Hasvik, NO
temperature icon -2°C
mírné sněžení
Trondheim, NO
temperature icon 0°C
sněžení
Oslo, NO
temperature icon 5°C
jasno
Bergen, NO
temperature icon 5°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 29°C
skoro jasno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

Zapomněl jsem k obrázku připojit recept na rybí sekanou :-)

Rybí maso umeleme, nebo nasekáme na jemno, přidáme ingredience a vše dobře promícháme Z připravené směsi utvoříme večky, které dáme do pekáče, potřeme olejem, podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě cca 3/4 hodiny na 220°C. Během pečení sekanou podléváme vlastní šťávou.

300 g rybího masa

2 lžíce oleje

1/2 dcl mléka

1 vejce

20 g hladké mouky

30 g strouhanky

česnek

majoránka

mletý pepř

sůl

Karbanátky z rybích zbytků:

1/2 kg vařeného nebo pečeného rybího masa (zbytky)

2 vejce

5 dkg másla

5 dkg slaniny

1 cibule

1 citrón

strouhanka

sůl

mletý pepř

olej na smažení

Rybí maso jemně nasekáme, přidáme žloutky, rozehřáté máslo, sekanou slaninu, drobně pokrájenou cibuli, citrónovou šťávu, sůl, pepř a podle potřeby na zahuštění strouhanku. Z hmoty uděláme karbanátky, které namočíme v rozšlehaných bílcích, obalíme ve strouhance a usmažíme.

S tou pekárnou má Došky pravdu. Také do doma střídáme - někdy je třeba změnit i tvar - veka nebo pecen. Nicměně oba to mají z kanceláře do obchodu asi 80 m a mají tam x druhů chlebů.

Zdar Norci,dnes už za 111,tak probíhají přípravy na plno.Chlebík od BB je odkoušený a nemá chybu.Na doporučení našeho Míše před změnou s poklicí a bez potírat pírkem a vodou.JE Z TOHO PERFEKTNÍ KŮRČIČKA.jediná reklamace-máma lehce přesoleno,pro mne dobrý,dosud jsme vozili pekárničku-místo ní může být 8piv.Děda.

[citace]deda napsal:

Zdar Norci,dnes už za 111,tak probíhají přípravy na plno.Chlebík od BB je odkoušený a nemá chybu.Na doporučení našeho Míše před změnou s poklicí a bez potírat pírkem a vodou.JE Z TOHO PERFEKTNÍ KŮRČIČKA.jediná reklamace-máma lehce přesoleno,pro mne dobrý,dosud jsme vozili pekárničku-místo ní může být 8piv.Děda.[/citace]

Zdar Dedo, jsem rád, že jsi se letos na vláknu taky ozval!

Recept fakt odzkoušený, dobrý. Ženský celkově méně solí (moja kupodivu si to chválí), a taky chtějí chránit naše zdraví. Tak si to moc neber. Kůrčička je hodně výživná i bez potírání vodou (pekaři to dělali), ale proti kulinářskému mazlení, žádný diškutát.

Je to "vejražka" jak vyšitá. A jak píše Kim, změna tvaru a složení chleba je taky život, a dodávám, že letí nevyzpytatelně jak kometa. Jen ten odjezd na Bakkan se nějak vleče. My jedeme až koncem července (ještě jsme tam v létě nebyli) - taky změna :-D

[citace]DOSKY napsal:

V práci se ty vole maká a ne peče chleba. Máš to nějak pomotaný. [/citace]

No, na to, že můžeš těsto připravit doma a upeče se druhý den v kanceláři není nic od věci a navíc chlebem provoněnou rybářskou kancelář nikdo nemá;-)

[citace]deda napsal:

dosud jsme vozili pekárničku-místo ní může být 8piv.Děda.[/citace]

Nazdar deda, predsa kvôli pekárničke by si limit piva nenechal doma!:-D:-D:-D

Tak jsem dnes byl v masně a nemají sádlo na škvaření, ale bývá. Koupil jsem babičinu nebo jakou kvalitní hladkou mouku. Ještě jsem se díval zda mají žitnou mouku, ale bohužel. Nevím, zda se vůbec v maloobchodě najde. Mají různé směsi do pekáren, ale to já nechci. Mám v úmyslu použít tu hladkou mouku a jednu třetinu žitnou. Budu hledat dál.

Kime žitnou mouku mají v každém dobrém obchodě se zdravou výživou. V supermarketech jsem ji neviděl nikde.

[citace]Radyn napsal:

Kime žitnou mouku mají v každém dobrém obchodě se zdravou výživou. V supermarketech jsem ji neviděl nikde.[/citace]

V Albertu,Tescu..:-P

Jak píše ZM tak skoro ve všech lepších supermarketech žitnou mouku mají.

8-)8-)8-)

Tak jsem možná hledal špatně. Tím líp:-P:-P

[citace]Radyn napsal:

Tak jsem možná hledal špatně. Tím líp[/citace]

V Kauflandu je žitná tmavá chlebová a pšeničná chlebová,tu mám přímo z mlýna.Stačí třetina dávky.

Tu chlebovou jsem dnes koupil včetně sušených kvasnic.

[citace]Jiran napsal: recept na rybí sekanou

[/citace]

Parťák Gejza to robieva podobne, nerobí však placky alebo večky. Obvinie to plátkom tresky alebo mníka a podáva to ako predjedlo.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Jsme ze Soroya asi 5 dní...
Od rána máme uloveno 5 krásných...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší...
V Kvanvaeru na Hitře sekají teď...
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mpF1SY-QVm8?si=bZ0Sm2P3hgTU58p_" title="YouTube video...
Když už jsme u této výroby...
Chtěl bych poděkovat Tomovi Nakládalovi za...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!