Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Rybolov na ostrově Sandoy

  • Toto téma obsahuje celkem 57 odpovědí. Do diskuze (16 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel raduz a poslední změna proběhla před 3 týdny, 3 dny.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 46. až 57. (celkem z 57)
  • Autor
    Příspěvky
  • #324365
    Prochajda
    Účastník
    (83 odpovědí)
    byl(a) online před 1 měsíc

    Krásný úlovky máte. Ten žralok, dalo se to jíst? Četl jsem, že maso je cítit čpavkem? Byl to velký souboj?

    #324374
    raduz
    Účastník
    (27 odpovědí)
    byl(a) online před 14 dny

    Krásná podívaná. Už ať jsme tam. Zdravím Radek!!

    #324404
    jegrhanz
    Účastník
    (183 odpovědí)
    byl(a) online před 2 dny

    Prochajda- musím Tě zklamat. Nebyl chycen na prut, ale při pronásledování makrel <span style=”background-color: #ff8888; color: #000000;”>se </span> přimotal do nastražených sítí. Ono bys ho stejně nevytáhl, i kdyby náhodně zabral. Měl 150 kg a jeho svalnaté dynamické tělo bys nezvládl ani náhodou. Navíc čelisti plné zubů ostrých jako žiletky…

    Co se týká chutě jeho masa. Toto je jeden z 9ti druhů žraloků žijících v Norsku a říkají mu Håbrann. Žraločí maso moc chutné opravdu není (alespoň z mého pohledu,ale někdo ho má naopak rád),ale zrovna tento druh je naopak dobrý a chuť jeho masa připomíná maso telecí.

    Ani úlovek ďasů nebyl na prut. Jsou chyceni do sítí. Ďas se cíleně z pohledu sportovního rybáře chytat nedá a když je chycen,vždy se jedná o pouhou náhodu při lovu jiných ryb. Má vynikající maso,ale tohle štěstí z mnoha tisíc sportovních rybářů  za sezonu potká  jen minimum z nich a vždy se jedná o kuriozitu. Ani do sítí se nechytá snadno,ale někteří profi rybáři se specializují pouze na ně,protože výkupní cen<span style=”background-color: #ff8888; color: #000000;”>a</span> je několikanásobně vyšší než za ostatní běžné ryby.

    Obrázek:

    Játra z  ďase 25-30 kg. Všechny končí v žaludku racků,ale někdy si jich pár vezmu a pro kamarády zavařím. Osobně jím ryby a vše z nich jen velmi málo,ale jiní se po játrech z ďase mohou utlouct. Chuťově k nerozeznání od tresčích, jen mírně narůžovělá a velikostně zhruba jako játra vepřová.Na druhém obrázku je večeře z mořského ďase. Medajlonky smažené v anglickém těstíčku,nemají chybu.

     

    #325504
    jegrhanz
    Účastník
    (183 odpovědí)
    byl(a) online před 2 dny

    Než dorazili hosté, projel jsem loviště abych byl připraven. A výsledek průzkumu? Naprostá spokojenost, dostatek ryb a velcí polaci, to byl příslib kvalitního lovu. Druhý den, a vše bylo jinak! Ryb hodně, ale větší polak  jak 60 cm byla vzácnost. Odpluli, ale s potravou se opět vrátí. V moři je vše relativní, dovolená je krátká a ne vždy se naplní vaše očekávání. Nezbývalo než změnit loviště, také způsob lovu a zaměřit se na jiné druhy. Výsledek se dostavil v podobě velkých černých tresek, pěkných mníků a snapperů.Hosté si pokořili  každý hned tři své osobní rekordy a spokojeni s kvalitními rybami v bednách se vrací domů. Šťastnou cestu!!

    Norský humr (kreps) je vynikající návnada na okouníky. Nejen okouníci ale miluji lahodné maso raků. Sendviče s norským humrem, nebo jen tak s majonézou a bílým chlebem jsou opravdovou pochoutkou.

    Pár snapperů, černé tresky a jako vždy něco na zub a foto z echolotu (hejno černých  tresek).

     

     

    #326726
    jegrhanz
    Účastník
    (183 odpovědí)
    byl(a) online před 2 dny

    Tihle borci chytat ryby opravdu umí a takto by měla rybářská dovolená v Norsku vypadat.Bezproblémový příjezd,10 dní krásné rybařiny (18 druhů ryb) a bezpečný návrat domů. Děkuji za návštěvu a čas s vámi strávený. Bylo to super a je škoda, že už zase nemám s kým bych na ty ryby jezdil.

    Obrázky: něco z úlovků, brosma 18 kg a letecký pohled na ostrov Sandoy a sousední ostrov Ona.

    #326729
    raduz
    Účastník
    (27 odpovědí)
    byl(a) online před 14 dny

    Parádička, krásné úlovky. Ach jo, co se dá dělat. Musíme vydržet než se tam zase ukážeme. 😉😉.

     

    #327932
    jegrhanz
    Účastník
    (183 odpovědí)
    byl(a) online před 2 dny

    Půl roku uteklo jako voda a konec sezony,  s návratem domů, se neodvratně blíží. A protože tradičně  zavíráme sezonu s  našimi dlouholetými kamarády, není celá akce pouze o rybách, ale nese se v přátelském a kamarádském duchu, kde hlavní roli hrají dobrá nálada, skvělá jídla a vybrané pití. Však to mnozí z vás znáte… Všem těm, se kterými jsem měl letos tu čest chytat, ale i těm, kteří se rádi kouknou na fota z rybolovu, pár fotek z ostrovy Sandoy ještě posílám a snad i ještě nějaké pošlu. Včerejší den byl převážně ve znamení okouníků. Okouník je jedna z nejchutnějších ryb, která se v Norsku nechá chytit. Je vynikající pečený, ale i vařený, přelitý bylinkovým máslem a norskými mandlovými brambory , je bezkonkureční.

     

    #328232
    jegrhanz
    Účastník
    (183 odpovědí)
    byl(a) online před 2 dny

    Pro mé kamarády se konec dovolené definitivně přiblížil  a když jsme večer plánovali poslední rybářskou výpravu v tomto roce, volba padla jednohlasně na okouníky. Druhý den  počasí přálo a nic nebránilo vyrazit na šelf. Nevím jak jste zvyklí jezdit za rybami daleko vy, ale zde je šelf celých 6 námořních mil od ostrova. Ne pokaždé  se tedy nechá na tato místa bohatá na ryby dojet, ale když se to podaří, 20min. cesty za to stojí. A proč zrovna okouníky? Neskutečná zábava s okamžitými záběry, stoprocentní úspěšnost, krásná a velice chutná ryba. Není to dost pádných argumentů k jejich lovu?  Navíc již dávno  nacpané mrazáky plné krásných rybích filet, výsledek  3 dny  trvajícího  lovu černých tresek. Proč tedy poslední prosluněný den nevěnovat fantastické adrenalinové  rybařině, daleko od ostrova na vysokých oceánských vlnách? Ani třetí výjezd na okouníky nezklamal a dnes už naši kamarádi za rozporuplného stavu věcí vyrazili k domovu. Opustit malý, krásný  a bezpečný ostrůvek uprostřed rybího ráje a vracet se do nejistoty  a pandemií decimované domoviny, nebylo jednoduché a tvrdého alkoholu padlo více než je naším zvykem. Takže kamarádi, šťastnou cestu a za týden se uvidíme.

    Já snad ještě nachytám ryby pro rodinu, vyrazím na humry a když se zadaří, pošlu ještě všem příznivcům  ostrova Sandoy a přátelům Norska poslední foto z letošní sezony.

    Na obrázcích je polovina ulovených okouníků, halibut který se spletl a skončil v lodi ( přestože se jedná o tvrdou realitu se za foto se omlouvám a částečně stydím, ale nebyl čas na hodnotnější focení) když chvilku na to další mnohem větší sledoval chyceného mníka až k lodi. Rozlučková večeře z několika druhů ryb včetně halibuta připravená na tři způsoby a spik z odřezků halibuta. Kamarádi chystající se na lov a hory za Aldasnes focené z ostrova Sandoy.

    #328233
    paveltreska
    Účastník
    (27 odpovědí)
    byl(a) online před 2 hodiny

    zdravim-muzes oznacit nebo napsat kterej je to kraj v norsku-na te mape je vic moznosti       https://mapy.cz/zakladni?x=5.8958506&y=64.1618801&z=5&q=ostrova%20Sandoy

    #328248
    jegrhanz
    Účastník
    (183 odpovědí)
    byl(a) online před 2 dny

    paveltreska: vyzkoušej třeba tohle  https://no.wikipedia.org/wiki/Sandøy

     

    A když už jsem tady,tak jen pro zajímavost. Kamarádi během 14 dnů dovolené, kdy jim počasí dovolilo rybařit celých 12 dní, ulovili 20 druhů ryb: treska obecná,treska černá,treska sajda,treska bezvousá,treska jednoskvrnná,mník mořský,mníkovec bělolemý,štítník,okouník,rejnok,pyskoun,žralok ostroun,žralok máčka,makrela,štikozubec,mořská kočka,halibut,platýz,kambala,mořský ďas.Některé sice pouze náhodně,ale takto bohatá druhová skladba svědčí o dobrých podmínkách k rybolovu na ostrově v měsíci říjnu. Má to ale i své nevýhody. Dny se ale rychle krátí, počasí se neméně rychle horší a dostat se za těchto podmínek na dobrá loviště je jen otázkou štěstí a sázkou do loterie. Zima přichází, sezóna definitivně končí….

    #328553
    jegrhanz
    Účastník
    (183 odpovědí)
    byl(a) online před 2 dny

    Ještě jsem si stihl nachytat ryby domů, vylovit pár humrů a konec sezóny je tady. Definitivní, nezvratný…

    Sedím u stolu už doma v Čechách, dušičkové počasí, sílící pandemie a  obava z věcí příštích, společně  vyvolávají nostalgické vzpomínky na krásný a bezstarostný půlrok strávený na malém téměř opuštěném ostrůvku, kde se proměňují ve skutečnost i ty nejbujnější rybářské sny ….

    Sezóna ve znamení okouníků.

    A proč zrovna okouníků? No pár dobrých důvodů k tomu opravdu je. Má snaha zpříjemnit sportovním rybářům dovolenou měla jediný cíl. Seznámit je s novým rybím druhem, který již nebude pouze náhodným úlovkem při lovu ryb jiných, ale jeho lov bude cílený. Výsledek byl překvapivý. Každý kdo tento málo praktikovaný  způsob lovu vyzkoušel, si neodvezl z pohledu gastronomického  pouze vynikající surovinu, ale  především okouny v hlavě a na dlouhou dobu tak trošku oranžový mozek..Pohlcující, neskonalá zábava, při které vás lovecká vášeň zcela ovládne a  nedovolí vnímat ani  trpící tělo.  Nahoru dolů,160 metrů,nahoru  a dolů 160 metrů,stále dokola  a do zblbnutí. Už to nikomu nepřijde jako hloubka a námaha,  okouni jsou všude. V lodi v přepravkách, ale i v moři kolem lodě, kde vypnuvší se okouni, kteří se již nedokážou potopit,  plavou jako oranžové bójky. Ti se pak při přejezdu na nový drift, nebo na konec lovu, jako bonus také posbírají…Dobrá místa se tají a ani domorodci si je vzájemně  nesdělují. Tak moc si okouníků místní váží.  Lov okouníků je sice zábavný, ale má i svá úskalí. Ne vždy se na tato místa nechá dojet. Tyto ryby se drží u kontinentálního svahu a klidný, bezpečný  a úspěšný lov vyžaduje  své podmínky. Ta první je dobré a stabilní počasí, které musí trvat několik dní, aby se mohl oceán po předcházejících větrech dostatečně uklidnit a byl přístupný i malým lodím. Dobrý je i velice pomalý drift a čas před vrcholem přílivu. Dovolená v Norsku je velice krátká a ne každému je tedy dopřáno okouníky lovit, ale kdo je ve správný čas na správném místě, na jejich lov nikdy nezapomene.

    Ryby nachytané na poslední vyjížďce pro osobní spotřebu, včetně několika humrů.

    Okouníci z několika výprav.

    Vynikající návnada na okouníky jsou části langustýn,zejména část ocasní.

    Polévka z okouníků s knedlíčky z jejich masa je opravdu famózní.

    Grilovaný okouník s opékaným bramborem nemá chybu.

    Čevapčiči z okouníka je sice trochu netradiční, ale vynikající.

    Okoun smažený v anglickém těstíčku je můj nejoblíbenější.

     

     

     

     

    #328580
    raduz
    Účastník
    (27 odpovědí)
    byl(a) online před 14 dny

    Zdravím Honzo !!

    Pane jo to jsou mlsoty. Naštěstí jsme měli možnost si je u Tebe vychutnat. Já dávám nejvíc bodů polévce , něco tak výtečného jsem ještě nikdy neochutnal. Samozřejmě,  zbytek pochutin je jeden z vrcholů  gastronomie,  který se dá od  VINIKAJICIHO  PANA  KUCHAŘE  na ostrově dopřát. Pozdravuj Míru !!

    S pozdravem Losiňáci !!

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 46. až 57. (celkem z 57)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Rybolov na ostrově Sandoy

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Dyrsfjord » Září 2020

Soroya » Březen 2020

Maledivy » Únor 2020

Anketa

Jaký bude mořský rybolov v 2021?

(90)
(79)
(34)
(35)

Nahrávání ... Nahrávání ...