Hasvik, NO
temperature icon -3°C
mírné sněžení
Trondheim, NO
temperature icon 1°C
sněžení
Oslo, NO
temperature icon 6°C
polojasno
Bergen, NO
temperature icon 5°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 30°C
skoro jasno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

prsička s klobásou - po sedlácky

Nedá mi to. Možná to tu už někdo psal, ale nechce se mi vše kontrolovat. Teď jsem dojedl tresku upravenou tak, jak nám to dělali domácí v Chorvatsku. Dlouho jsem se tomu bránil, ale potřeboval jsem změnu a nemělo to chybu. Neseděla mi středomořská úprava na rybu ze severu, naštěstí jsem sám sebe ukecal.

Nejlepší je rybu ugrilovat, já ji dnes jen upekl - sůl, pepř. Na hotovou rybu, čerstvě vyndanou, se naleje směs: olivový olej, bazalka, petrželová nať, rozetřený česnek.

Množství co kdo snese. Ryba tu chuť natáhne a samozřejmě i olej z ryby. Bílé pečivo, aby bylo čím vytírat tu dobrotu.

Kdo není zvyklý na olej, tak opatrně. Dnes už vydržím kýbl, ale poprvé to byla velká zábava :-D:-D:-D

http://brejlova.blog.idnes.cz/c/393085/Zazracny-cesky-chleba.html#t2

Taky přidám jeden chlebový recept.Poprvé jsem ho jedl před třiceti lety když nám jej upekla babička mojí sestřenice.

1 pivo desítka

1kg hl.mouky

5dkg droždí

3 lžičky soli

2 lžičky kmínu

1/4l vody

1 hodinu kynout

1 hodinu péct na 220

Pekáč vymazat sádlem a po upečení potřít vodou.O víkendu jsme upekli jednu várku protože v receptu nebylo napsáno na kolik se peče a mámka která nam ho vždycky pekla nám to už neřekne.Proto taky můžu přidat pár fotek.

OPRAVA RECEPTU - DOMÁCÍ CHLÉB

Musím opravit v receptu na chleba, který jsem na vlákně prezentoval. Oprava se týká doby kynutí těsta. Někteří z vás mi to už potvrdili a mají podobnou zkušenost. Těsto kyne rychleji než je v receptu uvedeno (8-12 hod). Upekl jsem už cirka 20 chlebů a zjistil jsem, že doba kynutí je někde mezi 4-6 hodinami. Záleží na tom, zda se použije studená, nebo vlažná voda a jaká je teplota okolí při kynutí. Když použiji vlažnou vodu a těsto nechám kynout při teplotě cca 25 st C (doma tak topíme), tak mám těsto vykynuté za 4 hodiny. Potom těsto pomalu padá dolů.

Dobré na tom zjištění je, že se tím zkracuje doba přípravy těsta na pečení zhruba na 1/2.

Tolik můj postřeh a zkušenost z praxe. Nikdy předtím jsem z mouky nic nepekl, tak se omlouvám zkušenějším pekařům. Ale chuť má skvělou, což ocenili i "bratia Slováci", kterým jsem dovezl vzorek a společně jsme další chleba u nich upekli. ;-) Do Norska výborná volba.

PS: lžička sušeného česneku dodá chlebu zase jinou chuť

Vím, že mi tu někdo již říkal jak je nejlépe upravit makrelu, kterou jsem ještě nikdy nepřipravoval jinak než udil, ale už si to nepamatuji a jse lenivý to hledat a tak Vás prosím o recept na úžasnou makrelu.Díky moc.

kuliku uzená makrela je na stráce 15 od Doškyho,nevim jestli je to recept ktery hledáš.

Kuliku. S námi v turnusu je kolega Bohouš - seznámím Tě s ním a ten umí báječně připravit nejen makrely.

[citace]kulik napsal:

Vím, že mi tu někdo již říkal jak je nejlépe upravit makrelu, kterou jsem ještě nikdy nepřipravoval jinak než udil, ale už si to nepamatuji a jse lenivý to hledat a tak Vás prosím o recept na úžasnou makrelu.Díky moc.[/citace]

Včera jsem hodil na plech kapii,mrkav,rajčata,cibuli,česnek,sojovku,sůl pepř,kmín,špek-ten musím mít skoro všude,trochu másla,bazalku,na to 7 nasolených makrel a šup do trouby,dnes jsou ještě lepší než včera.

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Jsme ze Soroya asi 5 dní...
Od rána máme uloveno 5 krásných...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší...
V Kvanvaeru na Hitře sekají teď...
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mpF1SY-QVm8?si=bZ0Sm2P3hgTU58p_" title="YouTube video...
Když už jsme u této výroby...
Chtěl bych poděkovat Tomovi Nakládalovi za...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!