Hasvik, NO
temperature icon -3°C
skoro jasno
Trondheim, NO
temperature icon -1°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon -9°C
skoro jasno
Bergen, NO
temperature icon -3°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
polojasno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

Tak jsem si dneska skočil do Hasviku na molo pro dva tyhle kluky a už jdou na pánev . Sůl a pepř a citron a mouka = pecka večeře:-D:-D:-D

Nejkrásnější vlákno co tady jede !!!! Tímto zdravím kluky Besrermorhouse 21-31.3 2015. Petr 8-O8-O8-O

Kousky ryb na chunanský způsob(čínská)

Potřebujeme: 1 kg tresky,pórek,červenou kapii,lžičku zázvoru,půl lžičky pálivé papriky,4 stroužky česneku,2 lžíce sojové omáčky,sůl, olej.Na těstíčko pak 2 bílky,2 lžíce hladké mouky,2 lžičky solamylu a lžíci sójové omáčky.

Příprava: Porce tresky nakrájíme na kousky 3-4 cm dlouhé,osušíme.Uděláme těstíčko,ryby obalíme a opečeme do zlatova.Vyndáme a do výpeku přidáme pórek,čer.papriku,česnek,vše ochutíme zázvorem a sójovou omáčkou,přisolíme a zeleninu restujeme do měkka.Na talíř dáme kousky ryby a přelijeme orestovanou zeleninou.Podáváme s rýží,bramborem,hranolkama,bram.kaší......

TRESKA NA ZELENINĚ

Potřebujeme:500g tresky,červenou papriku,cibuli,pórek,sůl,zázvor,pepř,lžičku mleté červené papriky,hladkou mouku,citronovou šťávu,sojovou omáčku,olej.

Příprava:Porce tresky pokapeme citronovou šťávou,osolíme a necháme asi hodinu uležet.Rybu pak osušíme,hladkou mouku promícháme s čer.paprikou,zázvorem a v této směsi porce ryby obalíme.Pečeme na oleji z obou stran do zlatova.Opečenou rybu dáme na teplé místo a ve výpeku podusíme nakrájenou papriku,pórek,cibuli,plátky česneku.Když je směs měkká,přisolíme ji,opepříme a lehce zakápneme sojovou omáčkou.Porce ryby přendáme na talíř a pokryjeme je zeleninovou směsí.Jako příloha se hodí brambory.

pro: kikibut

už závidím i večeři:-D:-D:-D

kam jsem to dopracoval:-E:-E:-E

Perkelt z tresky .Treska z Graniaru . Dvě cibule na kostičky k tomu bobkový list, nové koření mleté i celé, protlačený česnek, špetka kmínu, lžička vegetky a vše s cibulkou na oleji do sklovata. Potom přidat tresku 1 kg nakrájenou na kostky a lehounce na směsi orestnout, ale opatrně aby se nerozpadla. přidá se lžička dobré sladké mleté papriky a zalije 0,8 litrem mléka a půl litrem smetany na vaření. Jak se začne všechno vařit, zahustíme to. Dvě lžíce mouky rozkvedlané v 0,2 litru mléka. Lehce povaříme a je to. Jak to trochu vychladne vmíchá se šťáva ze dvou citronů a osolí. Bašta jako hrom.

Právě jsem dovařil PERKELT Z TRESKY.Moc jsem nevěřil,že to bude dobré s mlékem a se smetanou.NEMÁ TO CHYBU!!!Možná by stačil jen jeden citron(asi jsem měl velké a šťavnaté.Za hodinu to bylo hotové.

Petras1 - díky za mňamku.Doporučuji všem.Polrajt by čuměl. Děda

Právě manželke dovařila PERKELT Z TRESKY.Moc jsem nevěřil,že to bude dobré s mlékem a se smetanou.NEMÁ TO CHYBU!!!Možná by stačil jen jeden citron(asi jsem měl velké a šťavnaté.Za hodinu to bylo hotové.

Petras1 - díky za mňamku.Doporučuji všem.Polrajt by čuměl.

Kloboukatej.:-P:-P:-P:-P

Pro husky19 a další žadatele.

Mám několik soukromých zpráv s žádostí o recept na tresčí játra vyfocená v diskusi mořského rybolovu v sekci Soroya 2015.

Tyto tresčí jatýrka u nás připravuje Toník a nyní mi diktuje recept pro Vás:

Zdravá tresčí játra důkladně vyčistit a odblanit.

Opláchlá a lehce osolená nastrkat do úzkých pytlíků na tlačenky.

Hodinu povařit ve vodě v pytlících jako tlačenky.

Jatýrka pustí tuk.

Játra se přecedí, aby se zbavila tuku a poté se vloží do sklenic.

Přidá se špetka soli, bobkový list, nové koření a kuličkový pepř.

Zalijte po okraj sklenice olivovým olejem, zavíčkujte a sterilizujte 45 minut.

Nechte asi 14 dnů odležet v chladu a ochutnejte.

Věřte, že Vám ani nemusím přát dobrou chuť.

Nechci zde procházet tolik stránek, ale zkoušel někdo z makrel dělat zavináče a jaký má recept?

2 meky i ostatní.

Asi jsem to tu už psal, ale také to nechci hledat.

Čerstvé makrely nafiletovat a dobře omýt. Zasypat solí na 1-2 dny. Pustí hodně vody a budou dobře držet pohromadě. Poté omýt a dát na 1 den do octa. Neředěný 8% přímo z obchodu. Používejte klasický kvasný, který mají všude. Nakrájet cibuli (hodně, hodně, hodně) na jemná kolečka a mrkev. Mrkev je tvrdá, proto doporučuji lehce povařit. Můžete spařit i cibuli, ale není to důležité. Vyrobíte nálev jako na okurky dle své chuti. Já používám o málo sladší než na okurky. Naskládat do nádoby (nejlépe kamenina, nebo sklo) prokládat cibulí a mrkví a nakonec zalít studeným nálevem. Nechat odležet a dle mých bohatých zkušeností je možné už za několik dní jíst. Za pobyt v Norsku je stíháme jíst i během pobytu.

Buď je konzumujeme bez další úpravy, nebo nakrájíme spolu se zeleninou a přidáme majolku s tatarkou a máme skvělý rybí salát. K tomu vyndat z trouby čerstvé rohlíčky a nemá to chybu. Někdo přidává i velmi jemně krájené zelí, ale já dám raději víc cibule. Záleží na chuti. ;-)

Jirko, nech toho už slintám.;-)

Zatracené Pavlovovy reflexy, jak teď mám vydržet 2 hodiny do oběda :-P

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Zdarec Naki, bylo by možné...
Další krásné tresky byly uloveny za...
Jak vidite,tak mame novou grafiku...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší stabilní...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...
Prodáno

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!