Hasvik, NO
temperature icon 8°C
déšť
Trondheim, NO
temperature icon 11°C
slabý déšť
Oslo, NO
temperature icon 15°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 10°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 30°C
oblačno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

JAKABO - vždyť ty přitom hledání vtipů taky!

Chce to být déle na světě a nebýt apatický...

čau po dlhšom case som si prečital toto vlakno.Igorko ja si myslim ...iny kraj iny mrav

na fotke maš morske Ryby .. nevypitvane..kupujem ich už mnoho rokov v každom opchodnom retazci v Norsku ,,, v štedrej večeri ich nosim hlavne Ludom ktory oblubuju Rybiu kapustnicu ... kvoli hlave vnutornostam nikdy sa mikto nestažoval.Dokonca su Lacnejšie ako Kapre ...A kto NEVERI nech si ich kupi v Norsku a skusi pripravit Na fotke je i Aktualna cena ,,,Ja na ne Nedam dopustit?? S pokladničnym blockom nepodliehaju vyvoznej kvote!!!!

[citace]Rybarik napsal:

Dokonca su Lacnejšie ako Kapre ...A kto NEVERI nech si ich kupi v Norsku a skusi pripravit Na fotke je i Aktualna cena ,,,[/citace]

To porovnanie ceny s kaprom platí určite len pre ceny kaprov v Nórsku, lebo u nás je kapor cca o 50% lacnejší než uvedená cena na pulte.:-D:-D

cau OSPRAVEDLNUJEM sa... tu cenu KAPRA som myslel na VYTAZNOST masa a kvality s celej RYBY cca

"Někdy" je na rybách chuť i na chleba. Léta jsme do Norska vozili zmražený krájený chléb, zabíralo to dost místa v autě a taky v mrazáku, než se postupně zkonzumoval.A chuť? Však to znáte. Poslední 2 roky vozíme pekárničku + chlebové směsi v krabičkách.Na místo v autě při přepravě je to lepší a čerstvý chleba je fajn.

ALE na Nový rok se mi dostal do rukou jednoduchý recept, který zvládneme i my chlapi. Výsledkem je chleba s vynikající chutí, křupavá kůrka, ..

1 dávka = výsledný chléb cca 600 g:

3 hrnky hladké mouky (doporučuji Lídl, nějak lépe kyne)

2 lžičky soli, 2 lžičky sušené kvasnice, 1,5 lžičky drcený kmín, 1,5 hrnku studené vody (pro jinou chuť možno přidat např. lžíci sušené cibulky, nebo kdo co má rád)

Vše cik-cak zamíchat (žádné hnětení, jde to lehce). Odstavit a nechat 8-12 hod kynout. Předehřát pečící nádobu (i s poklicí) na 230 st.C (1/2 hod). Vložit těsto do horké pečící nádoby (např. i Jenské sklo) a péct 1/2 hod pod poklicí. Potom odkrýt poklici a dopéct kůrku cca 15 min. Vše pořád při 230 st.C

Zkuste to, ušetříte spoustu místa (i trochu peněz), ale hlavně budete mít stále čerstvý voňavý chléb. Elektriky je v Norsku dost. Peču si jej i doma :-P

Dobrou chuť!

[citace]Banjoboy napsal:

"Někdy" je na rybách chuť i na chleba. Léta jsme do Norska vozili zmražený krájený chléb, zabíralo to dost místa v autě a taky v mrazáku, než se postupně zkonzumoval.A chuť? Však to znáte. Poslední 2 roky vozíme pekárničku + chlebové směsi v krabičkách.Na místo v autě při přepravě je to lepší a čerstvý chleba je fajn.

ALE na Nový rok se mi dostal do rukou jednoduchý recept, který zvládneme i my chlapi. Výsledkem je chleba s vynikající chutí, křupavá kůrka, ..

1 dávka = výsledný chléb cca 600 g:

3 hrnky hladké mouky (doporučuji Lídl, nějak lépe kyne)

2 lžičky soli, 2 lžičky sušené kvasnice, 1,5 lžičky drcený kmín, 1,5 hrnku studené vody (pro jinou chuť možno přidat např. lžíci sušené cibulky, nebo kdo co má rád)

Vše cik-cak zamíchat (žádné hnětení, jde to lehce). Odstavit a nechat 8-12 hod kynout. Předehřát pečící nádobu (i s poklicí) na 230 st.C (1/2 hod). Vložit těsto do horké pečící nádoby (např. i Jenské sklo) a péct 1/2 hod pod poklicí. Potom odkrýt poklici a dopéct kůrku cca 15 min. Vše pořád při 230 st.C

Zkuste to, ušetříte spoustu místa (i trochu peněz), ale hlavně budete mít stále čerstvý voňavý chléb. Elektriky je v Norsku dost. Peču si jej i doma

Dobrou chuť![/citace]

To vypadá velmi zajímavě, vyzkoušíme:-P Díky za typ.

Já už ho peču v Norsku 2 roky a je to super:-P

Díky za ohlasy na recepturu chleba.

Takto to vypadá na foto:

[citace]Banjoboy napsal:

Díky za ohlasy na recepturu chleba.

Takto to vypadá na foto:[/citace]

To je dobrý, ty to pošleš v půl desátý večer a já dostal hlad a hlavně chuť na chleba ze sádlem, škvarky a cibulí:-D

Souhlasím s Jiranem. Příští týden koupím sádlo - udělám škvarky, upeču chléb...... ostatní bez komentáře.

Omlouvám se,že dotoho šťourám,ale při použití jenom hladké mouky dostaneme bílý chléb a´la veka,který chřupe jen po vytažení z trouby.Chceme-li mít chleba připomínající náš český chléb,musíme přidat žitnou mouku atp.Prodávají se už hotové směsi,jsou další recepty,což určitě mnozí znáte a v Norsku používáte.

[citace]ZM napsal:

Omlouvám se,že dotoho šťourám,ale při použití jenom hladké mouky dostaneme bílý chléb a´la veka,který chřupe jen po vytažení z trouby.Chceme-li mít chleba připomínající náš český chléb,musíme přidat žitnou mouku atp.Prodávají se už hotové směsi,jsou další recepty,což určitě mnozí znáte a v Norsku používáte.

[/citace]

Tak napiš další recepty, ať to zdlouhavě nehledáme;-)

Díky za všechny hladové rybáře a rybářky:-D

ahoj

tak jsem to zkusil přesně podle návodu od Banjoboy , a výsledek je vynikající, jen jsem dle sebe upravil mouku a to jeden hrnek hladké a dva žitné a dal jsem tam slunečnicové semínka - sice to tolik nenakynulo, ale už se těším až vychladne.

Taky jsem už zadělal na další a to v poměru 50 / 50 pšeničná / žitná , tak jsem zvědav na výsledek.

Chleba vypadá úžasně a co toto ke chlebu na šmak:-D

http://www.receptyzmouky.cz/recept/66-chleb-peceny-v-troube

v pekárně,kterou sebou mnozí vozí - http://www.peceme-chleba.cz/chlebove-smesi

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Červnová soutěž o Daiwa Sealine v hodnotě 3 950 Kč!

VYHRAJ multiplikátor Daiwa Sealine 30 LWLA! – zapoj se do soutěže ještě dnes!