji dřevěné “uzeniště”.Lépe to dýchá.v případě že to déle nepoužíváš tak ti to nevlhne.Já tak udím už přes 20 let a je to super.
#32602 17.3.2012 v 12:49dedo145 napsal: Doporučuji dřevěné “uzeniště”.Lépe to dýchá.v případě že to déle nepoužíváš tak ti to nevlhne.Já tak udím už přes 20 let a je to super.
Na MRKu jsem něco takového viděl:
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Uzení nejen mořských ryb