Hasvik, NO
temperature icon 17°C
slabý déšť
Trondheim, NO
temperature icon 12°C
oblačno
Oslo, NO
temperature icon 19°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 14°C
polojasno
Malé, MV
temperature icon 29°C
polojasno

Rybolov na ostrově Sandoy

Včera jsem se vrátil z Norska a koukám,že vaše oblíbené kempy „jedou“. Já sice nemám nikoho konkrétního s kým bych se o své rybářské zážitky z této lokality podělil,ale věřím,že pár fotek z Norska zdejší nadšence potěší. I my jsme se v tomto termínu potýkali s proměnlivým počasím a neustálým větrem,přesto jsme si dokázali slušně zachytat.Především tresky polack,nám přinášely krásné rybářské zážitky, protože ostrov Sandoy je opravdovým rájem tohoto druhu a milovníci přívlače se zde mohou opravdu doslova „vyřádit“.Na ostatní druhy ryb kterých je tady v okolí také dostatek jsme Bohužel,vyjet nemohli.Příležitost k vyplutí sice byla,ale jistota šťastného návratu nikoliv.Naše stoprocentní a snová loviště jsou vzdálená 5 námořních mil volným mořem,počasí bylo proměnlivé a věřit se mu nedalo ani na pár minut,natož hodin. Takže halibuti,tresky tmavé,mníci,okouníci a vše ostatní měli od nás,alespoň pro tentokrát, pokoj. Ale i tak jsme odjížděli spokojeni a znovu si potvrdili,že i na malém ostrůvku ztraceném daleko v moři,se nechají nachytat ryby i v nepříznivém počasí.

K obrázkům: Ani nám se sněhové bouře nevyhnuly. Pár fotek úlovků, nebraly ryby, našli jsme si zábavu jinou.(husy ulovené na 400-500m). Pečené husy,treska zapečená s křenem,sýrem a smetanou,krabí chlebíčky s uzeným lososem

Odpovědět

Ahoj,

příští týden v neděli jsme tam :-) doufám , že to počasí bude lepší než doposud .

Ahoj

David

Polaci z ostrova Sandoy. Fota polaků okolo metru, potěší oko každého přívlačkáře...

Ahojte ,

v pondělí jsme se vrátili z ostrova Sandoy . Byli jsme tam krátkých 6 dnů a ke všem problémům spojených s poskytovatelem ubytování, musíme konstatovat, že jsme měli veliké štěstí.

Popořadě : vyjeli jsme z Ostravy 13,5 v 9 hodin ráno na trajekt z Gdaňska do Nynashammu . Cesta probíhala super , stavili jsme se ve Stockholmu a pokračovali na ostrov. Již tady jsem začal tušit problém. telefonát z Dancentra , že lodě , které jsme měli objednané(4 ks) nebudou všechny na místě , ale musíme si je vyzvednout jinde , prý 1/2 hodiny jízdy lodí :-(. Nic nezbývalo než ok a jeli jsme dále. Před hranicemi proběhla diskuze , co s nadměrným alkoholem, nakonec jsme vše proclili a tím pádem na hranicích nikdo nebyl :-). Dojeli jsme na trajekt ze Smage na Sandoy, vše v pořádku přijeli jsme i k ubytování , na první pohled vše super , druhým to už bylo horší . Hledali jsme filetarnu   nikde , mražáky nikde , ubytování nové super , ale k čemu když nemáme zbytek. telefonát s delegátem, ujištění vše bude připraveno. Tak jsme se vypravili pro další dvě lodě. Jen co jsme vyjeli první tak po 500 m se zastavil motor a už jsme volali o pomoc, ta přijela s naší posadkou, odtáhli nás do přistavu. Opět telefonát na delagáta, odpověd v opřístavu je druhá lod co nám místo ní dají, jo super po diskusi s místním, jsme v dobré víře, protože neměl v druhé lodi benzín, přelili kanystr z nefunkční lodi do nové, velká chyba což jsme po dalších 300 m zjsitili, když se zastavil motor i nové lodě. Po příjezdu jsme rozebrali benzín soustavu a zjistili voda v benzínu. Problém nevyřešil ani místní, tak jsme zstali jen zatím s jednou lodí . No každopádně nor neměl verkcajk , tak bohužel nic. Vyjeli jsme pro další dvě lodě co měli být připraveny s poslední funkční lodi. Nakonec jsme tam dojeli okolo 16,30 (12,30 jsme si je měli vyzvednou) Jaké bylo překvapení , že nor na tom začal právě pracovat :-(. Každopádně loď co nám nabízel bez GPS jsme odmítli, tak nám nabídnul jinou zase dražší , tu jsme vzali, ve druhé jeho lodi jsme ještě spolu s ním vyměnili olej udělali servis , aby jsme mohli zaplatit a odvézt si lodě , no prostě katastrofa. Místo 1/2 ho´dky jsme tam jeli 1 a půl hoďky. No prostě jsme měli jinou představu . Ješte ten večer jsme vyjeli na ryby už 3 mi loděmi a protože jsme nemohli na šelf, tak nás Honza(Jegrhans) který se za námi stavil a tímto mu děkuji, že nám pomohl s místy na lov , vyvezl na plošinu schovanou před přímým větrem . Něco málo jsme chytli na večeři a šli spát. Druhý den vítr , který nás pustil jen před přístav , kde jsme po dvou hodˇkách bez záběru se zabalili a večer udělali přivítací večírek. Ještě ten den nám přinesli na molo 2 ks stolů což byla jejich filetárna a ukázali nám místo kde byl mražák , no na tu bídu ok sice moc nefungoval , ale tím , že jsme měli následující dny štěstí tak to bylo ok. Tím štěstím bylo neuvěřitelně krásné počasi , které nás doprovázelo zbylé 4 lovící dny , kdy po dvou dnech jsme m,ěli limit nachytán a zbytek jsme se jen bavili rybačkou. Jezdí nás vždy od 12 do 16 lidí a musíme konstatovat, rybářská lokalita top , nezažili jsme nikde tolik krásných a zdravých ryb , chytání na Ostrově Sandoy je pecka, ale musí mít člověk štěstí na počasí, pokud se dostane na šelf , tak jsou to neuvěřitelné rybářské zážitky , chytání na vlášku s 60 g pilkříky a souboje s velkými  poláky a černými treskami jsou nezapomenutelné. Jako shrnutí, lokalitu jsme přirovnali k severním oblastem Norska co se chytání týká. Bohužel ubytování a lodě u Dancenter na Sandoy doporučit nemůžeme  . Jinak servis Honzíka Havlíka (jegrhans) fungoval i když jsme u něho ubytování nebyli , jen k nám bohužel už po uvítacím večírku měl strach chodit , nechápu proč , ale asi tuším:-)

Petrův zdar a Norsku zvlášť .

Ahojte , jen ještě nějaké video o zdolávání . Omlouvám se za slovník:-)

Obdivuji celou vaši partu, jakým způsobem jste čelili tomu všemu nepříjemnému co vás na úvod dovolené čekalo. Chlapi kteří tě respektují jako svého šéfa a hlavního organizátora a trpělivě a bez jakýchkoliv výčitek a obviňování snášeli nepřipravenost cestovky. Parta jak má být! Za tento postoj jste byli  po právu odměněni hezkým počasím a možností vyrazit na šelf a rybářskými zážitky, na které budete určitě dlouho vzpomínat. A co se večírku týká,tušíš dobře. Ono sednout si s 12ti chlapi a s každým muset pít,to už není jenom o obyčejný strach, ale rovnou o život. O jeden den života jste mě ale stejně připravili tím, že jsem jej neprožil ale celý prospal. To vám fakt nikdy nezapomenu. Pozdrav všem a díky za hezký komentář k ostrovu Sandoy.

A když už jsem tady,tak si pár fotek neodpustím(-:

za hodinku vyrážíme, cestovní horečka stoupá

Na šelfu.

Nádherná  severská příroda  a její divadlo za svitu půlnočního slunce. Odvěký boj mezi predátory a jejich potravou je fascinující podívanou....

Honzíku paráda, to byli vždy nejlepší úlovky. Když loví racci a vře voda je to nádhera :-) . Gratuluji.

Ještě stále to vstřebávám .

D

V uterý jsme se vrátili z tohoto nádherného a rybami oplývajícího ostrova, pořád dokola si v hlavě přehrávám ten zážitek na šelfu který Honza zveřejnil na předchozím videu. Neskutečné a ještě jednou neskutečné, keleři obecnačky a polaci v množství které jsem nikdy a nikde nezažil utočili na naše návnady, prostě nádhera. Díky Honzo a ještě jednou díky za skvělích devět dní na ostrově Sandoi

doufám že ste nám to tam nevychytaly jedem k Honzovi za 10 dní už se na Honzu a Míru těšíme .Honza jako průvodce největší luxus co může být .Přirovnal bych ho k Dědovi z Bakanu.

Na Sandoy dorazily první makrely. Rybařina, včetně jídelníčeku, budou zase o něco pestřejší..

Tomass: jsem rád že se vám líbilo. I my děkujeme za vaší návštěvu, rybaření s vámi bylo fajn. Mockrát díky za potraviny které jste nám tady zanechali..

Petr: Trošku se červenám, ale už vás netrpělivě očekáváme. Ani nevíš jak usilovně se modlím za příznivé počasí.

Foto:

Na Sandoy dorazily první makrely a něco málo z gastronomie.

Rybí polévka,rybí aspik a rybí salát, toustíky s humrovou pomazánkou, rybí špízy,rybí čevapčči atd. Prostě ryby,ryby,ryby...

Honzo řekni Harymu ať  schová nějaké játra a prosím tě napiš mě ingredience co do nich patří užsi to nepamatuji od loňska možná že Láďa to ví ale radši to napiš .Už se na vás všichni moc těšíme.ahoj

Ahoj Peťo. Nedělej si starost, vše potřebné mám.

A abychom  neřešili pouze  soukromé záležitosti, tak jako motivaci  pár fotek těm, kteří se do Norska teprve chystají.

Z rybích jídel posílám obrázky malých tmavých tresek pečených po mlynářsku a můj nový recept rybí koule s rajskou omáčkou. Inspiraci na rybí koule jsem zízkal z regionální receptury "Fiskeboll". V kombinaci s naší tradiční rajskou omáčkou, jsou vynikající.

Fotek polaků, tresek tmavých a jiných běžných ryb tady bylo už dost, proto dnes posílám ryby dosud neulovené  ve formě fota z echolotu a také ryby ulovené, mořské ďasy. Přestože jich je ve zdejších vodách opravdu dost, k jejich ulovení je zapotřebí velká dávka štěstí. Když se trefíte do jeho bezprostřední blízkosti je stoprocentně váš. Zaůtočí na cokoliv a nikdy už nespadne.

Na fotce z echolotu jsou velké tresky tmavé krmící se sledi. Být zde jako sportovní rybář, byl by to zážitek na celý život. Všichni v lodi by měli limit nachytaný za velmi krátkou dobu a ruce by je bolely po zbytek dovolené. Jedná se o ryby 10kg a více a  jejich odhadované množství je několik tun. Ryby této velikosti jsou vždy tam,kde je dostatek potravy a za sledi stále migrují. Právě proto příležitost zachytat si takto velké ryby nemá úplně každý a jen vyvolení s patřičným štěstím, mohou mluvit o splněném"norském snu". Treska tmavá má vynikající maso a její poměrně malá hlava a osvalené tělo, dává jistotu velké výtěžnosti suroviny. Je ale škoda, že mezi spotrovními rybáři je rozšířená ničím nepodložená fáma, že její maso není kvalitní a mnohým z toto důvodu tento druh tresky "nechutná". Je to přesně naopak. Treska tmavá má vynikající  šťavnaté maso a co do kvality, je jedno z nejlepších, nebo minimálně sovnatlné s masem  běžně lovených treskovitých ryb.

Ahoj Honzo,

tvoje občasné reporty jsou moc zajímavé a poučné..už se moc těším na osobní setkání ( termín cca od 15 září)   Den když jsi napsal svůj poslední příspěvek a psal jsi i o tresce tmavé , tak jsem rodině k obědu tuto rybu zrovna připravoval.. nutno říct, že po dlouhé době koupenou chlazenou v Lidlu.. Probudil jsi ve mě živé vzpomínky na předešlé lovy v Norsku, kdy se nám, jak píšeš, podařilo být ve správný čas na správném místě..Záběry a zdolávání těchto ryb v trofejních velikostech je něco opravdu neskutečného a nikdy na to nezapomenu. Také jsem si myslel, že to na známých místech bude do budoucna běžné, ale samozřejmě to tak není..No ale třeba je znovu objevíme tam někde u tebe..A kdyby ne, tak si to stejně užijeme třeba s polaky😉🇳🇴🐟
Na Sandoy užívejte norského léta a v září  naviděnou!

Vašek.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.