Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.
Proč mě to napadlo právě teď?
Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.
Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.
Vyšroubovaná treska:
Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.
Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.
Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.
Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.
Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.
Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!
Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec
:-D:-D:-D
Doufám, že příště nezapomenu fotit.