Hasvik, NO
temperature icon 8°C
déšť
Trondheim, NO
temperature icon 11°C
slabý déšť
Oslo, NO
temperature icon 15°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 10°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 30°C
oblačno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

Igorko : ať čtu jak čtu připadá mi to jako nesmysl.Je úplně jedno,jestli kapra vyvrhnu nebo ne,v mražáku promrzne celý,vnitřnosti na maso nenají žádný vliv a po rozmražení je dobré tak akorát na karbanátky.....

Kolegové. Na posledním srazu v Praze jsme u stolu probírali na čem je dobré ryby péci či smažit. V podstatě vzešlo následující: na sádle (rozumí se doma škvařené), na másle a na oleji. Vím, že vepřové řízky zásadně na sádle. Ryby smažím na oleji nebo másle, popřípadě na obojím dohromady. Nejsem znalec, ale asi má každý z nás jiné zkušenosti. Ale zkusím tresky upéci či usmažit na sádle. Je to živočišný tuk a naši předci na něm jídla dělali mnoho desítek let. Jako malý kluk vím, že se doma chovala prasata a téměř vše se peklo na sádle a nemocní jsme z toho nebyli. Asi tímto nepotěším příznivce moderní výživy. Mám za to, že nejsem sám, komu sádlo nevadí. Každý rok v Norsku mj. konzumujeme škvarky zalité v sádle a je nám dobře.

[citace]igorko napsal:

Kamarat mi dal tip - nie som si istý či to bude fungovať aj pre morské ryby, ale pre sladkovodné určite.

Keď chytí kapra, len ho očistí zo šupín a vôbec ho nevypitvá. Týmto ryba nepremrzne - keď ju neskoršie vyberie, nechá rozmraziť v chladničke, následne vypitve - chutí ako čerstvá.[/citace]

Výborná možnost pro saňové psy nebo medvědy.Špatný tip i na karbanátky.Nemělo to být v rubrice Vtipy?

ZM- Také vlákno ešte není založené,do ktorého by sa to hodilo.A asi nebude.

Ahoj Všem, na smažení mořských ryb používáme s oblibou Ramu Cullinesse. Vyzkoušejte, myslím, že budete mile překvapeni. Je to tuk máslové chuti, který se ovšem tak rychle nepřepaluje.

Skúste použiť tzv. "prepustené maslo". Ma vinikajúcu chuť najmä do omáčok.

Inak sa volá GHEE maslo. Po poľsky KLAROWANE.

[citace]ZM napsal:

igorko napsal:

Kamarat mi dal tip - nie som si istý či to bude fungovať aj pre morské ryby, ale pre sladkovodné určite.

Keď chytí kapra, len ho očistí zo šupín a vôbec ho nevypitvá. Týmto ryba nepremrzne - keď ju neskoršie vyberie, nechá rozmraziť v chladničke, následne vypitve - chutí ako čerstvá.

Výborná možnost pro saňové psy nebo medvědy.Špatný tip i na karbanátky.Nemělo to být v rubrice Vtipy?[/citace]

Aj ja som si to myslel, pozeral som ako tela na nove vrata. Ale jedol som - chuti fakt inak.

Mě poradil kolega, že rybu před uložením do mražáku jen osušit a umýt ji až před přípravou. Je pravda, že je kvalita masa po rozmražení lepší.

Rybu z Norska doviezť aj s vnútornosťami ? :-( Z druhej strany - limit máš nachytaný za polovičný čas ...;-):-D

dub- .....ale aj s parazitmi. Je to super smrad,keď sa vyvrhuje ryba.

Máme kamaráta,ktorý vždy vybehne z filetárne a vyvrhne to zo seby rovno do trávy.

[citace]Hanz napsal:

na smažení mořských ryb používáme s oblibou Ramu Cullinesse. Vyzkoušejte, myslím, že budete mile překvapeni. Je to tuk máslové chuti, který se ovšem tak rychle nepřepaluje. [/citace]

V tejto otázke súhlasím s kimom. Maslo, sádlo, olej a kombinácia masla s olejom je asi to najlepšie. Umelo vyrobené tuky by som ja osobne na pečenie rýb neskúšal.8-O

Súhlasím s Jiranom, minulý rok som na Gartene ryby neumýval po vyfiletovaní a také som ich dal zamraziť. Sú oveľa lepšie po rozmrazení, ako máčané v sladkej vode. Nakoniec sa doma po rozmrazení umývajú vo vode aj tie, ktoré sa vo filetárni močia v sladkej vode.

Já si představuju filetárnu,bednu ryb,většinou nevykuchaných a soustavu hadrů,kterými se ryby otírají.V bednách jsou obecňačky nažrané kraby...

Pocit,že neopláchnuté maso bude i po několika měsících v mrazáku lepší než omyté čistou mořskou nebo sladkou vodou u mě nenastane.Teplota vzduchu je nad 6°C...Ve chvíli kdy rybu zabijete,začínají ve vnitřnostech hnilobné procesy.Kdo chce mít ryby s příchutí natrávených krabů,sleďů,ať je na vodě nekuchá,ve filetárně neomývá.Krev bezezbytku neotřete a při uskladnění je potencionálním ohniskem nepříjemných pachů rybiny po rozmrazení.Stejně při déletrvajícím zmražení, ploutve,ale i kůže.Opláchnutím nemyslím hodinové máčení,zase bychom museli mít vodu kolem 0-4°C.Že maso tresek vydrží o něco víc je dáno tím,že neobsahuje tuk,ale i u nich jsou rozdíly,takže maso kelerů,jednoskvrnek je po čase horší než u obecných.U tučných je už po týdnu zmražení znát(např.kapr,natož nevykuchaný).Takže za mě a nejsem teoretik,maso určitě omývat,pak nechat okapat,když je zima(5°C) nebo otřít hadrem.Hadry měnit a vymáchat,nechat usušit.Venku,ne jako jeden kolega,který je sušil v chatě na radiátorech a k zápachu který vydával(celý týden se nemyl a živil se sýry)přidal ještě další.

Petrův zdar! :-D

Oplachovať filety, alebo neoplachovať ? Už sa to tu niekedy riešilo. Určite oplachovať , pokial možno slanou vodou , pretože sladkej vody si mierne slané mäso ešte pricucne. ( všetky roztoky majú snahu riediť sa = osmóza) Páčil sa mi kemp ,v ktorom bola voda čerpaná do filetárne z mora ponorkou .

ZM- Ty máš ale "zážitky".

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Červnová soutěž o Daiwa Sealine v hodnotě 3 950 Kč!

VYHRAJ multiplikátor Daiwa Sealine 30 LWLA! – zapoj se do soutěže ještě dnes!