Hasvik, NO
temperature icon 4°C
polojasno
Trondheim, NO
temperature icon 8°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 13°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 13°C
polojasno
Malé, MV
temperature icon 27°C
slabý déšť

SVELLINGEN 2022

Není to brzo. Zájezd mám zaplacený na rok 2020 ale korona a letos korona a tak se přesunulo na příští rok na červen. Problém je v tom, že moji kolegové co tam měli jet se mnou, co  jsem s nimi v Norsku v roku 2019 byl tak na 99% nepojedou protože věk 80 let a k tomu letos korona a už to není zdravotně dobré. Mě tolik není, sotva 50+. Tak už tady rok dopředu avizuji že hledám dvojici na loď, nekuřáky, nechlastající a co tam nejdou s teleskopickým prutem 4,2 metrů. a taky ne ty co přepočítávají cenu zájezdu na maso.  Prostě pohodáře, raději filozofa než někoho kdo nemá názor ani na aktuální počasí. Ne někoho kdo ti odpoví na otázku "kolik je hodin?" odpovědí: "v pondělí!" Když se to nepovede touto cestou tak to nechám osudu a cestovce jak to zamíchá. Mám kompletní výbavu což zahrnuje i elektrického multíka daiwa 750 a prut k němu. Rád bych tedy (a místa tam jsou) na písečné lavice a zkusit vytáhnout halíka. Taky bych rád u lodi viděl delfína a klidně mu vyhážu plnou bednu tresek jen když se nechá pohladit. Tak asi tak. Ozvěte se mi někdo. Díky. Jo a jsem z Prahy. Ale geny Moravák.

Odpovědět

apropo. Každé místo je jiné v tom jaké má lodě, jak silný mají motor a jak daleko je to po vodě na lovná místa. Tak např. na Jostolenu jsem utratil 1000 NOK za 10 dnů pobytu za palivo + 2*1000 NOk za kolegy. Tj 3000 NOK za jednu loď.  Což není málo. Jak je to v průměru na Svellingenu? Máme to za 15 do odjezdu a ještě nemáme propozice.

Na nejbližší místa, kde se dá dobře chytat je to 20 až 25 km. Motory 40 a 50 koní. Cesta trvá asi hodinu deset minut. Podle počasí je i spotřeba. Při dnešních cenách počítej 1200 Kč na jeden výjezd. Výjezd má smysl při větru do 5 m/s. Při silnějším tě to bude rychle honit a chytat se nedá. Bližší místa jsou o menším množství menších ryb. Vím, že jsi se přípravě hodně věnoval a jsi optimista, tak držím palce a těším se na reporty.

Nevím které "nejbližší místo" je 20 km ale podle mapy https://kart.kystverket.no/ bych se pomalu dostal na Hitru. Ryby jsou v Norsku všude. Skoro téměř všude. a pak, nám nejde o maso. Stejně ryby moc nejím.

Ryby všude nejsou a těch 20 km je zcela reálných. Právě se vrátila s SN Tour ze Svellingenu jedna parta, a ti kteří nejezdili na sever k šelfu a šetřili na benzínu nic nenachytali. Jezdím do Norska 20 let a posledních 5 let Svellingen, tak mě proboha nepoučuj. Může se stát, že budeš mít štěstí blíž, ale je to velmi nepravděpodobné. A mimochodem, kdo chtěl nachytat polaky, tak ten na tu Hitru nyní jezdil.

Nepoučuju, jen diskutuju. Mám jen odlišný názor. Proboha co je to za dobu kdy lidi neví co je to diskuze??? a pak je u zadele jestli jsi najel 3 miliony kilometrů bez nehody když ten jeden bude konečný zatímco někdo za život najede 100 tisíc kilometrů a dožije se 90 ti...a ten šelf, ty místa jsou na mapě kde?

63.98995

> 8.93671 <

takhle se to zkopírovalo, ale souřadnice tam najdeš.

Pokud to počasí dovolilo,tak jsme jezdili na šelf,kde bylo opravdu ryb dost.Na mělčnínách polaci a na plotnách pak i docela pěkní keleři.My chytáme hlavně na přívlač,tak naší cílenou rybou byl polak.Jeden den jsme jich měli na lodi 44 ks,nejv 91 cm a spoustu menších jsme pustili.Brali na zoomy v hloubkách 8 až 25 m.Za většího větru jsme jeli vpravo k Uttianu,kde brali také polaci,ale menší a pak u Inntianu jsme našli místo,kde byli polaci do 80 cm.Díky velkým lodím šlo vyjet na šelf i při větru,kde byla určitě lepší rxbařina než poblíž kempu.Přikládám pár foto úlovků naší party....

Pokoušel se někdo o obecňačky někde kolem  NORTH 7089886.07 EAST 204669.33 ?

Několikrát tam měli Norové natažené sítě, ale my tam nic netrefili..

Díky za všechny infa...teď to jen dobalit a nic nezapomenout...i zapomenutý kartáček na zuby dokáže na dost dlouho otrávit výpravu....

Na tý fotce..ta pozorovatelna či co to je...co to je ?

Máro, krásný fotky. Paráda!

pro sachlj :

Nikdy jsem tam nebyl ,ale na tý fotce je celkem běžný maják ,napájený malým solárkem.

Jinak pozorovatelna pro racky, rádi tam sedávají a čumí -)

aha, vypadalo to jako ponorka....

Máro,krásný fotky,krásný ryby a super počasí. Pozdravuj kluky a ať se dál daří👍

Sime a Solny díky....bylo to fakt moc pěkný pochytání.Polaci brali nejvíc na zoomy Watermelon Red a Cajun Craw.Hlavičky 25-30g.Na hloubce brali i na malé pilkříky.Pokud se nechal zoom courat po dně,tak přišla dorška.Brali jsme jen ty pěkné červené,ostatní šly zpět do vody i jedna metrovka...jo a čím menší polak,tak to měl zažrané až v pr....ty větší si dávali větší pozor a brali opatrně.Některé jsme ani nezastavili nebo vjeli do chaluh a byl konec.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.