Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › RECEPTY
- Toto téma obsahuje celkem 562 odpovědí. Do diskuze (113 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Sidonius1 a poslední změna proběhla před 9 měsíci a 3 týdny.
-
AutorPříspěvky
-
#106195 27.3.2015 v 9:47
Mám stejné pocity 😀
#106196 27.3.2015 v 9:50Ještě bych se vrátil k receptu na tresčí játra, který mi připadá (díky pytlíkům na tlačenku) naprosto super!! Letoz na Soroya budu tento recept používat!!
Jen by mne ještě zajímalo, proč nepoužít tuk z jater a měnit ho za olivový olej. Je to lepší? Chutnější? Zdravější? Déle vydrží? …
#106198 27.3.2015 v 10:20To husky19,
část rybího tuku v játrech zůstává ( cca 20% ), je to spíše jak píšeš jenom v chuti. Zdá se nám to chutnější.
#106199 27.3.2015 v 10:33To elem: díky za info. Už se nám to také krátí!!8-)
#106200 27.3.2015 v 10:35husky19 napsal: Ještě bych se vrátil k receptu na tresčí játra .. Jen by mne ještě zajímalo, proč nepoužít tuk z jater a měnit ho za olivový olej. Je to lepší? Chutnější? Zdravější? Déle vydrží? …
elem napsal: .. je to spíše jak píšeš jenom v chuti. Zdá se nám to chutnější.
Už sme vyskúšali viac variant, olivový olej, iný olej(slnečnicový, repkový) a aj rybí tuk. Väčšina konzumentov však nebola schopná rozoznať rozdiel, ani druh oleja aký bol použitý. A všetkým to náramne chutilo.:-D
#106201 27.3.2015 v 10:53kulik napsal:
Jirko, nech toho už slintám.
husky19 napsal:
2 meky i ostatní.
Asi jsem to tu už psal, ale také to nechci hledat.
Čerstvé makrely nafiletovat a dobře omýt. Zasypat solí na 1-2 dny. Pustí hodně vody a budou dobře držet pohromadě. Poté omýt a dát na 1 den do octa. Neředěný 8% přímo z obchodu. Používejte klasický kvasný, který mají všude. Nakrájet cibuli (hodně, hodně, hodně) na jemná kolečka a mrkev. Mrkev je tvrdá, proto doporučuji lehce povařit. Můžete spařit i cibuli, ale není to důležité. Vyrobíte nálev jako na okurky dle své chuti. Já používám o málo sladší než na okurky. Naskládat do nádoby (nejlépe kamenina, nebo sklo) prokládat cibulí a mrkví a nakonec zalít studeným nálevem. Nechat odležet a dle mých bohatých zkušeností je možné už za několik dní jíst. Za pobyt v Norsku je stíháme jíst i během pobytu.
Buď je konzumujeme bez další úpravy, nebo nakrájíme spolu se zeleninou a přidáme majolku s tatarkou a máme skvělý rybí salát. K tomu vyndat z trouby čerstvé rohlíčky a nemá to chybu. Někdo přidává i velmi jemně krájené zelí, ale já dám raději víc cibule. Záleží na chuti.
#106202 27.3.2015 v 10:53Na tresčí játra používáme řepkový olej – je neutrální. V játrech vždy zůstane dost rybího tuku a s olivovým olejem se to silně chuťově tluče. Ideální je jakýkoliv olej, který nemá žádnou chuť, aby vynikla vlastní chuť jater.
Játra na místě jen 2x ovaříme ve vodě, aby pustila tuk. Studená je ukládáme do oleje při teplotě +5°C (lednice), do “zaklapávacích” dóz. Finální zpracování doma. Vřele doporučuji sterilovat 2x v odstupu 48 hodin.
#106205 27.3.2015 v 11:42kejklik napsal: Vřele doporučuji sterilovat 2x v odstupu 48 hodin.
Tiež sterilujeme 2x v odstupe 24 – 48 hodín.
#106208 27.3.2015 v 12:55Potom, jak popisuje zavařování “elem” bych neviděl problém zalejt játra ve skleničce olejem z jater, který se vyvařil v pytlíku. Nemusím jej sbírat z vody a je zbytečné sebou tahat jakýkoliv jiný olej, když to na chuť vliv nemá. Co?
#106211 27.3.2015 v 13:16Step napsal: … bych neviděl problém zalejt játra ve skleničce olejem z jater, který se vyvařil v pytlíku.
Súhlasím, počul som aj také názory, že takto je to najlepšie. Musia však asi postáť trochu dlhšie, aby sa lepšie eliminovala “rybia” vôňa. My na odstránenie rybieho pachu sme ich jeden rok ešte ďeň pred varením zalievali mliekom. Ďaľšie roky sme to však už nerobili.
#106213 27.3.2015 v 13:34Hlavní důvod vaření v tlačenkovém papíru je jaký? Že se nezasmradí barák nebo že se nekoupou ve vodě?
#106222 27.3.2015 v 14:53Jisto napsal:
Hlavní důvod vaření v tlačenkovém papíru je jaký? Že se nezasmradí barák nebo že se nekoupou ve vodě?
Myslím, že důležité je, že se nekoupou ve vodě. Právě v tom vidím ten bezva nápad.
#107020 5.4.2015 v 8:17Petras1 napsal:
Perkelt z tresky .Treska z Graniaru . Dvě cibule na kostičky k tomu bobkový list, nové koření mleté i celé, protlačený česnek, špetka kmínu, lžička vegetky a vše s cibulkou na oleji do sklovata. Potom přidat tresku 1 kg nakrájenou na kostky a lehounce na směsi orestnout, ale opatrně aby se nerozpadla. přidá se lžička dobré sladké mleté papriky a zalije 0,8 litrem mléka a půl litrem smetany na vaření. Jak se začne všechno vařit, zahustíme to. Dvě lžíce mouky rozkvedlané v 0,2 litru mléka. Lehce povaříme a je to. Jak to trochu vychladne vmíchá se šťáva ze dvou citronů a osolí. Bašta jako hrom.
Tak jsem se dokusil uvařít perkelt z tresky .Bohužel jsem přidal citron v nepravou chvíli akrapet se mi srazilo mleko.Naštěstí jsem pomocí mikséru vše napravil a ještě přídal jednu čili papričku.Všem perkelt moc chutnal i když byl z rok a pul mražené tresky obecné.Musím Petrasovi1 poděkovat za skvěly recept a všem doporučit!!!
#107028 5.4.2015 v 9:33Pokud osolíš před přidáním citronu, je velká šance, že se omáčka nezdrcne. To není můj názor, ale z podstatně chytřejší hlavy na vaření než mám já. 😀
#108029 20.4.2015 v 12:00Rybí hranolky
potřebuješ:
filety z tresek nejlépe z kelerů, sůl, citronový pepř, hladkou mouku a olej.
Z filetů nařežu kostky (čverečky cca 3×3 cm) nasolím, posypu citronovým pepřem a nakonec obalím v mouce. Takto připravený polotovar hodím na rozpálený olej a honím po pánvi, než se opeče dozlatova.
Vznikne neskutečná dobrota k pivu, která se jí bez přílohy. Garantuji, že nepřestanete dokud bude co. Už se moc těším na letošní lov a čerstvé hranolky!:-E
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › RECEPTY