Hasvik, NO
temperature icon 12°C
jasno
Trondheim, NO
temperature icon 13°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 16°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 15°C
slabý déšť
Malé, MV
temperature icon 30°C
oblačno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

Dik. Aj s pazitkou. Nevidno ju, ale je tam :D

Já jí tam vidím. V pravé části uprostřed!!

Jeste e sem po obede :-D:-D:-D

No já bohužel ne. :-?:-?:-?

[citace]husky19 napsal:

Já jí tam vidím. V pravé části uprostřed!![/citace]

:-D

Vidíš - a to mám dvojo očí a nevidel som

[citace]igorko napsal: [/citace]

fašírky robíme skoro presne ako Ty, len miesto vlašských orechov tam dávame bravčový bôčik. No a nesmie tam chýbať cesnak. Raz to skúsim aj z orechami.

to Igorko:

Ještě recept, jak takhle zjara nachytat tolik ryb. Letos jsme to už párkrát zkoušeli na stojaté i tekoucí vodě a asi spaly zimním spánkem. :-? Zlaté Norsko, kde jsou vděčné za kus železa :-)

[citace]jirka66 napsal:

to Igorko:

Ještě recept, jak takhle zjara nachytat tolik ryb. Letos jsme to už párkrát zkoušeli na stojaté i tekoucí vodě a asi spaly zimním spánkem. Zlaté Norsko, kde jsou vděčné za kus železa [/citace]

To sa divím. Dnes som išiel okolo rieky Oravica čo u nás tečie a ryby "krúžkovali" ako divé.

Na Oravskej Priehrade sa bol kamarát pozrieť minulý víkend a len čumel ako lovia cca 70 cm bolene.

Je to dané najmä tým, že sme takú teplú zimu na Orave ešte nemali :-(

[citace]igorko napsal:

Je to dané najmä tým, že sme takú teplú zimu na Orave ešte nemali [/citace]

Tak to u nás byla také hodně teplá zima, ale ryby to asi dostatečně nepochopily :-P

[citace]jirka66 napsal:

igorko napsal:

Je to dané najmä tým, že sme takú teplú zimu na Orave ešte nemali

Tak to u nás byla také hodně teplá zima, ale ryby to asi dostatečně nepochopily [/citace]

U nás to vyzerá na veľké suchá - uvidíme čo na to ryby :-(

[citace]igorko napsal:

U nás to vyzerá na veľké suchá - uvidíme čo na to ryby [/citace]

Na velkých řekách a přehradách to ještě půjde, ale na malých tocích se v té trošce vody v letních vedrech asi uvaří :-(

Ochutnal jsem dost výrobků z ryb,největší lahůdkou jsou podle mě a lidí co je ochutnaly matjesy.Rovnou na lodi jsem vyfiletoval makrely a naložil do soli,jednotlivé vrstvy jsem pořádně zasypal solí,pokud pouštěli vodu tak jsem jí slejval a doplňoval sůl.Nevim jaká je ideální doba naložení,já je měl naložené 8 měsíců.V malém kyblíku jsem měl filety ze 60ti makrel.Filety jsem pod tekoucí vodou lehce opláchl a stáhl kůži-jen taková blána jak mykroten.Filety jsem podle velikosti podélně rozřízl na 2-3 pruhy.V hrnci jsem ohřál olej asi na 60-70 stupňů a přidal nové koření,celý pepř a bobkový list.Cibuli jsem nakrájel na kolečka,pokryl dno krabičky a zalil olejem,potom jsem naskládal ryby,cibuli a opět zalil olejem.Když byla krabička skoro plná tak jsem dolil olej aby bylo vše ponořené a dal do lednice,za dva dny DELIKATESA,za čtyři dny prázdná krabička a za pět dnů naložena nová várka ale podstatně větší množství.S čerstvým chlebem a máslem opravdu lahůdka.

:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

No nevypadá to skvěle????:-P

[citace]otta napsal:

Ochutnal jsem dost výrobku z ryb,největší lahůdka jsou podle mě a lidí co je ochutnaly matjesy.Rovnou na lodi jsem vyfiletoval makrely a naložil do soli,jednotlivé vrstvy jsem pořádně zasipal solí,pokud pouštěli vodu tak jsem jí slejval a doplňoval sůl.Nevim jaká je ideální doba naložení,já je měl naložené 8 měsíců.V malém kyblíku jsem měl filety ze 60ti makrel.Filety jsem pod tekoucí vodou lehce opláchl a stáhl kůži-jen taková blána jak mykroten.Filety jsem podle velikosti podélně rozřízl na 2-3 pruhy.V hrnci jsem ohřál olej asi na 60-70 stupňů a přidal nové koření,celý pepř a bobkový list.Cibuli jsem nakrájel na kolečka,pokryl dno krabičky a zalil olejem,potom jsem naskládal ryby,cibuli a opět zalil olejem.Když byla krabička skoro plná tak jsem dolil olej aby bylo vše ponořené a dal do lednice,za dva dny DELIKATESA,za čtyři dny prázdná krabička a za pět dnů naložena nová várka ale podstatně větší množství.S čerstvým chlebem a máslem opravdu lahůdka.

[/citace]

Oťas, 8 měsíců naložené ti vydrží? :-(

My filety zamrazíme po 4 kusech. Po vyndání potřebných balíčků, stáhneme s kůže, osušíme, nasolíme a 14 dnů necháme v lednici. Poté nakrájíme na nudličky, prokládáme cibulí(spařenou), přidáme koření a naskládáme do sklenic. Zalijeme olejem a po týdnu již konzumujeme.

Výsledek je skvělý:-P

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.