Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Uzení nejen mořských ryb

  • Toto téma obsahuje celkem 81 odpovědí. Do diskuze (35 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel ZM a poslední změna proběhla před 6 roky a 11 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 31. až 45. (celkem z 82)
  • Autor
    Příspěvky
  • #32453
    MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

    vlasta napsal:

    na uzení ryb sladkovodních i mořských je dobrá Olše. nekecám

    Olše byla v nabídce taky, bohužel jsme si vybrali podle dostupných informací buk. Prý s tím udí většina a není problém…

    #32454
    Vlastimil Hajný
    Člen
    (16 odpovědí)

    buk má hodně málo pryskyřice, ten je taky dobrý, na tom udím rád bůček, krkovičku a pod.

    #32506
    sroubek282
    Účastník
    (6210 odpovědí)

    MifakM napsal:

    vlasta napsal:

    na uzení ryb sladkovodních i mořských je dobrá Olše. nekecám

    Olše byla v nabídce taky, bohužel jsme si vybrali podle dostupných informací buk. Prý s tím udí většina a není problém…

    kamaráde,třešeň….a na konec uzení hodit halůzku jalovce na ovonění..

    #32507
    MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

    2 sroubek

    třešeň nebyla k dostání jako piliny nebo štěpky… tedy v tom obchodě, kde jsme štěpky objednali

    #32508
    sroubek282
    Účastník
    (6210 odpovědí)

    MifakM napsal:

    2 sroubek

    třešeň nebyla k dostání jako piliny nebo štěpky… tedy v tom obchodě, kde jsme štěpky objednali

    Aha,ale ta je nejlepší,bohužel,tady u nás na vesnici mi ji nikdo neprodá,všichni si to hlídajů a hned to berou na uzení takových dobrot…;-)

    #32509
    pecana1
    Účastník
    (780 odpovědí)

    Pánové,

    vidím, že se předháníte v tom, které dřevo je lepší.

    Jistě, pro každý druh masa se může hodit jiné dřevo, ale….

    😯

    Já bych řekl, že daleko důležitější je kvalita přípravy masa ( nasolení )a uzení.

    Především délka uzení a teplota.

    Někdo preferuje studené uzení, někdo teplé.

    Já osobně preferuji dlouhé uzení čistým kouřem při teplotě 70 až 80 C.

    Žádná rychlovka ( jako rychlokvaška z Plzeňských práv ) se nemůže kvalitou rovnat dobře vyuzenému masu.

    A to nechci myslet na možné parazity v mase…..:-S

    #32510
    sroubek282
    Účastník
    (6210 odpovědí)

    to Mifak:kdyby si náhodou chtěl ještě udit dubem,taky to jde,tak si dej bacha na kůru této dřeviny!!!!!Musiš ju osekat a dát pryč,jinak ti uzené dobroty zhořknou!!!!!Bacha na to!!!U buku to nevadí..

    #32511
    PP
    Člen
    (223 odpovědí)

    Já udím břízou bez kůry a je to v pohodě.

    #32512
    sroubek282
    Účastník
    (6210 odpovědí)

    pecana1 napsal:

    Pánové,

    vidím, že se předháníte v tom, které dřevo je lepší.

    Jistě, pro každý druh masa se může hodit jiné dřevo, ale….

    Já bych řekl, že daleko důležitější je kvalita přípravy masa ( nasolení )a uzení.

    Především délka uzení a teplota.

    Někdo preferuje studené uzení, někdo teplé.

    Já osobně preferuji dlouhé uzení čistým kouřem při teplotě 70 až 80 C.

    Žádná rychlovka ( jako rychlokvaška z Plzeňských práv ) se nemůže kvalitou rovnat dobře vyuzenému masu.

    A to nechci myslet na možné parazity v mase…..

    Ano,přesně tak…

    Klobáse na 70 max,špeky ze začátku na 80 a potom snížit teplotu na 70..

    Výsledek se dostaví a to je potom bašta a pivíčko ze sedmého schodu…hmmmmm

    Důležité před uzením je,udírnu napřed vytopit,nedávat maso do studené udírny…

    #32514
    MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

    2 sroubek

    Vím, jde tam o obsah tříslovin. Navíc dubové dřevo na uzení není ani doporučováno i z důvodu jeho kyselosti. Když rozetneš dubové poleno cítíš z něho octovou vůni.

    Mimochodem z dubového dřeva se dříve dokonce ocet i vyráběl a to jeho suchou destilací a následným oddělením za pomoci kyseliny sírové

    #32515
    sroubek282
    Účastník
    (6210 odpovědí)

    MifakM napsal:

    2 sroubek

    Vím, jde tam o obsah tříslovin. Navíc dubové dřevo na uzení není ani doporučováno i z důvodu jeho kyselosti. Když rozetneš dubové poleno cítíž z něho octovou vůni.

    Mimochodem z dubového dřeva se dříve dokonce ocet i vyráběl a to jeho suchou destilací a následným oddělením za pomoci kyseliny sírové

    Přesně tak…buď to bude kyselé a nebo hořké,ale pokud je toto dřevo dobře ošetřené a není čím vyudit,tak to jde,ale já,bych osobně tímto dřevem neudil,myslím celý proces uzení…

    #32519
    vapno1
    Účastník
    (445 odpovědí)

    Občas udívám na zahradě ve zděné udírně. Samozřejmě nejen ryby. Na roztopení a rozehřátí použiji dubové, nebo bukové dřevo. Pro samotné uzení používám švestku nebo višeň. Doporučuji.

    #32592
    radek
    Účastník
    (721 odpovědí)

    Když jsme u toho uzení ve zděných udírnách, právě chci na chalupě udírnu postavit, délka topeniště cca 2 m od udící plochy, jen stále dumám, jestli udělat ” uzeniště ” ze dřeva, nebo také vyzdít.

    Máte nějaký tip?

    #32596
    Anonymní uživatel
    Neaktivní
    (3572 odpovědí)

    Doporučuji dřevěné “uzeniště”.Lépe to dýchá.v případě že to déle nepoužíváš tak ti to nevlhne.Já tak udím už přes 20 let a je to super.

    #32602
    MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

    dedo145 napsal: Doporučuji dřevěné “uzeniště”.Lépe to dýchá.v případě že to déle nepoužíváš tak ti to nevlhne.Já tak udím už přes 20 let a je to super.

    Na MRKu jsem něco takového viděl:

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 31. až 45. (celkem z 82)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Uzení nejen mořských ryb

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...