Hasvik, NO
temperature icon 12°C
jasno
Trondheim, NO
temperature icon 13°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 16°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 15°C
slabý déšť
Malé, MV
temperature icon 30°C
oblačno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

Mám stejné pocity :-D

Ještě bych se vrátil k receptu na tresčí játra, který mi připadá (díky pytlíkům na tlačenku) naprosto super!! Letoz na Soroya budu tento recept používat!!

Jen by mne ještě zajímalo, proč nepoužít tuk z jater a měnit ho za olivový olej. Je to lepší? Chutnější? Zdravější? Déle vydrží? ...

To husky19,

část rybího tuku v játrech zůstává ( cca 20% ), je to spíše jak píšeš jenom v chuti. Zdá se nám to chutnější.

To elem: díky za info. Už se nám to také krátí!!8-)

[citace]husky19 napsal: Ještě bych se vrátil k receptu na tresčí játra .. Jen by mne ještě zajímalo, proč nepoužít tuk z jater a měnit ho za olivový olej. Je to lepší? Chutnější? Zdravější? Déle vydrží? ...[/citace]

[citace]elem napsal: .. je to spíše jak píšeš jenom v chuti. Zdá se nám to chutnější.[/citace]

Už sme vyskúšali viac variant, olivový olej, iný olej(slnečnicový, repkový) a aj rybí tuk. Väčšina konzumentov však nebola schopná rozoznať rozdiel, ani druh oleja aký bol použitý. A všetkým to náramne chutilo.:-D

[citace]kulik napsal:

Jirko, nech toho už slintám.[/citace][citace]husky19 napsal:

2 meky i ostatní.

Asi jsem to tu už psal, ale také to nechci hledat.

Čerstvé makrely nafiletovat a dobře omýt. Zasypat solí na 1-2 dny. Pustí hodně vody a budou dobře držet pohromadě. Poté omýt a dát na 1 den do octa. Neředěný 8% přímo z obchodu. Používejte klasický kvasný, který mají všude. Nakrájet cibuli (hodně, hodně, hodně) na jemná kolečka a mrkev. Mrkev je tvrdá, proto doporučuji lehce povařit. Můžete spařit i cibuli, ale není to důležité. Vyrobíte nálev jako na okurky dle své chuti. Já používám o málo sladší než na okurky. Naskládat do nádoby (nejlépe kamenina, nebo sklo) prokládat cibulí a mrkví a nakonec zalít studeným nálevem. Nechat odležet a dle mých bohatých zkušeností je možné už za několik dní jíst. Za pobyt v Norsku je stíháme jíst i během pobytu.

Buď je konzumujeme bez další úpravy, nebo nakrájíme spolu se zeleninou a přidáme majolku s tatarkou a máme skvělý rybí salát. K tomu vyndat z trouby čerstvé rohlíčky a nemá to chybu. Někdo přidává i velmi jemně krájené zelí, ale já dám raději víc cibule. Záleží na chuti. [/citace]

Na tresčí játra používáme řepkový olej - je neutrální. V játrech vždy zůstane dost rybího tuku a s olivovým olejem se to silně chuťově tluče. Ideální je jakýkoliv olej, který nemá žádnou chuť, aby vynikla vlastní chuť jater.

Játra na místě jen 2x ovaříme ve vodě, aby pustila tuk. Studená je ukládáme do oleje při teplotě +5°C (lednice), do "zaklapávacích" dóz. Finální zpracování doma. Vřele doporučuji sterilovat 2x v odstupu 48 hodin.

[citace]kejklik napsal: Vřele doporučuji sterilovat 2x v odstupu 48 hodin.[/citace]

Tiež sterilujeme 2x v odstupe 24 - 48 hodín.

Potom, jak popisuje zavařování "elem" bych neviděl problém zalejt játra ve skleničce olejem z jater, který se vyvařil v pytlíku. Nemusím jej sbírat z vody a je zbytečné sebou tahat jakýkoliv jiný olej, když to na chuť vliv nemá. Co?

[citace]Step napsal: ... bych neviděl problém zalejt játra ve skleničce olejem z jater, který se vyvařil v pytlíku. [/citace]

Súhlasím, počul som aj také názory, že takto je to najlepšie. Musia však asi postáť trochu dlhšie, aby sa lepšie eliminovala "rybia" vôňa. My na odstránenie rybieho pachu sme ich jeden rok ešte ďeň pred varením zalievali mliekom. Ďaľšie roky sme to však už nerobili.

Hlavní důvod vaření v tlačenkovém papíru je jaký? Že se nezasmradí barák nebo že se nekoupou ve vodě?

[citace]Jisto napsal:

Hlavní důvod vaření v tlačenkovém papíru je jaký? Že se nezasmradí barák nebo že se nekoupou ve vodě? [/citace]

Myslím, že důležité je, že se nekoupou ve vodě. Právě v tom vidím ten bezva nápad.

[citace]Petras1 napsal:

Perkelt z tresky .Treska z Graniaru . Dvě cibule na kostičky k tomu bobkový list, nové koření mleté i celé, protlačený česnek, špetka kmínu, lžička vegetky a vše s cibulkou na oleji do sklovata. Potom přidat tresku 1 kg nakrájenou na kostky a lehounce na směsi orestnout, ale opatrně aby se nerozpadla. přidá se lžička dobré sladké mleté papriky a zalije 0,8 litrem mléka a půl litrem smetany na vaření. Jak se začne všechno vařit, zahustíme to. Dvě lžíce mouky rozkvedlané v 0,2 litru mléka. Lehce povaříme a je to. Jak to trochu vychladne vmíchá se šťáva ze dvou citronů a osolí. Bašta jako hrom. [/citace]

Tak jsem se dokusil uvařít perkelt z tresky .Bohužel jsem přidal citron v nepravou chvíli akrapet se mi srazilo mleko.Naštěstí jsem pomocí mikséru vše napravil a ještě přídal jednu čili papričku.Všem perkelt moc chutnal i když byl z rok a pul mražené tresky obecné.Musím Petrasovi1 poděkovat za skvěly recept a všem doporučit!!!

Pokud osolíš před přidáním citronu, je velká šance, že se omáčka nezdrcne. To není můj názor, ale z podstatně chytřejší hlavy na vaření než mám já. :-D

Rybí hranolky

potřebuješ:

filety z tresek nejlépe z kelerů, sůl, citronový pepř, hladkou mouku a olej.

Z filetů nařežu kostky (čverečky cca 3x3 cm) nasolím, posypu citronovým pepřem a nakonec obalím v mouce. Takto připravený polotovar hodím na rozpálený olej a honím po pánvi, než se opeče dozlatova.

Vznikne neskutečná dobrota k pivu, která se jí bez přílohy. Garantuji, že nepřestanete dokud bude co. Už se moc těším na letošní lov a čerstvé hranolky!:-E

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.