Hasvik, NO
temperature icon -3°C
sněžení
Trondheim, NO
temperature icon 1°C
mírné sněžení
Oslo, NO
temperature icon 5°C
oblačno
Bergen, NO
temperature icon 5°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
skoro jasno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

V tejdnu jsem dělal salát z mraženejch makrel,namotali se tam tři dost velké tak jsem na netu našel tento recept-moc dobré a taky jako u petrase hlavně druhý den.Akorát víno jse měl jen červené.

Pánové díky moc za recepty, něco vyberu, něco přidám a uvidím.:-P

Budiž pochválena plesová sezóna. Jdu vyhánět kance z kůže ;-)

Dotaz na Kima a další lovce. Co s tím? Jsem divočinou nepolíbenej a počítám, že už byl kanec v mrazáku.

Kančí maso je jedno z nejlepších ze zvěřiny. Záleží na stáří kusu,lépe konzumní je lončák do dvou let stáří. Na guláš jsou vhodné přední-plece a klišky

, na lepší pečeni zadní kýta,hřbet a také krkovice a žebra. Delikatesa jsou steaky ze svíčkové, hřbetu a šálů z kýty. Zvěřinu je lepší nakládat. Na přípravu zvěřiny se používá kořenová zelenina, koření na zvěřinu, víno i pivo, sádlo a další dle chutí:-)

[citace]dukey napsal:

Budiž pochválena plesová sezóna. Jdu vyhánět kance z kůže

Dotaz na Kima a další lovce. Co s tím? Jsem divočinou nepolíbenej a počítám, že už byl kanec v mrazáku.[/citace]

Cokoli co z domácího prasete,zrovna taky likviduju selátko.

Je to radost prohnat nože po masu:-P

Šlo to překvapivě dobře, i když, zlatý tresky.

Ještě bych se vrátil k receptu na chleba. Patří tam opravdu 5 dkg droždí???? Jedna celá kostka má 42g!!! Viděl bych to spíše na 50g.

Potvrdíš mi to Banjoboy?? Díky

Otázka ve 3.třídě základní školy:kolik dkg je 50g Pepíku?

[citace]husky19 napsal:

Ještě bych se vrátil k receptu na chleba. Patří tam opravdu 5 dkg droždí???? Jedna celá kostka má 42g!!! Viděl bych to spíše na 50g.

Potvrdíš mi to Banjoboy?? Díky[/citace]

Banjoboj tam dává kvasnice sušené dvě lžičky.Pokud jde o můj recept tak je z doby kdy u nás prodávali kvasnice na váhu.Samozdřejmně jedna kostka kvasnic stačí.

Problémy, jak zřejmo nejen v ZŠ. Pro zopakování, bez emocí.

1kg = 1000g

1kg = 100dkg

1dkg = 100g

Toliko na zopakování, ale gramáže uváděné u prutů jsou pro mne mnohdy alfa-omega.

[citace]vapno1 napsal:

Problémy, jak zřejmo nejen v ZŠ. Pro zopakování, bez emocí.

1kg = 1000g

1kg = 100dkg

1dkg = 100g

Toliko na zopakování, ale gramáže uváděné u prutů jsou pro mne mnohdy alfa-omega. [/citace

]mozna se pletu,ale my jsme se ucili,ze:

1dkg =10g

[citace]Roman1312 napsal:

vapno1 napsal:

Problémy, jak zřejmo nejen v ZŠ. Pro zopakování, bez emocí.

1kg = 1000g

1kg = 100dkg

1dkg = 100g

Toliko na zopakování, ale gramáže uváděné u prutů jsou pro mne mnohdy alfa-omega. [/citace

">mozna se pletu,ale my jsme se ucili,ze:

1dkg =10g[/citace]

Nechtěl jsem do toho jako vyučený prodavač zasahovat:-D

Mýliti je přeci lidské;-)

Děkuji vám kamarádi, jen jsem vás zkoušel. :-D:-D:-D

Těmito převody trápím ve škole žáky osmých a devátých tříd. Podotýkám, že velmi úspěšně. Ale vy jste se nedali a to je dobře.

Děkuji ;-);-);-)

A tobě Jiřane, děkuji za podporu. Snad někdy na "sloním uchu" 8-)8-)8-)

[citace]Jiran napsal:

Nechtěl jsem do toho jako vyučený prodavač zasahovat

Mýliti je přeci lidské[/citace]

Máš úplnú pravdu, ale predavači sa obvykle mýlia opačným smerom. Pri kúpe 10 dkg klobásy ti nikdy nezabalia 1000 g.:-D:-D:-D

[citace]dukey napsal:

Nedá mi to. Možná to tu už někdo psal, ale nechce se mi vše kontrolovat. Teď jsem dojedl tresku upravenou tak, jak nám to dělali domácí v Chorvatsku. Dlouho jsem se tomu bránil, ale potřeboval jsem změnu a nemělo to chybu. Neseděla mi středomořská úprava na rybu ze severu, naštěstí jsem sám sebe ukecal.

Nejlepší je rybu ugrilovat, já ji dnes jen upekl - sůl, pepř. Na hotovou rybu, čerstvě vyndanou, se naleje směs: olivový olej, bazalka, petrželová nať, rozetřený česnek.

Množství co kdo snese. Ryba tu chuť natáhne a samozřejmě i olej z ryby. Bílé pečivo, aby bylo čím vytírat tu dobrotu.

Kdo není zvyklý na olej, tak opatrně. Dnes už vydržím kýbl, ale poprvé to byla velká zábava [/citace]

Nedá mi to...vzpoměl jsem si na Tvůj příspěvek a v neděli po nalistování na mobilu...jsem i realizoval..

NEMÁ TO CHYBU;-)

Zařazuji k nejvyšších stupňům na žebříčků dochucení tresky.

Oleje jsem dal spíš míň, ale hlavně to byl originál z Řecka a oproti jiným zde dostupných "virgin oil", tento je špičkový...

Ještě jednou DÍK

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Jsme ze Soroya asi 5 dní...
Od rána máme uloveno 5 krásných...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší...
V Kvanvaeru na Hitře sekají teď...
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mpF1SY-QVm8?si=bZ0Sm2P3hgTU58p_" title="YouTube video...
Když už jsme u této výroby...
Chtěl bych poděkovat Tomovi Nakládalovi za...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!